Hardlopen met je hond – training voor baasje en hond

Als jij ook zo’n sportieve viervoeter in huis hebt die het leuk vindt om naar buiten te gaan en behalve zijn gebruikelijke blokje om eens even lekker te trainen, dan is hardlopen met je hond echt iets voor jou.

Ontdek welke spullen je nodig hebt en hoe je de hond het beste kunt trainen om van hem een echte running dog te maken.

De beste hondenriemen speciaal voor hardlopen

foto product voordelen
Trixi Looplijn met Heupriem Hands Free
  • 120 cm lijn lengte voor genoeg ruimte
  • Verstelbare riem
  • Zakjes waardoor je makkelijk een flesje water mee kan nemen
  • Goede kwaliteit
bekijk prijs
Quzi hondenriem Quzi Elastische Hondenriem
  • 150-210 cm riem zo hebben jullie beide de ruimte
  • Schokabsorberende vering koord voor comfortabeler lopen
  • Duurzame sluiting geschikt voor grote en middelgrote honden
bekijk prijs
Gridbyt hondenriem Gridbyt Hondenriem
  • Zeer robuuste comfortabele band
  • Waterbestendige geïntegreerde zakken
  • Geschikt voor kleine en grote honden
bekijk prijs

Bekijk alle hardloopriemen

Vanaf welke leeftijd mag mijn hond hardlopen?

Hond klaar hardlopen

De gemiddelde leeftijd waarop een hond mag beginnen met hardlopen is rond de 10 maanden. Voorwaarde is dat de hond is uitgegroeid, als je te vroeg begint kan er schade aan spieren en botten ontstaan die niet meer herstelt.

Je kunt met de fokker of dierenarts overleggen of je hond al geschikt is om te gaan trainen met hardlopen.

Per ras kan de leeftijd verschillen waarop je met hardlopen kunt beginnen.

Bouw het langzaam op

Hardlopen met je hond

Een hond heeft van nature een prima conditie, maar hij is geen geboren lange afstandsloper. Een hond moet het in het wild tijdens de jacht hebben van een korte, felle sprint.

Hij kan zijn topsnelheid wel even volhouden, maar niet kilometerslang.

Het is dus zaak om het hardlopen met je hond goed op te bouwen.

Begin met steeds korte stukjes van een paar honderd meter. Moedig de hond aan en beloon hem als het parcours is afgelegd. Zo kun je de afstand steeds een stukje opvoeren en ook het tempo.

Hoe je traint hangt natuurlijk ook af van je eigen conditie. Als je zelf al een geoefende hardloper bent is het zaak om niet te hard van stapel te lopen.

Als jullie samen beginnen met hardlopen is dit een goede manier om ook je eigen conditie langzaam op te bouwen. Zo voorkom je blessures en loop je minder risico dat zowel jij als de hond binnen een paar weken geblesseerd in de ziektewet zitten.

Trainingsschema

Het is verstandig om zowel de afstand als het looptempo geleidelijk op te bouwen. We raden je aan om te starten met een schema van 2x per week om het vervolgens rustig op te bouwen.

Stap 1: Begin met twee tot drie kilometer in een snelwandeltempo zodat je je hond kunt leren om netjes naast je te blijven lopen en niet steeds enthousiast voor je uit te rennen zodat je problemen krijgt met het looptuig.

Stap 2: Beloon je hond als hij goed luistert met complimentjes of een hondensnoepje.

Stap 3: Leer je hond en passant ook commando’s als “links” en “rechts” wanneer je een hoek om gaat. Geef dit commando tijdig zodat de hond goed kan volgen. Hij zal het in de meeste gevallen snel oppikken.

Stap 4: Iedere week kun je de afstand met een halve tot een hele kilometer opvoeren. Blijf goed naar je hond kijken of hij het leuk blijft vinden en het goed kan volhouden.

Stap 5: Als je uiteindelijk een afstand van zo’n 5 kilometer hebt bereikt kun je proberen het looptempo wat op te voeren totdat je merkt dat of jij of je hond aan zijn max zit.

Ga hier dan niet overheen, houd het voor beiden leuk.

Hoe weet ik of mijn hond het leuk vindt om te hardlopen?

Hardlopen hond

Voorwaarde voor succes is dat je hond het hardlopen leuk vindt. Sommige rassen zijn hier uitermate voor geschikt, dit zijn bij voorkeur de wat grotere rassen en de kleine rassen die ook voor jacht en dergelijke werden of worden ingezet.

Anders gezegd: De kans dat je met je Chihuahua ooit een afstand van 5 kilometer kunt hardlopen is een stuk kleiner dan dat Boris de Labrador deze prestatie neerzet. Als je merkt dat je hond het hardlopen echt niet leuk vindt, stop er dan mee en accepteer dat je plan niet is gelukt.

Maar als je hond qua ras in principe in staat moet zijn om een lekker stukje te hardlopen moet je het natuurlijk ook weer niet te snel opgeven. Blijven belonen en blijven motiveren zijn dan de sleutelwoorden om je viervoeter uiteindelijk een enthousiaste hardloper te maken.

Waar moet ik op letten als ik ga hardlopen met mijn hond?

Hardlopen met je hond

Eerst en vooral: Let op jouw veiligheid en die van je hond. Hoe verleidelijk het ook is om je hond lekker los te laten lopen tijdens het hardlopen, doe dit alleen op plaatsen waar dit echt veilig kan.

bekijk alle hardloopriemen

En dan tellen fietspaden dus NIET mee. Het zal niet de eerste keer zijn dat jij enthousiast vooruit loopt in de veronderstelling dat je hond wel zal volgen terwijl die ondertussen probeert een passerende fietser de pas af te snijden. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Je bent verantwoordelijk als je loslopende hond een ongeval veroorzaakt, dus voorkomen is echt beter. Lijn je hond aan tijdens het hardlopen, zodat je hem steeds in het zicht hebt en kunt voorkomen dat hij ongelukken veroorzaakt met andere weggebruikers.

Let ook op of je hond geen verwondingen oploopt. Hij draagt immers geen hardloopschoenen. Check na een hardloopsessie altijd de voetzolen op verwondingen of steentjes die tussen de tenen zitten.

Als je hond verwondingen aan de voetzolen heeft, is hardlopen uiteraard niet aan de orde totdat deze zijn hersteld. Laat hier altijd een dierenarts naar kijken om infecties te voorkomen.

Voorkom uitputting en oververhitting

Hardlopen hond drinken

Zoals eerder gezegd: je hond is van nature geen lange afstandsloper. Daarom is een goede opbouw van het traject belangrijk. Maar ook de omstandigheden waaronder je hond gaat hardlopen moet je in de gaten houden.

Een hond transpireert via zijn bek, het overbekende hijgen met de tong ver uit de bek is daar het bewijs van. Zelf ga je vast ook niet hardlopen als het buiten 33 graden is, doe dat dan ook niet met je hond.

Sommige mensen presteren het om bij dergelijke temperaturen hun hond mee te nemen voor een rondje hardlopen terwijl ze zelf op de fiets zitten. Het heeft menig hond het leven gekost door oververhitting.

Hardlopen doe je niet op het heetst van de dag, dus ga je tijdens de zomermaanden hardlopen met je hond, doe dit dan ’s morgens vroeg of ’s avonds, als de ergste hitte voorbij is.

Neem water mee of zorg dat je hond na het hardlopen ergens kan drinken. Laat de hond sowieso na iedere hardloopsessie goed uitrusten. Zijn spieren moeten herstellen en zijn hartslag en ademhaling moeten weer normaal zijn, pas dan is je trouwe vriend volledig hersteld van de training.

Wat heb ik nodig als ik ga hardlopen met mijn hond?

Bekijk alle hardloopriemen

Een goed en deugdelijk tuig is onontbeerlijk. Zoals eerder aangegeven lijn je de hond bij voorkeur aan tijdens het hardlopen.

Zorg dat hij een goed tuig draagt dat hem niet hindert tijdens het lopen en waardoor hij niet het risico loopt in ademnood te komen als zijn enthousiaste baas even iets harder loopt dan de hond.

Een goed hardloop tuig vind je hier. Laat je adviseren door de verkoper als je wilt gaan hardlopen met je hond wat voor hem het beste tuig is. In een goed tuig zal je hond comfortabel met je mee kunnen lopen en het hardlopen hopelijk net zo leuk gaan vinden als zijn baas.

Trixie Looplijn Met Heupriem Hands Free

Loop zelf uiteraard ook in de juiste uitrusting, goed ademende kleding en goede hardloopschoenen die je voeten voldoende ondersteunen.

Wanneer moet ik stoppen

Hond uitgeput

Een hond die getraind is om hard te lopen kan dit meestal vele jaren volhouden. Maar als je merkt dat de hond het tempo niet meer kan volgen of de afstand te ver wordt, pas je looprondje met de hond dan aan.

Wie weet kan hij een kortere afstand nog een poosje volhouden of een lager looptempo. Vergeet niet dat een hond van 9 jaar oud in mensenjaren al flink op leeftijd is.

Als jij 70 bent loop je in de meeste gevallen ook niet meer zo soepel als toen je 30 was.

Natuurlijk stop je ook met hardlopen als je hond ziek wordt of een aandoening krijgt waardoor hardlopen niet langer verantwoord is. Overleg bij twijfel altijd met je dierenarts.

Klaar om te gaan hardlopen met hond?

Hond hardlopen beginnen

En, ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden om te gaan hardlopen met je hond? Niets houdt je tegen om vandaag nog te beginnen met het opbouwen van conditie samen met je hond.

Als je het goed aanpakt, de tips in dit artikel ter harte neemt en gebruik maakt van het juiste materiaal, beleven jij en je hond vast en zeker vele fijne hardloopuurtjes samen. Je kunt zelfs meedoen aan hardloopwedstrijden met je hond.

De beste hondenriemen speciaal voor hardlopen

foto product voordelen
Trixi Looplijn met Heupriem Hands Free
  • 120 cm lijn lengte voor genoeg ruimte
  • Verstelbare riem
  • Zakjes waardoor je makkelijk een flesje water mee kan nemen
  • Goede kwaliteit
bekijk prijs
Quzi hondenriem Quzi Elastische Hondenriem
  • 150-210 cm riem zo hebben jullie beide de ruimte
  • Schokabsorberende vering koord voor comfortabeler lopen
  • Duurzame sluiting geschikt voor grote en middelgrote honden
bekijk prijs
Gridbyt hondenriem Gridbyt Hondenriem
  • Zeer robuuste comfortabele band
  • Waterbestendige geïntegreerde zakken
  • Geschikt voor kleine en grote honden
bekijk prijs

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Judith

Sinds kort ben ik aan het hardlopen met mijn hond. Het was even oefenen maar nu gaat het heel goed. Ik vraag mij alleen af wat ik hem het best na het hardlopen kan geven om te herstellen?

caroline

ik wil beginnen om nu samen hard te lopen met mijn hond. Jullie geven wel advies over de hondenriem. Ik zou het ook fijn vinden dat er een advies is over de halsband/tuigje.

Hebben jullie die voor mij?

caroline