7 ontbijttips voor hardlopers

Het beste ontbijt geeft je de energie die je nodig hebt om kilometers te maken. Dit zijn zeven ontbijttips voor hardlopers:

1. Neem een ontbijt

Sommige hardlopers ontbijten niet voor het hardlopen. Dat kan wellicht als je meteen na het wakker worden hard gaat lopen en niet te veel kilometers maakt. Als je langer dan een uur rent, is het verstandig om wel wat te eten voordat je gaat hardlopen. Anders kun je je moe en slap gaan voelen onderweg. Je lichaam heeft nu eenmaal brandstof nodig als je lichamelijk actief bent.

Je ontbijt overslaan is dus zeker geen goed idee. Hierdoor kun je later op de dag honger krijgen en dan meer of anders gaan eten dan gezond voor je is. Dat helpt niet om in vorm te blijven als hardloper.

2. Twee uur van tevoren ontbijten

Hoeveel je kunt eten voor een training of wedstrijd hangt af van je maag en spijsvertering. Veel hardlopers krijgen steken in hun zij als je te kort voor het hardlopen nog een stevig ontbijt nuttigen. Het beste is daarom om twee uur voor het hardlopen te ontbijten.

3. Neem gezonde koolhydraten

Een gezond ontbijt levert de brandstof die je lichaam nodig heeft om een intensieve prestatie te leveren. Haver is zo’n gezond ontbijt. Deze glutenvrije graansoort bevat gezonde koolhydraten en relatief veel eiwitten. Beide voedingsstoffen zorgen voor voldoende energie tijdens het hardlopen.

Eiwitten dragen bovendien bij aan de opbouw en het herstel van je spieren. Je maakt dit gezonde ontbijtje nog voedzamer door er noten, zaden, pitten of bessen aan toe te voegen. Ook appel en kaneel is een lekkere combinatie voor in de havermout, net als cashewnoten en banaan. Probeer het eens!

Ga voor havergrutten of vlokken, want deze ontbijtjes bevatten nog alle gezonde voedingsstoffen van haver. Denk aan zink, fosfor, ijzer en koper, magnesium, mangaan en verschillende B-vitamines.

Magnesium helpt spierkramp tegengaan, wat erg fijn is als je intensief sport. Als je een supplement met magnesium zoekt voor je spieren, dan is magnesiumcitraat een goede keuze.

Ontbijt hardlopen

4. Minder tijd? Dan een lichte snack

Als je een uur hebt voordat je gaat hardlopen, kun je het beste een lichte snack nemen. Kies een snack die je alle voedingsstoffen levert die je als hardloper nodig hebt. Hieronder vind je een paar opties.

5. Abrikozen als gezonde snack

Gedroogde abrikozen zijn een gezonde keuze als je voor een lichte snack gaat vóór het hardlopen. De vruchten leveren gezonde koolhydraten die je lichaam kan gebruiken als brandstof.

Abrikozen zijn daarnaast behoorlijk rijk aan kalium. Per 100 gram krijg je maar liefst 1.500 milligram van het mineraal binnen. Dat is bijna de helft van de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt voor goed functionerende spieren.

Een tekort aan kalium kan zelfs leiden tot spierkramp. Gedroogde abrikozen zijn dan ook een goede snack na afloop van een wedstrijd, maar voorafgaand aan je run is ook prima.

6. Eiwitrijke als start van de dag

Als je op zoek bent naar een licht en snel ontbijtje vol eiwitten voor je spieren, dan is een eiwitshake een goede keuze. Je maakt deze van eiwitpoeder, vers fruit en melk naar keuze.

Voeg nog een gezonde topping toe en je eiwitshake is een volwaardig ontbijt. Denk bij een topping aan lijnzaad, chiazaad of hennepzaad.

Een ander licht en eiwitrijk ontbijtje is Griekse yoghurt. Naast eiwitten voor je spieren levert Griekse yoghurt waardevolle bacteriën voor je darmen. Hiermee draag je bij aan de gezondheid van deze belangrijke organen en ook aan je weerstand.

Let alleen op dat je Griekse yoghurt geen toegevoegde suikers bevat. Ga voor de naturel variant en voeg zelf bessen of ander fruit toe voor een natuurlijke zoete smaak.

7. Gezonde vetten

Gezonde vetten houden je lang verzadigd tijdens het hardlopen. Een prima idee dus voor een ontbijt. In avocado vind je deze gezonde vetten, samen met eiwitten, vitamines en mineralen.

Je kunt een halve avocado als lichte snack nemen of deze combineren met hüttenkäse voor een klein ontbijtje dat goed verzadigt. Avocado kan ook goed door een smoothie, dus dat is ook een prima optie om ’s ochtends voor het hardlopen gezonde vetten binnen te krijgen.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!