Fitbit Versa 3 review

8.8
4.4 1

Bekijk meer afbeeldingen op: bol.com

Plus- en minpunten

  • Je hebt je telefoon niet meer nodig dankzij de ingebouwde GPS
  • Met de ingebouwde speaker praat Alexa nu ook terug
  • Lichtgewicht
  • Weinig verandering ten opzichte van de Versa 2
  • Door het verdwijnen van de fysieke button is de knop moeilijker te bereiken

Review

Een noodzakelijke opvolging kun je het bijna noemen, de Fitbit Versa 3. Na het uitbrengen van de Fitbit Versa 2 heerste er vooral teleurstelling over het ontbreken van enkele essentiële functies.

De activitytracker beschikte namelijk niet over een ingebouwde GPS en als je tegen Alexa een gesprek begon kreeg je getypte berichten terug bij gebrek aan een speaker. Het zijn functies die de concurrent in vrijwel alle modellen reeds heeft verwerkt en dus is het tijd voor een antwoord van Fitbit.

Is de Fitbit Versa 3 slechts een inhaalslag of zet Fibit hier een nieuwe standaard?

Design

Design

Het eerste dat in het oog springt bij een nieuwe activitytracker is het uiterlijk. Voor de Fitbit Versa is dit altijd eenzelfde uiterlijk geweest. Symoblisch voor dit model zijn doorgaans de, in tegenstelling tot andere modellen van Fitbit, grote display en de relatief strakke lijnen.

Fitbit Versa 3: Van strakke lijnen, naar ronde hoeken

Die strakke lijnen, daarvan lijkt Fitbit steeds meer afscheid te nemen. Als een soort geloof heeft Fitbit altijd vastgehouden aan het strakke design met duidelijke strakke contouren. Bij de Fitbit Versa 3 is echter niet alleen gekozen voor rondere hoeken, maar ook een rondere afloop van de zijkanten.

Het geeft de Fitbit Versa een speelser uiterlijk, maar het draagt ook bij aan het comfort. Dat onderdeel heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Fitbit Versa 3.

Lichtgewicht

De focus op comfort is ook terug te zien in het gewist. Naast het design dat drastisch is aangepast, is namelijk ook het gewicht aangepakt. Daarover kunnen we gerust zeggen dat Fitbit een puike prestatie heeft geleverd.

De Fitbit Versa 3 is namelijk maar liefst 12,5 gram lichter dan haar voorganger en dat is voor een activitytracker behoorlijk. Dit moet de Fitbit Versa 3 comfortabeler maken en het moet daarbij bijdragen aan het gevoel dat hij niet eens om je pols zit.

Nieuw bij de Fitbit Versa 3: ‘de infinity-sluiting’

Nieuw bij de Fitbit Versa 3: ‘de infinity-sluiting’

Wat het bandje betreft gooit Fitbit het roer drastisch om en ook hier lijkt comfort centraal te staan, hoewel de meningen daarover verschillen. Bij dit model heeft Fitbit afscheid genomen van het traditionele bandje, waarbij het laatste deel buiten het bandje valt bij het sluiten.

In plaats daarvan is er gekozen voor een bandje met een zogenaamde ‘infinity-sluiting’. Bij deze sluiting gaat het bandje twee keer door een lus om vervolgens het laatste deel onder de rest van het bandje te laten verdwijnen.

Apple maakt hier al even gebruik van en ook Fitbit lijkt nu overstag te gaan.

Geen fysieke button bij de Fitbit Versa 3

Display & Interface

Tot slot heeft Fitbit een ingrijpend besluit genomen als het gaat om de fysieke button. Deze zal namelijk, zoals ook al bij andere modellen, niet langer te zien zijn op de Fitbit Versa 3.

Het is een onderwerp waar alle grote merken mee lijken te worstelen. De fysieke knop is immers niet meer van deze tijd, maar wanneer je deze weghaalt moet je het wel goed doen. Daar lijkt Fitbit helaas de plank mis te slaan.

De inkeping waar je nu gebruik van zal moeten maken bevindt zich net onder de bolling van het activitytracker. Doordat deze relatief ver onder het horloge zit, is het maar lastig om deze te goed in te drukken. Op die momenten verlang je naar die goede oude tijd, met een lekker duidelijke knop om op te drukken.

Display & Interface

Fitbit Sense display

Wat het display betreft waren wijzigingen, gezien de aanpassingen aan het design, niet uit te sluiten. Fitbit heeft er echter nog een schepje bovenop gedaan. Waar het vorige model een 1.34 inch AMOLED-display had, is dat inmiddels een 1.85 inch AMOLED-display geworden.

Elk nadeel heb zijn voordeel en elk voordeel heb zijn nadeel. Zo is het display een stuk groter, maar kan de smartwatch ook eerder als storend worden ervaren om de pols.

Verder zien we softwarematig het nieuwe UI terug in de Fitbit Versa 3, waardoor de display qua uiterlijk een fris tintje meekrijgt. Ondanks dat frisse tintje, vallen de ontwikkelingen op het gebied van display en interface tegen.

Tracking en activiteiten

De Fitbit Versa is op het gebied van metingen altijd al een paradepaardje geweest voor Fitbit en dat is met de Versa 3 niet minder. De Versa 3 neemt namelijk de bestaande functies over en beschikt daarbij over een aardige portie nieuwe features.

Eindelijk: de ingebouwde GPS

Eindelijk: de ingebouwde GPS

Fitbit heeft bijvoorbeeld in ieder geval één ding uitstekend gedaan: ze hebben geluisterd!

De Fitbit Versa 3 beschikt namelijk, tot grote vreugde van vele gebruikers, eindelijk over een ingebouwde GPS. Jij hoeft je telefoon dus niet langer mee te slepen wanneer jij gaat sporten, want jouw horloge kan het helemaal op eigen kracht.

Ingebouwde speaker

Een andere ontwikkeling waarbij Fitbit zichtbaar heeft geluisterd naar haar gebruikers is de ingebouwde speaker. Het gemis van deze speaker werd vooral pijnlijk duidelijk op het moment dat Alexa, de assistent die haar intrede deed bij de Versa 2, werd ingezet.

Waar jij namelijk wel gewoon tegen Alexa kon praten dankzij de ingebouwde microfoon, kreeg je getypte berichten terug. Niet erg handig, met name wanneer je bezig bent met een lekkere hardloopsessie.

Gelukkig is dat nu verleden tijd en kun jij op je gemak een praatje maken met jouw virtuele assistent!

Magere ontwikkelingen

Het grote nadeel van de Fitbit Versa 3 is dat het bij deze ontwikkelingen blijft wat betreft tracking en activiteiten, hetgeen toch de focus is bij een dergelijke activitytracker.

De overige functies zijn vrijwel identiek aan die van de Fitbit Versa 2. Hoewel de Fitbit Versa 3 er dus zeker op vooruit gaat, lijkt het meer op het inhalen van de achterstand van de Versa 2.

Fitbit Versa 3, inhaalslag of meesterzet?

Fitbit Versa 3, inhaalslag of meesterzet?

Uiteindelijk ontkom je er niet aan om de Fitbit Versa 3 te vergelijken met haar voorganger. Wat het design betreft heeft Fitbit daarbij duidelijk een andere weg ingeslagen. Het model is speelser dankzij het minder hoekige design, maar de vraag is of dit niet ten koste gaat van het comfort.

Qua display heeft Fitbit weinig grote veranderingen doorgevoerd. De grootte van het display is aardig toegenomen en met het nieuwe UI is er een frisse uitstraling meegegeven aan de Fitbit Versa 3, maar daar houdt het ook wel bij op.

De grootste veranderingen verwacht je vervolgens op het gebied van tracking en activiteiten. Op dit gebied heeft Fitbit met de ingebouwde GPS en de ingebouwde speaker bijzonder grote stappen gezet. De kanttekening die hierbij geplaatst dient te worden is dat hiermee enkel de achterstand van de Fitbit Versa 2 wordt ingehaald. Stiekem hoop je dat Fitbit daarbij nog iets extra’s uit de hoge hoed tovert, maar dat is niet het geval.

Al met al blijft de Fitbit Versa 3 een uitstekende activitytracker. Ze borduren immers vooral voort op de Fitbit Versa 2. Het is echter wel een activitytracker voor de ‘reguliere’ sporter. De fanatieke sporter zal zich mogelijk gaan storen aan de enigszins beperkte mogelijkheden en vooral de geringe vooruitgang ten opzichte van de Fitbit Versa 2.

Ben jij benieuwd naar de Fitbit Versa 3? Koop jouw exemplaar dan via Bol.com of Coolblue!

Video - look and feel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!