Zo kies je het beste hardloopjack en trotseer je de koude seizoenen

Wanneer de herfst om het hoekje komt loeren, kan het ondanks de grote inspanningen die de gemiddelde hardloper levert, best ijzig en onaangenaam koud aanvoelen buiten.

Laat dat nu niet meteen erg motiverend zijn om je zorgvuldig opgestelde hardloopschema trouw te blijven.

Een goed aangepaste outfit kan dan meteen soelaas bieden en het vergane hardloopplezier in al zijn glorie herstellen.

In dit artikel gaat vooral stil gestaan worden bij de aanschaf van een voor jou gepast hardloopjack, gezien de kou daar eerst ten strijde zal trekken.

Bekijk alle hardloopjacks

Draagcomfort

Een hardloopjack doe je doorgaans niet op je blote bast aan, maar wel over andere lagen kledij, zoals een thermisch onderhemd en een hardloopshirt.

Dit impliceert meteen dat je tijdens het passen van het jack goed moet opletten dat je kleding draagt die dezelfde dikte heeft als de hardloopkledij die je onder het jack zal dragen. Ideaal zou zelfs zijn als je op het moment van passen die hardloopkledij voor onder het jack ook effectief draagt.

Let er vervolgens op dat het hardloopjack netjes aansluit op je lichaam, maar ook voldoende ruimte geeft om vrij met je armen te bewegen, om een optimaal loopcomfort te garanderen.

In sommige jacks zitten er handige touwtjes op verschillende plaatsen die je de mogelijkheid geven om hem op maat aan te trekken. Moest je twijfelen of je jack wel genoeg beweegcomfort biedt, zwier dan eens goed in het rond met je armen om het jack te testen, maar pas wel op dat je niemand om je heen daarmee kwetst.

Kan je heerlijk vrij bewegen en blijft het jack netjes glad om je lichaam zitten? Dan heb je op dit vlak al een winner.

Zweetcomfort

Een ongemak dat automatisch bij het hardlopen hoort, is stevig zweten.

In de zomer is dit minder probleem, dan kan het zweet dankzij de weinige lichte kledij gemakkelijk weg. Wanneer er echter meer lagen gedragen worden, kan het zweet vast komen te zitten, met een nat lijf en dito kledij tot gevolg, wat hoogst oncomfortabel is. Het is dus erg belangrijk dat het zweet goed weg kan.

Dit bereik je het best door minder in te zetten op isoleren, zoals bij het dragen van één dikke trui, en meer in te zetten op ventileren.

Drie lagen zijn daarbij de ideale combinatie, waarbij je eerste laag best nauw aansluitende, synthetisch thermische onderkleding is, zodat het zweet goed kan afgevoerd worden. De reden waarom synthetisch beter is dan katoen, is dat katoen holle vezels bevat die vocht voornamelijk vasthouden in plaats van afvoeren, in tegenstelling tot synthetische stoffen.

De tweede laag, bijvoorbeeld een fleece, mag meer isolerende kwaliteiten hebben, maar moet zeker ook de functie bezitten om vocht van binnen naar buiten toe te kunnen afvoeren, terwijl regen en wind niet doorgelaten worden. Ook hier geldt dat het best een synthetische stof is.

Pas als die twee kledinglagen correct gekozen zijn, kan je hardloopjack tot zijn recht komen. Op vlak van zweten heeft je jack, je raadt het al, best de kwaliteit dat regen en wind er niet in kunnen, maar het zweet wel makkelijk naar buiten kan afgevoerd worden. Houd er rekening mee dat hoewel zo goed als alle jacks volledig winddicht zijn, de meeste jacks op de markt niet langer dan een half uur bescherming bieden tegen flinke regen. Ze zijn dus slechts waterafstotend of waterbestendig. Dit komt omdat het anders quasi niet mogelijk zijn om het zweet goed te laten afvoeren.

Waterdichte jacks bestaan wel, ze hebben een hogere afwerking door de waterdichte coating en de naden en ritsen eveneens waterdicht te maken, maar deze jacks zitten in een betrekkelijk hogere prijscategorie, waardoor het de afweging zeker waard is om voor een waterafstotend exemplaar te gaan.

Veiligheid

hardloopjack regen

Als hardloper ben je een zwakke weggebruiker, waardoor veiligheid boven alles moet staan. Zeker in de donkerdere maanden van het jaar, dien je extra te letten op de mogelijkheden die het jack je kan bieden om je zichtbaar te maken. Lees hiervoor ook het artikel hardlopen in het donker.

De ideale zichtbare jack heeft een felle kleur, zoals geel, oranje of roze. Daarnaast heeft het jack een hoge lichtafgifte en is het voorzien van reflecterende elementen op rug, borst en armen.

De meeste kwalitatieve sportmerken hebben zelfs een speciale reflectielijn voor dit soort kledij. Kies je voor een jack die bovengenoemde kwaliteiten niet heeft, dan hou je best rekening met de meerkost die je nog gaat moeten uitgeven aan extra zichtbaarheidsmateriaal.

Prijzen van een hardloopjack

Hardlopen is gelukkig een zeer toegankelijke sport: iedereen met twee goed functionerende benen kan het beoefenen en het kost weinig of niets. Moest je dus in een vlaag van enthousiasme de dichtstbijzijnde sportwinkel binnenvallen omdat je net beslist hebt om voor de eerste keer in je leven te gaan hardlopen, houdt je portemonnee dan niet meteen ondersteboven.

Koop best eerst kleding die je vooral comfortabel vindt en liefst aan alle genoemde kwaliteiten voldoet, maar die voor jou zeker niet te duur uitvalt. Op die manier krijg je de kans om uit te zoeken of hardlopen in eerste instantie wel iets voor jou is, zonder er financieel meteen je broek aan te scheuren. Bovendien kan je tijdens je eerste testloopjes voelen aan de kleding wat je prettig vindt en wat je graag anders had gehad.

Een goedkoper hardloopjack kan je in principe al vanaf 20 euro in de winkel vinden. Een keer je beslist hebt om van hardlopen echt je hobby te maken, kan je daarna nog steeds zwaarder investeren in kwalitatief hoogstaande kledij die echt aan al je eisen voldoet. Voor een jack mag je iets kritischer zijn dan voor bijvoorbeeld een broek, ook die eerste keer, omdat je een jack aandoet als het echt koud is en het dus echt bescherming moet bieden.

Reken voor de democratische, doch kwalitatieve hardloopjack eerder minstens op 50 euro. Als de jack ook waterdicht moet zijn zit je al snel aan 75 euro.

Online een hardloopjack bestellen?

Waar koop je die droomjack nu het best?

Er is veel te zeggen over de hardloopjack fysiek in de winkel te gaan kopen.

Ten eerste kan je ter plaatse vaak rekenen op professioneel advies van een ervaringsdeskundige, die precies gaat weten wat jij nodig hebt.

Ten tweede is je jack echt een sportitem dat je vaak gaat dragen en behoorlijk wat van je lijf gaat moeten verdragen en omgekeerd. Het is dus zeer belangrijk dat je voelt wat je koopt en dat je het minimaal hebt kunnen testen.

Online kan je per slot van rekening veel gemakkelijker verschillende winkels vergelijken en de beste koopjes eruit pikken voor die ideale jas. Het nadeel uiteraard is dan dat je die jas niet goed hebt kunnen passen en dus misschien een miskoop doet. Gelukkig kennen veel online shop een goede return-policy. Kijk voor de zekerheid vóór je je droomjack aanschaft na wat je precies moet doen om je aankoop te kunnen terugsturen, gesteld dat deze toch niet binnen je verwachtingen zou vallen. Nog een voordeel van online je hardloopjack bestellen, is dat je er niet per se voor naar een gespecialiseerde winkel hoeft te rijden. Ook zijn er tientallen reviews te vinden van andere gebruikers die je vaak een beter inzicht geven op de kwaliteit van een jack, iets wat je in een fysieke winkel nooit tegen zal komen.

Bekijk alle hardloopjacks

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!