Fitbit Charge 6 Review

9

Voor- en nadelen

  • 20 extra activiteiten om te tracken
  • Beschikbaarheid alle activiteiten op horloge zorgt voor meer vrijheid
  • Fijne Google-apps, waaronder Maps en Wallet, maken Charge nog smarter
  • Vele health functies, waaronder ECG, SpO2, HRV en stressmeting
  • GPS-metingen vaak onnauwkeurig (als er geen losse fit gebruikt wordt)

Review

De Fitbit Charge 6 is de eerste Charge die ‘onder’ Google wordt uitgebracht en niet langer onder een zelfstandig Fitbit.

Dat is niet direct iets om verdrietig over te zijn, want praktisch alle vertrouwde Fitbit-mogelijkheden – en het Fitbit-platform – zijn nog gewoon aanwezig.

Wat het wél betekent is dat de Charge 6 gebruik kan maken van verschillende fijne Google-applicaties, zoals Google Wallet en Google Maps.

Aangezien de prijs gewoon hetzelfde is gebleven, heb je daarmee nu heel veel activitytracker voor je geld met een device die heel, heel dicht bij smartwatches in de buurt komt.

Check snel onze Fitbit Charge 6 review!

Fitbit Charge 6 Design en Display

De Fitbit Charge 6 is uiterlijk nauwelijks veranderd ten opzichte van de Charge 5.

Net als de Charge 5 heeft de Charge 6 een mooi, kleurrijk en helder AMOLED display dat ook buitenshuis prima afleesbaar is.

Als je smartwatches gewend bent, is het scherm alleen wel wat aan de kleine kant. Het formaat display is met 1,04 inch (helaas) ongewijzigd gebleven.

Het voldoet, maar potentieel is hier nog wel winst te behalen want er zit een redelijk substantiële rand – of bezel – rond het display, waarvan best wat meer bruikbare schermruimte zou kunnen worden.

Maar laten we verdergaan.

De interface is vertrouwd voor Fitbit-gebruikers. Door naar links en rechts of boven en beneden te swipen kom je bij je activiteiten, notificaties, wekkers, slaapscore, hartslag, afgelegde afstand, stappen, SpO2 en meer.

Het bedienen gebeurt grotendeels via het touchscreen, maar je kunt ook weer gebruikmaken van een fysieke knop aan de zijkant van het apparaat. Deze was verwijderd op de Charge 5 en is nu (gelukkig) weer terug van weggeweest.

Tracking en activiteiten

De Fitbit Charge 6 is een actvitity tracker dus kan natuurlijk op zijn minst je stappen bijhouden en je afgelegde afstand per dag.

Maar ook je calorieverbruik en hartslag horen hier al velen jaren bij, voor een beetje fitnesstracker.

Net als voorheen kan ook je VO2-max worden bijgehouden – of ingeschat -, wat in feite een cijfer voor je conditie is. Verder kun je handmatig bijhouden hoeveel vocht je per dag inneemt.

Sinds enkele jaren is er ook GPS ingebouwd in de Charge-serie, wat in principe een groot voordeel is, aangezien dit de routemetingen veel nauwkeuriger maakt. In potentie in ieder geval.

Bij de Charge 6 is er echter – net als bij de Charge 5 – nauwelijks meerwaarde te ontdekken van de toevoeging van de GPS-antenne.

Alleen als je het bandje behoorlijk los om je pols doet heeft de antenne voldoende ruimte om een goed signaal te ontvangen en zijn de resultaten – in niet al te uitdagende omgevingen – redelijk nauwkeurig.

Bij een lossere pasvorm wordt de hartslagmeting alleen wel weer wat minder nauwkeurig, maar dat is een concessie die je zult moeten doen.

Nieuwe activiteiten (op je horloge)

Na een activiteit – laten we zeggen een hardloopsessie – zie je doorgaans informatie over je afstand, tempo, calorieverbruik, hartslag(zones), je aantal stappen en de hoeveelheid ‘actieve zone’-minuten die je hebt behaald.

Diepe(re) informatie of analyses omtrent je cadans, hardloopvermogen of hardlooptechniek – zoals verticale oscillatie of grondcontacttijd – vind je hier niet terug (evenmin als op andere Fitbit devices).

Heb je behoefte aan dit soort data, dan heb je echt een Garmin-, Polar-, Suunto-, Coros-, Samsung- of Apple-horloge nodig.

Wat goed nieuws is, is dat er niet alleen 20 activiteiten bij zijn gekomen die de Charge 6 kan bijhouden, maar dat je ze nu ook allemaal (een kleine 40) op je tracker kunt zetten en niet uit slechts 6 activiteiten hoeft te kiezen (zoals voorheen). 

Als je een Fitbit Premium-abonnement hebt, kun je een fitheidscijfer krijgen, dat je vertelt wanneer je weer klaar bent voor je volgende training, een nuttige functie die te vergelijken is met Training Readiness van Garmin.

Daarnaast kan de Charge 6 nog vele gezondheidsgegevens meten.

Health & Slaap-functies

Voor een activity tracker heeft de Charge 6 een indrukwekkende verzameling sensoren en te meten data. Zeker op het gebied van gezondheid.

Zo kan de Fitbit Charge 6 je SpO2 (bloedzuurstof) en hartslagvariabiliteit (HRV) meten en in de app uitgebreid weergeven.

Maar het compacte apparaatje kan ook een hartfilmpje maken en je stressniveau meten met de zogenaamde EDA-scanner. Hiervoor moet je wel eerst 3 minuten lang je tracker vasthouden, maar vervolgens kan het apparaat dus inschatten hoe gespannen je bent.

Verder kan de Fitbit Charge 6 natuurlijk ook je slaapdata in kaart brengen, een van de sterkste punten van Fitbit devices. 

Hierbij krijg je in de app uitgebreide informatie over je slaapfases en algehele slaapkwaliteit. Dit doet de Charge 6 over het algemeen behoorlijk nauwkeurig.

Fitbit Charge 6 smart functies

Hoewel de Fitbit Charge 6 officieel geen smartwatch is, is hij toch best slim te noemen en deelt veel smart functies met zijn grote smartwatch-broers.

Zo kun je notificaties en berichten van je telefoon op je Charge 6 zien binnenkomen en hier zelfs op antwoorden met behulp van vooraf gekozen of ingestelde berichten. Voor dit laatste heb je alleen wel een Android-telefoon nodig.

Contactloos betalen kan ook met de Charge 6. Nu is dit niet per se een nieuwe functie, maar eerder moest je dit doen via Fitbit Pay en nu werkt dit via Google Pay/Google Wallet.

Het duurt eventjes om alles ‘up en running’ te krijgen maar na het toevoegen van je kaart(en) kun je heel eenvoudig betalen met alleen je Charge 6. Een fijne functie.

Verder is het nu mogelijk om YouTube Music te bedienen met je Charge 6. Het gaat hierbij niet om een aparte, volwaardige app, maar puur op de bediening van de app op je smartphone, maar het is een leuke mogelijkheid voor wie deze dienst gebruikt.

Tenslotte is er nog een erg handige Google-app bijgekomen: Google Maps. Hiermee kun je direct met je horloge je route volgen.

Ook hier geldt dat dit geen onafhankelijk te gebruiken app is en er altijd een verbinding moet zijn met je telefoon, waarop Maps open moet staan.

Toch is het bijzonder praktisch om niet continu op je telefoon naar routeaanwijzingen te hoeven kijken, maar alleen maar je pols te hoeven draaien om de turn-by-turn-aanwijzingen te zien.

Fitbit Charge 6 Batterij

De accuduur van de Fitbit Charge 6 is prima. Je kunt er 7 dagen mee doen als je hem niet al te intensief gebruikt én geen Always On-modus gebruikt.

Zet je hem op maximale helderheid, gebruik je Always On en registreer je af en toe een GPS-activiteit dan zal de batterij een stuk minder lang meegaan, ongeveer een dag of 2, 3.

Dit is alsnog een langere accuduur dan van bijvoorbeeld de gemiddelde Apple Watch, Samsung Galaxy Watch en Pixel Watch, maar minder dan die van de meeste horloges van Garmin en Polar.

Er zijn ook verschillende activitytrackers die (veel) langer meegaan dus als accuduur erg belangrijk is, dan zijn er keuzes genoeg.

Aan de andere kant heeft de Charge 6 wel een aantal mooie functies die veel andere trackers niet hebben (en die nu eenmaal energie kosten). Dus het is maar net waar je prioriteiten liggen.

Eindoordeel Fitbit Charge 6: kopen of skippen?

De Charge is een zeer populair model van Fitbit en de Charge 6 doet zijn respectabele naam eer aan met meer activiteiten – die allemaal tegelijk toegankelijk zijn op de tracker – en een aantal fijne Google-apps, zoals Google Wallet en Google Maps.

En dat komt bovenop de al zeer brede collectie aan sport, health en smart functies die de Charge (5) rijk was.

Met ECG, SpO2, HRV, stressmeting, uitstekende slaapmeting en nog veel meer is de Fitbit Charge 6 een activity tracker om hoog op je lijstje te zetten, zeker als je specifiek op zoek bent naar een fitnesstracker én er niet de hoofdprijs voor wilt betalen. 

De Fitbit Charge 6 is een goed te betalen, veelzijdige en mooi uitziende activity tracker die heel veel goed doet. 

Wil ervaren hoe goed deze activity tracker precies is? Bestel de Fitbit Charge 6 dan nu bij Coolblue of Bol en probeer hem zelf. 

We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen en lezen ze graag in de comments hieronder!

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Vergelijk de Fitbit Charge 6 met andere activity trackers

Fitbit Charge 6 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!