Fitbit Blaze Review Activity Tracker Hardloopzone

Fitbit Blaze Review

8
4 1

Voor- en nadelen

  • Mooie middenweg tussen activity tracker en smartwatch
  • Eigenzinnig design
  • Batterijduur
  • Workout-suggesties
  • Goede begeleidende app
  • Ingebouwde hartslagmeter
  • Geen GPS
  • Eigenzinnig design
  • Omslachtige en beperkte notificaties (helemaal voor iOS)
  • Tracking soms onnauwkeurig

Bestel bij de beste webshops:

Review

De Fitbit Blaze is een activity tracker slash sporthorloge uit 2016 die Fitbit zelf ook graag als smartwatch karakteriseert. En inderdaad, de Blaze heeft verschillende functies die je vooral veel op smartwatches ziet. Ook heeft hij ietwat weg van de uitstraling van een populair model smartwatch: de Apple Watch.

De Blaze is tamelijk veelzijdig en heeft ook verschillende smart functies. Zo kun je er de muziekspeler op je smartphone mee bedienen en ontvang je notificaties. Toch zijn de mogelijkheden van de Blaze als smartwatch beperkt.

Op fitnessgebied gaat de Blaze dan weer wat verder dan de gemiddelde smartwatch, waarmee het in essentie een opgeleukte sportwatch of activity tracker lijkt te zijn. Maar dan wel een met een hartslagmeter en een prettige, lange batterijduur.

Design en interface

De Fitbit Blaze heeft een vierkanten aluminium horlogekast met een breedte (en lengte) van iets maar dan 4 cm. Hoewel, officieel zou je het misschien een achthoek moeten noemen.

Hij lijkt zijn uiterlijk ietwat te hebben afgekeken van de Apple Watch, al is dit model op de hoeken wat meer afgerond en – daardoor – eleganter. Maar dat is ook een kwestie van smaak natuurlijk. Bij vele gebruikers valt het ontwerp juist erg in de smaak.

Fitbit Blaze

De horloge-unit zelf is, interessant genoeg, vierkant, en in zijn geheel uit de aluminium kast te wippen en laat – indien in de behuizing – boven en onder het scherm uitsparingen over, waardoor je dus op die plekken je arm erdoorheen kunt zien. Niet per se lelijk, maar wel redelijk bijzonder.

De Fitbit Blaze beschikt over een touchscreen die over het algemeen goed werkt. Door te swipen kun je door de verschillende schermen en geïnstalleerde apps browsen. En door te tikken kun je bijvoorbeeld een functie of oefening selecteren of activeren.

De twee knoppen aan de rechterkant van het scherm kun je hiervoor ook gebruiken, als alternatief voor wanneer je bijvoorbeeld bezwete vingers hebt. De knop aan de linkerkant dient als home- en back-knop.

Tracking en activiteiten

Veel activity trackers kunnen tegenwoordig (veel) meer dan alleen stappen tellen, en de Blaze is hierop geen uitzondering. De metingen en sportprofielen zijn niet zo diep en veelvuldig als op een volwaardig sporthorloge, maar als we de Blaze beschouwen als uitgebreide tracker, dan is er niets om over te klagen.

De Fitbit Blaze meet je afstand, stappen, traptreden, calorieverbruik, je slaapniveau, en je hartslag.

Maar daar blijft het uiteraard niet bij. Als je de app ‘Exercise’ opstart kun je verschillende sportieve oefeningen bijhouden. Je hebt hierbij de keuze uit hardlopen, fietsen, krachttraining, hardloopband, crosstraining, en workout.

Als je deze activiteiten uitvoert, houdt de Blaze onder meer de gespendeerde tijd en je hartslag bij. Er zijn ook profielen voor outdoor en wandelen.

Een interessante app is Fitstar, die je suggesties kan doen voor verschillende soorten workout-sessies, zoals buikspieroefeningen. Een goede motivatie voor als je even geen inspiratie hebt.

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid is redelijk te noemen. Sowieso dien je er rekening mee te houden, dat je niet de meest accurate uitslagen krijgt als je ermee gaat hardlopen, vanwege het ontbreken van ingebouwde GPS. Je kunt eventueel de GPS gebruiken van je smartphone, maar dan moet je deze wel steeds bij je hebben.

De gemeten hartslag is vrij nauwkeurig, al blijf je de beste resultaten bereiken in een combinatie met een borstband (die met deze Blaze echter niet compatibel is).

De slaapmeting is per dag bekeken niet altijd even betrouwbaar, maar over meerdere dagen bekeken, kun je wel degelijk nuttige trends waarnemen.

Je zou zeggen dat een van de meest basic functies van een activity tracker – het tellen van je stappen – het goed zou moeten doen, maar dit is hier niet het geval. De Blaze laat hierin een steek vallen. Zo worden er regelmatig stappen registreert terwijl deze niet gezet zijn, maar bijvoorbeeld alleen buikspieroefeningen zijn gedaan of als er is opgestaan uit een stoel.

(Smart) functies

De Fitbit Blaze bevat niet enorm veel smart functies. Afgezien van een stille (trillende) wekkerfunctie (zodat je niet het halve huis wakker maakt als je alarm afgaat) en de mogelijkheid om de muziekspeler op je smartphone te bedienen, toont de Blaze ook Caller ID, berichten en notificaties.

Dit laatste gebeurt echter met beperkingen. Om te beginnen is het een ingewikkeld proces om het ontvangen van deze notificaties in te stellen en daarnaast blijken ze voor verschillende apps niet te werken als je gebruik maakt van iOS. WhatsApp-notificaties kun je in het laatste geval bijvoorbeeld vergeten.

Verder is het jammer dat de FitBit Blaze beperkt is in zijn gebruik van apps, omdat er gebruik gemaakt wordt van het eigen besturingssysteem dat het zonder uitgebreide store moet doen waar van alles te downloaden is. Je moet het doen met de voorgeïnstalleerde apps van Fitbit.

App

De begeleidende app voor op je smartphone is prima in orde, zoals meestal bij Fitbit. Het is zelfs nog uitgebreider en prettiger geworden dan bij voorgaande modellen. Hij werkt heel eenvoudig.

Fitbit Blaze

In de app vind je de instellingen en resultaten van je sportieve activiteiten. Het hoofdmenu bevat veel informatie, onder meer over je stappen, hartslag, afgelegde afstand, verbruikte calorieën. genomen traptreden, en actieve minuten. Je kunt mooie, overzichtelijke vergelijkingen en conclusies trekken per dag, week en maand.

Batterijduur

De batterijduur is een groot pluspunt van de Fitbit Blaze. Ondanks zijn kleurendisplay, continue hartslagmeter en vele (andere) features, hoef je de Blaze niet om de haverklap op te laden. Je kunt er maar liefst vijf dagen op één enkele lading mee doen.

Conclusie

De Fitbit Blaze is feitelijk een combinatie tussen een activity tracker, sporthorloge en smartwatch en doet het als zodanig best goed. Als het design naar je wens is, dan heb je hieraan een bovengemiddeld praktische (en esthetische plezierige) activity tracker.

Je krijgt een ingebouwde hartslagmeter, verschillende interessante sportieve kenmerken en meetmogelijkheden en een lange batterijduur. De weegschaal slaat duidelijk uit naar de sportieve aspecten van de Blaze, aangezien de smart functies vrij beperkt of omslachtig zijn.

Jammer is wel dat GPS ontbreekt en niet alle activiteiten even nauwkeurig worden gemeten. Maar de algehele balans is een positieve, met nuttige metingen en een fijne, overzichtelijke app.

Wil jij een interessant uitziende activity tracker, die wat meer activiteiten bijhoudt dan gemiddeld, een redelijke prijs heeft, en weinig opgeladen hoeft te worden? Dan kun je het slechter treffen dan de Fitbit Blaze.

De Fitbit Blaze is onder meer te koop bij bol.com.

Video - look and feel

activitytracker review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!