De 10 beste activity trackers van oktober 2020 - meer inzicht in je prestaties en fitheid

Je bent dus op zoek naar de beste activity tracker van dit moment? Een goede keuze. Je zult tegenwoordig weinig mensen tegenkomen die hun schouders ophalen of wenkbrauwen fronsen als je zegt dat je van plan bent een gezondere, bewustere levensstijl te leiden.

Hetzelfde geldt voor sportieve wearables: waar tien jaar geleden mensen met een sporthorloge of activity tracker om de pols nog van alles moesten uitleggen over de apparaatjes, kijkt er nu niemand meer van op als iemand een Fitbit of Garmin om de pols heeft.

De beste activity trackers van oktober 2020

We zijn voor je aan het zoeken...
1. Xiaomi Amazfit Bip
Fitbit Charge 4
2. Fitbit Charge 4
3. Fitbit Charge 3
Xiaomi Mi Band 4
4. Xiaomi Mi Band 4
5. Fitbit Versa
Samsung Galaxy Fit Review
6. Samsung Galaxy Fit
Huawei band 3 pro
7. Huawei Band 3 Pro 2019
Fitbit versa 2
8. Fitbit Versa 2
9. Fitbit Alta
Fitbit Inspire HR
10. Fitbit Inspire HR

Het is een goede ontwikkeling dat er steeds meer behoefte is aan goede activity trackers; het zorgt er ook voor dat er steeds hogere eisen worden gesteld aan de wearables en de fabrikanten trackers op de markt moeten brengen die steeds beter presteren en meer kunnen.

Een mooi moment dus, om het groeiende aantal wearables in categorieën in te delen, zodat iedere gebruiker kan bepalen welke soort voor hem de beste oplossing is. De eerste stap is de beslissing dat je meer (of genoeg) wilt bewegen en je activiteiten wilt bijhouden. Prima. Maar wat heb je precies nodig voor jouw (actieve) levensstijl?

Klaar voor de start?

Ben je er klaar voor om flink te gaan bewegen en alles bij te houden met een activity tracker om je pols? Mooi! Je zult er absoluut geen spijt van krijgen!

Het enige wat je nog moet doen voordat je een activity tracker in je virtuele winkelmandje stopt of naar de (fysieke) winkel rent – een goed begin! –  is even goed op een rijtje zetten wat voor jou de beste soort tracker is. Check daarvoor om te beginnen onze suggesties hieronder:

Beste budget activity tracker: Xiaomi Mi Band 3

Beste budget activity tracker xiaomi mi band 3

De typering ‘budget’ voor de Xiaomi Mi Band 3 is geheel verdiend. Voor een kleine 30 euro heb je deze tracker al om je pols zitten. En daar krijg je nog heel veel voor terug. De tracker meet natuurlijk je stappen, calorieën, snelheid en afstand – zij het zonder GPS – maar ook je hartslag (!) en je slaapniveau. Hij ziet er ook prima uit en de batterij gaat 20 dagen mee!!

Bekijk onze review

Bekijk de beste deals van de Xiaomi Mi Band 3

Beste activity tracker voor hardlopen: Garmin Vivosport

Beste activity tracker hardlopen garmin vivosport

De Garmin Vivosport is een vriendelijk geprijsde tracker mét GPS – voor nauwkeurige metingen van tempo en afstand – hartslagmeter, stressniveaumeter, verschillende sportprofielen, VO2-max (maximale zuurstofopname)-meter en meer. Hij heeft een prettig glazen Amoled-scherm en het display is mooi geïntegreerd in een subtiel ogend bandje.

Bekijk onze review

Bekijk de beste deals van de Garmin Vivosport

Beste activity tracker voor fitness: Garmin Vivosmart 4

Beste activity tracker voor fitness

De Garming Vivosmart 4 heeft geen GPS maar wel veel sportieve functionaliteiten. Hij heeft een erg goede slaapniveau-meter aan boord, vanwege de pulsoxidemeter (voor het zuurstofgehalte in het bloed). Ook zijn er profielen voor wandelen, hardlopen, cardio en krachttraining en kan de ‘body battery’ jouw energieniveau gedurende de dag aangeven.

Bekijk onze review

Bekijk de beste deals van de Garmin Vivosmart 4

Activitytracker, sporthorloge of smartwatch?

Wil je een wearable die je activiteiten bijhoudt?
Heel goed!
Maar het is geen kwestie van de mooiste kleur of het beste formaat uitkiezen en klaar.
Er zijn verschillende opties, afhankelijk van je wensen en specifieke (sportieve) levensstijl. Grof gezegd kun je kiezen voor een activitytracker, sporthorloge of smartwatch.

Activity tracker

Activitytracker

Een activity tracker is doorgaans goedkoper en oogt meestal slanker en subtieler dan een sporthorloge of smartwatch; het heeft meer weg van een armband dan een horloge. Hij is ook lichter. Dit is wel zo prettig, omdat je hem de hele dag om moet houden.

Tenminste, als je een betrouwbaar dagoverzicht wilt hebben van het aantal stappen dat je gezet hebt, de traptreden die je hebt beklommen en de calorieën die je verbruikt hebt. Nog even los van het ’s nachts dragen van de activity tracker in verband met het bijhouden van je slaapkwaliteit, wat veel meer activity trackers tegenwoordig kunnen.

Een activity tracker wordt over het algemeen gebruikt door mensen die een gezonde levensstijl willen leiden en daarbij ervan verzekerd willen zijn dat ze genoeg bewegen. Het bijhouden van je dagelijkse bewegingspatroon – en wat stimulans hierbij – is bij steeds meer mensen hard nodig.

Dagelijks zouden we minstens 10.000 stappen moeten zetten om aan voldoende beweging te komen, maar de realiteit is dat maar weinig mensen dit halen. We hebben veel zittende beroepen en trekken daarnaast te weinig tijd uit om te sporten of op andere manieren te bewegen. Een activity tracker motiveert je om toch aan je aanbevolen dagelijkse aantal stappen te komen.

Sporthorloge

Sporthorloge

Een sporthorloge kan (meestal) dezelfde activiteiten bijhouden als een smartwatch, maar gaat daarin vaak nog een stapje verder en is duidelijk gefocust op sporters en niet op lifestyle. Smart functionaliteiten zijn wel aanwezig maar meestal wat beperkter, en de interface zet de sportieve data en features doorgaans centraal.

Een sporthorloge kan hetzelfde als een activitytracker maar voegt hier vaak extra meetmogelijkheden, profielen, programmeeropties en nauwkeurigheid aan toe. Een sporthorloge is meestal duurder en groter dan een activity tracker en het is minder gebruikelijk dat je hem de hele dag (en nacht) om hebt – zoals met een tracker – al is dit aan het veranderen.

Is jouw doel niet alleen om er een gezonde levensstijl op na te houden door het meten van je stappen en bijhouden van je calorieverbruik, maar wil je echt gericht – en vaak – sportieve prestaties meten en verbeteren? Dan is een sporthorloge het antwoord.

Smartwatch

Smartwatch

We hoeven niemand uit te leggen wat een smartwatch is. Iedereen kent de Apple Watch en bijvoorbeeld de smartwatches van Samsung, zoals de Gear-serie en de Galaxy Watch. Een smartwatch draag je net als een ‘dom’ horloge de hele dag door en is vaak ook goed te matchen met zowel sportieve als zakelijke of neutrale kleding.

Een smartwatch kent allerlei slimme functionaliteiten, waarbij berichten van je smartphone af te lezen en te beantwoorden zijn op je smartwatch en je vele handig apps hebt die je ook op je smartphone terugvindt. En ja, smartwatches hebben ook veel mogelijkheden om je sportieve activiteiten bezig te houden.

Snelheid, afstand, stappen, traptreden, calorieverbruik, hartslag en slaapkwaliteit… het zijn functies die op de meeste smartwatches gewoon te vinden zijn. En aangezien smartwatches meestal beschikken over GPS, zijn de (sport)metingen doorgaans ook behoorlijk nauwkeurig.

Wel is het zo dat sporthorloges meestal meer diepgaande meetmogelijkheden hebben en een prettigere interface voor sporters. De gemiddelde prijs van een smartwatch ligt iets hoger dan die van een sporthorloge, al scheelt het niet veel.

Kortom, als je behoefte hebt aan veel smart functionaliteiten, je horloge de hele dag – en bij verschillende outfits goed – wilt dragen, en daarnaast je dagelijkse beweging en sportieve activiteiten goed wilt bijhouden, zonder dat daarbij professionele metingen nodig zijn, dan is een smartwatch de juiste keuze voor jou.

Wat is de beste keuze voor jou?

Activity tracker hardlopen

Wat voor jou de meest geschikte wearable is, kun jij alleen zelf beslissen, maar waarschijnlijk weet je inmiddels wel in welke categorie je valt.

Als je voor een activity tracker gaat en wilt weten wat hierin de beste keus is, kun je hieronder een aantal handige categorieën, aandachtspunten en goed presterende modellen vinden.

Activity tracker kopen: hier moet je op letten

Er is van alles te zeggen over activity trackers en er zijn veel eigenschappen waarin de modellen van elkaar kunnen verschillen, maar een eerste keuze zou je kunnen maken op basis van de volgende punten:

Styling en grootte

Natuurlijk zijn de functies en prestaties van een activity tracker het belangrijkste. Maar de vormgeving kan ook een belangrijke rol spelen bij de keuze voor een activity tracker, ook omdat je de wearable de hele dag om je pols hebt zitten. Een bepaalde kleur of designkeuze zou dan voor jou zomaar een dealbreaker kunnen zijn.

Gelukkig is dit bij weinig activity trackers het geval. Ook is de form factor behoorlijk uniform. Toch zijn er best wel wat subtiele verschillen. Het scherm – of functionele gedeelte van het scherm – van de ene tracker kan duidelijk groter zijn dan dat van de andere. En hoewel het in de meeste gevallen een rechthoekig scherm is, kan de afwerking verschillen.

Zo is het ene display bijna onzichtbaar geïntegreerd in het bandje en is het andere duidelijk een eigen onderdeel van de tracker. Verder is het materiaalgebruik van zowel het bandje als scherm variabel: rubber/siliconen, leer, touw, metaal, kunststof, zilveren randen… er is nog best wel wat te kiezen. Ook op het gebied van kleur.

Batterijduur

De batterijduur van een device dat je de hele dag (en nacht) om hebt, is niet onbelangrijk. Gelukkig is er geen enkele activity tracker te vinden die je binnen 24 uur weer aan de lader moet hangen.

Toch verschilt de maximale batterijduur bij trackers onderling behoorlijk, wat vooral samenhangt met aanwezige (zware) functies en zaken als always-on verlichting en GPS die veel energie verbruiken.

Voor mensen die echt (bijna) nooit hun wearable op willen laden (of de batterij willen verwisselen), bestaan er zelfs trackers die een jaar meegaan, maar het overgrote deel heeft een accuduur die varieert van 3 tot 20 dagen.

Waterdicht of spatwaterdicht

Veel activity trackers zijn spatwaterdicht. Dit is fijn als je toevallig verrast wordt door de regen, of als je per ongeluk je tracker vergeet af te doen onder de douche, maar lang en diep onder water houden is niet aan te raden. Wil je dus gaan zwemmen met je activity tracker, kies dan voor een model dat volledig waterdicht is. Op deze modellen kun je ook vaak je zwemprestaties bijhouden.

GPS

Op steeds meer activitytrackers zit GPS. Dit is vooral handig als je zo nauwkeurig mogelijk wilt bijhouden wat je route, afstand of tempo is. Zonder GPS wordt ook de afstand en snelheid bijgehouden, maar dat is meer bij benadering en meestal vooral na afloop in plaats van tijdens je sportieve activiteiten.

Maar noodzakelijk is GPS niet. Zeker niet als je vooral de stappenteller gebruikt en niet veel meer, is GPS redelijk overbodig.

Compatibiliteit

De meeste activity trackers kun je verbinden met je smartphone of tablet, waarop je dan uitgebreide statistieken over je activiteiten (of slaapkwaliteit) kunt terugzien. Daarvoor is het wel belangrijk dat je activity tracker compatibel is met het besturingssysteem van je device.

Veel trackers zijn zowel compatibel met Android als iOS, waarbij het soms zo is dat bepaalde functionaliteit niet of beperkter werken met een van beide systemen. Dus het is slim om hierop te letten. Activity trackers die compatibel zijn met Windows, zijn dunner gezaaid, maar ze zijn er wel.

Functionaliteiten

In het prille begin had een activity tracker nog niet zo veel te bieden. Een stappenteller en een overzicht van de afgelegde afstand: dat was het wel zo’n beetje. Tegenwoordig zijn er steeds meer functies te ontdekken op deze apparaatjes. Dit zijn nu de meest voorkomende features op een activity tracker:

Stappenteller

Afstand

De basis van elke activity tracker is de stappenteller. Hiermee kun je op elk gewenst moment van de dag zien hoeveel stappen je op dat moment hebt gezet en hoe dicht je in de buurt van je target zit.

Traptredenteller

Traptreden

De traptredenteller is feitelijk een variatie op de stappenteller. Deze functionaliteit signaleert een stijgende of dalende stap en registreert die als een beklommen/afgelopen traptrede. Het is handig om dit gescheiden te kunnen zien van je normale stappen, aangezien deze een intensievere inspanning vergen. In die zin wegen genomen traptreden dus zwaarder dan gewone stappen.

Afstand

Afstand

De meeste activity trackers hebben een dagelijkse target voor jou vastgesteld van een vast aantal stappen, meestal 10.000. Heel fijn als je dit gehaald hebt, maar het kan praktischer zijn om te weten hoe dit zich vertaalt naar kilometers. Alle trackers kunnen dan ook laten zien wat je afgelegde afstand was op een bepaalde dag.

Calorieënteller

Calorieenteller

Activity trackers beschikken doorgaans over een calorieënteller. Deze data wordt meestal gebaseerd op je geslacht, gewicht en de duur en intensiteit van de activiteit. Het exacte aantal verbruikte calorieën is echter wel iets gecompliceerder om te meten en met een activity tracker blijft het dus een schatting. Deze schatting wordt wel nauwkeuriger met een hartslagmeter.

Hartslagmeter

Lange tijd voorbehouden aan (dure) sporthorloges, maar inmiddels steeds gebruikelijker op een activity tracker: een ingebouwde hartslagmeter. Fijn om op basis van je hartslag je training vorm te geven, een betere calorieverbruikmeting te hebben, maar ook om nauwkeuriger en uitgebreider je stressniveau en slaapkwaliteit te kunnen meten.

Stressniveau

Het is nog niet heel veelvuldig te zien op activity trackers, maar begint steeds meer te komen: metingen en meldingen van het stressniveau. Met behulp van de hartslaggegevens wordt de drager dan op de hoogte gehouden van zijn stressniveau, met daarbij vaak een aanbeveling (om te rusten of juist weer te gaan sporten).

Slaap en slaapkwaliteit

Slaapmonitor

Activity trackers beschikken steeds vaker over een functionaliteit waarmee het slaapniveau wordt gemeten. Je kunt dan terugzien wanneer je in slaap bent gevallen, hoe lang je hebt geslapen, en – in sommige gevallen – uit welke fases die ‘slaapsessie’ bestond; dus hoe lang je licht of juist diep hebt geslapen.

Snelheid

Snelheid

Als je niet alleen genoeg stappen wilt zetten, maar ook af en toe een sportieve sessie als hardlopen of fietsen wilt bijhouden, is het fijn dat je ook je snelheid kunt terugzien. Dan kun je op dat vlak je prestaties proberen te verbeteren of ervoor zorgen dat je een constant tempo aanhoudt.

fotoproductvoordelen
Xiaomi Mi Band 4Xiaomi Mi Band 4
beste budget
  • Het design is fraai en het horloge is zeer licht (20 gram) en comfortabel draagbaar
  • Het horloge werkt snel en heeft relatief veel functies ten opzichte van soortgelijke fitnesstrackers
  • De Xiaomi app werkt goed en heeft veel instellingen en biedt dus veel keuze
bekijk prijs
bekijk review
Garmin Vivosport
beste voor hardlopen
  • Ingebouwde GPS
  • Verbeterde app
  • Betere accu dan Vivosmart 3
bekijk prijs
bekijk review
Garmin Vivosmart 4
beste voor fitness
  • Pulsoxidemeter
  • Verbeterd design
  • Goede slaapmetingen
bekijk prijs
bekijk review

Accessoires

Omdat activity trackers steeds waardevoller worden voor de drager; en er daarnaast steeds stijlvoller uit (kunnen) zien – ook als fashion item – is het aan te raden om ook eens te kijken wat voor accessoires er beschikbaar zijn. Dit verschilt per model.

Screen protector

Ja, waarom niet? Hoewel je niet de hele dag op je schermpje zit te turen zoals bij je smartphone, en het oppervlakte maar klein is, wil je natuurlijk wel dat het display zo lang mogelijk mooi blijft. Vandaar dat er vele soorten screenprotectors voor activitytrackers verkrijgbaar zijn.

Bescherm jouw dure activitytracker met een screenprotector

Verwisselbare bandjes

Sommige acitivitytrackers zijn uit één stuk gemaakt, waardoor je het moet doen met het materiaal en de kleur die de tracker bij aankoop had, maar vele modellen bieden de mogelijkheid om een ander bandje te kiezen. Dit kan een andere kleur betekenen, maar ook een andere materiaal bandje, zoals metaal, leer, of zelfs touw.

Bekijk alle verwisselbare bandjes

Beschermende case

Ben jij iemand die veel in ruig terrein te vinden bent – of zal zijn – met je tracker? Of ben je een type dat zich vaak stoot of brokken maakt? Dan is het verstandig om een beschermende case voor je activitytracker; want ja, die zijn er ook. Better safe than sorry, toch?

Bescherm jouw activity tracker

Vond je dit een nuttig artikel? Of ben jij al in het bezit van een activity tracker? Laat dan een berichtje achter!

Top 5 activity trackers van oktober 2020

We zijn voor je aan het zoeken...
1. Xiaomi Amazfit Bip
Fitbit Charge 4
2. Fitbit Charge 4
3. Fitbit Charge 3
Xiaomi Mi Band 4
4. Xiaomi Mi Band 4
5. Fitbit Versa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *