De beste activity trackers die je nu kunt kopen!

We kunnen er niet meer om heen, en als we begonnen zijn, wíllen we dat ook meestal niet eens meer: we moeten met zijn allen fitter worden. Onderzoek na onderzoek heeft het aangetoond: we bewegen echt te weinig met zijn allen.

Heus: we willen het wel beter doen, maar waar beginnen we? Eigenlijk zouden we 10.000 stappen per dag moeten zetten, maar zie dat maar eens bij te houden. Daarom zijn er activity trackers: sportief en vaak in opvallende kleuren vormgegeven (kunststof) armbanden die precies bijhouden en weergeven hoeveel je per dag beweegt.

Een activity of fitness tracker meet hoeveel stappen je zet op een dag en meestal nog veel meer. Zoals het meten en tonen van de afgelegde afstand, je calorieverbruik, het aantal traptreden dat je getrotseerd hebt op een dag, je slaapkwaliteit en je hartslag.

Activity trackers zijn al een tijdje onder ons en blijven maar populairder worden. Maar wat zijn de belangrijkste aandachtspunten en wat zijn eigenlijk de beste modellen? Lees snel verder…

Activity tracker versus sporthorloge

Hardloper met horloge

Activity trackers worden steeds veelzijdiger, maar in de basis hebben ze een heel duidelijke functie: de totale dagelijkse beweging – en soms ook: slaap en rust – van de drager bijhouden. Je hebt een activity tracker dan ook doorgaans 24 uur per dag om.

Dit in tegenstelling tot een sporthorloge, dat bedoeld is om je sportieve prestaties te registreren. Een sporthorloge gebruik je als je gaat hardlopen, fietsen, zwemmen of een andere sport gaat ondernemen en je zo nauwkeurig mogelijk verschillende gegevens wilt bijhouden, zoals snelheid, afstand en routes.

Een sporthorloge beschikt vaker over GPS (en is daarmee nauwkeuriger), biedt de mogelijkheid tot het programmeren en bewaren van routes en trainingsprogramma’s, en kan een ingebouwde muziekspeler bevatten, waardoor je geen smartphone of mp3-speler mee hoeft te nemen. Een activity tracker kan dit meestal niet.

Het is dus maar net wat je wilt. In het kort: als je nauwkeurig en uitgebreid sportieve prestaties wilt bijhouden, kies je voor een sporthorloge, wil je je dagelijkse beweging meten en je algehele fitheid verbeteren, dan ligt een activity tracker meer voor de hand.

Wil je weten welke sporthorloge het beste bij jou past? Bekijk dan eens ons uitgebreide stappenplan voor het uitzoeken van de beste sporthorloge voor jou!

Functionaliteiten

Zoals gezegd kun je met een activity tracker je dagelijkse fitheid bijhouden, maar wat betekent dat nu precies? Wat kun je allemaal meten met een activity tracker? Zie hieronder de meest voorkomende functionaliteiten:

Stappenteller

Het is zo ongeveer het eerste waar iedereen aan denkt bij een activity tracker: de stappenteller. Deze zit standaard op iedere tracker en houdt exact bij hoeveel stappen je gedurende de hele dag zet. Het doel is om iedere dag 10.000 stappen te halen en met deze functionaliteit kun je altijd je totale aantal op een zeker moment van de dag in beeld krijgen. Zodat je weet of je eigenlijk nog even een blokje om zou moeten of een bushalte eerder zou moeten uitstappen, of dat je het vereiste minimum al gehaald hebt.

Traptredenteller

Ja, een stap op een traptrede is ook een stap, maar vereist wel heel wat meer inspanning. Vandaar dat er hiervoor vaak een aparte functionaliteit aanwezig is op een activity tracker. Zodat je heel overzichtelijk kunt zien hoeveel van dit soort intensieve stappen je hebt gezet.

Afstand

Het is natuurlijk heel goed om te weten dat je 10.000 stappen per dag moet zetten en te zien in hoeverre je dit bereikt, maar wat betekent dit nu concreet? Hoeveel kilometers heb je afgelegd na het zetten van een x aantal stappen? Je activity tracker geeft ook hier het antwoord op door je op ieder gewenst moment te laten zien hoe ver je daadwerkelijk hebt gelopen.

Calorieënteller

Een veel gehoord doel van bewegen is, naast de algehele fitheid en gezondheid, afvallen. Kort door de bocht is het daarvoor nodig dat je meer calorieën verbruikt dan je inneemt. Om je hierin inzicht te verschaffen, zit er vaak een calorieënteller op een activity tracker. Hoewel dit meestal slechts een schatting is, kan het je best enig houvast bieden.

Slaapmonitor

Slaapmonitor

Om actief bezig te kunnen zijn is het heel belangrijk om genoeg rust te nemen, in de vorm van voldoende en goede slaaptijd. Ook hiermee kan een activity tracker je helpen. Niet door je in slaap te wiegen of toe te zingen, maar door in kaart te brengen hoe lang en vast je hebt geslapen. Het zal niet tot op de minuut nauwkeurig zijn, maar je kunt wel degelijk waardevolle trends waarnemen.

Waar moet je op letten?

Extra functionaliteiten

Naast de basisfuncties kunnen er eigenschappen zijn die interessant zijn voor je. Denk dan bijvoorbeeld aan een ingebouwde hartslagmeter, GPS voor nauwkeurige snelheid- en locatiemeting, smartphone notificaties, en specifieke sportprofielen om verschillende sportprestaties bij te kunnen houden.

Accuduur

Horloge opladen

Als je een hekel hebt aan (veel) opladen, bekijk dan ook even de accuduur van de activity trackers die je op het oog hebt. De batterij van een activity tracker kan een bescheiden 4 tot een indrukwekkende 7 dagen meegaan.

Compatibiliteit (Windows, Android of iOS)

Als je de activity tracker wilt synchroniseren met je smartphone is het wel goed om te weten met welk besturingssysteem de tracker compatibel is. Het zou jammer zijn als je favoriete tracker niet (goed) samen blijkt te werken met je smartphone of tablet.

Design, kleur

Dit hoeven we je eigenlijk niet te vertellen: hier let je vanzelf al op, want het is eerste wat in het oog springt als je een activity tracker bekijkt: het design. Toch kan het handig zijn om hier even bij stil te staan, omdat designkeuzes ook invloed kunnen hebben op het gebruiksgemak.

Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het scherm, het soort en materiaal van het bandje, wat voor knoppen er gebruikt zijn en waar ze zich precies bevinden op de tracker.

Verwisselbare polsband

Polsbanden

Een activity tracker heb je meestal de hele dag om, waarmee het toch een soort sieraad is, of in ieder geval een onderdeel van je outfit wordt, zoals een horloge dit ook is.

Dan is het mooi als je ook eens een ander kleur bandje om je pols kunt dragen, voor de variatie of een betere combinatie met je kleding. Soms kun je ook voor andere materialen kiezen, zoals staal, kunststof en leer. Er is van alles mogelijk.

In de praktijk

Je kunt van alles van tevoren bedenken en uitzoeken, maar in de praktijk blijken sommige zaken soms toch iets anders te zijn dan de fabrikant doet voorkomen of je zelf in gedachten had. Het volgende is goed om je achterhoofd te houden:

  • De stappenteller is niet 100% accuraat. Soms rekent hij de stappen die je binnenshuis zet niet goed mee, bijvoorbeeld, of komt hij juist op teveel stappen uit.
  • Het touchscreen reageert niet altijd goed op iedere aanraking. Uiteraard verschilt dit per model en het hangt er ook vanaf hoe vochtig of zweterig je vingers zijn.
  • De hartslagmeter is ook niet 100% nauwkeurig, deels vanwege de meettechniek en deels vanwege zweetontwikkeling bij activiteit. Wil je deze metingen verbeteren dan kun je overwegen om de activity tracker te gebruiken in combinatie met een hartslagband (voor om je borst).
  • Het draagcomfort van een activity tracker blijkt in de praktijk hoog te zijn. Veel gebruikers melden dat je nauwelijks merkt dat je hem om hebt.
  • Tenslotte zijn veel mensen te spreken over de uitstraling van activity trackers. Ze worden over het algemeen stijlvol gevonden en blijken goed te combineren met verschillende outfits.

Accessoires

Een activity tracker is vaak licht en slank en heeft eigenlijk geen opsmuk of aanhangsels nodig. Toch zijn sommige accessoires heel handig om erbij te hebben…

Hartslagband

Sommige activity trackers hebben een ingebouwde hartslagmeter. Erg fijn als je niet alleen je stappen, afstand en calorieën wilt meten maar ook een goed beeld wilt hebben hoe je lichaam – en hart – op alles reageert.

Wil je echter voor dat beetje extra nauwkeurigheid gaan, dan kun je een hartslagband aanschaffen voor bij je (compatibel) activity tracker. Ja, je hebt dan wel een band om die je duidelijk om je lichaam voelt, maar de metingen zijn doorgaans wel betrouwbaarder dan bij een ingebouwde hartslagmeter.

Screen protector

Ja, er bestaat ook schermbeveiliging voor activity trackers. Geen overbodige luxe, zeker niet als je je op drukke plekken begeeft. Ook het feit dat je een activity tracker doorgaans de hele dag door om hebt, maakt dat er best een grote kans is dat je ergens tegenaan stoot en het glas beschadigt. Bestel dan een screenprotector om je trouwe tracker te beschermen.

Beschermende case

Ben je vaak in ruige omgevingen te vinden of met extreme sporten bezig met je activity tracker, dan kun je nog een stapje verder gaan dan een schermbeveiliging, door een stevige case – of horlogekast – te kopen. Voor de meeste gebruikers misschien een tikkeltje overdreven maar voor sommigen een uitkomst.

Oordopjes

Zit er een muziekspeler in je tracker, of de optie tot voice coaching, dan is een set bluetooth oordopjes wel zo handig. Er zijn inmiddels vele degelijke sportoordopjes op de markt, dus je kunt een model kiezen dat helemaal naar je smaak is.

De beste activity trackers

Met zoveel verschillende soorten modellen en categorieën, kan het lastig zijn om de meest geschikte activity tracker te vinden. Daarom hebben we de beste modellen voor je op een rijtje gezet.

Top 3 activity trackers 

1) Garmin Vivosport HR

Garmin Vivosport HR

De allerbeste tracker van dit moment is wat ons betreft de Garmin Vivosport HR. De activity tracker komt wat functionaliteit dicht in de buurt van een volwaardig sporthorloge.

De Vivosport HR kan natuurlijk stappen tellen, calorieën, slaapkwaliteit en je afgelegde afstand bijhouden, maar door de GPS is je locatie en daarmee ook snelheid goed te registreren.

Er zit een geïntegreerde hartslagmeter op, je kunt persoonlijke doelen instellen en notificaties van je smartphone ontvangen. Ook is hij waterdicht, wat hem geschikt maakt om mee te zwemmen

Verder is de Vivosport HR heel licht, is hij geschikt voor smalle polsen en heeft hij uitstekend reagerend een goed afleesbaar touchscreen. Als je een bepaald doel hebt gehaald, word je getrakteerd op een vuurwerk op je scherm; wat een leuke touch is en bovendien heel motiverend werkt.

Bekijk de volledige review hier

 

2) Samsung Gear Fit 2 Pro

Samsung Gear Fit 2 Pro

Als je puur naar de techniek en functionaliteiten kijkt, is de Gear Fit 2 Pro de beste activity tracker die Samsung op dit moment te bieden heeft. Hij beschikt over veel van dezelfde kenmerken als de Garming Vivosport HR, zoals GPS, een ingebouwde hartslagmeter, een kleuren touchscreen en waterdichtheid.

Dit laatste is een van de weinige verbeteringen ten opzichte van de non-pro versie van de Gear Fit 2, die slechts waterbestendig was. Maar als je een zwemmer bent, kan dit uiteraard heel belangrijk zijn.

Het andere grote voordeel in vergelijking met de reguliere Gear Fit 2 is de mogelijkheid om de offline service van Spotify te kunnen gebruiken, zodat je dus je smartphone thuis kunt laten. Mochten deze beide eigenschappen niet zo belangrijk zijn, dan is het – vanwege de gunstigere prijs aan te raden om naar de gewone Gear Fit 2 op zoek te gaan.

3) Fitbit Alta HR

Fitbit Alta HR

In tegenstelling tot bovenstaande trackers is de Fitbit Alra HR niet waterdicht. Regen en zweet zijn geen probleem, maar zwemmen kun je er niet mee. Verder heeft hij geen GPS en berekent hij geen snelheid. Hij heeft vooral de basisfuncties – stappenteller, afstandmeter, slaapmeter – met daarnaast een ingebouwde hartslagmeter.

Alle gegevens kun je zien op je smartphone via de app van Fitbit, die erg prettig werkt. De accuduur is betrekkelijk lang: je zou het er zeven dagen mee moeten kunnen uithouden. De Fitbit Alra HR geeft je niet altijd de meest nauwkeurige lezingen (zoals bij de hartslagmeting), maar de basisfuncties zijn prima.

Daarnaast is hij erg slank en licht en daarmee zeer zeker comfortabel genoeg om 24 uur per dag om te houden. Niet onbelangrijk, aangezien je er ook je slaapkwaliteit mee bij kunt houden. Tenslotte is het ook een prachtig uitziende wearable: het is eerder een sieraad dan een activity tracker.

Beste prijs/kwaliteit

Fitbit Charge 2

De Fitbit Charge 2 heeft inmiddels een betere opvolger – o.a. door waterdichtheid – in de vorm van de Fitbit Charge 3, maar hierdoor is (en wordt) de Charge 2 ook meteen een stuk gunstiger geprijsd. De Charge 2 is een betrouwbare, comfortabele activity tracker waar iedereen die zijn fitheid op peil wil houden goed mee uit de voeten kan.

De Charge 2 heeft een mooi groot scherm zodat je meteen de nodige informatie kunt aflezen. De batterij gaat ongeveer 5 dagen mee, wat een aardige score is. Fijn is ook dat je door een recente update niet alleen sms-notificaties kunt ontvangen maar bijvoorbeeld ook van Whatsapp. Ook geeft de Charge 2 meer informatie over je slaapkwaliteit.

De Charge 2 is een consistente activity tracker, die niet of nauwelijks schommelt in de dagelijkse metingen, zodat je een betrouwbare kameraad hebt om je te vertellen hoe fit je bent en wanneer je weer in actie moet komen.

Let op: Er is een opvolger uit, namelijk de Fitbit Charge 3 – check de prijs via onderstaande webshops

Beste budget activity tracker

Fitbit Flex 2

De Fitbit Flex 2 is een minimalistische activity tracker. Hij bevat niet veel functies en meetmogelijkheden en moet het zonder display stellen. Ook is hij heel slank en licht, wat betekent dat je niet merkt dat je hem om hebt en hem gewoon naast je horloge of andere armbanden kunt dragen.

Toch is de Flex 2 meer dan een veredelde stappenteller. Zo is hij ook geschikt om mee te zwemmen en kun je via de app uitdagingen aangaan, samen met (of tegen) je vrienden. Verder zit er een activiteitssensor op zit die registreert wanneer je een sportieve activiteit onderneemt.

De Fitbit Flex 2 heeft geen GPS of een hartslagmeter. Wel kun je het zien als je een berichtje op je smartphone binnenkrijgt, door middel van verschillende kleuren lichtjes op de tracker.

Al met al is de Fitbit Flex 2 een prima activity tracker voor mensen die hun dagelijkse fitheid willen bijhouden maar geen behoefte hebben aan een (relatief) grote activity tracker of sporthorloge en ook geen uitgebreide metingen nodig hebben. Uiteraard is de gunstige prijseen groot pluspunt.

Online te verkrijgen bij de beste shops:

Goedkoopste activity tracker

Xiaomi Mi Band 2

Xiaomi mi band 2

Wi je echt zo min mogelijk geld uitgeven aan een activity tracker, dan heb je aan de Xiami Mi Band 2 een goede! Voor nog geen dertig euro kun je deze tracker om je pols hebben zitten. Beter nog: hij biedt heel veel waar voor zijn geld. Het ding is waterbestendig, gaat maar liefst 20 dagen mee op één batterijlading en beschikt zelfs over een ingebouwde hartslagmeter. Niet slecht voor een (extreem) budgetapparaat.

In tegenstelling tot de Fitbit Flex 2 (en voorganger Mi Band) heeft de Mi Band 2 ook nog een praktisch OLED display voor het tonen van je statistieken en notificaties. De bijbehorende app zou je beter aan kunnen zetten tot actie en er is weinig support voor third party apps, maar los daarvan kun je alleen maar onder de indruk zijn van wat de Mi Band 2 te bieden heeft. Voor deze prijs.

Er is nu voor niemand nog een reden te bedenken om niet ook eens een activity tracker uit te proberen. Wie weet wil je wel nooit meer ‘terug’.

Let op: Er is een opvolger uit, namelijk de Fitbit Charge 3 – check de prijs via onderstaande webshops

Online te verkrijgen bij de beste shops:

Samenvatting

Het mag duidelijk zijn, we hebben activity trackers nodig en ze zijn inmiddels voorgoed ingeburgerd. Ze worden ook steeds uitgebreider, mooier, geavanceerder of juist voordeliger, waarmee ze voor iedereen een interessante aankoop zullen zijn.

Als je echt heel accurate en uitgebreide metingen wilt doen om bepaalde sportprestaties te kunnen verbeteren, is een sporthorloge de meest voor de hand liggende keuze, maar als het net iets simpeler mag of als het je vooral gaat om de algehele fitheid per dag, is een activity tracker precies wat je nodig hebt.

Je stappen worden bijgehouden, maar ook je afstand, slaapkwaliteit en steeds vaker je snelheid – met GPS – en je hartslag. Met verschillende modellen kun je tegenwoordig ook zwemmen en notificaties ontvangen – en soms beantwoorden – via je smartphone. Er is voor elke behoefte – en elke portemonnee – wel een goede activity tracker te vinden, zoals je hier hebt kunnen lezen.

Veel plezier met je activity tracker en succes met je gezonde levensstijl! Bekijk ook eens onze activity tracker vergelijker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!

Fitbit Charge 3 weggeef actie
t.w.v. 149 euro

Je kunt vandaag nog GRATIS meedoen!
Vul je Voornaam en E-mailadres in en je doet automatisch mee. Op 1 December 2019 zal de winnaar via email op de hoogte gebracht worden.
close-link