Fitbit Sense Review Activity Tracker Hardloopzone

Fitbit Sense Review

8.8

Voor- en nadelen

  • Extreem scherp en vloeiend beeld
  • Beschikt over de functie om stressmetingen uit te voeren
  • Kan jouw huidtemperatuur meten
  • Alle gezondheidsdata wordt overzichtelijk weergegeven in het gezondheidsdashboard
  • Nu met gratis 6 maanden Fitbit Premium
  • De infinity band kan gaan irriteren
  • De inkeping, waar de fysieke button zat, zit op een lastige plek

Review

De Fitbit Sense sluit naadloos aan bij het bestaande assortiment van Fitbit. Stijlvol, elegant en bomvol met handige functies; dat omschrijft de Fitbit Sense wellicht het beste.

Wat is er nieuw en wat is er behouden? Wat zijn de pluspunten en zijn er ook minpunten? We nemen je graag even mee langs alle belangrijke punten van de Fitbit Sense, zodat jij precies weet waar je aan toe bent!

Design

Op het gebied van smartwatches hanteert Fitbit een vrij kenmerkend design met een vierkante display. Bij de Fitbit Sense is dat niet anders en op het eerste oog toont hij veel gelijkenissen met de Fitbit Versa 3.

Wanneer je deze twee modellen naast elkaar legt en iemand vraagt de Sense aan te wijzen, dan zal dit nog knap lastig zijn.

Identieke display

Fitbit Sense display

Wat het vooral lastig maakt, is de vrijwel identieke display. Niet alleen is de Sense uitgerust met eenzelfde vierkante display met ronde afloop, maar ook de afmetingen hiervan zijn exact gelijk.

De echte kenner zal ze echter wel uit elkaar kunnen halen door ze beide op te tillen. De Fitbit Sense is, mogelijk door alle technische snufjes en extra sensoren, een paar gram zwaarder.

Daarnaast heeft Fitbit voor de Sense gebruik gemaakt van roestvrijstaal, waar bij de Versa gebruik gemaakt is van aluminium.

Infinity bandje

Fitbit Sense bandjes

Een andere punt dat het lastig maakt om de Sense te onderscheiden van de Versa 3, is het infinity bandje. Ondanks de lichtelijk negatieve geluiden, heeft Fitbit geen afstand gedaan van deze keuze. Het huidige bandje bevestig je door hem eenmaal bovenlangs te steken om vervolgens onderlangs te eindigen.

Je stopt dus het uiteinde weg onder het bandje, zoals ook bij de Apple Watch. Hoewel dit een gouden zet zou moeten zijn, ervaren veel gebruikers het als oncomfortabel. Gelukkig kun je relatief goedkoop een ander bandje kopen.

Geen fysieke button

Het verdwijnen van de fysieke knop is ook een besluit dat rond de Fitbit Versa 3 zorgde voor de nodige opschudding. De button maakte plaats voor een inkeping die dezelfde functie heeft wanneer je hier je vinger oplegt.

Het grote nadeel van deze inkeping was dat deze relatief ver naar onderen geplaatst was en daarom niet goed bereikbaar. Ondanks deze signalen heeft Fitbit ervoor gekozen om de fysieke knop ook op de Fitbit Sense weg te laten en de inkeping op dezelfde positie te houden.

Display & Interface

Fitbit Sense display & interface

Voor het display is gekozen voor een AMOLED-scherm. Bij een AMOLED-scherm knallen de kleuren bijna uit het scherm, zo helder zijn ze. Dit scherm bestaat uit meerdere OLED-pixels. Het resulteert in een extreem scherp en vloeiend beeld, dat werkelijk een lust voor het oog is.

De Fitbit Sense beschikt ook over een always-on scherm. Dit wil zeggen dat je, als always-on actief is, de wijzerplaten altijd kunt blijven bekijken in kleur.

Kies je niet voor de always-on functie? Dan kun je kiezen hoe je de smartwatch wil activeren. Dit kan met een polsbeweging, het gebruik van inkeping aan de zijkant of beide.

Tracking en activiteiten

Op het gebied van tracking en activiteiten mag de Fitbit Sense zich een waardig opvolger van de Fitbit Versa 3 noemen. Deze smartwatch is een ware krachtpatser als het gaat om de uitgebreide functionaliteiten.

De basis, waaronder workouts registreren, bewegingen meten, slaap analyseren en het in de gaten houden van de hartslag biedt de nodige ondersteuning voor iedere sporter.

Nieuw bij de Fitbit Sense: Stressmeting

Fitbit Sense ontstressen

Het blijft bij de Fitbit Sensa echter niet bij deze brede basis. Nee, deze basis wordt aangevuld met enkele nieuwe functies. Eén van deze functies is het meten van stress.

Wanneer je stress ervaart zal je meer gaan zweten. Dit leidt tot een verhoging van de geleiding van de huid. Juist die geleiding van de huid wordt gemeten met de EDA-sensor waarmee de Fitbit Sensa is uitgerust.

Nieuw bij de Fitbit Sense: Huidtemperatuur

Fitbit Sense sensoren

Een andere sensor waar Fitbit haar gebruikers op trakteert bij de Fitbit Sense, is de huidtemperatuursensor. De Fitbit Sense gebruikt deze sensor om je persoonlijke trend in de huidtemperatuur te schatten.

Door vooraf je kerntemperatuur te registreren, kun jij op die manier eenvoudig bijhouden of en hoeveel jouw huidtemperatuur afwijkt van je kerntemperatuur.

Overzichtelijke weergave van informatie

De data van al deze metingen moet natuurlijk ergens worden weergegeven. Dat is precies waar Fitbit zo om wordt geroemd, de uitgebreide informatie die het weergeeft in zowel de app als ook op de smartwatch zelf. Er zijn verschillende overzichten beschikbaar, maar het meeste vind je in je gezondheidsdashboard en het tabblad ‘vandaag’.

Alle metingen aangaande je gezondheid komen samen in het gezondheidsdashboard. Denk hierbij aan hartslagvariabiliteit, ademhalingsfrequentie, huidtemperatuur, hartslag in rust en veel meer.

Dit was alleen voor premiumleden beschikbaar, maar tegenwoordig stelt Fitbit dit beschikbaar aan iedereen. Koop je een Fitbit Sense dan maakt dat overigens weinig verschil, want dan krijg je Fitbit Premium er 6 maanden gratis bij!

Voor diepliggende gezondheidsdata moet je dus in het gezondheidsdashboard zijn, maar 9 van de 10 keer zal het tabblad ‘vandaag’ jou de informatie geven die je zoekt. Dit tabblad, dat zowel in de app als op je smartwatch beschikbaar is, toont namelijk alle persoonlijke data die je nodig hebt!

Met een simpele klik op de specifieke gegevens kun je vervolgens uitgebreidere informatie vinden. Dat Fitbit wordt geroemd om haar informatievoorziening, dat is dus wel terecht!

Fitbit Sense: flop of top?

Fitbit Sense functie

Fitbit verlegt de lat en plaatst deze nog een stukje hoger met de Fitbit Sense. Op wat kleine, mogelijke kritiekpuntjes na is de Fitbit Sense een hele complete smartwatch.

Zo zou de inkeping wellicht niet op de meest gunstige plek zitten en het bandje zou bij sommige gebruikers kunnen irriteren. Deze punten kunnen echter niet opboksen tegen het fenomenale werk dat Fitbit levert onder de motorkap.

Alle basisfuncties zijn aanwezig in de Fitbit Sense. Daarbij zijn deze basisfuncties aangevuld met de mogelijkheid om stressmetingen uit te voeren en om de huidtemperatuur te meten.

De resultaten van deze metingen, tezamen met alle andere resultaten, zijn in één oogopslag terug te zien in het gezondheidsdashboard. Dat gezondheidsdashboard is in tijden als deze misschien wel bruikbaarder en wenselijker dan ooit tevoren.

Met het design en functies die tijdens de dagelijkse routine zeer bruikbaar zijn, waaronder Fitbit Pay, brengt Fitbit haar gebruikers met de Fitbit Sense een uitzonderlijk complete smartwatch.

Wil jij deze uitzonderlijk complete smartwatch zelf eens ervaren? Koop jouw exemplaar dan via Coolblue of Bol.com!

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Fitbit Sense review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!