Fitbit Charge 2 Review Activity Tracker Hardloopzone

Fitbit Charge 2 Review

8.7
4.4 1

Voor- en nadelen

  • Telefoon notificaties & Ingebouwde hartslagmeter
  • Mooi design en verwisselbare bandjes
  • Leuke opties, zoals VO2 Max, ademhalingsoefeningen en gedeelde challenges
  • SmartTrack, herkent automatisch verschillende soorten work-outs
  • Geen dimmer of slaapmodus
  • Geen ingebouwde GPS sensor, kan wel GPS traceren via smartphone
  • Waterbestendig, maar niet waterdicht
  • Slechte hartslagmeter tijdens interval trainingen

Bestel bij de beste webshops:

Review

Misschien heb je wel eens van Fitbit gehoord. Het is één van de eerste merken die activity trackers op de markt heeft gebracht. De allereerste uitgebrachte Fitbit was de Fitbit Tracker. Inmiddels zijn er al verschillende varianten van de Fitbit op de markt verkrijgbaar.

Let op: de Fitbit Charge 4 is ondertussen ook uitgebracht!

Fitbit Charge 2 unboxing

Zo is er naast de Fitbit Charge onder andere ook een Fitbit Flex 2, Fitbit Blaze, Fitbit Surge en Fitbit Alta. Het verschil tussen deze verschillende varianten is dat de Fitbit Flex en de Fitbit Alta volgens Fitbit vallen onder “elke dag”. De Fitbit Charge 2 en Fitbit Blaze vallen onder “actief” en de Fitbit Surge onder het kopje “prestatie”.

De performance Fitbits zijn het meest uitgebreid en daarom natuurlijk ook het hoogst geprijsd. De Fitbits die vallen onder everyday zijn een stuk goedkoper en bieden minder opties.

Hieronder zie je een simpel overzicht van de beschikbare modellen van Fitbit. In dit artikel gaan we dieper in op de Fitbit Charge 2.

Elke dag Fitbit Zip Fitbit One Fitbit Flex 2 Fitbit Alta
Actief Fitbit Charge 2 Fitbit Blaze
Prestatie Fitbit Surge

 

Sporthorloge of activity tracker

Het verschil tussen een sporthorloge en een activity tracker is dat een sporthorloge vaak realtime gegevens tijdens jouw work-out laat zien, zoals jouw hartslag, snelheid en tijd.

Vaak beschikt een sporthorloge ook over een ingebouwde GPS sensor. Een activity tracker daarentegen is wat meer geschikt voor dagelijks gebruik. Het design is meestal wat meer zoals een armband/normaal horloge en je kunt alle bijgehouden gegevens makkelijk via een smartphone of tablet bekijken.

Een activity tracker geeft inzicht in bijvoorbeeld jouw slaapritme, aantal verbrande calorieën en het aantal stappen dat je hebt gelopen . Het sporthorloge is dus meer aan te raden als je het sporten zeer serieus neemt en graag uitgebreide statistieken analyseert.

De activity tracker is voornamelijk gericht op de mensen die wat meer willen weten over hun lichamelijke conditie en eventueel hoe zij hun conditie kunnen verbeteren. De artikelen van Fitbit zijn daarom bijvoorbeeld erg geliefd bij mensen die graag willen afvallen en het lastig vinden om hun doel zonder hulpmiddel te bereiken.

In het artikel: Sporthorloge vs Activitytracker komen de verschillen uitgebreid aan bod.

Waarom een Fitbit activity tracker?

Een activity tracker van Fitbit geeft je inzicht in een hele hoop verschillende aspecten. Zo meet het kleine apparaatje bijvoorbeeld continu hoeveel stappen je hebt gelopen, jouw slaapritme en het aantal verbrande calorieën. Zoals hierboven aangekaart zijn er een hoop mensen die door middel van de Fitbit hebben kunnen afvallen.

Tevens is het een fijn hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw lichamelijke conditie en het verloop van jouw work-outs.

De Fitbit Charge 2 is verkrijgbaar in meer dan zes verschillende kleuren/versies en is daarom geschikt voor zowel man als vrouw. De band van het horloge kun je ook nog verwisselen, zodat je bijvoorbeeld overdag kunt kiezen voor een chique leren bandje en tijdens een work-out voor een comfortabel siliconen bandje.

Klik hier om de bandjes te bekijken

Fitbit Charge 2: Functies

Zoals eerder besproken hebben de verschillende varianten van Fitbit ook een verschillend aantal functies. Hieronder leggen we uit welke opties de Fitbit Charge 2 allemaal te bieden heeft.

Groot scherm

Vergeleken met de voorganger van de Fitbit Charge 2, de Fitbit Charge HR, heeft deze activity tracker een vijf keer zo groot scherm. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om in één oogopslag meerdere gegevens te bekijken. Het display is ook wat scherper dan het kleinere display van de Fitbit Charge HR.

Hartslagmeter

De Fitbit Charge 2 beschikt over een ingebouwde hartslagmeter. Gedurende de gehele dag meet het bandje hoe hoog jouw hartslag is. Dit geeft je onder andere meer inzicht in het aantal verbrande calorieën, je kunt hiermee jouw work-out verbeteren door in een bepaalde hartslagzone te blijven. Daarnaast krijg je inzicht in hoe hoog jouw rusthartslag is.

Bepaal jouw Vo2max en verbeter je sportprestaties

De hoogte van jouw rusthartslag vertelt je veel over jouw lichamelijke conditie. Over het algemeen kan er geconcludeerd worden dat bij een verlaging in de rusthartslag je conditie is verbeterd. Het is namelijk zo dat hoe lager de hartslag is, hoe beter het voor je lichaam is. Je hart pompt het bloed dan sterker en efficiënter door je lichaam.

Wil jij ook je conditie verbeteren? Train dan met hartslagzones.

VO2 Max

De Fitbit Charge 2 geeft ook de VO2 Max weer, in de Fitbit App wordt dit ook wel Cardio Fitness Level genoemd. Dit is een methode om met jouw maximale hartslag en je rusthartslag te bepalen wat de maximale hoeveelheid zuurstof is die jouw lichaam iedere minuut op kan nemen.

Dit is één van de belangrijkste manieren om te bepalen hoe jouw lichamelijke conditie is. Om dit zelf te kunnen bepalen neem je je maximale hartslag en dit deel je door je rusthartslag. Vervolgens vermenigvuldig je dit met vijftien. De Fitbit Charge 2 berekent dit automatisch voor jou, zodat je aan de hand van je leeftijd, gewicht, lengte en fitness dat jouw eigen score voor lichamelijk conditie krijgt.

Ook kun je zien hoe goed dit is in vergelijking met anderen van hetzelfde geslacht en in dezelfde leeftijdscategorie. De manier van meten die de app gebruikt is niet helemaal accuraat, maar geeft wel een aardig beeld van jouw conditie.

 

Begeleidende ademhalingsoefeningen

Fitbit Charge 2

We weten allemaal wel dat het goed is om zo min mogelijk stress in je leven te hebben en wanneer je hier toch last van hebt is het goed om soms even een rustmomentje in te plannen. Wanneer je rustig in- en uitademt heeft dit positieve gevolgen om stress en angsten te verminderen en je bloeddruk wat lager te krijgen.

De Fitbit Charge 2 biedt de mogelijkheid om je te begeleiden bij een aantal ademhalingsoefeningen. Tijdens de oefeningen meet de activity tracker je hartslag. Aan de hand daarvan wordt ook bepaald wat een goed ritme voor jou is om in- en uit te ademen.

Er zijn twee verschillende sessies te kiezen, één van twee en één van vijf minuten. Met een animatie op het scherm laat de Fitbit Charge 2 zien wanneer je in- en wanneer je uit moet ademen. Na de sessie krijg je feedback zodat je kunt bekijken hoe je het hebt gedaan.

Daarnaast is het mogelijk om in te stellen dat je een herinnering op de Fitbit ontvangt wanneer je erg druk bent geweest, zodat je weet dat het nu goed is om even een moment van rust te nemen.

Deze originele functie werkt verassend goed en er zijn een hoop gebruikers die zeggen dat ze na deze sessies wat rustiger en meer gefocust zijn.

Waterdicht

Een nadeel van de Fitbit Charge 2 is dat deze niet waterdicht is. Hij is wel waterbestendig. Je kunt het horloge dus gewoon omhouden wanneer je erg zweet of in de regen aan het lopen bent, maar hij is niet te gebruiken tijdens het zwemmen of tijdens het douchen.

Activity tracking

Fitbit charge 2 closeup

Wat erg fijn is aan deze activity tracker is het feit dat er automatisch gegevens worden geregistreerd. Wanneer je gaat slapen merkt de Fitbit Charge 2 dit vanzelf en gaat over op de slaapmodus.

Ook herkent het horloge wanneer je bijvoorbeeld gaat fietsen of rennen. Zo hoef je niet steeds zelf handmatig een training in te stellen. Natuurlijk is het nog wel mogelijk om dit handmatig in te voeren voordat je aan een training begint. De Fitbit Charge 2 beschikt ook over een interval optie die jou begeleidt tijdens jou interval training. Sommige gebruikers geven aan dat de Fitbit tijdens een interval training de hartslag niet helemaal juist meet. Meerdere sporthorloges hebben hier last van, maar de Fitbit Charge 2 kan hier soms behoorlijk de plank misslaan.

Stappenteller en slaapmonitor

Uit verschillende ervaringen blijkt dat de stappenteller niet heel erg accuraat is. Door allerlei bewegingen kunnen er soms stappen worden gedetecteerd die eigenlijk helemaal niet gezet zijn. Deze optie is dus leuk als extra, maar je moet er niet vanuit gaan dat dit 100% nauwkeurig zal zijn.

De slaapmonitor op de Fitbit Charge 2 werkt vrij goed. Het blijft lastig om dit helemaal nauwkeurig te meten, maar deze activity tracker geeft het prima weer. Helaas kan het nog wel eens zo zijn dat de Fitbit Charge 2 ten onrechte slaap registreert wanneer je bijvoorbeeld op de bank naar een film ligt te kijken. Deze fouten kun je wel handmatig aanpassen. Het komt ook voor dat de Fitbit aangeeft dat je onrustig slaapt, terwijl je misschien al wakker bent maar nog even in bed blijft liggen.

Er is geen mogelijkheid om het licht van het scherm te dimmen. Dit kan er nog wel eens voor zorgen dat je slaapkamer ineens verlicht wordt wanneer je per ongeluk in je slaap op een knop drukt. Heel erg vervelend is dit niet, maar voor de lichte slapers onder ons kan dit een nadeel zijn.

Notificatie functie

De Fitbit Charge 2 is gemakkelijk met je smartphone te verbinden. Zo gaat het horloge trillen wanneer iemand je belt, wanneer je een bericht hebt ontvangen of wanneer je iets in je agenda hebt staan. Je kunt met deze melding verder niets op de Fitbit doen, je krijgt het alleen te zien.

Je kunt de activity tracker ook eenvoudig als wekker gebruiken. Het apparaatje trilt dan wanneer het tijd is om op te staan. Wellicht dat je de voorkeur geeft aan een (harder) geluid, maar als je graag rustig wakker wordt en niet snel door een geluid of signaal heen slaapt is dit een aangename optie. Een ander leuk extraatje is de bewegingsmelder.

Meerdere activity trackers beschikken over deze functie, maar het blijft handig om zo in beweging te blijven. Zeker met een kantoorbaan kan dit je helpen om niet te lang stil te blijven zitten. De Fitbit Charge 2 moedigt je aan om in ieder geval tweehonderdvijftig stappen per uur te lopen.

In gebruik

Na allerlei verschillende functies te hebben besproken is het natuurlijk ook prettig om te weten hoe het horloge bij dagelijks gebruik functioneert. Lees verder om hier meer over te weten te komen.

 

Fitbit App

Fitbit app

Fitbit staat bekend om zijn goede applicatie. Wanneer je eerder al een Fitbit hebt gehad kun je op eenvoudige wijze je eerdere gegevens bij jouw nieuwe gegevens voegen. Zoals we eerder al hebben beschreven kun je in de app onder andere je slaapgegevens, het aantal stappen en de VO2 Max zien.

Je kunt verschillende doelen instellen en gedurende dag bekijken hoever je bent met het behalen van jouw ingestelde doel. Wanneer je een training hebt opgeslagen kun je deze terugzien in de app. Zo kun je bekijken wat je al hebt behaald en kun je naar een bepaald doel toewerken.

Je kunt via de app makkelijk contact leggen met vrienden en familie die ook in het bezit zijn van een Fitbit activity tracker. Wanneer je dit hebt gedaan is het mogelijk om elkaar uit te dagen. Dit is een erg leuke nieuwe optie om te zien hoe iemand anders het doet en daarnaast kan het motiverend werken om zelf ook meer in beweging te komen.

In de app kun je ook zelf verschillende gegevens bijhouden, zoals de hoeveelheid water die je hebt gedronken, je gewicht en wat je hebt gegeten en hoeveel calorieën dit bevatte. Hiermee kun je compleet inzicht krijgen in jouw calorie- inname en verbranding. De Fitbit Charge 2 geeft ook adviezen om dit te verbeteren en zo een betere lichamelijke conditie op te bouwen.

Al deze gegevens kun je natuurlijk ook op je computer bekijken, wanneer je dit misschien prettiger en overzichtelijker vind.

 

Batterijduur

De Fitbit Charge 2 kan volgens Fitbit tot wel vijf dagen meegaan bij normaal gebruik. De ervaringen met het gebruik van de accu zijn dan ook over het algemeen erg positief. Ondanks het grotere scherm dan zijn voorganger en de verschillende notificatie opties gaat de Fitbit Charge 2 vaak ook daadwerkelijk een kleine week mee voordat deze weer opgeladen dient te worden.

Verschillende maten

De Fitbit Charge 2 is er in 3 verschillende maten. Namelijk small (S), Large (L) en extra large (XL).

Small: 14.0 cm – 16.5 cm
Large: 16.5 cm – 19.6 cm
X Large: 19.6 cm – 22.6 cm

 

Fitbit Charge 2 wel of niet kopen?

Fitbit charge 2 doos

Wanneer je graag meer inzicht wilt in allerlei gegevens over je lichamelijke conditie en wat meer wilt weten over de trainingen die je doet, dan is de Fitbit Charge 2 een goede activity tracker voor jou. Het horloge biedt een aantal leuke functies en de app is zeer makkelijk en goed te gebruiken.

Voor de wat meer professionele sporters en mensen die voorkeur geven aan nauwkeurigheid en uitgebreide statistieken is dit misschien niet het juiste hulpmiddel. Kijk dan ook eens naar onze review over de Fitbit Surge.

De Fitbit Charge 2 is verkrijgbaar bij verschillende sportwinkels.

Ook voor de verschillende bandjes kan de prijs variëren. Je kunt dit sporthorloge natuurlijk ook bij andere (bekende) winkels kopen, zoals bol.com.

Schrijf een review

Wat vind jij van dit sporthorloge? Laat een review achter en help zo anderen bij het maken van hun keuze.

Video - look and feel

activitytracker review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reviews

Sandra
5 5

Niet doen probeer nu al dagen mijn FB C2 te koppelen aan mijn Samsung Galaxy-J3 2016 maar dat gaat niet meer...
Gekocht bij Bol.com Maar die kunnen er niets aan doen.
Ben tevreden over Bol. Boos over mijn Fitbit. Heb m pas 1 jaar

Charge 2 koppelt niet met J3 2017
5 5

Nieuwe telefoon gekocht. Nu blijkt dat mijn Charge 2 niet kopplet koppelt niet met Samsung J3 2017. WAARDELOOS ! Het ligt aan de Charge, deze geeft geen thuis bij bleutooth koppeling. CHARGE 2 NIET KOPEN DUS!!!

Armbandjes gaan zees snel stuk!
5 5

Heb mijn Fitbif sinds 8 maanden en ben al aan mijn derde armbandje toe. De bandjes zijn zeer fragiel op het punt van de aansluiting aan het toestelletje. De armbandjes zijn daarenboven erg prijzig!

time out
5 5

Onhandelbaar, het scherm gaat na elke 2 seconden weer uit, je kunt je hartfrequentie dus in zijn geheel niet volgen, je moet het scherm steeds weer opnieuw aanklikken, miskoop

niet kopen, geeft slecht gegevens weer. Is snel leeg, bandje was bij mij binnen een half jaar kapot, alleen engelse gebruiksaanwijzing, valt mij heel erg tegen.

1 5

Dit apparaat synchroniseert niet met de app. Garantie wordt niet verstrekt. Dus een waardeloos apparaat. Gewoon niet kopen.

5 5

Ik ben zeer tevreden over de charge 2. Heb net nog een nieuwe gekocht. Ik was blij dat er nog eentje was bij bol. Ondertussen mijn derde fitbit. En nog steeds mijn oude bandjes in gebruik. En nu nieuwe gekocht voor 7 euro per stuk.
Maar inderdaad...moeite met synchroniseren op huwaui, maar ik gebruik de tablet ervoor!
En nu is hij inderdaad met pensioen, ik zal na deze toch moeten overschakelen naar een nieuwere versie.