Xiaomi Mi Band 3 Review Activity Tracker Hardloopzone

Xiaomi Mi Band 3 Review

8.0
4 1

Voor- en nadelen

 • Het design is fraai en het horloge is zeer licht (20 gram) en comfortabel draagbaar;
 • Het horloge werkt snel en heeft relatief veel functies ten opzichte van soortgelijke fitnesstrackers;
 • De Xiaomi app werkt goed en heeft veel instellingen en biedt dus veel keuze;
 • De Mi Band 3 heeft nu ook notificaties van apps;
 • Tot maar liefst 20 dagen levensduur van de batterij.
 • Het scherm is te klein om app-notificaties goed en snel te kunnen lezen;
 • De leesbaarheid in het zonlicht is niet goed. Dat is irritant;
 • Er zitten nog enkele softwarematige bugs in.

Bestel bij de beste webshops:

Review

Het Chinese bedrijf Xiaomi staat al jaren bekend om zijn fitnessband. Niet zo lang geleden is de derde versie uitgekomen. Deze beschikt weer over een aantal grote verbeteringen ten opzichte van zijn voorgangers. In dit artikel leggen we uit wat de Xiaomi Mi Band 3 is, waar je deze activitytracker (als hardloper) voor kunt gebruiken en wat de verschillen zijn ten opzichte van zijn voorganger.

Welke activiteiten houdt de Xiaomi Mi Band 3 allemaal bij?

De Xiaomi Mi Band 3 is een redelijk goedkope activitytracker, ook wel fitnesstracker of fitness(arm)band genoemd. Het is een horloge met van alles erop en eraan. De nieuwste activitytracker van Xiaomi, de Xiaomi Mi Band 3, meet de volgende activiteiten:

 • Aantal stappen;
 • Aantal calorieën dat je verbrandt;
 • Afstand (zonder GPS, dus met ingestelde staplengte);
 • Hartslag (gemeten op de pols).

De activiteiten die je kunt monitoren zijn hardlopen, zowel in de buitenlucht als op de loopband, maar ook wandelen en fietsen.

Xiaomi band 3

Als extra smart-functionaliteit kun je de Xiaomi Mi Band 3 zo instellen dat het horloge een trilsignaal geeft wanneer je binnenkomende gesprekken, whatsapp berichten, sms-jes of e-mails ontvangt. Je kunt met het horloge niet terugbellen en je kunt geen berichten beantwoorden. De ‘smartheid’ van de Xiaomi Mi Band 3 kent dus wel grenzen.

Xiaomi is ook fabrikant van onder andere smartphones en tablets. In 2016 was Xiaomi de op vier na grootste smartphonefabrikant ter wereld. Een bedrijf dus met flink wat technische knowhow. (bron) Geen wonder dus dat het in deze derde versie van de Xiaomi Mi Band de smartphone-notificaties heeft toegevoegd.

Het ontwerp van deze activitytracker

Xiaomi band 3

De standaard uitvoering van de Xiaomi Mi Band 3 heeft een zachte, siliconenachtige, zwarte plastic band met een eenvoudige maar zeer doeltreffende sluiting die zelden losschiet. Overigens zijn er vervangende bandjes in allerlei bonte kleuren en zelfs metaal verkrijgbaar. Het scherm blijft zwart.

Het design van de Mi Band is minimaal maar door de grote hoeveelheid vervangende bandjes die je kunt kopen, kun je elke dag afwisselen en je band zelfs afstemmen op je sportkleding. De Xiaomi Mi Band 3 is veel lichter en compacter dan de gangbare, relatief zware sporthorloges. Daardoor past hij beter onder gewone kleding en heb je minder snel de neiging om hem af te doen.

Het scherm van de Mi Band 3 steekt een beetje boven de band uit, in tegenstelling tot zijn voorganger de Mi Band 2. Dat zorgt er voor dat hij in combinatie met het afgeronde scherm een hoogwaardiger uiterlijk krijgt. De afwerking is fraai.

Xiaomi band 3

Hoe bedien je de Interface?

De Mi Band 3 heeft een 0,78 inch Color OLED-scherm met 128 × 80 pixels. Dat scherm is groter dan dat van zijn voorganger. De tekst is daardoor beter af te lezen. Het scherm is helderder en door het grotere formaat kan men er meer tekst op kwijt. De leesbaarheid in zonlicht blijft een aandachtspunt want die is niet goed. De tekst blijft overigens aan de kleine kant op zo’n miniatuurschermpje.

De bediening van de Mi Band 3 is anders geworden ten opzichte van de Mi Band 2. Die had een fysieke knop voor de bediening. Die knop is bij de Mi Band 3 verdwenen en er is een touchscreen voor in de plaats gekomen waarop je door middel van aanraking en veeggebaren, de verschillende functies kunt activeren.

Na de eerste veeg naar boven zie je bijvoorbeeld de door jou gezette stappen staan. In dit menu kun je ook weer naar links en naar rechts swipen om bij de accu-status, de calorieën en de afgelegde afstand te komen. Na nog een veeg naar boven kom je bij de hartslagmeting. Je start de hartslagmeting door lang op het scherm te drukken. Het scherm toont vervolgens een stippellijn die vol loopt. Je weet dan dat je het scherm weer kunt loslaten.

Zoals gezegd kun je voor het eerst ook notificaties op de Xiaomi Mi Band 3 ontvangen. Eerdere versies boden deze functionaliteit niet. Door een lange druk op het scherm wis je alle notificaties. Voorgaande beschrijving geeft een beeld van hoe de bediening met het touchscreen werkt. Het is even wennen, maar daarna werkt het handig. De volgorde van de menu’s kun je via de app zelf instellen.

De bediening van de Xiaomi Mi Band 3 is na een update helemaal in de Engelse taal. Daar zit wel een belangrijke tekortkoming van het apparaat. Je moet je telefoon namelijk ook in de Engels taal zetten wanneer je die wilt verbinden. Wanneer je je telefoon in het Nederlands zet, dan geeft de band namelijk Chinese tekens. Dat is een duidelijk een bug die hopelijk snel verholpen zal worden.

Wat is er nieuw aan de Xiaomi Mi Band 3 t.o.v. zijn voorganger?

Ten opzichte van de Xiaomi Mi Band 2 is de plastic band van de Mi Band 3 grotendeels gelijk gebleven. Het grote verschil zit hem natuurlijk in de overgang van knop- naar touchscreenbediening en het daardoor ontstane grotere scherm. Ook de notificaties van je smartphone zijn dus nieuw.

Het functionele gedeelte, dat is dus niet de siliconen band, van de Xiaomi Mi Band 3, is iets dunner geworden en de achterzijde iets platter. Daardoor lijkt het alsof hij de hartslagmeting iets beter uitvoert dan zijn voorganger. Bij de Xiaomi Band 2  moest men nog wel eens de band wat verschuiven om de hartslagsensor goed contact te laten maken.

Wat heb je als hardloper aan deze activitytracker?

De Xiaomi Mi Band 3 is een nuttig hulpmiddel voor hardlopers. Hij houdt immers op eenvoudige wijze, namelijk door meting op je pols, je hartslag bij waardoor je gerichter kunt trainen. Door in de juiste hartslagzone te trainen zul je je hardloopdoelen, bijvoorbeeld vetverbranding of conditieopbouw, gemakkelijker bereiken.

Ook bevat het horloge een stappenteller waarmee je het aantal stappen en de afgelegde afstand globaal kunt bepalen. Daarnaast worden de door jou verbrande calorieën berekend. Via een bijbehorende app, kun je je data voor een langere periode vastleggen en vergelijken. De Xiaomi Mi Band 3 is een van de goedkoopste manieren om dergelijke data inzichtelijk te krijgen voor hardlopers.

Hoe accuraat is de Xiaomi Mi Band 3?

De nauwkeurigheid van polsgemeten hartslag blijft twijfelachtig in vergelijking tot de nauwkeurigheid van sporthorloges die gekoppeld zijn aan een hartslagband op de borst. Het omdoen van zo’n hartslagband vergt wel altijd wat meer tijd en moeite. Polsgemeten hartslagmeters zoals de Xiaomi Mi Band 3 bieden in dat opzicht dus een hoop gemak.

Het lijkt erop dat de hartslag behoorlijk goed door de Xiaomi band 3 wordt gemonitord zonder dat je steeds de band moet herschikken. In de app kun je instellen of je de hartslag regelmatig automatisch wilt meten of dat je hem zelf wilt activeren. Meer continue activiteit kost vanzelfsprekend meer energie en dus is bij een continue meting van je hartslag je accu sneller leeg.

Voor wat betreft de meting van de afstand moet opgemerkt worden dat het apparaat niet over inwendige GPS beschikt. Afstand wordt gemeten door het aantal stappen te vermenigvuldigen met een instelbare, gemiddelde staplengte. De afstand moet dus met een korreltje zout genomen worden. Wanneer je je smartphone meedraagt, wordt de afstand via de app wel op basis van GPS gemeten.

Wat kun je met de app die bij dit fitnesshorloge hoort?

De software met betrekking tot de Xiaomi Band 3, is verdeeld over de band en de app die op je smartphone draait. De software op de band loopt soepel en snel. De Xiaomi Mi Band 3 communiceert via Bluetooth met de zogenaamde de Mi Fit-app die op je smartphone moet worden gedownload. Hij is er voor zowel Android als Ios (Apple) besturingssystemen.

Het eerste scherm van de app laat een overzicht zien van je dag tot nu toe zoals de stappen, afstand, hoe je geslapen hebt en van je laatst gemeten hartslag. Door op de verschillende cijfers in de Mi Fit app te drukken, kun je meer informatie genereren ten aanzien van je fitheid. Zo kun je sport-sessies vastleggen zoals hardlopen, wandelen en fietsen. Onder het profiel kun je diverse zaken instellen zoals je doel in het aantal dagelijkse stappen. Ook kun je herinneringen instellen zodat je je fitnessdoelen haalt.

Bijzonder aan de Xiaomi Mi Band 3 ten opzichte van zijn voorganger is dat je voor de band via de Mi Fit software zelf kunt instellen van welke apps je notificaties en oproepen en dergelijke wilt ontvangen. Je kunt dus ontzettend veel zaken instellen waardoor je de werking van de band helemaal op jouw eigen behoeften kunt afstemmen.

Voor wie is deze activitytracker geschikt?

Wil je een fitnessband met specifieke functies, dus om een bepaalde sport mee te beoefenen en die als je personal trainer gebruiken? Wil je daarbij zeer nauwkeurige gegevens over onder andere je hartslag en afgelegde afstand? Of wil je uitgebreid notificaties lezen of apps gebruiken? Ga dan op zoek naar een ander sporthorloge. En reken erop dat wat je nodig hebt aanzienlijk duurder zal zijn.

Bekijk hier een overzicht van de beste sporthorloges

Voor wie is deze activitytracker dan wel geschikt? Voor iedereen die een relatief hoog functionele maar qua nauwkeurigheid beperkte fitnessband rond zijn pols wil hebben is de Xiaomi Mi Band 3 een prima keuze. Hij is zo klein dat je hem niet om je pols voelt zitten. Hij zit nooit in de weg en je doet hem daardoor zelden af. Niet tijdens het hardlopen maar ook niet tijdens je dagelijkse bezigheden. In beide gevallen bewaakt hij je fitheid.

Waar kun je dit sporthorloge aanschaffen?

Xiaomi band 3

De Xiaomi Mi Band 3 is een apparaatje van rond de € 30 in aanschafprijs en de prijs-kwaliteitverhouding is in onze visie uitstekend. Hoewel de functionaliteit t.o.v. de zeer geavanceerde sporthorloges natuurlijk beperkt is, is het wel knap wat Xiaomi allemaal aan technologie en functionaliteit in dit qua omvang beperkte horloge heeft weten in te persen.

De prijs van de Xiaomi Mi Band 3 varieert bij verschillende aanbieders van € 25 tot €35, afhankelijk van de op dat moment geldende aanbieding. Hij is onder andere te koop bij Bol.com.

Alles even samengevat

Voor de sporter die echt gericht wil trainen en nauwkeurige en gedetailleerde informatie wil als begeleiding tijdens de training, is de Xiaomi Mi Band 3 fitnesstracker niet geschikt.

Voor een apparaat van rond de € 30 is de prijs-kwaliteitverhouding van de Xiaomi Mi Band 3 echter uitmuntend. Als activitytracker meet hij onder andere je hartslag, afstand en calorieën, zij het met beperkte nauwkeurigheid. Voor een gemiddelde hardloper is dat echter genoeg informatie.

Omdat de Xiaomi Mi Band 3 gemakkelijk draagbaar is in combinatie met gewone kleding, kan deze ook als alledaagse activitytracker dienen en je, ook wanneer je in je gewone outfit loopt, begeleiden bij het voldoende in beweging blijven.

activitytracker review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Review

1 5

De Mi Band zelf werkt prima (zeker voor die prijs), maar de app is niet erg betrouwbaar. Ondanks dat je je target haalt, kan het zomaar zijn dat de historie niet goed wordt vastgelegd en je je streak verliest. (Ik gebruik de Android versie en die is up to date). Als Ik de feedback optie in de app gebruik, krijg ik alleen een auto reply in het Chinees, verder geen reactie.