Fitbit Charge 5 Review

9.2

Voor- en nadelen

 • Goede prijs kwaliteit verhouding
 • Weegt bijna niks waardoor je de Fitbit Charge 5 bijna niet voelt tijdens het dragen
 • Door de ingebouwde GPS heb je je telefoon niet meer nodig tijdens een workout
 • Batterijduur is erg goed
 • GPS wordt snel gevonden
 • Voor sommige mensen een te klein scherm
 • Je hebt premium nodig om alle software functies in de Fitbit applicatie te gebruiken

Review

De Fitbit Charge 5 is nog niet zo lang uit, maar toch is het een model om serieus te overwegen. Zo krijg je er bij de aankoop van dit model bijvoorbeeld 6 maanden Fitbit Premium bij. Zo’n abonnement kost normaal al €8,99 per maand!

Daarnaast biedt de Fitbit Charge 5 eigenlijk alle goede features en functies van de andere Fitbit modellen. Zo heeft hij een ingebouwde GPS, een super strak en makkelijk leesbaar AMOLED-scherm en zitten er tal van software features in.

Al met al kun je zeggen dat de Charge 5 zo’n beetje de ultieme activity tracker is.

Toch zijn er ook wat nadelen, maar daar gaan we het uitgebreid over hebben. Laten we eerst maar eens naar de specificaties kijken.

Let op: De Fitbit Charge 6 is ook uit! Bekijk: Fitbit Charge 6 review

Specificaties:

Fitbit Charge 5
Software: beschikbaar op Android en iOS
Materiaal bandje: Siliconen met een aluminium pin voor bevestiging
Kleurenscherm: ja, AMOLED met Corning Gorilla Glass 3
GPS: ja, GPS + GLONASS
NFC: ja
Hartslagsensor: ja, met Fitbit PurePulse
Meet ademhaling: ja
Gezondheidsfeatures: stress management, Fitbit ECG, Sp02, Menstruatie cycle, EDA scan, temperatuur sensor
Batterijduur:  +- 7 dagen met een oplaadtijd van 2 uur
Waterbestendig: ja, 5 ATM (50 meter)
Geheugen tot 7 dagen aan activiteit van minuut tot minuut
In de doos: de Fitbit Charge 5, USB-oplader, handleiding, extra bandje (maat L)

Unboxing

Fitbit Charge 5 unboxing

De Fitbit Charge 5 heeft een redelijk saaie verpakking. De voorkant is grijs, waarop het kleurrijke scherm is afgebeeld. Dat is wel leuk, want dan weet je meteen dat de Fitbit Charge 5 een kleurenscherm heeft.

We zien de Charge 5 met bandje en al op de voorkant, de zijkanten tonen wat features en functies, en de achterkant geeft nog een overzicht van wat andere features en functies. Ook staan daar nog wat meer productafbeeldingen op.

Als we de hoes eraf halen, zit de Fitbit Charge 5 in een witte doos waar, naast de Fitbit Charge 5, ook de USB-lader, een L bandje en een handleiding in zitten.

Fitbit Charge 5 bandje

Hardware & Design

Het kleurenscherm springt van de verpakking af en dat is ook meteen een selling point van de Fitbit Charge 5. Het horloge beschikt namelijk over een AMOLED kleurenscherm.

Het design is anders dan een normaal horloge, waardoor het wel meteen duidelijk is dat dit een fitness tracker is. Op zich geen probleem, maar wel iets om te benoemen.

De oplader en hartslagsensor zitten aan de achterkant. Aan elke zijkant zit een strip, deze wordt gebruikt om bijvoorbeeld de ECG meting te doen. Om zo’n meting te doen, plaats je je vingers op de strip. Het geheel ziet er mooi uit; niet gek of geforceerd.

Standaard wordt de Fitbit Charge 5 met een maat S bandje geleverd. Gelukkig zit er in de doos ook nog een maat L bandje. Hierdoor kunnen ook mensen met bredere polsen het horloge gebruiken.

Het verschil tussen de maat S en L is wel aanzienlijk. Zelf hadden we graag nog een maat M gezien als tussenmaat.

Scherm en behuizing

Fitbit Charge 5 behuizing

Op de Fitbit Charge 5 zit een 1.04 inch AMOLED kleurenscherm. Alle tekst, notificaties en menu-items zijn enorm scherp en prettig om naar te kijken. Het scherm is ook gemakkelijk af te lezen als je buiten bent en in de volle zon loopt.

Fitbit heeft gekozen voor een Corning Gorilla Glass 3 scherm. Het scherm kan tegen een stootje, maar het is natuurlijk beter om dat te voorkomen. Toch is dit een handige feature, want zo’n activity tracker laat je niet thuis in de kast liggen.

Liever ga je ermee mountainbiken door de bossen, een obstakelrun doen of freerunnen in de stad.

Gelukkig zou de Fitbit dat allemaal moeten kunnen hebben. Naast het sterke scherm is de behuizing gemaakt van aluminium dat er sterk en goed uit ziet. Het voelt stevig en sterk aan. Die robuustheid is ook nodig voor een fitnesshorloge.

De bouwkwaliteit van zowel het scherm, de behuizing en het bandje is van hoge kwaliteit. Dit mag je ook verwachten van een merk als Fitbit. De sluiting voelt goed en stevig aan, waardoor je de activity tracker niet snel zal verliezen. Hier is niks op aan te merken.

Bediening

Wil je de Fitbit Charge 5 bedienen, dan heb je geen knopjes nodig. Op de Fitbit Charge 5 zit een zeer goed werkend touchscreen. Je kunt alle kanten op swipen en twee keer op het scherm tikken om het te ontwaken. Alles werkt eigenlijk heel soepel en zonder problemen.

De enige lastigheid is de bediening in de regen, als je vingers wat vochtig zijn. Verder werkt het navigeren tussen de menu’s makkelijk. Ook het openen van bijvoorbeeld een activiteit verloopt erg soepel.

Batterijduur

De Fitbit Charge 5 is niet groot, maar beschikt toch over een goede accuduur.

Op een volle lading kan je 7 dagen gebruik maken van de fitness tracker. Dit kan iets langer zijn als je weinig GPS-activiteiten doet, of iets korter als je veel GPS activiteiten doet.

Tijdens het testen hebben we ongeveer 1 uur per dag de GPS aan gehad. Daar hield de activity tracker het toch echt 6 dagen op vol. Een prima score dus!

Opladen

Fitbit Charge opladen

Het opladen van de Fitbit Charge 5 duurt ongeveer 2 uur. Hiervoor moet je de meegeleverde USB-kabel gebruiken. Je kunt de oplader gemakkelijk aan de Fitbit Charge 5 aansluiten door de magnetische aansluiting. Hierdoor zit de oplader meteen goed en blijft hij ook stevig zitten.

Mocht je een nieuwe MacBook hebben, dan kun je de Fitbit Charge 5 helaas niet opladen via de laptop, omdat de kabel over een USB-A aansluit beschikt, en niet een USB-C.

Toch is het een prima keuze van Fitbit om voor de USB-A aansluiting te gaan, omdat er meer mensen over een computer of oplader beschikken met een USB-A aansluiting.

Software

Om gebruik te maken van de Fitbit Charge 5, heb je de Fitbit applicatie nodig. Deze is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Het is een simpele, maar erg krachtige applicatie (zelfs zonder Fitbit Premium).

Fitbit Charge 5 impact

Zo kun je gemakkelijk het overzicht van je dag zien, de verschillende data van de dag, maar ook je voeding of gedronken water bijhouden. Via de Discover of Premium tab krijg je er nog veel meer functionaliteit bij. Het is zeker de moeite waard om ook die mogelijkheid eens te bekijken en alles uit je Fitbit te halen.

Instellen

Het instellen van Fitbit Charge 5 gaat enorm makkelijk als je een Android telefoon hebt. Er wordt dan gebruik gemaakt van Google Fast Pair. Er komt een kleine pop-up in het scherm om de verbinding te maken. Over Google Fast Pair lees je verderop in dit artikel meer.

Het instellen via de applicatie gaat bijna net zo makkelijk. Als eerste moet je natuurlijk een account aanmaken. Deze bevestig je daarna via een e-mail. Vervolgens kun je je persoonlijke gegevens invullen, zoals je leeftijd, verjaardag, lengte en gewicht.

Als dat gedaan is, kun je kiezen welke Fitbit je wilt toevoegen. Hier kiezen we nu natuurlijk voor de Fitbit Charge 5.

Fitbit Charge 5 pairingFitbit Charge 5 pairingFitbit Charge 5 pairing

 

Tijdens het instellen van de Fitbit krijg je de belangrijke features te zien. Als je erop klikt, krijg je meer informatie over bijvoorbeeld de hartslagmeting van de Fitbit Charge 5. Het is leuk om tijdens het wachten deze smartwatch beter te leren kennen.

Notificaties

Gelukkig kun je met de Fitbit Charge 5 weer van zo goed als alle applicaties notificaties ontvangen. Je kunt ze zelf aan- of uitzetten, waardoor je alleen de notificaties krijgt die voor jou belangrijk zijn.

Wat ook mooi is, zijn de Quick Replies die je in kunt stellen. Zo kun je voor WhatsApp een aantal vooraf ingestelde antwoorden selecteren om vanaf je pols te versturen. Super handig om te gebruiken en je hoeft je telefoon niet eens uit je zak te halen!

Discover

Onder de Discover tab van de Fitbit applicatie kun je verschillende challenges, watch faces, meditatie, mindfulness en work-outs vinden. Hierdoor heb je eigenlijk alles in één applicatie zitten.

Er zijn veel premium challenges of work-outs te vinden, maar daarnaast zijn er genoeg gratis opties. Wil je meer doen dan alleen je stappen bijhouden? Dan is de Discover tab zeker de moeite waard om uit te pluizen.

Premium

Normaal gesproken zijn we niet per se fan een betaald abonnement. Je betaalt al genoeg voor het product zelf. In het geval van de Fitbit Charge 5 ligt dat iets genuanceerder. De basisfuncties van het horloge zijn goed, maar met Fitbit Premium krijg je er toch een berg aan nieuwe features bij; allemaal gericht op je gezondheid.

Zo kun je verschillende sport-challenges en mindfulness programma’s starten, maar ook een gedetailleerder overzicht krijgen van je metingen. Voor €8.99 per maand is dat een goede deal.

Met deze extra functies wordt de Fitbit applicatie jouw eigen gezondheidscentrum. In dit geval zouden we daarom serieus overwegen om Fitbit Premium te nemen. Gelukkig hoef je daar zelf pas over te beslissen na proeflicentie van 6 maanden, die je gratis bij het horloge krijgt.

Features

Fitbit Charge 5 software Fitbit Charge 5 software

Een fitness tracker met weinig features is tegenwoordig ondenkbaar. Merken als Xiaomi, Blitzwolf of Oppo maken voor een paar tientjes al een redelijk werkende fitness tracker. Echter hebben Fitbit of Garmin bijna altijd een beter werkend product. Zo zitten er enorm veel goed werkende features op de Fitbit Charge 5.

In dit model zitten veel features die we eerder op andere modellen hebben gezien. Nu komen ze echter samen in 1 product. Hierdoor is de Fitbit Charge 5 een zeer complete en goed werkende fitness tracker, waar heel veel mensen tevreden mee zullen zijn.

Voor sporters zitten er genoeg activiteiten in; als je meer van de gezondheidsdata bent levert dit horloge ook een uitgebreid pakket aan sensoren en trackers. Maar ook voor de “normale” gebruikers kent de Charge 5 meer dan voldoende interessante features.

Built-in GPS

Fitbit Charge GPS tracking Fitbit Charge GPS tracking  Fitbit Charge GPS tracking

Tegenwoordig hoef je niet altijd meer je telefoon mee te nemen als je buiten gaat hardlopen. De Fitbit Charge 5 beschikt zelf namelijk ook over ingebouwde GPS. Hierdoor wordt je route nauwkeurig gemeten, zonder dat je telefoon in de buurt is.

In de Fitbit Charge 5 zit de functionaliteit om met GPS of GLONASS je locatie bij te houden. Hierdoor heb je altijd een overzicht van je gelopen route. Het is een mooie extra feature voor de fanatieke buitensporter.

Het horloge houdt automatisch je locatie bij vanaf het moment dat je een activiteit start. Ga je bijvoorbeeld wandelen of fietsen en start je de activiteit op de Fitbit Charge 5, dan wordt er meteen verbinding gemaakt met de satellieten om je locatie bij te houden.

Dit gaat supersnel; je hebt vaak al binnen 10 tot 20 seconden verbinding (getest in Amsterdam)!

Activiteiten

Een fitness tracker moet tegenwoordig over een groot aantal activiteiten beschikken om elke sporter tevreden te houden. Nu is het niet mogelijk om alle sporten te tracken, maar de Fitbit Charge 5 heeft toch een grote lijst aan activiteiten die je wél kunt bijhouden. Dit zijn de activiteiten:

 • Wandelen – Tennis
 • Fietsen – Spinning
 • Hardlopen – Yoga
 • Loopband – Bootcamp
 • Crosstrainer – Circuittraining
 • Zwemmen – Kickboksen
 • Gewichten – Vechtsport
 • Interval workout – Pilates
 • Work-out – Work-out binnen
 • Hiking – Traploper apparaat
 • Golf

Met deze uitgebreide lijst heb je zowel binnen als buiten genoeg opties om mee aan de slag te gaan.

Een minpuntje: je kunt van deze lijst maar 5 activiteiten selecteren die je vanaf je Fitbit Charge 5 kunt starten.

Toch kun je met die 5 keuzes nog steeds een brede selectie maken. Kies vooral voor de activiteiten die je elke dag doet. En als je eens wat anders wilt doen, dan is de aanpassing zo gemaakt.

SmartTrack

Dit is een hele handige feature, die we graag op elke fitness watch zouden willen zien. Met SmartTrack start het horloge automatisch een activiteit, ook als je zelf vergeten bent om je work-out in te stellen.

Ben je bijvoorbeeld begonnen met een wandeling of een hardloopsessie, dan registreert de Fitbit Charge 5 dat je hier mogelijk mee bezig bent. De activiteit wordt dan alsnog automatisch gestart. Wij vinden dit een superhandige en zeer goede functie. Je krijgt zo altijd een volledig overzicht van je activiteiten.

Slaapanalyse

Fitbit Charge 5 slaapscore Fitbit Charge 5 slaapscore

De slaapanalyse van Fitbit is uitgebreid, zelfs zonder Fitbit Premium. Zo krijg je je slaapscore te zien. Deze wordt berekend als je je Fitbit een aantal nachten gedragen hebt tijdens het slapen. Ook krijg je je slaapfases te zien, zoals Awake, REM, Light, en Deep.

Je krijgt te zien hoeveel minuten je in elke slaapfase van de nacht bent geweest. Handig en gedetailleerd. Als laatste krijg je in de gratis versie nog het zuurstofgehalte in je bloed te zien en hoe die fluctueert tijdens de nacht.

Als je Fitbit Premium neemt, dan krijg je er nog informatie over je hartslag tijdens de nacht bij, en hoe rusteloos je bent in je slaap. Het horloge meet dan hoe vaak je omdraait of wilder beweegt in je slaap. Dat zijn goede toevoegingen als je je nacht wilt optimaliseren.

Toch krijg je zonder Fitbit Premium ook een uitstekend overzicht van je nacht.

Hartslag sensor

Fitbit Charge 5 hartslagsensor Fitbit Charge 5 hartslagsensorFitbit Charge 5 calorieën

Natuurlijk zit er op de Fitbit Charge 5 een hartslagsensor. Deze sensor meet je hartslag accuraat en constant. Zo kan je tijdens een activiteit precies meten hoeveel calorieën je verbrand hebt. Ook kun je je hartslag in rust meten.

Je hartslag wordt continue gemeten, waardoor je over de hele dag een mooi overzicht krijg van je activiteit. In de Fitbit applicatie krijg je ook nog te zien hoeveel minuten je bijvoorbeeld in de vetverbrandingsfase zat. Op basis van deze informatie kun je je training of activiteit nog verder optimaliseren.

De hartslagmeting is erg accuraat. Er zitten bijna geen grote pieken of dalen tijdens een meting met een activiteit. Dat is fijn, want een hartslagmeting bepaalt natuurlijk hoe goed je sessie was. Fitbit heeft dat goed voor elkaar.

Tijdens het sporten blijft de Fitbit Charge 5 bovendien goed zitten, waardoor de hartslagmeting accuraat is gedurende de gehele work-out.

ECG- en EDA-sensor

Fitbit charge 5 ECG sensor

Met de Fitbit Charge 5 kun je een Elektrocardiogram (ECG) en Elektrodermale activiteit (EDA) meting doen. Ondanks dat het te allen tijde om een indicatie gaat, is het wel een geweldige feature om te hebben.

De ECG wordt gebruikt om als het ware een hartfilmpje te maken. Het is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier. Je kunt de ECG starten op het horloge zelf. Vervolgens leg je je duim en wijsvinger tijdens de meting op de zijkant. Binnen 30 seconden is de uitslag binnen.

Een EDA-meting kun je ook vanaf je Fitbit Charge 5 starten. Deze duurt alleen wel 3 minuten! Dat is wel aan de lange kant.

Ook hiervoor leg je je duim en wijsvinger tegen de sensoren aan de zijkanten van het horloge. Na de meting moet je invullen hoe je je voelt, bijvoorbeeld gespannen of ontspannen. Dit wordt allemaal bijgehouden in de Mindfulness tab in de Fitbit applicatie.

Stress Management en reflecties

Fitbit Charge 5 impact

In het menu Stress Management kun je aangeven hoe je je voelt. Voel je je gestrest of ontspannen? Als je dit regelmatig invult, krijg je een goed overzicht van je mentale staat per dag, of zelfs per week. Dit is een leuke extra feature, waarmee je makkelijk ziet of je bijvoorbeeld meer moet ontspannen.

Overige features / functies

Er zijn nog heel veel features waar we niet over gepraat hebben, of waar we helemaal niet aan toe komen in deze review. Toch zijn er nog een paar features / functies die nog een korte toelichting verdienen.

Watch faces

Fitbit Charge 5 watch faces

Via de Fitbit applicatie kun je gemakkelijk nieuwe watch faces kiezen. Fitbit heeft een aantal verschillende wijzerplaten gemaakt waar je uit kunt kiezen. Je switcht heel gemakkelijk tussen de wijzerplaten in het menu.

In de Fitbit app zijn er op dit moment 24 verschillende wijzerplaten beschikbaar.

Helaas zien we niet de optie om zelf wijzerplaten te maken. Andere merken bieden deze optie wel aan, waardoor je een veel grotere keuze hebt. De opties die Fitbit heeft zijn dus wat beperkt. Gelukkig zit er bijna altijd wel een wijzerplaat tussen die je mooi vindt of die bij je outfit past.

Applicaties

Fitbit Charge 5 apps

Naast nieuwe wijzerplaten kan je ook apps downloaden om meer functionaliteit toe te voegen aan je Fitbit Charge 5. Mocht je bijvoorbeeld de ECG sensor niet gebruiken, dan kun je die applicatie verwijderen. Zo blijft je Fitbit Charge 5 snel en vrij van apps die je niet gebruikt.

Als je de ECG later toch wel weer wilt gebruiken, kun je deze gemakkelijk weer installeren via de Apps in de Fitbit applicatie.

Google Fast Pair

Als je een Android telefoon hebt, dan kun je gebruik maken van Google Fast Pair. Dit is een handige en snelle manier om je Fitbit Charge 5 in te stellen.

Zodra je de Fitbit Charge 5 aanzet en je telefoon Bluetooth aan heeft staan, krijg je automatisch een pop-up of je verbinding wilt maken met de Fitbit Charge 5. Zo heb je geen gedoe met Bluetooth settings en hoef je niet te wachten tot de Fitbit applicatie de Charge 5 gevonden heeft, maar kun je direct vanaf je homescherm je Fitbit connectie maken.

Fitbit Pay

Omdat de Fitbit Charge 5 een NFC-chip heeft, kun je gebruik maken van de Fitbit Pay optie. Hiermee kun je dus met je Fitbit Charge 5 betalen. Houd je horloge simpelweg bij het draadloze pinapparaat en je kunt betalen. Superhandig en snel!

In Nederland kun je gebruik maken van Fitbit Pay bij de volgende banken:
ABN AMRO (Maestro), Bunq, Curve (Mastercard), ICS, Openbank, Rabobank (Maestro, Revolut, TransferWise (Mastercard)).

In de praktijk / Conclusie

Fitbit Charge 5

Als we alles meenemen in ons oordeel, dan zijn we zeer tevreden over de Fitbit Charge 5. De functionaliteit is goed, de afwerking is uitstekend, de materialen zijn goed, maar de software steekt er met kop en schouders bovenuit.

Hierdoor is er zoveel mogelijk, dat je aan de Fitbit alleen al genoeg hebt om je gehele gezondheid te monitoren.

Naast de hardware functies zoals de hartslagmeting en de notificaties, kun je hele work-outs, meditaties of mindfulnesstrainingen volgen. Ook kun je je eet- en drinkpatronen bijhouden, en dat allemaal vanuit de Fitbit applicatie alleen!

Het enige wat mogelijk beter kan, is het scherm. Dat mag wel wat groter, zodat je makkelijk meer informatie kunt zien. Toch valt op het AMOLED-scherm van de Fitbit Charge 5 niets af te dingen. Het is namelijk enorm scherp.

Het scherm reageert goed op je touch en swipes en reageert eigenlijk altijd. We hebben maar een enkele keer meegemaakt dat we 2 of 3 keer moesten swipen voordat de actie werd herkent.

Verder zit de Fitbit Charge 5 prettig om de pols en hebben we eigenlijk 0 problemen gehad in het gebruik. De activiteiten worden goed en duidelijk bijgehouden en de hartslagmeting loopt goed door.

En mocht je vergeten om een activiteit aan te zetten, dan herkent Fitbit dit en wordt de activiteit alsnog automatisch gestart.

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Vergelijk de Fitbit Charge 5 met andere activity trackers

Fitbit Charge 5 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reviews

Lidewijde

Na een half jaar ging de fitbit charge 5 kapot. Ik kreeg een nieuwe. Die ging na 3 maanden kapot. Voor mij geen fitbit meer

Arie

Voor mij waardeloos product, Fitbit 5
17-4-2023 gekocht bij BCC 28-8-2023 kapot doet ineens niets meer
dus echt wel binnen de garantie
BCC stuurd mij naar Google store die zou andere opgestuurd krijgen maar tot op heden 19-10-2023 niets meer vernomen
mocht u denken aan dit product zie dan ook service 0,0
je wordt elke keer naar Google store verwezen
is mij een nieuwe toegezegd 29-8-2023
maar niets, ik weet het, ik heb de pech maar 149,00 Euro is niet niets