Garmin Running Dynamics (RD) POD Review

Er zijn een hele hoop hulpmiddelen op de markt die jou helpen om gegevens te verzamelen over de trainingen die je doet, zodat je jezelf kunt uitdagen om je trainingen te verbeteren.

We bespreken één van de nieuwste producten van Garmin, namelijk de Garmin Running Dynamics (RD) POD.

Dit kleine apparaatje van Garmin meet en registreert zes verschillende hardloopdynamica tijdens je work-out.

foto product voordelen
Garmin running dynamics pod Garmin Running Dynamics POD
  • Klein van formaat en zeer licht
  • Lange batterijduur
  • Verbeter je hardloopdynamica d.m.v. de uitgebreide data
  • Gemakkelijk te bevestigen aan de band van je broek
bekijk prijs

Wat is de Garmin Running Dynamics POD?

Garmin running dynamics pod

De Garmin POD is een heel erg klein apparaatje. Het formaat is vergelijkbaar met een klein zuurtje en het gewicht komt neer op zo’n twaalf gram. Ondanks het kleine formaat is dit apparaatje zeer handig wanneer je je trainingen graag wilt verbeteren.

De gele POD zit in een rubberen houder die je gemakkelijk vast kunt maken aan de rand van je broek.

Het apparaatje registreert data die je normaliter met een losse borstband of zeer uitgebreid horloge kunt meten. Zo kun je dus zonder losse borstband (maar bijvoorbeeld met een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter) gaan hardlopen en toch een hele hoop gegevens tijdens de training meten.

Garmin POD verbinden met sporthorloge

Je kunt ‘m verbinden met verschillende sporthorloges van Garmin, waaronder met de Garmin Forerunner 735XT, de nieuwe Garmin Forerunner 945 en de Fenix 6.

Het apparaatje schakelt zelf aan zodra deze beweging detecteert. Vervolgens maakt ie automatisch verbinding met je sporthorloge en kun je op het display van je horloge vrijwel meteen zien dat hij verbonden is.

Een leuke extra functie is dat wanneer je je training beëindigt het horloge automatisch zal aangeven dat je niet moet vergeten de Garmin RD POD op te bergen. Zo zul je het apparaatje minder snel vergeten af te doen en zal de POD niet in de wasmachine belanden.

Wat kun je allemaal met deze Garmin POD?

Tijdens het hardlopen kun je op het sporthorloge van Garmin de Running Dynamic gegevens van de POD gemakkelijk aflezen op twee verschillende schermen.

Bovendien kun je na de training een samenvatting van de data op je horloge bekijken.

Garmin connect app

Uiteraard kun je via de Garmin Connect App na een training alle gemeten gegevens uitgebreid bekijken en analyseren. Er zijn zes verschillende gegevens die de Garmin POD meet. We hebben deze gegevens hieronder even voor je op een rijtje gezet met daarbij een uitleg wat het precies betekent.

1. Cadans

Zoals je wellicht wel weet brengt de cadans het aantal stappen dat je per minuut zet in beeld. De Garmin RD POD laat het totaal aantal stappen zien. Dus zowel de stappen die je met je linkervoet hebt gezet als het aantal stappen die je met je rechtervoet hebt gezet.

Meer weten over een goede cadans? Bekijk dan het artikel over loopcadans.

2. Grondcontacttijd

De grondcontacttijd laat zien hoelang je per stap contact maakt met de grond. De tijd dat je dus daadwerkelijk op de grond bent met je voeten. Deze data wordt gemeten in milliseconden.

3. Grondcontacttijd-balans

Het is eigenlijk wel logisch, de balans van de grondcontacttijd brengt de balans in beeld tussen beide zijden. Hiermee kun je dus zien hoeveel meer je op je linkervoet, of juist je rechtervoet, leunt. De balans van de grondcontacttijd wordt gemeten met behulp van een percentage.

4. Verticale oscillatie

De verticale oscillatie meet de verticale beweging van het bovenlichaam tijdens het hardlopen. De op-en-neer beweging die je maakt wordt in een X aantal centimeters geregistreerd.

5. Staplengte

Een andere vrij logische meting is die van de staplengte. In een X aantal meters wordt de lengte tussen je stappen gemeten. Het gaat dus eigenlijk om de ruimte tussen de plekken waar je ene voet neerkomt en de andere voet neerkomt.

6. Verticale ratio

De verticale ratio wordt gemeten in de vorm van een percentage. Hierbij wordt de verticale oscillatie tegen de staplengte afgezet. Garmin geeft aan dat wanneer je ratio lager wordt je conditie is verbeterd.

Is de Garmin RD POD waterdicht?

In principe is de Garmin RD POD waterdicht. Garmin geeft aan dat de code voor de waterdichtheid IPX7 is. Dit betekent dat je het product onder kunt dompelen voor een korte tijd. Dit betekent natuurlijk niet dat je met de Garmin RD POD kunt gaan zwemmen.

De batterijduur van dit product

De batterij van de Garmin POD gaat extreem lang mee. Garmin laat weten dat de batterij ongeveer één jaar mee moet kunnen gaan.

Gebaseerd op dagelijks gebruik van 1 uur per dag

koopcel batterij

Wanneer de batterij leeg is kun je ‘m zelf gemakkelijk vervangen. Er zit namelijk een koopcel batterij in de Garmin RD POD.

Waarom zou je de Garmin RD POD gebruiken?

hardlopen verbeteren

De Garmin RD POD is een ideaal product wanneer je meer uit je hardlooptrainingen wilt halen. Met behulp van de gegevens die de POD meet krijg je een beter beeld van hoe goed je traint en hoe je je trainingen zou kunnen verbeteren.

Zo geeft Garmin bijvoorbeeld aan dat een lagere verticale oscillatie efficiënter is aangezien je zo minder energie nodig hebt om vooruit te komen. Daarnaast kan een hogere cadans beter zijn voor de belasting van je gewrichten. Voor een uitgebreide uitleg over alle verschillende running dynamics kun je op de website van Garmin hier meer over lezen.

Voor wie is dit product geschikt?

Voor iedereen met een sporthorloge van Garmin die graag meer uit zijn of haar hardlooptrainingen wil halen zonder een losse borstband te dragen is de Garmin Running Dynamics POD een zeer handig hulpmiddel.

Het apparaatje is zo klein dat je er vrijwel geen last van hebt tijdens het rennen en toch is het erg fijn om te gebruiken en zo je trainingen te kunnen verbeteren.

Wanneer je bijvoorbeeld voor iets specifieks traint, zoals een marathon, is de Garmin RD POD een handig hulpmiddel om zo efficiënter te trainen.

Wat zijn de voor- en nadelen van de Garmin RD POD?

Om een nog iets duidelijker beeld van de Garmin RD POD te vormen hebben we hieronder de belangrijke voordelen en nadelen van dit product op een rijtje gezet.

Bestel de Garmin POD veilig en snel bij:

Voordelen
  • Klein van formaat en zeer licht
  • Extreem lange batterijduur
  • Optimaliseer je trainingen dankzij de zeer uitgebreide data
Nadelen
  • Niet beschikbaar in meerdere kleuren
  • Alleen te verbinden met bepaalde sporthorloges van Garmin

De Garmin Running Dynamics POD video

Conclusie

De Garmin Running Dynamics POD is een ideaal product voor elke hardloper die meer uit zijn of haar training wilt halen.

Het is een klein apparaatje wat zo licht is dat je hem bijna niet voelt zitten en is zeer makkelijk in gebruik in combinatie met een sporthorloge van Garmin.

Mocht je dus benieuwd zijn naar onder andere de balans tussen je linker- en rechtervoet en het aantal stappen dat je per minuut zet dan is de Garmin RD POD een prima hulpmiddel voor jou!

Je bestelt dit handig hulpmiddel eenvoudig via bijvoorbeeld bol.com of Runningdirect.nl

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

Raul

Vooral niks zeggen over BT. Zelfs nog foons laten zien. De suggestie wekkend dat je de sensor daarop kunt gebruiken. Ik heb weer tijd verdaan. Wat kots ik vh kapitaal!!!

Rennes

Ik bezoek hardloopzone.nl regelmatig en vind altijd wel een interessant onderwerp. Het enige wat me stoort zijn de taalfouten, zoals: Het apparaatje schakelt zelf aan zodra deze beweging detecteerd. (detecteert moet natuurlijk met een t) of: Je besteld dit handig hulpmiddel eenvoudig via bijvoorbeeld bol.com (Je bestelt is met een t)

Hardloopzone.nl

Beste Rennes,
Bedankt voor het doorgeven, we hebben het direct aangepast. Mocht je nog meer foutjes tegenkomen dan hoor ik het natuurlijk graag.
Groeten, Martijn

Freddy

Wat mij zou interesseren, is te weten of dit tiestel ook zou werken op een crosstrainer?

Paulien

Werkt het ook op een loopband?

Henri

Hallo
Heeft Garmin ook een horloge met evt optionele sensor om het loopvermogen te meten?
Groet Henri