Garmin Vivosmart 5 review

8.5

Voor- en nadelen

  • Compact design
  • Accurate slaap meting 
  • Super licht en comfortabel
  • Automatisch activiteit starten
  • Geen kleuren scherm
  • Geen ingebouwde GPS

Review

Een compacte alleskunner, zo kunnen we de Garmin Vivosmart 5 wel omschrijven. Deze kleine smartwatch heeft veel te bieden waar een hele grote groep actievelingen genoeg aan hebben. Toch zijn er ook wat puntjes welke beter hadden gekund. We gaan overal dieper op in en beschrijven een groot deel van de functies. In de conclusie bespreken we voor welke groep de Garmin Vivosmart 5 het beste is en of je deze versie wel of niet moet kopen.

Als we naar de specificaties van de Garmin Vivosmart 5 alleen kijken, zijn ze goed! De prijs is aan de hoge kant met bijna 150 euro, maar je krijgt er zeker een volwaardige fitness tracker voor terug. Hier zijn de specificaties:

  • Merk: Garmin
  • Model: Vivosmart 5
  • Kleuren: Zwart/Wit/Groen
  • Formaat behuizing Small/Medium: 19,5 x 10,7 x 217 mm
  • Formaat behuizing Large: 19,5 x 10,7 x 255 mm
  • Touchscreen: Ja
  • Schermresolutie: 88 x 154 pixels
  • Gewicht: 24,5g (Small Medium) / 26,5g (Large)
  • Batterijduur: +- 7 dagen
  • Oplaadtijd: +- 2 uur
  • Activiteit geheugen: 7 activiteiten met tijdmeting, 14 dagen aan activiteitsgegevens
  • Gezondheidsfuncties: Hartslagmeting (Garmin Elevate), hartslag waarschuwing (hoog en laag), Fitness Leeftijd, Body Battery, Stress, Slaapmeting met slaapscore, Hydratatie, Gezondheid Tracking voor vrouwen.
  • Sensoren: Garmin Elevate Polshartslagmeter, Versnellingsmeter, Omgevingslichtsensor, Acclimatisering Pulse Oxymeter, VO2Max, Sp02 sensor
  • Connectiviteit: Bluetooth® Smart en ANT+®
  • GPS: Ja, verbonden GPS
  • Veiligheidsfuncties: Livetrack, Ongevallendetectie tijdens bepaalde activiteiten, Hulp
  • Waterdicht: Ja, 5 ATM
  • Inhoud verpakking: 1x Garmin Vivosmart 5, 1x Oplaadkabel, Handleiding

Unboxing

Garmin Vivosmart 5 unboxing

De doos van de Garmin Vivosmart 5 is niet veel bijzonder en volgt hetzelfde design patroon wat we van andere Garmin horloges gezien hebben. Het is een vrij saaie doos, met op de voorkant een afbeelding van de Garmin Vivosmart 5. Op de zij, en achterkant, staan afbeeldingen van de zijkant van het horloge en de achterkant heeft een QR code naar de Garmin Connect app. Specificaties staan niet op de doos vermeld.

Garmin Vivosmart 5 unboxing

In de doos zien we als eerst de Garmin Vivosmart 5. Klein, compact, maar wel stijlvol. Verder zitten er nog een handleiding, een garantie informatieboekje, en de oplaadkabel in. Geen onnodig veel plastic, of een veelste grote doos.

Hardware & Design

Garmin Vivosmart 5 unboxing

De Garmin Vivosmart 5 krijgt qua design niet de schoonheidsprijs. Er zijn mooiere smartwatches van Garmin te krijgen, zoals de Garmin Luxe of de Vivoactive. Met de Garmin Vivosmart 5 krijg je wel een smartwatch die veel data voor je verzamelt welke je gratis kan inzien via de Garmin Connect applicatie.

Ten opzichte van de Garmin Vivosmart 4 heeft deze nieuwe versie een groter, beter, en hoger resolutie touchscreen erin zitten. Dat is opzich al een reden om voor een upgrade te gaan kijken.

Het bandje voelt goed en fijn aan en de gesp sluit goed. Het touchscreen werkt fijn en werkt eigenlijk altijd mee en de knop is gemakkelijk in te drukken. Het voelt goed en premium aan, wat je ook mag verwachten van Garmin.

Garmin Vivosmart 5 bandje

Voor de oplader hebben ze gekozen voor hetzelfde systeem van veel andere Garmin horloges. Je zou dus de kabel kunnen gebruiken om bijvoorbeeld je Garmin Instinct 2 op te laden. Dit is een handige aansluiting welke goed en gemakkelijk werkt.

De hartslag sensor zit niet in de weg, steekt niet uit, en irriteert totaal niet. Over het algemeen zit de Garmin Vivosmart 5 erg goed in elkaar en ben ik zeer tevreden over het uiterlijk van het horloge, ondanks dat het niet de schoonheidsprijs zal winnen.

Bediening

Garmin Vivosmart 5 bediening

De bediening van de Garmin Vivosmart 5 kan zowel via touchscreen als via de fysieke knop gaan. Dat is een verandering als we kijken naar het vorige model, daar was het geen fysieke knop. De knop werkt echt wel prettig en zorgt er ook voor dat je deze kan gebruiken als je bijvoorbeeld een handschoen aan hebt.

Het swipen op het kleinere scherm is misschien wat minder handig als je grote handen hebt, maar het werkt goed! De knop drukt gemakkelijk in maar voelt wel solide aan. Ondanks dat het scherm niet heel groot is, kun je wel alles goed zien en is het duidelijk waar je moet klikken om iets te kiezen.

Scherm

Garmin Vivosmart 5 in actie

Het scherm van de Garmin Vivosmart 5 is een OLED scherm met een formaat van 0,41 x 0,73 inch en bevat 88 x 154 pixels. Het scherm is zwart/wit en bevat geen kleuren. Dit is een wat kleiner scherm, maar wel aanzienlijk groter dan zijn voorganger.

De bediening werkt goed en de tekst is goed af te lezen, ondanks dat er niet heel veel tekst op past. Ook in de volle zon kun je het scherm goed lezen en wordt deze niet minder scherp.

Batterijduur

De batterijduur volgens Garmin zou op de zeven dagen moeten zitten, maar daar zijn wij niet aangekomen. Met de SpO2 monitoring ingeschakeld en een activiteit van ongeveer een uur per dag kwamen bij tussen de vier en vijf dagen uit. Dat is niet verkeerd, maar ik had wel langer verwacht.

Het kleine scherm, welke zwart wit is, zou het langer moeten volhouden. Het opladen van de batterij gaat wel snel. In ongeveer twee uur is de Garmin Vivosmart 5 weer volledig opgeladen en kan je er weer tegenaan.

Als je langer met je accu wilt doen, kan je de Pulse Ox uitzetten. Dit kost ongeveer 10% tot 15% per nacht. Door dit uit te zetten kan je dus de accu een dag of twee langer mee laten gaan.

Software

Om de Garmin Vivosmart 5 te gebruiken heb je de Garmin Connect applicatie nodig. Deze is beschikbaar voor zowel Android als iOS. In deze applicatie kun je al je behaalde resultaten van de dag zien en wordt dit in een mooi overzicht weergegeven.

Via de applicatie kun je diverse trainingen starten, je activiteiten bekijken, je connecties beheren, instellingen over je apparaat bekijken en veranderen, en zo veel meer. Het is een hele uitgebreide applicatie, en eigenlijk teveel om te bespreken in de review.

In het hoofdmenu zie je als eerst het overzicht van je dag, waarbij je de verschillende informatievelden zelf in kan delen en kan aanpassen.

Garmin vivosmart 5 app Garmin vivosmart 5 app Garmin vivosmart 5 app

Het tweede menu is voor Challenges. Vanuit Garmin worden er elke maand nieuwe challenges aangemaakt, maar kun je ook challenges met je vrienden starten. Deze worden daar weergegeven. Bij de Calendar krijg je een overzicht van de maand en hoe je dag is geweest door de maand heen. Handig om eens terug te kijken. In News Feed krijg je jouw eigen activiteiten te zien, maar ook die van je connecties. Een soort Social Media, maar dan met Garmin activiteiten. Als laatst hebben we Notificaties, wat voor zich spreekt. Hier krijg je je notificaties te zien.

Connectie maken

Zodra je de Garmin Vivosmart 5 aanzet en de applicatie Garmin Connect opent, kun je rechts bovenin op het Plus tekentje klikken. Er wordt automatisch gezocht naar beschikbare Garmin horloges en de Vivosmart 5 was dan ook bijzonder snel gevonden.

Garmin vivosmart 5 app Garmin vivosmart 5 app

Vervolgens klik je op Connect en wordt de verbinding met de Garmin Vivosmart 5 gemaakt. Je moet nog wel even de 6-cijferige pincode invullen welke op het horloge zichtbaar wordt, maar daarna gaat de set up automatisch lopen. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Daarna is de Garmin Vivosmart 5 klaar voor gebruik!

Als de connectie gemaakt is, krijg je wat standaard vragen om je horloge in te stellen. Zo kun je je bedtijd instellen, maar ook de tijd dat je wakker wilt worden.Je kunt instellen om welke hand je het horloge gaat dragen en welke activiteiten je kunt starten vanaf het horloge.

Garmin vivosmart 5 app

Goals kun je ook vanuit hier instellen, maar dat kun je ook later doen. Hierna wordt er nog een keer een synchronisatie uitgevoerd en ben je klaar om met de Garmin Vivosmart 5 aan de slag te gaan.

Features

Als we weer de vergelijking maken met de Garmin Vivosmart 4, zitten er op deze nieuwe versie flink wat nieuwe features. Dat zou natuurlijk altijd zo moeten zijn, maar dat is helaas niet altijd het geval. Gelukkig heeft de Garmin Vivosmart 5 genoeg nieuws te bieden.

Activiteiten

Garmin vivosmart 5 app

Op de Garmin Vivosmart 5 kun je maximaal tien activiteiten kiezen om vanaf je pols te starten. Dat is opzich geen ramp, alleen is de lijst met beschikbare activiteiten niet bijzonder groot. Bij de Xiaomi Mi Band serie zien we bijvoorbeeld een enorme lijst aan activiteiten, dat is bij de Garmin Vivosmart 5 niet het geval. Je hebt de keuze uit de volgende activiteiten:

Walk Treadmill Breathwork Pool Swim
Run Stair Stepper Eliptical HIIT
Cardio Pilates Bike Row Indoor
Strength Yoga Other

Automatisch starten activiteiten

Een handige feature is het automatisch laten starten van activiteiten! Zo kan je bijvoorbeeld na 5 minuten wandelen automatisch de activiteit laten starten. Op de Garmin Vivosmart 5 krijg je dan een notificatie dat er 5 minuten aan activiteit gemeten is en of je de activiteit echt wilt starten.

Hierdoor hoef je niet meer elke keer als je gaat wandelen of hardlopen te denken aan het starten van de activiteit. Of het volledig accuraat is, betwijfel ik echter. Tijdens een test werd de activiteit pas na 7 tot 8 minuten herkent terwijl ik in de instelling al op 10 minuten had staan.

Connected GPS

Helaas heeft de Garmin Vivosmart 5 geen ingebouwde GPS. Dit houdt in dat je altijd je telefoon mee moet nemen als je een activiteit wilt bijhouden. Als je een wandeling gaat maken of een rondje gaat hardlopen, zal je je telefoon mee moeten nemen als je de GPS route wilt hebben.

Dat is in principe geen groot probleem, maar met ingebouwde GPS had hij wel een stukje aantrekkelijker geweest. De connected GPS is echter wel heel snel en accuraat, daar ligt het dus niet aan.

Garmin vivosmart 5 app Garmin vivosmart 5 app

Slaapmeting

Garmin vivosmart 5 app Garmin vivosmart 5 app

Garmin vivosmart 5 app Garmin vivosmart 5 app Garmin vivosmart 5 app

De slaapmeting met de Garmin Vivosmart 5 is erg accuraat en geeft je een goed overzicht van de nacht. Doordat niet alleen verschillende fases van je slaap worden bijgehouden, maar ook je ademhaling. Door alle metingen, krijg je een goed beeld van je slaap en een accurate slaapscore.

Tijdens je slaap worden de volgende fases van slaap gemeten: Diep, Licht, REM (Rapid Eye Movement), Wakker. Hoe vaker je slaap gemeten wordt, hoe accurater the slaapscore zal worden omdat er meer gegeven beschikbaar zijn.

Tijdens de nacht heb ik geen last gehad van de Garmin Vivosmart 5, mede door het lichte gewicht. Terugkijkend op de nacht, en met mijn andere smartwatch ook om, is goed en duidelijk te zien dat de Garmin Vivosmart 5 de slaap accuraat meet. Een korte wandeling in de nacht, even wakker door de vervelende katten, of als een blok doorslapen wordt allemaal netjes bijgehouden en overzichtelijk weergegeven.

Hartslagsensor

Garmin Vivosmart 5 achterkant

Met de Garmin Vivosmart 5 kun je constant je hartslag bijhouden. Dit gaat doormiddel van de Garmin Elevate technologie, dit is een optische sensor aan de achterkant van het horloge. Hier wordt groen licht gebruikt om de hartslag te meten, en dat doet de Garmin Vivosmart 5 zeer goed.

Er zit een kleine afwijking in de meting met de hartslag borstband, maar dat is natuurlijk logisch. De Garmin Vivosmart 5 levert vanaf het horloge zelf een goede en accurate lezing. Een ander Garmin horloge wat ik tijdens dezelfde wandeling om had, had regelmatig een terugval naar een hartslag van 50-60 waar de Vivosmart 5 op het goede niveau van 100-110 bleef hangen.

Pulse Ox zuurstof monitoring

Deze sensor meet hoe goed het zuurstof wordt opgenomen door je lichaam. Dit wordt gemeten met een rood en infrarood licht en sensoren aan de achterkant van het horloge. Tijdens de meting wordt er een SpO2% bepaald, of zuurstofsaturatie. Deze zou in de ideale omstandigheden boven de 95% moeten zitten.

De meting wordt redelijk snel gedaan en kan ongeveer een minuut duren. De lezing is niet voor medisch gebruik, maar geeft wel een indicatie over de zuurstofsaturatie van je bloed. Het is een leuke extra feature welke je net wat meer inzicht geeft in je gezondheid ten opzichte van andere modellen welke deze functie niet hebben.

Ongevallen Detectie

Garmin vivosmart 5 app Garmin vivosmart 5 app

Dit is een hele goede feature! Als je Garmin Vivosmart 5 verbonden is met je smartphone en je hebt de ongevallen detectie ingeschakeld, dan kan er bij bepaalde buitenactiviteiten een alarm worden verstuurd naar nood contactpersonen mocht het horloge een ongeval detecteren.

Mocht je vaak fietsen of hardlopen langs een drukke weg, dan is dit natuurlijk een hele handige feature. Mocht het nodig zijn, wordt je live locatie gedeeld met de contactpersonen die je instelt in de Garmin Connect app. Dit kunnen maximaal drie contactpersonen zijn.

Overige features

Dit is niet alles wat de Garmin Vivosmart 5 te bieden heeft. Er zitten heel veel features op, maar we kunnen helaas niet alles behandelen. Hier is een klein overzicht van de andere features welke we wel willen benoemen.

Waterdichtheid

Wil je gaan zwemmen of douchen met de Garmin Vivosmart 5? Geen enkel probleem! Hij heeft namelijk een IP rating van 5 ATM. Duik gerust in het zwembad, draag je horloge tijdens het douchen want water kan de hij zeker aan.

Ademhalingsoefening

Een leuke feature vind ik de optie om ademhalingsoefeningen te doen via de Garmin Vivosmart 5. Hiermee kun je even een paar minuten voor jezelf pakken en op je ademhaling focussen. Dit lijkt iets simpels, maar het werkt bij mij altijd erg rustgevend. Mocht je gestrest zijn door je werk bijvoorbeeld, probeer het eens uit.

Menstruatie/Zwangerschap

Mocht je als vrouw de Garmin Vivosmart 5 willen hebben, dan kun je via de Garmin Connect app en het horloge ook je menstruatie of zwangerschap volgen. Hier kun je symptomen registreren, ontvang je informatie over lichaamsbeweging en voeding tijdens deze periodes.

Eindoordeel: De Garmin Vivosmart 5 wel of niet kopen?

Garmin Vivosmart 5 sfeer

Is de Garmin Vivosmart 5 het waard? Ja, maar wel voor de beginnende sporter. Mocht je meer inzicht willen, alles uit je workout halen, of een volwaardige smartwatch hebben, dan zou ik voor een ander model van Garmin gaan.

Het gemis van een kleuren scherm en ingebouwde GPS zijn punten voor verbetering, maar niet dramatisch. Alles is nog steeds goed afleesbaar en de GPS wordt snel opgepakt van je telefoon. De batterijduur is niet bijzonder lang gezien het kleine zwart/wit scherm, maar met minimaal 4 dagen is het ook niet heel slecht. Binnen 2 uur is hij weer volledig opgeladen en kun je er weer tegenaan.

Wil je echter je sportactiviteiten, stappen, en slaap bijhouden? Dan is dit een prima instapmodel. De prijs is misschien wat aan de hoge kant, maar je krijgt er veel voor terug. Er wordt veel gemeten met de Garmin Vivosmart 5 en het wordt accuraat bijgehouden. In de Garmin Connect app krijg je een duidelijk overzicht van de dag en je activiteiten.

Het horloge is erg licht, heeft een mooi compact design, en een flinke lijst met features welke echt de moeite waard zijn. Je activiteiten worden automatisch gestart, je slaap wordt goed bijgehouden, en je hartslag en bloed saturatie kunnen constant gemeten worden. Al met al een erg goede optie als je op zoek bent naar je eerste smartwatch, of mogelijk naar een compacte smartwatch.

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Vergelijk de Garmin Vivosmart 5 met andere activity trackers

Garmin Vivosmart 5 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!