Fitbit Versa 2 Review Activity Tracker Hardloopzone

Fitbit Versa 2 Review

8.3

Voor- en nadelen

  • Groter scherm zorgt voor beter overzicht en meer gebruiksgemak.
  • Het nieuwe Amoled scherm is kleurrijker, scherper en helderder. Wat de Versa 2 geschikter maakt voor zowel casual als sportief gebruik
  • Snellere processor zorgt ervoor dat je niet op respons hoeft te wachten meteen kunt gaan sporten of een app wilt openen als je dit wilt
  • Alexa-app is een fijne assistent, ideaal voor (sport)horloges, waarbij je zoveel mogelijk handsfree wilt blijven
  • Geen GPS, wat slechte(re) nauwkeurigheid betekent tijdens het tracken van activiteiten. Tenzij je je telefoon meeneemt.
  • Always-on display trekt grote wissel op accuduur
  • Onvolledige functionaliteit van Alexa (kan niet praten en werk alleen in Engels) maakt app voor sommigen slecht (of niet) bruikbaar
  • Spotify en Deezer niet offline te gebruiken, maakt gebruik tijdens sporten onhandig (want smartphone nodig)

Review

De Fitbit Versa was een mooie smartwatch en prima sporthorloge, en de Fitbit Versa 2 doet hier nog een schepje bovenop. Vooral wat betreft de looks dan. We krijgen nu een Amoled in plaats van LCD scherm, en iets groter display en de mogelijkheid om het scherm ‘Always-on’ te hebben. Dit zijn – letterlijk – de meest in het oog springende voordelen van deze editie.

De Versa 2 biedt uiteraard nog wel meer verbeteringen en toevoegingen, zoals een ingebouwde microfoon en de toegang tot virtuele assistent Alexa. Maar aangezien Alexa alleen in tekstvorm kan reageren – en vooralsnog alleen in het Engels – is de praktische bruikbaarheid van deze functie enigszins beperkt.

En oh ja, de processor is een stukje sneller geworden, wat wel degelijk voor net iets meer bedieningsgemak zorgt. Of dit genoeg verbeteringen zijn om een Fitbit Versa 2 te kopen, hangt er maar helemaal vanaf wie je bent en wat je nu om je pols hebt. Op zichzelf bekeken is de Fitbit Versa 2 een aantrekkelijke smart/sportwatch waar veel mensen blij van worden.

Fitbit Versa 2 scherm

Design en Interface

De Fitbit Versa 2 heeft wijselijk niets aan de populaire form factor van zijn voorganger veranderd. Nog steeds is het een Apple Watch-achtige smartwatch met vierkant display met afgeronde hoeken. Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat je meer van een ronde horlogekast houdt, maar de uitvoering is zonder meer stijlvol.

De Versa 2 is een klein stukje gegroeid. Het scherm meet nu 1,4 inch (36 mm) in plaats van 1,34 inch (34 mm). Het oogt ook echt groter en overzichtelijk, mede omdat het opvallende Fitbit logo nu is verdwenen, wat meer bruikbare schermruimte oplevert.

Zoals voorheen beschikt de Versa 2 over een touchscreen. Echter, de Versa 1 had drie fysieke knoppen en de Versa 2 nog maar één. Dat is slanker en strakker maar niet in alle gevallen gebruiksvriendelijker. Tijdens het sporten verdienen fysieke knoppen meestal zelfs de voorkeur boven een touchscreen, dat minder (of te) goed kan werken als gevolg van zweet of regen.

Fitbit Versa 2 zijkant

Een grote verandering is het Amoled-scherm. Een hele verbetering ten opzichte van het LCD-scherm van de Versa 1. Het scherm is scherper, helderder, kleurrijker en heeft dieper zwart. Het display heeft daarnaast de mogelijkheid om ‘always on’ te zijn, een zeer welkome toevoeging.

Een ander groot voordeel is de snellere processor, die het scherm net even wat sneller laat reageren, wat erg prettig is.

Tracking en Activiteiten

Wat betreft de tracking mogelijkheden en de sportprofielen die bijgehouden worden: hier is niets nieuws onder de zon. Zowel de Versa 1 als 2 kunnen – natuurlijk – je stappen, beklommen trappen, en calorieverbruik bijhouden. Ook beschikt de Versa (2) over bijna 20 sportprofielen, waaronder hardlopen, (indoor) zwemmen, fietsen, tennis, yoga en kickboksen.

Verschillende activiteiten kunnen ook automatische herkend en bijgehouden worden, zoals wandelen, hardlopen en zwemen.

Uiteraard heeft de Versa 2 weer een ingebouwde hartslagmeter die 24 uur per dag je hartslag bijhoudt. Niet alleen handig om inzicht te krijgen in je hartslag(zones) tijdens het sporten, maar ook tijdens rustmomenten en je slaap. Op die manier kun je je overall fitnessniveau te weten komen, weet je hoe goed je slaapt en hoeveel stress je ervaart.

Fitbit Versa 2 hartslag

Het is vervelend om te moeten constateren maar de grote afwezige op dit anderszins prima sporthorloge is (wederom) ingebouwde GPS. Als je echt accurate metingen wilt hebben van je hardloop- of andere sportsessies is het dus nodig om je telefoon mee te zeulen. Op een sporthorloge van 200 euro zou GPS eigenlijk verplichte kost moeten zijn. Jammer.

Smart functies en muziek

Het ontbreken van ingebouwde GPS is te betreuren, maar misschien moeten we de Versa 2 wel gewoon meer zien als een smartwatch met leuke fitness features in plaats van andersom. Daar is wat voor te zeggen, al zijn de smart functies nu ook weer niet enorm uitgebreid.

Op de Versa 2 kun je oproepen zien binnenkomen (maar niet beantwoorden) en berichtjes van je smartphone zien en hier via de app ingestelde (standaard) antwoorden op geven. Wat wel aardig is, is dat je (als je een Android telefoon hebt), via de ingebouwde microfoon berichtjes beantwoorden.

Fitbit Pay – oftewel betalen met je smartwatch – zit standaard op de Versa 2. Wilde je dit op de Versa 1, dan was je toegewezen op de special edition van dat horloge.

Een groot verkooppunt van de Versa 2 is (in ieder geval in Engelssprekende landen) de functionele Alexa-app. Deze virtuele assistent kan je met van alles helpen – van instellingen van timers tot het geven van weerinformatie – en is zeker handig om te hebben. Wel is het jammer dat hij alleen in het Engels werkt en niet terug kan praten vanwege het ontbreken van een speaker.

Je kunt nu ook (net als op de Versa 1 na een software-update) muziekapps als Spotify en Deezer bedienen via je smartwatch. Het is dan wel weer jammer dat ze niet in offline modus te gebruiken zijn. Maar wil je wel onderweg (zonder smartphone in de buurt) naar muziek kunnen luisteren dan kun je altijd nog zelf songs uploaden. Er zit voor 2,5 GB aan ruime op de Versa 2.

Accuduur

Niet slecht voor een groter scherm en de toevoeging van Amoled: de batterijduur is omhooggegaan van 4 naar 5 dagen. Daar moet wel bijgezegd worden dat als de always on-display wordt ingeschakeld deze accuduur bijna halveert naar ongeveer 3 dagen. Nog steeds een prima score voor veel mensen, maar goed om te weten.

Conclusie

De Fitbit Versa 2 doe niet heel gekke dingen, maar dat hoeft misschien ook niet. Het was al een erg fijne sportieve smartwatch, en dat is nu nog meer het geval.

Heb je de Fitbit Versa al, dan lijkt het overdreven om er 200 euro tegenaan te gooien voor grotendeels cosmetische voordelen. Ben je echter op zoek naar een smartwatch en twijfel je tussen de Versa 1 en 2 dan is de keus snel gemaakt. Voor ongeveer 30 euro meer heb je een mooiere, snellere en simpelweg betere smartwatch te pakken.

Wil je van dichtbij zien hoeveel mooier en beter de Versa 2 is geworden? Bestel hem dan nu online!

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Fitbit Versa 2 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!