Fitbit Charge 4 Review Activity Tracker Hardloopzone

Fitbit Charge 4 Review

9.1

Voor- en nadelen

  • Ingebouwde GPS maakt nauwkeurige metingen mogelijk, een vrij unieke feature voor een activity tracker
  • Hartslagzones geven meer inzicht in sportieve prestaties
  • Intensieve minuten-meting zorgen voor extra motivatie om goed te blijven bewegen
  • Contactloze betaling maakt Charge 4 een completere wearable, waarmee je spontaan aankopen kunt doen en geen geld of pasjes mee hoeft te nemen.
  • Veel functionaliteit en nauwkeurige metingen voor relatief weinig geld
  • Geen kleurenscherm
  • Klein scherm dus kleinere tekens en minder informatie in beeld
  • Geen antwoorden op berichten mogelijk voor iPhone-gebruikers
  • Spotify-bediening beperkt

Review

Fitbit is een merk dat we vooral kennen van zijn degelijke activity trackers, bedoeld voor gebruikers die een gezonde levensstijl nastreven en daarbij een slanke wearable om hun pols willen, zonder toeters en bellen of diepgaande sportmetingen.

Daar zijn sporthorloges voor.

Wat smart functies, een motivatie om te bewegen, veel meer is er niet nodig. Maar de Fibit Charge 4 biedt wél meer.

Met de Charge 4 is de scheidslijn tussen activity trackers en sporthorloges weer wat kleiner geworden. Het is een robuuste tracker geworden, met genoeg functionaliteit voor de (beginnende) hardloper.

Ja, de gebruikelijke form factor en het kleine display zijn er nog, maar de tracker heeft nu ingebouwde GPS (naast een hartslagmeter), contactloze betaling en nog steeds een mooie prijs.

Terwijl de Fitbit Charge 3 over veel van dezelfde functies beschikt als de Charge 4, zijn de upgrades substantieel genoeg om twijfelaars – als in: iets fanatiekere sporters – over de streep te trekken.

Design en Display

De Charge 4 is een tikkeltje groter dan zijn voorganger maar als je niet zou weten waar je op moet letten, zou je de twee trackers niet uit elkaar kunnen houden. De langwerpige, rechthoekige vorm is hetzelfde, net als het zwart-wit (of grijze) OLED TFT touchscreen, het scherm van Gorrilla Glass 3 en de kast van aluminium.

Fitbit Charge 4 zones

Je zou kunnen betreuren dat de Charge 4 geen kleurenscherm heeft, maar het huidige monochrome scherm bevalt eigenlijk prima. Het is helder en goed af te lezen. En als een kleurenscherm de Charge 4 duurder zou hebben gemaakt en de batterij minder lang mee had laten gaan, dan is het weglaten van zo’n scherm een goede keuze geweest.

Hoewel er niet veel informatie tegelijk op het kleine scherm zichtbaar is, werkt het swipen en tikken op het scherm goed en zijn inkomende berichtjes (van je telefoon) behoorlijk goed te lezen.

Invoeren van tekst of codes kan wat langer duren, bijvoorbeeld doordat je vaker naar letters of cijfers moet scrollen, maar dit is slechts een kwestie van wennen.

Fitbit Charge 4 bandje

Tracking en activiteiten

De usual suspects zijn uiteraard aanwezig op de Fitbit Charge 4. Dus je houdt zonder problemen je stappen, getrotseerde trappen, afgelegde afstand en calorieverbruik bij.

Maar je VO2-maxgehalte wordt ook gemeten (of geschat) en je kunt je gewicht en waterinname bijhouden. Daarnaast wordt ook je slaapkwaliteit in kaart gebracht, met behulp van de ingebouwde hartslagmeter.

Fitbit Charge 4 hartslag

Het grootste verkooppunt van de Fitbit Charge 4 is de ingebouwde GPS. Nu kun je eindelijk nauwkeurig je runs en andere sportieve activiteiten bijhouden, met accurate metingen van afstand en tempo. In totaal werken er 7 verschillende sportieve activiteiten met GPS, waaronder hardlopen, fietsen en wandelen.

Voor sporters die gerichter willen trainen zijn verschillende nieuwe functionaliteiten erg welkom. Zoals de actieve zones, waarmee aan de hand van je hartslag gekeken wordt hoe intensief je aan het sporten bent.

Het doel is om iedere week aan de 150 intensieve minuten te komen.

Daarnaast kun je vooraf specifieke hartslagzones instellen, waarmee je tijdens een run (of andere activiteit) een melding krijgt wanneer in een andere zone komt. Tevens kun je na afloop precies op de kaart zien op welk moment op je route je in welke hartslagzone zat.

Fitbit Charge 4 zones

Het zijn net de extra mogelijkheden die deze Charge 4 voor sportieve gebruikers interessant kunnen maken.

Nee, informatie over zaken als cadans en splits krijg je niet te zien, maar voor een activity tracker zijn dit zeker leuke nieuwe eigenschappen. Bovendien moet er ook nog een verschil overblijven met sporthorloges.

Andere (smart) functies

De Fitbit Charge 4 draait grotendeels om gezondheid en fitness maar er zijn wel degelijk verschillende smart functies beschikbaar.

De grootste nieuwe toevoeging is Fitbit Pay, waarmee je contactloos kunt betalen. Je moet dan wel een rekening hebben bij een bank die dit ondersteunt – wat er nog niet veel zijn – maar het is fijn dat de optie er is.

Een andere nieuwe functionaliteit is de Spotify-bediening. Maar hoewel dit in theorie aardig klinkt, is de functie beperkt. Het gaat puur om de bediening, dus er is geen opslagruimte of een (andere) optie om rechtstreeks muziek af te spelen vanaf je Charge 4. Je telefoon moet dus altijd in de buurt (en verbonden) zijn en je kunt bijvoorbeeld niet door afspeellijsten scrollen en een nummer selecteren.

Verder is het nog steeds mogelijk om notificaties van je smartphone te ontvangen op je Charge 4 en als je een Android-telefoon hebt kun je hier ook met korte (standaard) berichtjes op antwoorden. Helaas is deze optie er niet voor iPhone-bezitters.

Fitbit Charge 4 zijkant

Batterij

De batterijduur zonder GPS ingeschakeld is zeer acceptabel. Je kunt dan ongeveer een week doen met een volledig opgeladen Charge 4.

Wil je echter flink sporten, met nauwkeurige metingen via GPS, dan is de accuduur een stuk minder rooskleurig. Maximaal 5 uur zou je er dan mee moeten kunnen doen. In de praktijk zal dit nog iets minder lang zijn.

Zolang je er rekening mee houdt dat je meer dan 50% batterijlading hebt als je gaat sporten of geen hele marathons gaat lopen met je Fitbit Charge 4 (en laten we wel wezen, dit zullen weinig mensen doen), dan is er weinig aan de hand.

Conclusie

De Fitbit Charge 4 voegt wellicht niet heel veel functionaliteiten toe ten opzichte van zijn voorganger, maar ze zijn wel mogelijke ‘game changers’.

Vooral de ingebouwde GPS zal de Charge 4 heel interessant maken voor een bepaalde sportieve doelgroep. Ook de functies gericht op hartslagzones en intensieve (sportieve) minuten zijn een welkome toevoeging.

De Fitbit Charge 4 zal best wat klanten wegsnoepen van de (budget) sporthorlogefabrikanten. Zeker voor gebruikers die de armband-form factor van een activity tracker prefereren, geen behoefte hebben aan diepgaande functies en analyses en bovendien niet al teveel geld willen uitgeven, is de Charge 4 een prachtige aanbieding.

Wil jij van dichtbij ervaren hoe goed de Charge 4 bij je past? Bestel hem dan nu bij Coolblue of Bol en ontvang hem morgen al in huis!

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Vergelijk de Fitbit Charge 4 met andere activity trackers

Fitbit Charge 4 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reviews

Carlijn

Klopt het dat de hartslagmeter niet de hele tijd knippert? Dit valt me op als ik het horloge af heb. Ik vraag me dus af of dit zo hoort. Alvast bedankt voor uw reactie!

Hardloopzone.nl

Dat klopt dan gaat de accu langer mee :)

biesemans

Waarom registreert hij niet zlle activiteiten? Gisteren 2 × 22 min gezwommen.
Vandaag 2 x 11 min gefietst
Slechts 1 rit geregistreerd
Slechts 1x zwemmen geregistreerd
Ik draag hem nochtans 2 vingers boven mijn pols
.wat doe ik verkeerd?

Sandra

Ik reageer even op de review van Karin. Ik had dit precies het zelfde. Scherm werd niet meer feller. Bleef in nachtstand staan. Ook de tijd werd na tikken op het scherm niet meer weergegeven. Hiervoor moest ik ook de zijkant indrukken.
Ik heb hem na 8 maanden gebruiken terug gebracht. Hij werd niet eens ter reparatie opgestuurd. Ik kreeg de optie nieuwe uitzoeken of mijn geld terug. Ik ga nu kijken voor een andere. Maar dit wordt fitbit meer.

Hanne

Super fijn horloge.
Ben blij dat scherm zwart is en alleen oplicht bij beweging of indrukken zijknop.
Goede GPS
Overzichtelijke fitbit app.
Fijne gezondheids opties te zien in de app.
Zonder abonnement worden gezondheids gegevens van de laatste week bewaard, dat is wel jammer. Ik vind een premium abonnement te duur.

Tomas

- De Fitbit charge 4 heeft vaak grote moeite met het synchroniseren
- Moet vaak gerest (harde reset) worden, want dan is het display 'bevroren'
- Hartslag-registratie is vaak incorrect; duikelt terwijl je aan het sporten bent (zonder te stoppen) van 150 naar 80 voor enkele minuten, om dan weer terug te springen
- Moet vaak zonder enige reden weer opnieuw worden afgestemd qua display-weergave (zonder instellingen daarvóór te hebben veranderd)
- Service laat sterk te wensen over; de medewerkerrs weten niet hoe bepaalde zaken werken en geven verkeerde informatie

Een absolute afrader dus!

Saskia

Ik mis een belangrijk nadeel: de bandjes breken te gemakkelijk af. Het horloge zelf is bij mij nog nooit kapot gegaan, maar het bandje is al tig keer afgebroken. En nu al 2x bij het gedeelte dat aan het horloge zelf vast zit, waardoor in feite het hele ding ondraagbaar en dus nutteloos wordt. Fitbit zelf repareert niets en vervangt alleen. Maar dan krijg je dus al relatief snel hetzelfde probleem. Om die reden zou ik dit horloge niet aanraden.