Het 3 lagen systeem uitgelegd – blijf warm zonder broeierig effect

In dit artikel heb je al kunnen lezen dat het tijdens het hardlopen in de winter erg prettig kan zijn om meerdere lagen kleding te dragen. Om er voor te zorgen dat je tijdens koude dagen toch lekker buiten kunt gaan om te trainen kun je gebruik maken van een handig hulpmiddel, namelijk het zogenaamde 3 lagen systeem. Lees snel verder om erachter te komen hoe je dit systeem het beste kunt toepassen om er zo veel mogelijk profijt van te hebben.

Wat wordt er bedoelt met het 3 lagen systeem?

De naam laat eigenlijk al doorschemeren wat het 3 lagen systeem precies betekent. Met behulp van het 3 lagen systeem zorg je voor drie verschillende lagen (hardloop)kleding om ook tijdens koude en/of regenachtige dagen op een aangename manier te kunnen blijven hardlopen.

Voor wie is dit een handig hulpmiddel?

Dit systeem is in principe voor iedere sporter die graag buiten traint wel geschikt. Wanneer het erg koud buiten is zijn veel mensen geneigd om zich heel erg dik en warm in te pakken om zo de kou te kunnen trotseren, maar wanneer je naar buiten gaat om te trainen zul je het al snel een stuk warmer krijgen en dan kunnen deze dikke kleren juist oncomfortabel aan gaan voelen.

Hoe gaat dit in z’n werk?

Als je gebruik maakt van het 3 lagen systeem zorg je uiteraard voor drie verschillende lagen kleding. Je begint met het aantrekken van een basislaag, daarna zorg je voor een tussenlaag en als laatste heb je natuurlijk een buitenlaag. We zullen hieronder één voor één dieper ingaan op de verschillende lagen en uitleggen waar je het beste op kunt letten.

Basislaag

De onderste laag is de basislaag. Het belangrijkste van deze laag kleding is dat het je beschermt tegen de kou en je zweet gemakkelijk afgevoerd kan worden, aangezien de basislaag vanzelfsprekend direct op de huid zit.

Tijdens hele koude temperaturen kun je gebruik maken van thermo-kleding speciaal voor hardlopers. Een ondershirt, onderbroek en goede sokken zorgen voor voldoende bescherming en goede afvoer van het vocht. Voor vrouwen kan natuurlijk ook een goede sport beha niet ontbreken. Lees hier meer informatie over de aanschaf van een goede sport beha.

Het belangrijkste van de basislaag is dat deze zo dicht op de huid zit dat je er tijdens het hardlopen eigenlijk niets van voelt.

Bekijk hier thermo kleding voor dames en voor heren.

Tussenlaag

De volgende laag is de tussenlaag. Tijdens warmere dagen is de tussenlaag de buitenste laag. Deze laag van kleding bestaat dan ook uit een goede hardloopoutfit.

Een tight (ook wel legging genoemd) en een hardloopshirt geven je de vrijheid om prettig te kunnen bewegen en zorgen tegelijkertijd voor een isolerend effect samen met de onderste om je lichaam warm te kunnen houden. Deze laag zit iets losser om het lichaam dan de kledingstukken in de basislaag.

Voor koude dagen zijn kun je het beste gebruik maken van een warmere hardloopbroek met bijvoorbeeld fleece in de voering. Tevens is een shirt met lange mouwen erg prettig wanneer je buiten in de koud gaat trainen. Bij warmere temperaturen kun je bijvoorbeeld een dunnere tight en een shirt met korte mouwen dragen.

Buitenlaag

Hardlopen 3 lagen

De laatste laag uit het 3 lagen systeem is de buitenlaag. Deze laag met kleding zit los over de andere lagen en zorgen met name voor voldoende bescherming tegen vervelende weersomstandigheden.

Draag bijvoorbeeld een fijn jack over je kleding om jezelf zo te kunnen beschermen tegen koude wind en regen. Het materiaal van hardloopjacks is meestal waterafstotend, zodat je goed droog blijft tijdens het hardlopen. Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een hardloopjack? Lees dan hier een aantal tips voor tijdens het kopen van een geschikt jack.

Om jezelf extra te beschermen bij koude temperaturen kun je onder andere ook een muts, oorwarmers of handschoenen dragen. Let er goed op dat deze kledingstukken speciaal zijn ontworpen voor sporters, zodat het zweet goed afgevoerd kan blijven en je comfortabel kunt blijven trainen.

Wanneer het niet al te koud is kun je deze laatste laag laten vervallen. Het 3 lagen systeem is dan ook met name bedoelt als hulpmiddel voor koude (winter)dagen.

Bepaal per situatie

Natuurlijk is het niet zo dat je per definitie drie lagen kleding aan moet doen wanneer het winter is. De ene dag kan het wat warmer aanvoelen dan de andere dag. Dit heeft onder andere ook met de richting en sterkte van de wind te maken, maar ook met de soort training die je doet.

Het blijft daarom altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en aan te voelen waar je lichaam behoefte aan heeft. Wordt het bijvoorbeeld tijdens het hardlopen te warm voor je? Dan kun je er goed aan doen om je jack tussentijds uit te trekken. Mocht het dan op een gegeven moment toch weer wat kouder worden dan kun je alsnog je jack weer aan doen.

Het dragen van verschillende lagen kleding zorgt ervoor dat je flexibel kunt zijn en je tijdens je training kunt bepalen wat jij prettig vind en wat niet.

Let op: wanneer je klaar bent met je hardlooptraining is het verstandig om je kleren zo snel mogelijk te verwisselen voor droge kleren of in een warme douche te stappen. Dit zorgt ervoor dat je na het sporten niet al te snel af zult koelen.

Conclusie

Het dragen van de juiste kleding tijdens het hardlopen is essentieel om zo veel mogelijk uit je training te kunnen halen. Door tijdens koude dagen gebruik te maken van verschillende lagen kleding zorg je ervoor dat je lichaam goed warm blijft en tegelijkertijd ook het zweet voldoende kan afvoeren.

Bovendien kun je met dit 3 lagen systeem altijd nog zelf kiezen om op een gegeven moment een laag uit te trekken (en om je middel te knopen of ergens te droppen) of juist weer aan te trekken.

Het is erg belangrijk dat je er goed op let dat je specifieke hardloopkleding draagt. Deze kleding is namelijk meestal gemaakt van synthetische stoffen en zorgt daardoor voor een betere afvoer van het vocht dan bijvoorbeeld katoenen kledingstukken waarbij het zweet wordt opgenomen en niet afgevoerd kan worden.

Gebruikte bronnen:
3-Lagen-Systeem: Warm en comfortabel hardlopen tijdens de koude wintermaanden | All4Running
What to wear for a winter workout? | Livestrong
The Newbie Guide to Running When It’s Cold | Runnersworld

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!

[GRATIS]
[GRATIS]