Fitbit Versa Review Activity Tracker Hardloopzone

Fitbit Versa Review

8.1
4.1 1

Voor- en nadelen

  • Aantrekkelijk uiterlijk
  • Compleet
  • Betaalbaar
  • Een fitness én smartwatch
  • Geen GPS
  • Minder krachtige batterij dan Ionic

Bestel bij de beste webshops:

Review

De Fitbit Versa kun je zien als het kleine broertje van de Fitbit Ionic. Letterlijk en figuurlijk. Hij is niet alleen een tikkeltje kleiner en een stuk lichter dan de Ionic, hij is ook goedkoper en moet het doen zonder ingebouwde GPS.

Vanbinnen heeft de Versa alles wat de Ionic ook heeft, afgezien van een iets minder krachtige batterij. Het is nog steeds een veelzijdig sporthorloge met smart functies. Of een smartwatch met uitgebreide fitnessfuncties, afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt.

De Versa gedraagt zich in ieder geval als de meeste smartwatches. Je kunt er apps op draaien, betalingen mee doen, meldingen van gesprekken mee ontvangen, en berichten mee versturen (via Android). En daarnaast kun je natuurlijk vele sportactiviteiten bijhouden.

Als je geen ingebouwde GPS nodig hebt, is de Versa de meest voor de hand liggende keuze. In vergelijking met de Ionic én de meeste andere sporthorloges in deze prijsklasse. Wil je meer vrijheid of mogelijkheden op het gebied van smart functies dan is iets als de Apple Watch beter geschikt, maar zijn de sportfunctionaliteiten erg belangrijk, dan is de Versa de wearable voor jou.

Design en Interface

Wat ook kan meespelen in je keuze voor de Ionic en de Versa (en andere smart- of sportwatches) is het design. De Ionic is wat groter en oogt wat robuuster, waardoor veel mensen een voorkeur zullen hebben voor de Versa, met zijn afgeronde hoeken, verschillende vrolijke kleurstellingen en Apple Watch-achtige uiterlijk.

Maar het is maar net wat je smaak is. Ook de Ionic is in stijlvolle kleuren te verkrijgen en heeft weliswaar een wat zakelijker uitstraling, maar oogt ook wat strakker en exclusiever. Hoe dan ook, over het algemeen weet de Versa de handen meer op elkaar te krijgen als het gaat om het design.

Mocht je overigens niet blij zijn met de standaard uitstraling van je homescreen, je kunt deze customizen met behulp van tientallen beschikbare varianten, verkrijgbaar via de app store of gewoon in de galerij van Fitbit.

De interface en plaatsing van de knoppen is hetzelfde als bij de Ionic. Dit houdt onder andere in dat de Versa een touchscreen heeft en drie fysieke knoppen (geplaatst aan de zijkanten van het scherm). Het scherm staat normaal gesproken uit, tenzij je op een knop drukt of je pols omhoog beweegt.

Het navigeren van het homescreen naar andere schermen doe je door te swipen. Veeg je van boven naar beneden dan kom je bijvoorbeeld je laatste (meldingen van) berichten tegen, en veeg je zijwaarts, dan kom je bij je geïnstalleerde apps, bijvoorbeeld de apps voor het doen van oefeningen, instellen van je alarm of het afspelen van muziek.

Batterijduur

Dit is ook een punt waarop de Versa verschilt van zijn grotere, duurdere broer. Terwijl de accu van de Fitbit Ionic maar liefst zeven dagen kan meegaan, moet de Versa het doen met vier dagen.

Op zich een vrij gebruikelijke duur in smartwatch-wereld, maar zeven dagen is uiteraard een stuk prettiger. Helemaal omdat de oplaadkabel en docking station exclusief zijn voor de Versa en je deze dus overal naartoe moet nemen als je op reis gaat.

Sport en activity features

De Fitbit Versa is in de basis een sporthorloge, dus je kunt ervan uitgaan dat deze features over het algemeen uitgebreid en accuraat zijn.

De Versa beschikt over de gebruikelijke activity tracker-features, zoals een stappen- en traptredenmeter, een caloriemeter en een slaapmeter. Wat deze laatste twee features betreft: de meting hiervan moeten altijd enigszins met een korreltje zout genomen worden als het gaat om nauwkeurigheid. Wel kun je waarde hechten aan de trends van dag tot dag.

Vervolgens heeft de Versa natuurlijk verschillende sportprofielen, met metingen precies toegespitst op de specifieke sporten, zoals hardlopen, wandelen, hiken en zwemmen. Wat dit laatste betreft wordt alleen binnen zwemmen ondersteund; of tenminste: zwemmen in een bad. Als je gaat zwemmen in open water kunnen er geen statistieken worden bijgehouden.

Wil je aan het einde van je activiteit uitgebreid je routes, snelheden of andere statistieken in beeld zien, dan moet je de app op je smartphone openen – waar je horloge automatisch mee synchroniseert – of de Fitbit site. De app kan veel toevoegen. Je kunt er zelfs instructiefilmpjes mee bekijken, hoe je bepaalde oefeningen moet uitvoeren.

Het grootste inhoudelijke verschil tussen de Versa en de Ionic is het ontbreken van ingebouwde GPS, wat betekent dat de data met betrekking tot locatie en snelheid wat minder nauwkeurig zullen zijn. Mocht je altijd je smartphone bij je hebben tijdens het sporten, dan is dit overigens
geen probleem; dan kan de Versa gebruik maken van de GPS op je telefoon.

Rusthartslag

Zoals steeds vaker het geval is bij (de wat duurdere) sporthorloges, heeft de Versa ook een ingebouwde hartslagmeter. Deze presteert zeer behoorlijk. Alleen de sporter die altijd zeer nauwkeurige metingen nodig heeft, zal moeten kiezen voor een combinatie met aparte borstband.

Een interessant stukje data is de rusthartslag, die ook gemeten wordt door de Versa. Aangezien je een sporthorloge vaak de hele dag omhebt en de hartslag dan ook 24/7 gemeten kan worden, is ook een registratie van de rusthartslag mogelijk.

Dit is handig om inzicht te krijgen in je fitheid gedurende de dag, en niet alleen tijdens sportieve activiteiten. Als je rusthartslag bijvoorbeeld ineens hoger is dan gebruikelijk, dan weet je dat er iets ‘mis’ is. Misschien heb je slecht geslapen, is er teveel stress, of dreig je ziek te worden.

Van de Fitbit Versa is het dan goed om te weten dat de meting van de rusthartslag niet erg accuraat is. Hij geeft standaard minstens 10 bpm te hoog aan. Dat betekent echter niet dat de functie hiermee onbruikbaar wordt. Je moet je hier alleen van bewust zijn.

Smart functies

De Ionic was het eerste horloge van Fitbit dat een smartwatch kon worden genoemd. De Versa heeft dezelfde functionaliteiten. Dat betekent onder meer dat hij beschikt over Caller ID, dat je berichten van je smartphone kunt ontvangen en ze tevens kunt beantwoorden.

Je kunt zelfs – indien je gebruik maakt van een iPhone – oproepen opnemen en ze via je bluetooth hoofdtelefoon beantwoorden. Deze functionaliteit is helaas (nog) niet voor Android-gebruikers.

Mocht je kiezen voor de Special Edition-uitgave van een paar tientjes meer, dan kun je ook nog betalen met de Versa, via Fitbit Pay.

Muziek

Fitbit Versa muziek

Tenslotte bevat de Versa net als de Ionic een ingebouwde muziekspeler met een capaciteit van 2,5 GB, wat neerkomt op maximaal 300 songs. Je kunt overigens niet alleen opgeslagen tracks afspelen, maar ook gebruikmaken van streaming diensten van Deezer en Pandora.

Wees smart, kies voor de Versa

De tweede officiële smartwatch van Fitbit is een aanbod dat weinigen zullen kunnen weigeren. Voor een zeer acceptabele prijs heb je een uitstekend sporthorloge, met fijne smart functies en een elegant design. Tenzij GPS een big deal voor je is of je écht behoefte hebt aan een langere batterijduur, is de keuze makkelijk: de Versa all the way!

activitytracker review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!