Garmin Vivosmart 3 Review Activity Tracker Hardloopzone

Garmin Vivosmart 3 Review

7.7
3.9 1

Voor- en nadelen

  • Prima hartslagmeter
  • Handige stressniveau-data
  • Uitgebreide mobiele app
  • Tellers weinig nauwkeurig
  • Geen GPS
  • Accuduur kan beter

Bestel bij de beste webshops:

Review

Na de Vivosmart en Vivosmart HR (voor ‘heart rate’ [hartslag]) is er nu de Garmin Vivosmart 3. Dit nieuwe model beschikt net als zijn voorganger over een hartslagmeter maar moet het doen zonder ingebouwde GPS, wat metingen van afstand en snelheid minder nauwkeurig maakt.

De Vivosmart 3 valt duidelijk in de categorie ‘activity tracker’ en houdt als zodanig de hele dag (en nacht) door je activiteit en rust bij, om je vervolgens hierover te informeren via de mobiele app Garmin Connect, of via het display van de wearable zelf.

De kenmerken en features zijn vergelijkbaar met die van veel andere trackers, maar de Vivosmart 3 heeft toch een paar welkome toevoegingen gedaan, bovenop de standaard lijst van eigenschappen. Zo bevat de Vivosmart 3 een heel aardige stress- en VO2-max-meetfunctie, en een automatische detectie van verschillende sportieve activiteiten.

Ook heeft de Vivosmart (beperkte) smart functies, vooral met betrekking tot het ontvangen en tonen van berichten en meldingen van je smartphone, indien deze is verbonden via bluetooth. Tevens is de tracker waterdicht en kan dus omgehouden worden tijdens het zwemmen. Al met al een aardig complete en aantrekkelijke activity tracker.

Design

Vivosmart 3 bandje

De Vivosmart 3 is zeer slank en licht en ziet er eerder uit als een armband dan als een stukje elektronica. Het is alsof het siliconenbandje en de tracker zelf uit één stuk zijn gemaakt. Hij oogt sportief en onopvallend. Het bandje is overigens niet verwisselbaar voor een ander (kleurrijker) exemplaar, zoals bij sommige andere wearables.

Het design is minimalistisch, maar efficiënt en effectief. Hoewel er een hartslagmeter geïntegreerd zit in de tracker, zijn er geen vervelende bollingen of uitstulpingen te zien. De Vivosmart 3 is 4 mm dunner dan zijn voorganger. Knoppen zijn geheel afwezig; alle bediening vindt plaats via het touchscreen.

De Vivosmart 3 beschikt over een helder amoled touchscreen dat ook goed af te lezen is in zonlicht. Het scherm werkt over het algemeen direct en alert. Mocht je een ander uiterlijk wensen van je homescreen, dan kun je overigens ook een van de beschikbare alternatieve schermen selecteren.

Opladen kan alleen met de bijgeleverde kabel, weke specifiek ontworpen is voor de Vivosmart 3.

Features

De meeste functies van de Vivosmart 3 zijn vertrouwd voor ervaren gebruikers van activity trackers. Zo worden alle stappen bijgehouden die je gedurende de dag zet, alsmede de traptreden die je beklimt (of afgaat). Ook vertelt de Vivosmart 3 je hoe ver je hebt gelopen, wat je calorieverbruik is en wat je slaapkwaliteit is.

Het device maakt goed gebruik van de aanwezige hartslagmonitor. Zo wordt er niet alleen je hartslag gemeten, maar ook je maximale potentiële zuurstofopname (VO2-max). Hiermee kun je pas echt goed zien of je conditie verbetert.

Interessant is de manier waarop – op basis van je hartslag – 24 uur per dag je stressniveau wordt bijgehouden en aan jou wordt gecommuniceerd. Je kunt op ieder moment de waarde zien op je display, maar je kunt ook een fijn overzicht van de dag zien, of trends gedurende langere tijd, in een mooi grafiekje in je mobiele app. Als je ziet waar de pijnpunten liggen, kun je zo actief werken aan het verbeteren van je stressniveau.

De Vivosmart 3 gedraagt zich ook als je persoonlijke bewegingscoach, door je een melding te geven, wanneer je te lang hebt stilgezeten.

En er zijn nog meer coachingmogelijkheden. Wat te denken van de ademoefeningen waarmee de Vivosmart 3 je kan begeleiden? Het zijn functionaliteiten die we niet zo vaak zien op activity trackers.

Detectie van activiteiten

Een – in theorie – mooie toevoeging is de automatische detectie van sportieve activiteiten. Dit houdt in dat je niets in hoeft te stellen of aan hoeft te zetten als je een activiteit gaat ondernemen. Je begint gewoon en de Vivosmart 3 herkent wat je aan het doen bent en gedraagt zich dan op de juiste manier. De tracker kan dit doen voor wandelen, hardlopen, cardio en krachttraining.

Prettig is dat de Vivosmart 3 waterdicht is, zodat je er ook prima mee kunt zwemmen. Wel is het een beetje jammer dat er geen aparte tracking – of een profiel – aanwezig is voor zwemmen.

In het geval van krachttraining houdt de Vivosmart 3 bijvoorbeeld precies bij hoeveel herhalingen je doet als je bezig bent met bankdrukken, opdrukken of biceps oefeningen. En de oefeningen worden ook nog eens in de juiste categorie geplaatst.

Nauwkeurigheid

In de praktijk werkt de detectie redelijk, maar vlekkeloos is het niet. Zo wordt er regelmatig een herhaling te veel of te weinig geteld,of een oefening niet herkend. Zo kan de halve lijst van oefeningen op de Vivosmart 3 bestaan uit bankdrukken, terwijl de rug- en beenoefeningen die je hebt gedaan, niet genoemd worden.

De nauwkeurigheid van de hartslagmeter is meestal prima, maar als de beweging heel heftig of onregelmatig zijn, dan kan hij er moeite mee hebben. Als je echter gewoon in een constant tempo aan het hardlopen bent, dan is de meting heel accuraat.

Hoewel activity tracken behoort tot de basisfuncties van de Vivosmart 3, zijn ook deze metingen niet altijd even betrouwbaar. Soms worden er veel meer of minder stappen gerekend dan er daadwerkelijk zijn gezet. Het beste kun je de resultaten dan ook ten opzichte van elkaar bekijken, om te zien hoe je vooruit gaat.

Accuduur

De accuduur is redelijk, maar er zijn trackers en sporthorloges die het beter doen. Mocht je de tracker niet al te intensief gebruiken, dan zou je het vijf dagen kunnen uithouden. Maar bij normaal gebruik is een accuduur van maximaal 4 dagen realistischer.

Smart functies

Voor een wearable die in de basis een activity tracker is, heeft de Vivosmart 3 aardig wat smart mogelijkheden. Zo kun je inkomende gesprekken zien, en berichten als sms-jes, e-mails en nieuwsupdates ontvangen en op je display lezen.

Conclusie

Vivosmart-3

De Fitbit Vivosmart 3 van heeft veel te bieden, naast de gebruikelijke stappenmeter- en andere basisfuncties van een activity tracker. Sterker, dit zijn nu juist de gebieden waar de Vivosmart 3 de minste indruk maakt, vooral wat betreft nauwkeurigheid.

Wanneer het echter gaat om het bijhouden van stressniveaus, het bijhouden van je hartslag, de coaching van je ademhaling en de mooie, gedetailleerde overzichten in de mobiele app: hier gooit de Vivosmart 3 juist hogen ogen. Vind je dit fijne, handige features, laat dan de Vivosmart 3 zeker niet liggen.

Video - look and feel

activitytracker review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!