Samsung gooit al een tijd lang hoge ogen met zijn relatieve high end smartwatches en sporthorloges, zoals de Samsung Galaxy Watch, de Galaxy Watch Active en de Samsung Gear-serie. Dat is goed voor de reputatie van het merk én uiteraard goed voor de tevreden gebruikers van deze producten.
Door deze focus op de nieuwste snufjes en technologieën was er echter minder – of geen – aandacht voor een (potentieel) grote groep gebruikers: die van de beginnende sporters. Of tenminste, die mensen die voor niet al teveel geld graag hun fitnessniveau en een aantal sportieve prestaties bij zouden willen houden.
Nog anders gezegd: Samsung miste een echte low budget tracker. In 2014 was er weliswaar de Samsung Gear Fit, maar die lag nog op een iets hoger prijspunt. Enter de Galaxy Fit, een betaalbare fitness tracker waarmee Samsung in dezelfde vijver vist als Fitbit, Huawei en Xiaomi al een tijdje doen. En het moet gezegd, dat doet het merk niet onverdienstelijk.
Design en Display
De Galaxy Fit heeft een display die qua form factor overeenkomt met veel andere activity trackers. Het is een armband-achtige tracker, dus met rechthoekig display, die – min of meer – één is met het bandje. Hoewel dit laatste meer het geval was met de bredere en verder over het bandje doorlopende Gear Fit, is het display van de Galaxy Fit desalniettemin aantrekkelijk.
Het 0,95 inch 120 x 240 OLED kleurendisplay ziet er net een tikkeltje luxer uit dan de gemiddelde concurrent op dit prijsniveau. Dit komt enerzijds door de aluminium rand om het display en anderzijds door de glazen bovenlaag. De Galaxy Fit heeft een touchscreen en één fysieke knop aan de zijkant. De Fit weegt maar 23 gram, waardoor je eigenlijk niet merkt dat je hem om hebt.
Interface
De meeste interactie vindt plaats middels het touchscreen van de Galaxy Fit. Hiermee swipe je door de schermen en functies en door te tappen maak je een selectie. De knop aan de zijkant is een ‘back-knop’ en je kunt hier ook een activiteit aan verbinden, die opstart als je de knop wat langer ingedrukt houdt.
De verschillende pagina’s of schermen van de Galaxy Fit tonen onder meer je stressniveau, hartslag en ontvangen notificaties.
Tracking en sportieve activiteiten
De Galaxy Fit beschikt over een flinke bibliotheek aan activiteiten die je kunt voorprogrammeren op je wearable; 90 stuks om precies te zijn. Het het apparaat detecteert ook bij verschillende sporten of je hier mee bezig bent en begint dan automatisch met tracken. De Fit doet dit voor wandelen, hardlopen, fietsen, roeien en crosstraining.
Fijn is dat de Galaxy Fit waterdicht is, zodat je er ook mee kunt zwemmen en (heel basaal) je zwemactiviteit kunt tracken. Verder is de automatische pauzefunctie een welkome toevoeging, evenals de vraag na het stoppen van een activiteit of je verder wilt gaan of de activiteit definitief wilt beëindigen. Het is een mooie reminder en een motivatie om verder te gaan met sporten.
Natuurlijk meet de Galaxy Fit ook de ‘normale’ bewegingen die iedere activity tracker bijhoudt, zoals stappen, trappen, je afgelegde afstand, calorieverbruik, en je slaapkwaliteit en stressniveau. Daarnaast meet de tracker je hartslag en is het ook mogelijk om je vocht- en cafeïne-inname bij te houden.
Uitgebreide(re) statistieken kun je overigens inzien in de Samsung Health app, waarin je per activiteit alle relevante data kunt bekijken, verdeeld over (bijvoorbeeld) een dag, week of maand. Dit werkt prima, al is het niet zo efficiënt dat je maar liefst 4 verschillende apps moet installeren voordat de Samsung Health app helemaal voltooid is. Maar dit is alleen in het begin vervelend.
Andere (smart) functies
De Galaxy Fit is niet alleen maar een activity tracker. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken als wekker, timer, en om het weer te checken. Maar je kunt ook notificaties ontvangen en hierop reageren met vooraf (in de app) ingestelde antwoorden. Prettig is ook dat er nog even een extra bevestiging wordt gevraagd vóór het versturen. Zodat je niet ongewenst iets verzendt.
Erg handig is dat de Galaxy Fit beschikt over een ‘vind mijn telefoon’-functie, en een ‘vind mijn Galaxy Fit’-functie, zodat je geen enkel device kwijt hoeft te raken.
Nauwkeurigheid
De nauwkeurigheid van de Galaxy Fit laat ietwat te wensen over. Hoewel de hartslagmeting tijdens activiteiten redelijk accuraat is, is de meting tijdens rust behoorlijk afwijkend. Best jammer, aangezien dit wel degelijk een belangrijke statistiek is. Maar zodra je dit beseft, is dit wellicht een minder groot probleem.
Een groter probleem is de onnauwkeurigheid van afstandsmetingen door het ontbreken van GPS. Toegegeven, de meeste budget trackers moeten het zonder ingebouwde GPS doen, maar verschillende concurrenten, zoals de Fitbit Inspire HR en de Xiaomi Mi Band 4, hebben wel ‘connected GPS’, waarmee de trackers gebruik kunnen maken van de GPS van je smartphone.
Het kan heel goed zijn dat enorm nauwkeurige afstands- en snelheidsmetingen niet belangrijk zijn voor je. En als de afwijking steeds hetzelfde is, dan kun je natuurlijk net zo goed je verbeteringen zien (over langere tijd), maar het is toch jammer. Mogelijk dat deze functionaliteit in een toekomstige update nog toegevoegd wordt door Samsung.
Batterij
De batterij van de Galaxy Fit moet maximaal mee kunnen gaan. In de praktijk klopt dit redelijk. Denk eerder aan een accuduur tussen de zes en zeven dagen bij licht tot gemiddeld gebruik. Er zijn beter presterende trackers maar in principe is dit gewoon prima acceptabel. Wel duurt het opladen vrij lang. Je bent een kleine drie uur verder voordat de Galaxy Fit weer helemaal vol is.
Conclusie
Met de Samsung Galaxy Fit begeeft Samsung zich voor het eerst echt in het budget segment en het merk doet dit zeker niet onverdienstelijk. Het scherm ziet er bovengemiddeld mooi uit, door zijn aluminium rand en kleurrijke Amoled-scherm. Daarbij is hij waterdicht, meet hij je hartslag en is er ondersteuning voor 90 sportieve activiteiten.
Het ontbreken van (connected) GPS is te betreuren en maakt de verder prima prijs van de Galaxy Fit toch iets aan de hoge kant, maar verder is er weinig aan te merken op dit prima apparaatje.
Bestel de Galaxy Fit vandaag nog bij Bol of Amazon en kom er achter hoe goed deze tracker in jouw sportieve levensstijl past!
Laat een reactie achter
0 reviews
Er zijn nog geen reviews!