De 10 beste activity trackers van maart 2021

Je bent dus op zoek naar de beste activity tracker van dit moment? Een goede keuze. Je zult tegenwoordig weinig mensen tegenkomen die hun schouders ophalen of wenkbrauwen fronsen als je zegt dat je van plan bent een gezondere, bewustere levensstijl te leiden.

Hetzelfde geldt voor sportieve wearables: waar tien jaar geleden mensen met een sporthorloge of activity tracker om de pols nog van alles moesten uitleggen over de apparaatjes, kijkt er nu niemand meer van op als iemand een Fitbit of Garmin om de pols heeft.

De beste activity trackers van maart 2021

We zijn voor je aan het zoeken...
Fitbit Charge 4
1. Fitbit Charge 4
Fitbit Inspire 2
2. Fitbit Inspire 2
Samsung Galaxy Fit Review
3. Samsung Galaxy Fit
Fitbit Versa 3
4. Fitbit Versa 3
Fitbit sense
5. Fitbit Sense
Fitbit Inspire HR
6. Fitbit Inspire HR
Xiaomi Mi Band 4
7. Xiaomi Mi Band 4
Garmin Vivosmart 4
8. Garmin Vivosmart 4
garmin vivosport
9. Garmin Vivosport
10. Fitbit Ace 2

Het is een goede ontwikkeling dat er steeds meer behoefte is aan goede activity trackers; het zorgt er ook voor dat er steeds hogere eisen worden gesteld aan de wearables en de fabrikanten trackers op de markt moeten brengen die steeds beter presteren en meer kunnen.

Een mooi moment dus, om het groeiende aantal wearables in categorieën in te delen, zodat iedere gebruiker kan bepalen welke soort voor hem de beste oplossing is. De eerste stap is de beslissing dat je meer (of genoeg) wilt bewegen en je activiteiten wilt bijhouden. Prima. Maar wat heb je precies nodig voor jouw (actieve) levensstijl?

Klaar voor de start?

Ben je er klaar voor om flink te gaan bewegen en alles bij te houden met een activity tracker om je pols? Mooi! Je zult er absoluut geen spijt van krijgen!

Het enige wat je nog moet doen voordat je een activity tracker in je virtuele winkelmandje stopt of naar de (fysieke) winkel rent – een goed begin! –  is even goed op een rijtje zetten wat voor jou de beste soort tracker is. Check daarvoor om te beginnen onze suggesties hieronder:

De 10 beste activity trackers

Fitbit Charge 4

Fitbit Charge 4

Activity trackers worden groot. Dat laat de Fitbit Charge 4 toch wel zien. Hij ziet eruit als een normale activity tracker maar komt qua mogelijkheden heel dichtbij een sporthorloge.

Afgezien van de simpele form factor – een smal rechthoekig display, net niet helemaal vloeiend geïntegreerd in de horloge(arm)band – en basic zwart-wit scherm, is het werkelijk een topapparaat in zijn klasse.

Nauwkeurig tracken… met een activity tracker!

Het was lange tijd een utopie: een activity tracker waarmee je sportieve activiteiten echt nauwkeurig kunt bijhouden met behulp van gps inderdaad. Maar de behoefte nam toe en prijzen van gps chipsets namen af, met als gevolg dat we nu trackers hebben die accuraat je afstand en tempo bijhouden.

Een daarvan is de Fitbit Charge 4.

Hartslag, hartslagzones, slaapkwaliteit

Hartslag, hartslagzones, slaapkwaliteit

Nauwkeurige tracking is erg welkom maar daar stopt het natuurlijk niet bij de Charge 4.

Hij biedt ook hartslagmeting aan de pols, waarmee je onder meer hartslagzones kunt checken en instellen, maar ook je slaapkwaliteit kunt meten.

Erg fijn, want goede nachtrust is essentieel voor goede prestaties overdag.

VO2-max en hydratatie

Je zou denken dat dit het wel was op het gebied van sport- en fitnessfunctionaliteiten, maar nee. De Fitbit Charge 4 kan ook je VO2-max niveau meten – of schatten. Dit getal geeft je maximale zuurstofopname aan en is een aardige indicatie van je fitheid.

Daarnaast kun je met de Charge 4 nog een andere belangrijke component bij het sporten in de gaten houden: je vochtinname.

Om goed te kunnen presteren en gezond te kunnen blijven moet je voldoende drinken, en met de Charge 4 kun je elk glas water afvinken in je tracker en er zo van verzekerd zijn dat je vochtniveau hoog genoeg is.

Sportief én smart

Sportief én smart

De functies hierboven zullen al menig sporthorloge-shopper kunnen verleiden. En natuurlijk beschikt de Charge 4 ook over de standaard eigenschappen, zoals een stappenteller en trappenteller, en kan hij je calorieverbruik bijhouden.

Maar ook al is de tracker vooral sport minded, hij heeft zeker nog wel wat smarts in huis. Zo biedt hij contactloos betalen middels Fitbit Pay, kun je berichtjes ontvangen van je telefoon (en, indien je Android hebt, hier beperkt op antwoorden), en kun je er Spotify op je telefoon mee bedienen.

Voordelen
 • Met ingebouwde GPS voor nauwkeuriger inzicht in je prestaties
 • Contactloos betalen, voor flexibiliteit en minder bagage
 • Gerichter trainen met hartslagzones
Nadelen
 • Geen kleurenscherm
 • Antwoorden op berichten niet mogelijk voor iPhone-bezitters functionaliteit.
Meer weten? Check dan onze uitgebreide Fitbit Charge 4 review.

Fitbit Inspire 2

Fitbit Inspire 2

Ook de Fitbit Inspire 2 is er speciaal voor de sporter die voor een zacht prijsje een activity tracker zoekt.

Deze stijlvolle, multifunctionele tracker beschikt over een betere batterijduur dan zijn voorganger. Ook het ontwerp is verfijnder.

Natuurlijk vind je verder alle oude, betrouwbare functies van de Inspire terug. Je krijgt notificaties van binnenkomende berichten en oproepen, je hartslagmeting wordt continu bijgehouden en een slaapmeting vertelt je alles over de kwaliteit van je nachtrust.

Voor de sport is de Inspire 2 vooral interessant voor de recreatieve gebruiker. Op het gebied van metingen en tracking biedt dit horloge heel wat mogelijkheden. Je route wordt getrackt en ook informatie over hartslagzones ontbreekt niet.

De metingen lijken echter niet allemaal even nauwkeurig. Vooral de GPS-tracking en de nauwkeurigheid van de stappenteller laten te wensen over. Zie deze tracker dus vooral als een globale informatieverstrekker.

Bestel de Fitbit Inspire 2 veilig en snel
Voordelen
 • Goedkope tracker van prima kwaliteit
 • Bekijk na je training in welke hartslagzones je gesport hebt
 • Je ontvangt smartphonemeldingen
 • De tracker meet je slaapkwaliteit, hartslag, calorieënverbranding en stappen continu
 • Veel informatie terug te vinden in de app op je telefoon
Nadelen
 • De metingen en GPS-tracking zijn niet allemaal even nauwkeurig
 • Geen mogelijkheid tot contactloos betalen en muziek luisteren
 • Hartslagzones zijn alleen achteraf op je telefoon te zien
 • GPS-tracking alleen mogelijk in de nabijheid van je smartphone
 • Notificaties komen laat binnen en zijn slecht leesbaar

Samsung Galaxy Fit

Samsung Galaxy Fit

Ben je een prijsbewuste sporter – of persoon die een gezonde levensstijl nastreeft – en wil je nét iets mooiers om je pols dan, zeg, een Garmin Vivofit of Fitbit Inspire?

En wil je dat je activity tracker net iets meer kan dan je stappen tellen en het weer voorspellen?

Dan is de Samsung Galaxy Fit misschien wel de perfecte tracker voor jou.

Voel je fit en zie er goed uit

Als je sportief of gezond bezig bent, dan straal je dit ook vaak uit. Beetje jammer als je dan een saaie tracker om je pols hebt zitten.

Gelukkig oogt de Galaxy Fit net wat mooier en ‘high end’  dan gemiddeld, met zijn glazen OLED touchscreen, volledige kleurenscherm en stijlvolle aluminium rand.

Met deze niet onaantrekkelijke  tracker om je pols kun je vele programmeerbare activiteiten bijhouden en terugzien in de app. Ook je hartslag kan hierbij gemeten worden, die alleen tijdens rust wat minder nauwkeurig is.

Ook de meting van de afgelegde afstand wijkt af, wat deels komt door het ontbreken van (connected) GPS. Maar je progressie is natuurlijk nog steeds prima te meten.

Blijf fit en verbonden

Blijf fit en verbonden

Samsung neemt niet genoegen met alleen het maken van een basic activity tracker, enige ‘smarts’ moet hij wel hebben. Dus kun je ook notificaties van je telefoon ontvangen en hier met standaard berichtjes op antwoorden. Altijd handig.

Voordelen
 • Mooi en goed af te lezen kleuren Amoled-scherm
 • Relatief hoogwaardige afwerking, met glazen scherm en aluminium rand
 • Smartphone meldingen en antwoorden maakt gebruik van telefoon vaker onnodig
Nadelen
 • Hartslagmeting tijdens rust niet erg accuraat
 • Ontbreken van GPS betekent minder nauwkeurige metingen
Meer weten? Check dan onze uitgebreide Samsung Galaxy Fit Review.

Huawei Band 4 Pro

Huawei Band 4 Pro

Het is dringen op de markt voor betaalbare fitness trackers. En best moeilijk kiezen ook. De Huawei Band 4 Pro is een goede kandidaat voor prijsbewuste sportievelingen.

Hij ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, hij heeft ook een hartslagmeter en ingebouwde GPS ter beschikking.

Mooie vorm…

De meeste voordelige activity trackers doen niet zoveel met design of kleuren, de Huawei Band 4 gelukkig wel. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren bandjes en schermen, zoals zwart, rood, roze en rosé goud. Ook is het scherm mooi geïntegreerd in het bandje en is precies genoeg afgerond.

Ook erg prettig is het heldere Amoled scherm, met zijn sprekende kleuren.

Buiten in het zonlicht kan het scherm wat lastig afleesbaar zijn maar in de meeste gevallen gaat het prima.

…én inhoud

Huawei Band 4 Pro inhoud

Dat gepraat over uiterlijk is allemaal goed en aardig, we hebben het hier niet over een armband maar een activity tracker. Prestaties zijn dus belangrijk. Gelukkig heeft de Band 4 GPS voor nauwkeurige metingen. Je hartslag kan de Band 4 ook bijhouden, zowel per activiteit als continu.

De metingen van je slaapkwaliteit zijn helaas wat minder nauwkeurig, maar er moet altijd ruimte voor verbetering overblijven. Al met al is de Huawei Band 4 een erg mooie, complete fitness tracker. Voor een goede prijs.

 

Voordelen
 • Helder en kleurrijk Amoled-scherm maakt Band 4 ook geschikt voor casual gebruik
 • Verschillende kleurcombinaties mogelijk
 • Goede GPS-metingen
Nadelen
 • Scherm in zonlicht moeilijk afleesbaar
 • Slaapmetingen minder accuraat

Fitbit Inspire HR

Fitbit Inspire HR

Een budget activity tracker nodig met hartslagmeting en GPS-ondersteuning? Neem de Fitbit Inspire HR!

Onmogelijk? Ok, enige toelichting is nodig, want de Inspire HR heeft voor zijn GPS-ondersteuning wel altijd je telefoon nodig. Desalniettemin biedt de Inspire HR veel waar voor je geld.

De Fitbit Inspire HR maakt een eind aan de verwarrende modellenreeks van Fitbit en heeft ongeveer alles wat de prijsbewuste beginnende sporter nodig heeft.

Vertrouwde looks, maar dan beter

De Inspire HR ziet er op het eerste gezicht uit als iedere andere activity tracker, met zijn armband-form factor en licht gebogen rechthoekige display. Maar het display is nu niet in de armband zelf geïntegreerd, wat meestal het geval is, maar is een los element dat aan een keur aan verschillende bandjes bevestigd kan worden.

Waarmee het de uitstraling en veelzijdigheid van een horloge heeft.

Het scherm – en vooral de ‘werkbare’ ruimte – is wel relatief klein, zeker met de grote zwarte randen, maar het voldoet zeker nog. En het kleine(re) formaat geeft hem wel een subtiele oogopslag.

Het voelt gewoon goed

Het voelt gewoon goed

Een touchscreen kan heel prettig werken en dit is gelukkig ook het geval bij de Inspire HR. De tracker heeft een volledig functioneel touchscreen: dus je kunt er niet alleen op tikken om opties te selecteren, maar ook door de schermen en mogelijkheden heen swipen.

Helemaal prima!

Daarnaast heeft de activity tracker nog twee vaste knoppen aan weerszijden van het display. Met de linkerknop kom je snel bij instellingen en de rechterknop laat je naar een vorig scherm gaan, of terug naar ‘home’.

No guts no glory

Dan is het tijd voor het belangrijkste: de inhoudelijke functies, of de ‘guts’, van de Fitbit Inspire HR. Deze zijn op dit prijsniveau best indrukwekkend te noemen.

De tracker heeft maar liefst 15 verschillende sportprofielen aan boord, bijvoorbeeld voor hardlopen, fietsen, zwemmen en gewichtheffen. Een deel daarvan kan automatisch gedetecteerd en bijgehouden worden.

Erg prettig is dat er een geïntegreerde hartslagmeter aan boord is. Deze stelt je in staat je hartslag tijdens activiteiten bij te houden, maar ook om je slaapkwaliteit te meten.

In beide gevallen is er wat af te dingen op de nauwkeurigheid hiervan maar meestal presteert de Inspire HR goed genoeg. Tenslotte kan de hartslagmeter je stressniveau gedurende de dag meten; wat best nuttig is.

Het kwam al even voorbij: de GPS-ondersteuning. Wil je extra nauwkeurig je runs of andere activiteiten kunnen meten, dan kan de Inspire HR gebruikmaken van de GPS op je smartphone. Inderdaad, die moet je dan wel altijd bij je hebben tijdens je activiteiten. Maar het is zeker goed om te hebben. Een mooi compromis.

Geen smartwatch
Geen smartwatch

Laten we er geen doekjes om winden, de Fitbit Inspire HR is vooral slank, scherp geprijsd, en sportief. Maar niet zo ontzettend slim. Ja, je ziet notificaties van berichten en oproepen van je telefoon- wat, toegegeven, al best handig is – maar verder kun je hier niets mee doen. Een ramp is dit niet. De Inspire HR heeft genoeg andere kwaliteiten.

Voordelen
 • Slanke, stijlvolle vormgeving door het losse scherm
 • Veel sportprofielen
 • ‘Verbonden GPS’ maakt GPS-ondersteuning via telefoon mogelijk
Nadelen
 • Klein ‘werkbaar’ scherm
 • Geen ingebouwde GPS dus minder nauwkeurige metingen
Meer weten? Check dan onze uitgebreide Fitbit Inspire HR review.

Xiaomi Mi Band 4

Xiaomi Mi Band 4

 Op zoek naar de voordeligste activity tracker met ook nog eens prima functies en prestaties?

Zet dan de Xiaomi Mi Band 4 bovenaan je lijst!

Voor een paar tientjes heb je deze fijne activity tracker al om je pols en kun je naar hartelust sporten.

Voor sporters

De Xiaomi Mi Band 4 is een activity tracker, maar ondanks de lage prijs, kan hij wel degelijk meer dan de basis.

De Band 4 kan ook meerdere sportieve activiteiten bijhouden, te weten hardlopen, wandelen, fietsen, fitness en zwemmen. Opvallend is dat bij het zwemmen ook echt je slagen worden gemeten.

Verbonden GPS

Verbonden GPS

De Mi Band 4 heeft een ingebouwde hartslagmeter, die best aardig werkt, al kan hij moeite hebben met workouts met hoge intensiteit.

De tracker moet het helaas stellen zonder ingebouwde GPS-sensor, maar dat is best logisch gezien het prijspunt.

Toch is niet alles verloren. Als je toch nauwkeurige, GPS ondersteunde metingen wilt doen, kun je je telefoon meenemen en daarvan de GPS gebruiken, met behulp van de ‘connected’ of verbonden GPS-mogelijkheid.

Kersen op de taart

Er is meer goed nieuws: ondanks de simpele form factor heb je wel een mooi OLED kleurenscherm, is de Mi Band 4 erg licht, en kun je notificaties van je smartphone ontvangen.

Wat tenslotte ook helemaal niet verkeerd is, is het feit dat je maar 1 keer in de 3 weken hoeft op te laden.

Wat wil je nog meer voor zo weinig?

Bestel veilig en snel:
Voordelen
 • Heel voordelig, voor veel functionaliteit
 • Mooi en kleurrijk scherm compenseert basic form factor
 • Heel licht wat erg prettig is tijdens het sporten
Nadelen
 • Alleen GPS-meting via telefoon mogelijk, wat gebruik minder flexibel maakt
 • Hartslagmeter worstelt soms met activiteiten met hoge intensiteit
Meer weten? Check dan onze uitgebreide Xiaomi Mi Band 4 Review.

Garmin Vivosmart 4

Garmin Vivosmart 4

De stijlvolle Garmin Vivosmart 4 valt ook in de betaalbare prijsklasse. En ook hier geldt: als je genoegen neemt met globale metingen, zit je met deze activity tracker goed.

De geïntegreerde polshartslagmeter geeft je continu een beeld van je hartslag. Bovendien meet de Garmin Vivosmart 4 alle dagelijkse dingen, zoals stappen, trappen, calorieën en stress.

De slimheid van de Vivosmart 4 zit hem vooral in de tips die je krijgt voor een gezonder en rustiger leven. Zo ontvang je een bewegingsherinnering als je te lang stil zit. En de app op je telefoon geeft je informatie over je stress- en energieniveau.

Bellen is niet mogelijk met deze activity tracker. Ook een GPS-tracker is afwezig. Daarom is de Vivosmart 4 voornamelijk geschikt voor mensen die genoeg hebben aan hun dagelijkse rondje door de wijk.

Bestel de Garmin Vivosmart 4 veilig en snel
Voordelen
 • Betaalbare activity tracker
 • Continue hartslagmeting aan je pols
 • Informatie over slaapkwaliteit en dagelijkse activiteiten
 • Adviezen en tips voor een rustig en actief leven
 • Saturatiemeter is aanwezig
 • Batterijduur is redelijk goed
Nadelen
 • Geen GPS-tracker en hoogtemeter aanwezig
 • Bellen is niet mogelijk
 • Hartslagmeting lijkt het meest nauwkeurig bij constante inspanning
 • Ook andere metingen, zoals aantal stappen en trappen, zijn niet bijzonder nauwkeurig

 

Garmin Vivosport HR
Garmin Vivosport HR

Een wolf in schaapskleren willen we de Garmin Vivosport HR nog net niet noemen, maar deze activity tracker kan je zeker verrassen!

De Vivosport HR heeft een standaard armband-uiterlijk met een klein, onopvallend schermpje, maar het is wel een helder Amoled touchscreen, en bovendien in kleur. Nog belangrijker, hij heeft GPS en een hartslagmeter! En dat voor een instapprijs.

Presteren als een sporthorloge

De Vivosport HR doet wat een activity tracker moet doen – het bijhouden van stappen, trappen, afstand, calorieën – maar heeft daarnaast verschillende sportprofielen aan boord.

Schakel je GPS in, dan kun je heel nauwkeurig je prestaties bijhouden. En de hartslagmeting komt heel dicht in de buurt van professionele metingen.

En het is niet alleen maar afstand en tempo meten, en klaar. Ook hoogteverschillen worden bijvoorbeeld bijgehouden, je VO2-max wordt geschat, je stressniveau wordt 24/7 gemeten en, heel fijn voor hardlopers, je cadans wordt in kaart gebracht. Ideaal om je vorm en tempo te verbeteren.

Slimme aankoop

Slimme aankoop

Prijsbewuste sporters die niets tegen de form factor van de Vivosport hebben zijn waarschijnlijk al verkocht.

Met de volwassen features van de Vivosport HR – waaronder ook smartphone notificaties – kun je in ieder geval erg goed uit de voeten.

Bestel veilig en snel:
Voordelen
 • De prestaties van een sporthorloge
 • GPS én hartslagmeter voor lage prijs
 • Helder, goed afleesbaar Amoled-scherm
Nadelen
 • Simpele armband-form factor
 • Geen apart zwemprofiel, gemiste kans gezien waterdichtheid
Meer weten? Check dan onze uitgebreide Garmin Vivosport review.

Fitbit Versa 2

Fitbit Versa 2

 De Fitbit Versa 2, wat is het eigenlijk? Een smartwatch? Een sporthorloge? Of toch een activity tracker?

Eigenlijk een beetje van alles.

Wat ook weer niet zo gek is, gezien de naam (‘versatile’ = ‘veelzijdig’). Er zijn absoluut gebruikers voor wie deze combinatie ideaal is, zeker als je ook de aantrekkelijke looks erbij betrekt.

Amoled, Always on, Apple-look

 De Fitbit Versa 2 probeert wat uiterlijk betreft duidelijk mee te liften op het succes van de Apple Watch. Maar, toegegeven, het is geen directe kopie, want het display is wat vierkanter (en niet rechthoekig) en heeft wat meer afgeronde hoeken. Hij is met zijn glossy scherm ook wat opvallender.

Over dat scherm gesproken, dat is nu geen LCD-scherm meer, zoals op de eerste Versa, maar een groot en sprekend Amoled-scherm dat overzichtelijk en goed afleesbaar is.

Zeker in combinatie met de snellere processor is het een genot om mee te ‘werken’. Tel daar het ‘Always On’ display bij op, en er is weinig te wensen over.

Geen GPS, wel muziek

Geen GPS, wel muziek

 Omdat er altijd wat te wensen over moet blijven – of om de prijs te drukken – zit er op de Fitbit Versa 2 helaas geen GPS. Dit maakt het een minder goede optie voor de serieuzere sporter, die echt nauwkeurige metingen wil van zijn sportieve activiteiten.

Wat wél goed nieuws is, is de 2,5 GB opslagruimte voor al je favoriete tracks.

Daarnaast kun je Spotify en Deezer bedienen maar helaas niet offline gebruiken op alleen je horloge. Ach, we doen het ervoor.

Slimme tracker

Een simpele activity tracker kun je de Versa 2 niet noemen, met alle slimme functionaliteiten. Zo kun je contactloos betalen met Fitbit Pay en berichten ontvangen en erop antwoorden (met Android zelfs via de ingebouwde microfoon).

Er zit ook Alexa op, maar deze assistent reageert niet op Nederlandse commando’s.

Zouden al deze apps wat robuuster en bruikbaarder zijn – in Nederland – dan zou het een volwaardige smartwatch zijn en echt een alternatief voor de Apple Watch of Galaxy Watch. Maar voor een activity tracker is het allesbehalve armoedig.

Stappen tellen ook

Stappen tellen ook

We zouden het bijna vergeten, maar de Versa 2 kan ook je stappen tellen, niet  geheel onbelangrijk.

Ook je getrotseerde trappen, afstand, calorieverbruik, slaapkwaliteit en hartslag worden in kaart gebracht. Verder zitten er bijna 20 sportprofielen op de Versa 2.  Alleen mooi zijn is dus niet de bedoeling, het is tijd voor actie!

Voordelen
 • Groot scherm zorgt voor veel overzicht, handig tijdens het sporten
 • Soepele interface voorkomt irritaties
 • Kleurrijk en helder Amoled-scherm, ideaal voor alle situaties
Nadelen
 • Geen GPS, dus minder accuraat
 • Alexa werkt niet in het Nederlands
Meer weten? Check dan onze uitgebreide Fitbit Versa 2 review.

Fitbit Ionic

Fitbit Ionic

De Fitbit Ionic iconisch? Je zou het kunnen zeggen.

Hij heeft in ieder geval een unieke uitstraling; gewaagd en stijlvol voor de een, te grof en hoekig voor de ander. Over smaak valt niet te twisten. Nog belangrijker is wat er binnenin die aluminium buitenkant zit.

Want de Fitbit Ionic is een capabele sport- en smartwatch ineen; een activity tracker kun je het eigenlijk niet meer noemen.

Versa met GPS

Eigenlijk is de Fitbit Ionic, eigenlijk de eerste smartwatch van Fitbit, een Fitbit Versa (2) met GPS. En ja, een wat andere look. Hij is (daarom) ook wat duurder dan de Versa (2) maar als je een redelijk fanatieke sporter bent, kan ingebouwde GPS echt het verschil maken.

Natuurlijk, je kunt ook ‘connected GPS’ gebruiken, maar dan moet je altijd je smartphone bij je hebben.

Je persoonlijke coach en slaapdokter

Je persoonlijke coach en slaapdokter

Fitbit doet zijn merknaam eer aan met de Ionic, want gebruikers die veel bezig zijn met hun fitheid kunnen goed uit de voeten met deze smartwatch. Alles wordt getrackt, van stappen tot calorieën en er zitten vele sportprofielen op. Bovendien is de Ionic waterdicht dus je kunt ermee zwemmen.

Met Fitbit Coach kun je trainingsprogramma’s samenstellen, waarbij je stap voor stap tot je gewenste doel komt.

En na iedere oefening kun je aangeven hoe zwaar het was zodat het programma zich aan jouw conditie kan aanpassen.

Waar de Ionic in uitblinkt is zijn hartslagmeting en slaapdetectie. Jouw Ionic vertelt je heel nauwkeurig hoe lang jouw verschillende slaapfases duurden en je hartslagmeting tijdens activiteiten is over het algemeen erg betrouwbaar.

Slim en muzikaal

Net als zijn afgeslankte broertje, de Fitbit Versa 2, heeft de Ionic de beschikking over 3,5 GB aan opslagruimte voor muziek. Verder kan ook de muziekapp Pandora offline gebruikt worden. Erg welkom voor sporters die met muziek willen bewegen maar hun smartphone thuis willen laten.

Maar dat is niet de enige ‘niet-fitness’ functionaliteit. Want de Fitbit heeft zijn eigen appwinkel, wat hem tot een volwaardige smartphone maakt. Ok, het aanbod is niet zo groot als in Apple’s App Store, maar er zitten best een paar nuttige apps tussen.

En natuurlijk kun je ook kiezen uit een flink aantal verschillende wijzerplaten.

Betalen met NFC kan ook met de Fitbit Ionic, via Fitbit Pay. Niet alle banken ondersteunen deze functie maar indien jouw bank dit wel doet, dan is het zeker fijn om onderweg even snel een sportdrank of energiereep te kunnen afrekenen met je horloge.

Sportief, met een eigen stijl

Sportief, met een eigen stijl

Ben jij echt gefocust op sporten en fitheid maar wil je daarnaast ook een horloge met ‘smarts’ en  een eigen uitstraling, dan is de Fitbit Ionic zeker wat voor jou!

Voordelen
 • Unieke vormgeving
 • Makkelijk verwisselbare bandjes maakt personaliseren eenvoudig
 • Uitstekende hartslag- en slaapdetectie
Nadelen
 • Unieke vormgeving niet naar ieders smaak, en voor smalle polsen soms te grof
 • Beperkt aantal apps
Meer weten? Check dan onze uitgebreide Fitbit Ionic review.

Garmin Vivofit 4

Garmin Vivofit 4

Activity trackers en sporthorloges worden steeds uitgebreider, spannender en opvallender. Maar niet iedereen heeft al die toeters en bellen nodig.

Wil jij gewoon een praktische, voordelige tracker voor dagelijks gebruik waarmee je je algehele fitheid verbetert?

Kijk dan niet verder dan de Garmin Vivofit 4!

Oh, hadden we al gezegd dat je de batterij een jaar lang kunt gebruiken, zonder opladen?

Het is wat het is

Een dooddoener van jewelste, maar soms hoeft het niet zo moeilijk. De Vivofit 4 is lekker licht, laag geprijsd, slank en doet gewoon wat hij moet doen: hij houdt je stappen, trappen, afgelegde afstand en calorieverbruik bij.

Ook kun je er prima je runs mee bijhouden. Alleen zonder ingebouwde GPS en ingebouwde hartslagmeter.

Wil je wél nauwkeurige metingen, dan kun je trouwens meeliften op de GPS van je smartphone via ‘Connected GPS’. Dan moet je je telefoon meenemen inderdaad, maar dat hoeft geen probleem te zijn.

Killer feature

Killer feature

Voor het geval je het gemist hebt, willen we even afsluiten met het grootste aankoopargument: je hoeft de Garmin Vivofit 4 een jaar lang niet op te laden. Dan doe je er alleen nieuwe batterijtjes in en je kunt weer een jaar vooruit. Heeeeel praktisch.

Voordelen
 • Batterijduur van 1 jaar (!), dus nooit opladen
 • ‘Connected GPS’ heeft telefoon nodig maar maakt wel nauwkeurige metingen mogelijk
 • Always-on scherm maakt informatie altijd direct zichtbaar
Nadelen
 • Geen geïntegreerde GPS
 • Geen ingebouwde hartslagmeter, dus minder trainingsopties en informatie over je fitheid
Meer weten? Check dan onze uitgebreide Garmin Vivofit 4 review.

Xiaomi Amazfit Bip
Xiaomi Amazfit Bip

 Een activity tracker met GPS die uitstekend presteert, smartphone-meldingen ontvangt, eruitziet als een Apple Watch maar niet veel meer kost dan het bandje van een Apple Watch? Ja, dat kan! De Xiaomi Amazfit Bip is het bewijs.

Hartslagmeter én GPS

Bij een budget activity tracker is de grote afwezige toch meestal GPS. Als je geluk hebt kun je gebruikmaken van ‘connected GPS’ maar dat is het dan wel. Op de Bip zit gewoon ingebouwde GPS, die ook nog eens prima werkt.

Je afstanden en tempo tijdens (bijvoorbeeld) runs worden behoorlijk nauwkeurig weergegeven.

Ook de hartslagmeting werkt aardig. De aanwezigheid van deze sensor betekent bovendien dat ook je slaapkwaliteit gemeten kan worden, wat de Amazfit verdienstelijk doet.

Uithoudingsvermogen

Uithoudingsvermogen

Ben jij een sporter die alsmaar doorgaat?

Dan heb je een goed maatje aan de Amazfit Bip. Maar liefst 45 dagen lang kun je doen met een enkele lading. Zeer indrukwekkend. Zeker gezien de vele functionaliteiten van het apparaatje. Behoorlijk amazing, deze Bip.

Voordelen
 • Vertrouwd Apple Watch-uiterlijk
 • Ingebouwde GPS én hartslagmeter, dus betere en meer trainingsmogelijkheden
 • Batterij gaat 45 dagen mee, dus je kun hem lang achter elkaar aanhouden, ook handig voor slaapmetingen
Nadelen
 • Geen echte smart functies, dus minder geschikt voor ‘lifestyle gebruik’
 • Geen zwemtracking
Meer weten? Check dan onze uitgebreide Xiaomi Amazfit Bip Review.

Beste budget activity tracker: Xiaomi Mi Band 4

Beste budget activity tracker xiaomi mi band 3

De typering ‘budget’ voor de Xiaomi Mi Band 4 is geheel verdiend. Voor een kleine 40 euro heb je deze tracker al om je pols zitten. En daar krijg je nog heel veel voor terug. De tracker meet natuurlijk je stappen, calorieën, snelheid en afstand – zij het zonder GPS – maar ook je hartslag (!) en je slaapniveau. Hij ziet er ook prima uit en de batterij gaat 20 dagen mee!!

Bekijk onze review

Bekijk de beste deals van de Xiaomi Mi Band 4

Beste activity tracker voor hardlopen: Garmin Vivosport

Beste activity tracker hardlopen garmin vivosport

De Garmin Vivosport is een vriendelijk geprijsde tracker mét GPS – voor nauwkeurige metingen van tempo en afstand – hartslagmeter, stressniveaumeter, verschillende sportprofielen, VO2-max (maximale zuurstofopname)-meter en meer. Hij heeft een prettig glazen Amoled-scherm en het display is mooi geïntegreerd in een subtiel ogend bandje.

Bekijk onze review

Bekijk de beste deals van de Garmin Vivosport

Beste activity tracker voor fitness: Garmin Vivosmart 4

Beste activity tracker voor fitness

De Garming Vivosmart 4 heeft geen GPS maar wel veel sportieve functionaliteiten. Hij heeft een erg goede slaapniveau-meter aan boord, vanwege de pulsoxidemeter (voor het zuurstofgehalte in het bloed). Ook zijn er profielen voor wandelen, hardlopen, cardio en krachttraining en kan de ‘body battery’ jouw energieniveau gedurende de dag aangeven.

Bekijk onze review

Bekijk de beste deals van de Garmin Vivosmart 4

Activitytracker, sporthorloge of smartwatch?

Wil je een wearable die je activiteiten bijhoudt?
Heel goed!
Maar het is geen kwestie van de mooiste kleur of het beste formaat uitkiezen en klaar.
Er zijn verschillende opties, afhankelijk van je wensen en specifieke (sportieve) levensstijl. Grof gezegd kun je kiezen voor een activitytracker, sporthorloge of smartwatch.

Activity tracker

Activitytracker

Een activity tracker is doorgaans goedkoper en oogt meestal slanker en subtieler dan een sporthorloge of smartwatch; het heeft meer weg van een armband dan een horloge. Hij is ook lichter. Dit is wel zo prettig, omdat je hem de hele dag om moet houden.

Tenminste, als je een betrouwbaar dagoverzicht wilt hebben van het aantal stappen dat je gezet hebt, de traptreden die je hebt beklommen en de calorieën die je verbruikt hebt. Nog even los van het ’s nachts dragen van de activity tracker in verband met het bijhouden van je slaapkwaliteit, wat veel meer activity trackers tegenwoordig kunnen.

Een activity tracker wordt over het algemeen gebruikt door mensen die een gezonde levensstijl willen leiden en daarbij ervan verzekerd willen zijn dat ze genoeg bewegen. Het bijhouden van je dagelijkse bewegingspatroon – en wat stimulans hierbij – is bij steeds meer mensen hard nodig.

Dagelijks zouden we minstens 10.000 stappen moeten zetten om aan voldoende beweging te komen, maar de realiteit is dat maar weinig mensen dit halen. We hebben veel zittende beroepen en trekken daarnaast te weinig tijd uit om te sporten of op andere manieren te bewegen. Een activity tracker motiveert je om toch aan je aanbevolen dagelijkse aantal stappen te komen.

Sporthorloge

Sporthorloge

Een sporthorloge kan (meestal) dezelfde activiteiten bijhouden als een smartwatch, maar gaat daarin vaak nog een stapje verder en is duidelijk gefocust op sporters en niet op lifestyle. Smart functionaliteiten zijn wel aanwezig maar meestal wat beperkter, en de interface zet de sportieve data en features doorgaans centraal.

Een sporthorloge kan hetzelfde als een activitytracker maar voegt hier vaak extra meetmogelijkheden, profielen, programmeeropties en nauwkeurigheid aan toe. Een sporthorloge is meestal duurder en groter dan een activity tracker en het is minder gebruikelijk dat je hem de hele dag (en nacht) om hebt – zoals met een tracker – al is dit aan het veranderen.

Is jouw doel niet alleen om er een gezonde levensstijl op na te houden door het meten van je stappen en bijhouden van je calorieverbruik, maar wil je echt gericht – en vaak – sportieve prestaties meten en verbeteren? Dan is een sporthorloge het antwoord.

Smartwatch

Smartwatch

We hoeven niemand uit te leggen wat een smartwatch is. Iedereen kent de Apple Watch en bijvoorbeeld de smartwatches van Samsung, zoals de Gear-serie en de Galaxy Watch. Een smartwatch draag je net als een ‘dom’ horloge de hele dag door en is vaak ook goed te matchen met zowel sportieve als zakelijke of neutrale kleding.

Een smartwatch kent allerlei slimme functionaliteiten, waarbij berichten van je smartphone af te lezen en te beantwoorden zijn op je smartwatch en je vele handig apps hebt die je ook op je smartphone terugvindt. En ja, smartwatches hebben ook veel mogelijkheden om je sportieve activiteiten bezig te houden.

Snelheid, afstand, stappen, traptreden, calorieverbruik, hartslag en slaapkwaliteit… het zijn functies die op de meeste smartwatches gewoon te vinden zijn. En aangezien smartwatches meestal beschikken over GPS, zijn de (sport)metingen doorgaans ook behoorlijk nauwkeurig.

Wel is het zo dat sporthorloges meestal meer diepgaande meetmogelijkheden hebben en een prettigere interface voor sporters. De gemiddelde prijs van een smartwatch ligt iets hoger dan die van een sporthorloge, al scheelt het niet veel.

Kortom, als je behoefte hebt aan veel smart functionaliteiten, je horloge de hele dag – en bij verschillende outfits goed – wilt dragen, en daarnaast je dagelijkse beweging en sportieve activiteiten goed wilt bijhouden, zonder dat daarbij professionele metingen nodig zijn, dan is een smartwatch de juiste keuze voor jou.

Wat is de beste keuze voor jou?

Activity tracker hardlopen

Wat voor jou de meest geschikte wearable is, kun jij alleen zelf beslissen, maar waarschijnlijk weet je inmiddels wel in welke categorie je valt.

Als je voor een activity tracker gaat en wilt weten wat hierin de beste keus is, kun je hieronder een aantal handige categorieën, aandachtspunten en goed presterende modellen vinden.

Activity tracker kopen: hier moet je op letten

Er is van alles te zeggen over activity trackers en er zijn veel eigenschappen waarin de modellen van elkaar kunnen verschillen, maar een eerste keuze zou je kunnen maken op basis van de volgende punten:

Styling en grootte

Natuurlijk zijn de functies en prestaties van een activity tracker het belangrijkste. Maar de vormgeving kan ook een belangrijke rol spelen bij de keuze voor een activity tracker, ook omdat je de wearable de hele dag om je pols hebt zitten. Een bepaalde kleur of designkeuze zou dan voor jou zomaar een dealbreaker kunnen zijn.

Gelukkig is dit bij weinig activity trackers het geval. Ook is de form factor behoorlijk uniform. Toch zijn er best wel wat subtiele verschillen. Het scherm – of functionele gedeelte van het scherm – van de ene tracker kan duidelijk groter zijn dan dat van de andere. En hoewel het in de meeste gevallen een rechthoekig scherm is, kan de afwerking verschillen.

Zo is het ene display bijna onzichtbaar geïntegreerd in het bandje en is het andere duidelijk een eigen onderdeel van de tracker. Verder is het materiaalgebruik van zowel het bandje als scherm variabel: rubber/siliconen, leer, touw, metaal, kunststof, zilveren randen… er is nog best wel wat te kiezen. Ook op het gebied van kleur.

Batterijduur

De batterijduur van een device dat je de hele dag (en nacht) om hebt, is niet onbelangrijk. Gelukkig is er geen enkele activity tracker te vinden die je binnen 24 uur weer aan de lader moet hangen.

Toch verschilt de maximale batterijduur bij trackers onderling behoorlijk, wat vooral samenhangt met aanwezige (zware) functies en zaken als always-on verlichting en GPS die veel energie verbruiken.

Voor mensen die echt (bijna) nooit hun wearable op willen laden (of de batterij willen verwisselen), bestaan er zelfs trackers die een jaar meegaan, maar het overgrote deel heeft een accuduur die varieert van 3 tot 20 dagen.

Waterdicht of spatwaterdicht

Veel activity trackers zijn spatwaterdicht. Dit is fijn als je toevallig verrast wordt door de regen, of als je per ongeluk je tracker vergeet af te doen onder de douche, maar lang en diep onder water houden is niet aan te raden. Wil je dus gaan zwemmen met je activity tracker, kies dan voor een model dat volledig waterdicht is. Op deze modellen kun je ook vaak je zwemprestaties bijhouden.

GPS

Op steeds meer activitytrackers zit GPS. Dit is vooral handig als je zo nauwkeurig mogelijk wilt bijhouden wat je route, afstand of tempo is. Zonder GPS wordt ook de afstand en snelheid bijgehouden, maar dat is meer bij benadering en meestal vooral na afloop in plaats van tijdens je sportieve activiteiten.

Maar noodzakelijk is GPS niet. Zeker niet als je vooral de stappenteller gebruikt en niet veel meer, is GPS redelijk overbodig.

Compatibiliteit

De meeste activity trackers kun je verbinden met je smartphone of tablet, waarop je dan uitgebreide statistieken over je activiteiten (of slaapkwaliteit) kunt terugzien. Daarvoor is het wel belangrijk dat je activity tracker compatibel is met het besturingssysteem van je device.

Veel trackers zijn zowel compatibel met Android als iOS, waarbij het soms zo is dat bepaalde functionaliteit niet of beperkter werken met een van beide systemen. Dus het is slim om hierop te letten. Activity trackers die compatibel zijn met Windows, zijn dunner gezaaid, maar ze zijn er wel.

Functionaliteiten

In het prille begin had een activity tracker nog niet zo veel te bieden. Een stappenteller en een overzicht van de afgelegde afstand: dat was het wel zo’n beetje. Tegenwoordig zijn er steeds meer functies te ontdekken op deze apparaatjes. Dit zijn nu de meest voorkomende features op een activity tracker:

Stappenteller

Afstand

De basis van elke activity tracker is de stappenteller. Hiermee kun je op elk gewenst moment van de dag zien hoeveel stappen je op dat moment hebt gezet en hoe dicht je in de buurt van je target zit.

Traptredenteller

Traptreden

De traptredenteller is feitelijk een variatie op de stappenteller. Deze functionaliteit signaleert een stijgende of dalende stap en registreert die als een beklommen/afgelopen traptrede. Het is handig om dit gescheiden te kunnen zien van je normale stappen, aangezien deze een intensievere inspanning vergen. In die zin wegen genomen traptreden dus zwaarder dan gewone stappen.

Afstand

Afstand

De meeste activity trackers hebben een dagelijkse target voor jou vastgesteld van een vast aantal stappen, meestal 10.000. Heel fijn als je dit gehaald hebt, maar het kan praktischer zijn om te weten hoe dit zich vertaalt naar kilometers. Alle trackers kunnen dan ook laten zien wat je afgelegde afstand was op een bepaalde dag.

Calorieënteller

Calorieenteller

Activity trackers beschikken doorgaans over een calorieënteller. Deze data wordt meestal gebaseerd op je geslacht, gewicht en de duur en intensiteit van de activiteit. Het exacte aantal verbruikte calorieën is echter wel iets gecompliceerder om te meten en met een activity tracker blijft het dus een schatting. Deze schatting wordt wel nauwkeuriger met een hartslagmeter.

Hartslagmeter

Lange tijd voorbehouden aan (dure) sporthorloges, maar inmiddels steeds gebruikelijker op een activity tracker: een ingebouwde hartslagmeter. Fijn om op basis van je hartslag je training vorm te geven, een betere calorieverbruikmeting te hebben, maar ook om nauwkeuriger en uitgebreider je stressniveau en slaapkwaliteit te kunnen meten.

Stressniveau

Het is nog niet heel veelvuldig te zien op activity trackers, maar begint steeds meer te komen: metingen en meldingen van het stressniveau. Met behulp van de hartslaggegevens wordt de drager dan op de hoogte gehouden van zijn stressniveau, met daarbij vaak een aanbeveling (om te rusten of juist weer te gaan sporten).

Slaap en slaapkwaliteit

Slaapmonitor

Activity trackers beschikken steeds vaker over een functionaliteit waarmee het slaapniveau wordt gemeten. Je kunt dan terugzien wanneer je in slaap bent gevallen, hoe lang je hebt geslapen, en – in sommige gevallen – uit welke fases die ‘slaapsessie’ bestond; dus hoe lang je licht of juist diep hebt geslapen.

Snelheid

Snelheid

Als je niet alleen genoeg stappen wilt zetten, maar ook af en toe een sportieve sessie als hardlopen of fietsen wilt bijhouden, is het fijn dat je ook je snelheid kunt terugzien. Dan kun je op dat vlak je prestaties proberen te verbeteren of ervoor zorgen dat je een constant tempo aanhoudt.

foto product voordelen
Xiaomi Mi Band 4 Xiaomi Mi Band 4
beste budget
 • Het design is fraai en het horloge is zeer licht (20 gram) en comfortabel draagbaar
 • Het horloge werkt snel en heeft relatief veel functies ten opzichte van soortgelijke fitnesstrackers
 • De Xiaomi app werkt goed en heeft veel instellingen en biedt dus veel keuze
bekijk prijs
bekijk review
Garmin Vivosport
beste voor hardlopen
 • Ingebouwde GPS
 • Verbeterde app
 • Betere accu dan Vivosmart 3
bekijk prijs
bekijk review
Garmin Vivosmart 4
beste voor fitness
 • Pulsoxidemeter
 • Verbeterd design
 • Goede slaapmetingen
bekijk prijs
bekijk review

Accessoires

Omdat activity trackers steeds waardevoller worden voor de drager; en er daarnaast steeds stijlvoller uit (kunnen) zien – ook als fashion item – is het aan te raden om ook eens te kijken wat voor accessoires er beschikbaar zijn. Dit verschilt per model.

Screen protector

Ja, waarom niet? Hoewel je niet de hele dag op je schermpje zit te turen zoals bij je smartphone, en het oppervlakte maar klein is, wil je natuurlijk wel dat het display zo lang mogelijk mooi blijft. Vandaar dat er vele soorten screenprotectors voor activitytrackers verkrijgbaar zijn.

Bescherm jouw dure activitytracker met een screenprotector

Verwisselbare bandjes

Sommige acitivitytrackers zijn uit één stuk gemaakt, waardoor je het moet doen met het materiaal en de kleur die de tracker bij aankoop had, maar vele modellen bieden de mogelijkheid om een ander bandje te kiezen. Dit kan een andere kleur betekenen, maar ook een andere materiaal bandje, zoals metaal, leer, of zelfs touw.

Bekijk alle verwisselbare bandjes

Beschermende case

Ben jij iemand die veel in ruig terrein te vinden bent – of zal zijn – met je tracker? Of ben je een type dat zich vaak stoot of brokken maakt? Dan is het verstandig om een beschermende case voor je activitytracker; want ja, die zijn er ook. Better safe than sorry, toch?

Bescherm jouw activity tracker

Vond je dit een nuttig artikel? Of ben jij al in het bezit van een activity tracker? Laat dan een berichtje achter!

Top 5 activity trackers van maart 2021

We zijn voor je aan het zoeken...
Fitbit Charge 4
1. Fitbit Charge 4
Fitbit Inspire 2
2. Fitbit Inspire 2
Samsung Galaxy Fit Review
3. Samsung Galaxy Fit
Fitbit Versa 3
4. Fitbit Versa 3
Fitbit sense
5. Fitbit Sense

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[GRATIS]
[GRATIS]