Fitbit Inspire HR Review Activity Tracker Hardloopzone

Fitbit Inspire HR Review

8.7
4.4 1

Voor- en nadelen

  • Slank en subtiel: past mooi om (iedere) pols
  • Veel sportprofielen voor (automatische) tracking
  • Comfortabel bandje
  • GPS tracking via smartphone
  • Prettige app
  • Prima batterijduur
  • Geen ingebouwde GPS
  • Grote randen rond het scherm
  • Geen echte zwemtracking

Review

Fitbit had lange tijd een groot, uitgebreid aanbod aan betaalbare activity trackers in zijn assortiment. Zo zijn er de Fitbit Alta, Alta HR, de Fitbit Flex, en de Fitbit Zip die je hierbij kunt rekenen. Nu zijn er echter twee trackers – lees: twee varianten van hetzelfde model – bijgekomen die al deze modellen vervangen: De Fitbit Inspire en de Fitbit Inspire HR (met ingebouwde hartslagmeter).

Dit biedt eigenlijk alleen maar voordelen: het is nu een stuk overzichtelijker voor iedereen die op zoek is naar een niet al te dure maar goed presterende fitness tracker. Daarnaast zijn de twee Inspires ook nog eens capabeler dan alle hierboven genoemde modellen – met meer functionaliteiten – voor dezelfde schappelijke prijs. What’s not to like?

En dan hebben we het niet alleen over de theorie of de specs op papier. Het beste nieuws is namelijk dat de Inspire ook echt meer dan verdienstelijk presteert. Daarbij is het uiterlijk weliswaar niet wereldschokkend vernieuwend, maar we hebben wel eens minder elegante fitness trackers gezien. Met de Fitbit Inspire HR kun je goed voor de dag komen, ook als je niet aan het sporten bent.

Design

De Fitbit Inspire HR is groter dan de de Alta maar is met zijn 37 bij 16 mm nog steeds klein. Niet te klein, maar prettig klein, ook voor vrouwelijke polsen. Hij heeft een aangename ronding, waarmee hij precies de vorm van je pols volgt en vanwege zijn subtiele afmetingen ook niet te ver doorloopt. Wel is hij relatief dik.

De display is niet geïntegreerd in het bandje, wat het iets meer de uitstraling van een klassiek horloge geeft. Bandjes zijn (dus) ook verwisselbaar, wat esthetisch een fijne optie is. Waar het standaard siliconen bandje al comfortabel en aantrekkelijk genoeg is, kun je de tracker een persoonlijke en stijlvolle touch geven door een leren of zelfs metalen bandje te kopen.

De grote zwarte randen boven en onder het feitelijke, werkbare display zijn wel enigszins te betreuren. Het is mooi dat ze niet opvallen, maar gezien de toch al kleine display, was een grotere ‘werkruimte’ prettig geweest.

Display en interface

Het kleine formaat betekent dat het gebruikte lettertype op het display ook minder groot is dan sommigen misschien zijn gewend. Als je echter niets aan je ogen mankeert, is het geen probleem.
Daarbij, voor de data die je af kunt lezen en de functionaliteiten die de tracker zelf heeft, is een groot lettertype ook niet noodzakelijk. Zo kun je geen berichtjes beantwoorden en zijn de statistieken op de pols kort en krachtig. De uitgebreide informatie krijg je via de app.

De bediening vindt veelal plaats via swipes op het touchscreen, dat dit keer ook echt een volledig functioneel touchscreen is en niet alleen maar werkt met tikken op het scherm. Je kunt ook echt over het scherm vegen om in de verschillende menu’s te komen. Het touchscreen werkt prettig en responsief, al kan het even duren voor je het juiste menu hebt gevonden.

Links zit een fysieke knop om bij snelle settings te kunnen komen, zoals batterijinformatie of het aan- en uitzetten van notificaties. Aan de rechterkant zit een kleine knop om het apparaat mee te wekken of om terug te keren naar het homescreen.

Tracking en activiteiten

Uiteraard zitten de standaard functies die je op een activity tracker verwacht ook op de Fitbit Inspire HR. Dat betekent dat je stappen worden geteld en de afgelegde afstand wordt bijgehouden. Maar er is veel meer.

Een van de grote krachten van de Inspire HR is het indrukwekkende aantal activiteiten dat het apparaat (automatisch) kan tracken. De wearable kan wel 15 verschillende in- en outdoor activiteiten bijhouden, waaronder hardlopen, fietsen, crosstraining, gewichtheffen en zwemmen.

Wat betreft het zwemmen, deze trackingfuncties zijn wel enigszins beperkt. De duur en het calorieverbruik worden bijgehouden maar geen zaken als afgelegde afstand en banen. Maar het feit dat de tracker waterdicht is, is natuurlijk al erg welkom. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn voor schade als je hem vergeet af te doen onder de douche.

Om zeker te weten dat de Inspire alles op tijd bijhoudt, start je de activiteit handmatig, maar hij kan ook helemaal zelfstandig en automatisch beginnen met het tracken van je activiteiten. Je begint dan gewoon met hardlopen of fietsen en de Inspire registreert zelf wat je aan het doen bent. Dit werkt doorgaans erg goed.

Aangezien de Inspire toch wel in de budget-categorie valt, zijn er bepaalde concessies gedaan. Zo beschikt de tracker niet over ingebouwde GPS – je hebt altijd je smartphone hiervoor nodig – maar ook niet over een altimeter, waarmee jouw getrotseerde traptreden bijgehouden kunnen worden. Toch redelijk basic voor een fitness tracker maar afwezig op de Inspire.

Fitbit Inspire HR

Hartslag en slaapkwaliteit

Niet alleen beschikt de Fitbit Inspire HR over de mogelijkheid om de GPS van je smartphone te gebruiken voor nauwkeurigere route- en tempo-metingen; hij heeft ook, zoals de ‘HR’ al aangeeft, een ingebouwde hartslagmeter.

Het bijhouden van je hartslag doet de Inspire over het algemeen verdienstelijk, al meet hij niet heel snel of regelmatig. Dit is geen probleem bij een constante activiteit, maar bij een intervaltraining kan de nauwkeurigheid tegenvallen.

Een van de mogelijkheden die een ingebouwde hartslagmeter biedt is het meten van je slaapkwaliteit; dit is dan ook een van de features op de Inspire HR. Hij houdt bij wanneer je in slaap valt, ontwaakt en hoe diep je geslapen hebt. Ook hier presteert de Inspire prima, maar niet altijd 100% accuraat.

Conditie en stressniveau

Nog een voordeel van de aanwezige hartslagmeter is dat je conditie gedurende de dag kan worden bijgehouden. Met andere woorden, als jouw hartslag vaak hoog is, terwijl je niet met een sportieve activiteit bezig bent, kan dit duiden op stress. Je Fitbit Inspire HR houdt je hiervan op de hoogte.

Er zijn ook ademhalingsoefeningen die je kunt doen waarmee je zelf bewust kalmer kunt worden en je stressniveau acceptabel kunt houden.

Smart functies

De Fitbit Inspire HR is vooral een activity tracker; smart functies zijn heel basaal. Dat wil zeggen, hij kan notificaties laten zien, maar verder kun je hier niets mee doen. Inkomende gesprekken en berichten worden weergegeven maar je zult je smartphone moeten gebruiken voor enige interactie.

App

In de bijbehorende app kun je pas echt goed het resultaat van de trackingcapiciteiten van de Fitbit Inspire HR terugzien. Erg fijn is dat de Inspire HR compatibel is met vrijwel alle Android telefoons en iPhones.

Fitbit App

Als je de app opent, zie je meteen een overzicht met dagelijkse informatie, zoals je afstand, aantal stappen en calorieverbruik. Maar je kunt uiteraard nog veel meer zien, zoals uitgebreide gegevens over je slaapkwaliteit en de resultaten van je sportieve activiteiten.

Vooral de slaapdata is erg mooi in beeld gebracht, met duidelijke grafieken en informatie over de verschillende stadia in je slaap, zoals je lichte en diepe slaap, je REM-slaap, en de tijd dat je wakker was.

Vrouwelijke gebruikers kunnen ook nog hun menstruatiecyclus bij (laten) houden door de Fitbit Inspire.

Heel prettig is ook, dat de Fitbit app je tracker gaandeweg vanzelf updatet zodra je met Wi-Fi verbonden bent. Op deze manier hoef je hem nooit lang te missen.

Batterijduur

De Inspire HR heeft een zeer acceptabele batterijduur van rond de 5 dagen. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk klopt dit heel aardig. Je zou er zeker 4 dagen mee moeten kunnen doen.

Conclusie

De Fitbit Inspire HR is een schot in de roos voor veel gebruikers. Zolang je niet de allerdiepste functies of de meest nauwkeurige metingen nodig hebt, is dit een uitstekende tracker: stijlvol, betrouwbaar, subtiel, en met meer dan genoeg functionaliteit om je gezonde levensstijl te onderhouden.

Wil je ook deze nieuwe activity tracker van Fitbit ervaren? Bestel dan nu de Fitbit Inspire bij coolblue of bol.com en krijg hem morgen al in huis!

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

activitytracker review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reviews

5 5

Apperaat is goed maar de polsbandjes zijn heel gevaarlijk die er bij geleverd worden ik heb al mijn pols beschadigt door brandwonden heb a l kontakt gehad mdt fitbit hier over dit moet niet mogen ik ga een nieuw bandje uit zoeken mensen let op toestel is top bijgeleverde bandjes leveren brandwonden en beschadigde huid u bend hier bij gewaarschuwd

1 5

nooit aanbevelen,is niet in te stellen.