Garmin Vivofit 4 Review Activity Tracker Hardloopzone

Garmin Vivofit 4 Review

7.5

Voor- en nadelen

  • Groter scherm dan Vivofit 3, en in kleur
  • Dunner en lichter dan voorheen
  • Extreem lange batterijduur (1 jaar)
  • Niet duur
  • Geen GPS
  • Geen geïntegreerde hartslagmeter

Review

Garmin is een gerenommeerd merk op het gebied van fitness trackers en vooral sporthorloges. De mooiste high end sporthorloges – zoals de Fenix-serie – met de meest uitgebreide en accurate metingen, data, en features, vind je bij dit merk.

Hartstikke fijn natuurlijk, maar Garmin neemt geen genoegen met het bedienen van alleen de super serieuze, die hard sportfanaten. De casual sporter en de wearable-drager die ‘gewoon’ een wat gezondere levensstijl nastreeft, kan ook terecht bij Garmin. Ook als hij een wat minder grote portemonnee heeft.

In dat beeld past de Vivofit-serie van Garmin, waartoe de nieuwste aanwinst – de Vivofit 4 – behoort. Niet teveel toeters en bellen, geen opvallend design of een vrachtlading aan features waarvan je toch de helft niet gebruikt. Nee, gewoon een (relatief) simpele en prettig geprijsde activity tracker die doet wat hij moet doen. Maar wél met een kleuren display en een killer batterij!

Design

De Garmin Vivofit is net als zijn voorganger voorzien van een ontwerp dat oogt alsof het uit één stuk gemaakt is; met het display verwerkt in een geribbeld siliconenbandje, dat verwisselbaar is. Wel is hij dunner en lichter dan de Vivofit 3, waardoor hij prettiger en comfortabeler om de pols zit.

Er zijn verschillende kleuren beschikbaar, maar geen van allen erg opvallend, met uitzondering misschien van de witte variant. Daarnaast zijn er ook blauwe, zwarte en bordeaux rode varianten met spikkels erin verwerkt, een leuke design touch.

Garmin vivofit 4

Hoewel de Vivofit niet schreeuwerig of opzichtig is, is het ook weer niet zo subtiel dat je het goed bij een nette of zakelijke outfit kunt dragen. Hij houdt duidelijk een sportieve uitstraling. En je kunt weliswaar wel het bandje verwisselen maar het materiaal blijft hetzelfde, je kunt bijvoorbeeld niet voor stof of leer kiezen.

Verder heeft de Vivofit 4 een kleurenscherm dat altijd aan is, een erg fijne eigenschap. Wel is het jammer dat hij niet standaard (voldoende) verlicht is. Als je bijvoorbeeld de tijd wilt zien in het donker, moet je eerst de knop op het scherm 2 seconden ingedrukt houden om de backlight te activeren.

Bediening en interface

De bediening vindt plaats op een rechttoe rechtaan-manier, via de grote knop onder het scherm. Hiermee blader je door alle opties en schermen heen, waaronder de tijd, het weer, het aantal stappen en de afgelegde afstand. Voor meer informatie zul je moeten synchroniseren met je smartphone of tablet en daar de app moeten bekijken.

De Vivofit beschikt niet over een touchscreen. Alles bekijk je met de knop onder het scherm en als je een activiteit wilt starten, houd je de knop even ingedrukt.

Verschil met de Vivofit 3

Het scherm van de Vivofit 4 is in kleur, heeft een hogere resolutie, en is groter, dunner en lichter dan zijn voorganger. De sluiting van het bandje heeft ook een upgrade gekregen. Waar de Vivofit 3 een plastic gesp had, heeft de Vivofit er 1 van roestvrij staal.

De Vivofit 4 heeft meer klokfuncties – zoals een stopwatch en timer – en beschikt over ‘vind mijn telefoon’ functie. Verder heeft de Vivofit de mogelijkheid om te verbinden met een andere Vivofit 4 of een Vivofit 2 Jr voor een gezamenlijk ‘stap-wedstrijdje’. Of dit vaak gebruikt gaat worden is de vraag, maar het is op zich een leuke toevoeging.

De activiteiten- en trackingfuncties zijn op beide trackers hetzelfde.

Activiteiten

De Vivofit 4 houdt meet dezelfde onderdelen en activiteiten als de Vivofit 3. Dit betekent dat hij een stappenteller heeft, de afgelegde afstand en je calorieverbruik meet en de kwaliteit van je slaap bijhoudt.

Garmin vivofit 4

Handig is dat hij – indien gekoppeld met je smartphone – automatisch doelen kan aanpassen aan de hand van je eigen ritme. Dan zit je niet standaard aan te hoge (of lage) eisen vast, als jouw lichaam ergens anders om vraagt.

Verder beschikt de Garmin Vivofit 4 over een automatische detectie van activiteiten, wat werkt voor wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen en het gebruik van crosstrainers.

Dit zou moeiteloos en zonder problemen moeten werken, echter is dit niet bij elke gebruiker het geval. Niet elke stap wordt bijvoorbeeld accuraat meegenomen bij een sportieve activiteit, en tijdens het zwemmen kan het zijn dat de Vivofit 4 in het geheel stopt met meten.

(Andere) functies

Afgezien van de activiteiten tracking en automatische herkenning van sportieve activiteiten, heeft de Vivofit 4 niet veel noemenswaardig functies. Maar dat is ook niet de bedoeling van deze tracker of de beoogde doelgroep. Dit is een wearable voor mensen die graag de basics willen voor een gezonde levensstijl.

Uiteraard kun je er wel gewoon de tijd en datum mee zien – op een always-on display – en beschikt hij over een timer, wekker en stopwatch. Ook past hij zich automatisch aan de zomertijd aan.

Overigens is het wel mogelijk om hartslagdata in te zien via de Vivofit 4, als je hem gebruikt in combinatie met een losse hartslagband. Ook kan de Vivofit 4 de gps van je smartphone gebruiken voor extra nauwkeurigheid en data in de Garmin Connect-app.

Een prettige eigenschap is verder dat de tracker waterdicht is. Dus los van de effectiviteit van de metingen in het water, is het goed te weten dat hij zonder zorgen onder de douche, in de regen, of in het zwembad gedragen kan worden.

Garmin vivofit 4

Nauwkeurigheid

Aangezien de Vivofit 4 niet beschikt over ingebouwde GPS, zijn gemeten afstanden niet heel accuraat, maar verder is hij behoorlijk nauwkeurig.

Ook toont hij aardig wat details over je activiteiten, zeker als je deze bekijkt in de app. Zo krijg je informatie over je gemiddelde tempo, snelheid, je gespendeerde tijd per activiteit, en je calorieverbruik. Maar ook verschillende details over je slaapkwaliteit kun je inzien.

App

Hoewel niet zo uitgebreid of gebruiksvriendelijk als de apps van concurrerende trackers van bijvoorbeeld Fitbit, laat de Garmin Connect-app op je smartphone of tablet alle benodigde en gemeten informatie zien.

Alle data over je stappen en trainingen kun je netjes in de app terugvinden, met alle activiteiten per dag gegroepeerd en alle mogelijke data per activiteit.

Mocht je bijvoorbeeld bij een hardloopactiviteit de gps van je telefoon hebben gebruikt, dan krijg je hier ook een kaartje te zien met je locatie(s), afgelegde afstand, hoogteverschillen en alle andere relevante data.

Garmin vivofit 4

Batterij

De batterijduur is één de unique selling points van de Garmin Vivofit 4. Als een tracker tegenwoordig een accuduur heeft van een week, vinden we het al vaak indrukwekkend. Maar de Vivofit houdt het – moeten we aannemen – maar liefst een heel jaar vol zonder opladen.

Daarna laad je de tracker niet op, maar verwissel je simpelweg de (standaard) batterijtjes die erin zitten.

Conclusie

Voor een zeer redelijke – maar ook weer niet de allerlaagste – prijs, heb je met de Garmin Vivofit 4 een prima basic activity tracker in handen. Een tracker die prettig licht en comfortabel is, doet wat hij moet doen en ook nog eens voorzien is van een always-on kleurenscherm. Ook erg fijn: je hebt een jaar lang geen omkijken naar de batterij.

De Vivofit 4 is te koop bij onder andere Bol.com of Amazon.

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Garmin Vívofit 4 review

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Review

Philip Verhagen

Mijn eerste Garmin deed 7 maanden met de batterij. De batterij is vervangen door een juwelier, zoals aanbevolen. Maar stopte na een week opnieuw. Ik kan niet nagaan of de juwelier zijn werk goed heeft gedaan. De tweede Garmin heeft het 71/2 maand uitgehouden. De batterijen zijn niet vervangen, het kostte de juwelier haar schroevendraaier, mijn poging voor de juwelier had ook geen resultaat: de schroeven zitten zo vast dat je wel kunt stellen dat de fabrikant het wisselen van batterijen niet toejuicht. Ik sta in dubio of ik wel weer een Garmin zal aanschaffen. In praktijk koop je elke 7 maanden een nieuw apparaat.