Garmin Vivofit jr 3
- Activiteiten worden gestimuleerd met spelletjes
- Klusjes met beloningen
Apple Watch SE (2022) 4G
- Prachtig, groot en scherp display
- Vele activiteiten om te tracken
Garmin Vivomove Sport
- Hybride scherm met echte wijzers is goede training voor klokkijken
- Stappen en andere informatie snel te zien na tikken op touchscreen
1. Garmin Vivofit jr 3
Waarom wel kopen?
- Activiteiten worden gestimuleerd met spelletjes
- Klusjes met beloningen
- Batterij gaat een jaar mee
Waarom niet kopen?
- Geen ingebouwde GPS
De Garmin Vivofit Jr. 3 houdt in alles rekening met de behoeftes, het gedrag en belevingswereld van een kind: van het flexibele maar stevige bandje tot aan de kleurkeuzes, interface en de vele stimulerende en handige functies.
De bandjes passen om polsen van 130-175 mm (vanaf ongeveer 4 jaar) en het fijne kleurenscherm is ook in zonlicht goed af te lezen.
Het horloge kan gekoppeld worden met de Garmin Jr. app, waarop leuke spelletjes gespeeld kunnen worden… als het kind actief genoeg is geweest tenminste.
Natuurlijk worden de stappen van het kind bijgehouden en je kunt er zelfs een wekelijkse challenge van maken als je de Vivofit Jr. 3 koppelt aan andere Garmin horloges.
Erg nuttig – voor kind en ouder – is dat er een lijstje met klusjes gemaakt en bijgehouden kan worden, waarvoor het kind virtuele munten krijgt. Hiervoor kun je als ouder later dan echte beloningen geven.
Voor de veiligheid kun je contactgegevens van belangrijke personen in het horloge zetten en via de ICE-widget in beeld krijgen.
De Vivofit Jr. 3 is te personaliseren met eigen wijzerplaten en is te krijgen in verschillende kleuren en thema’s, zoals verschillende Marvel-helden of Disney-prinsessen.
Tenslotte is het een groot voordeel dat je het horloge niet op hoeft te laden: de (goedkope) knoopcelbatterij gaat een jaar mee, waarna je deze alleen even moet vervangen.
2. Fitbit Ace 3
Waarom wel kopen?
- Vrolijke uitstraling
- Touchscreen zorgt voor makk
- Door vervangbare bandjes groeit horloge met kind mee
Waarom niet kopen?
- Geen ingebouwde GPS
De Fitbit Ace 3 heeft een mooie, slanke vormgeving, zoals we die een beetje kennen van fitness trackers en is verkrijgbaar in twee kleurcombinaties: blauw/groen en zwart/rood. Niet heel veel keus dus, maar voor de meeste kids waarschijnlijk aantrekkelijk genoeg.
En als je de kleuren toch niets vindt, koop je gewoon een andere bandje, want de Ace 3 heeft verwisselbare bandjes. Je kunt op den duur ook kiezen voor een groter bandje.
De Ace 3 is waterdicht en heeft geen kleurenscherm maar wel een touchscreen én leuke animaties na het halen van prestaties.
De geanimeerde watchfaces en virtuele medailles stimuleren kinderen om in actie te komen. En nadat ze dit gedaan hebben, kunnen ze eventueel hun eigen statistieken inzien in de Fitbit App.
De Ace 3 kan ook de slaapkwaliteit bijhouden, heeft een timer en stopwatch en gaat zo’n 8 dagen mee voor hij opnieuw opgeladen moet worden.
De Fitbit Ace 3 kan gewoon de hele dag en overal gedragen worden, ook in de regen of in het zwembad, want hij is waterdicht tot 50 meter.
Bekijk de uitgebreide Fitbit Ace 3 review
3. Apple Watch SE (2022) 4G
Waarom wel kopen?
- Prachtig, groot en scherp display
- Vele activiteiten om te tracken
- Contact houden en locatiebepaling mogelijk
- Fijne bediening en interface
Waarom niet kopen?
- Koppeling met iPhone noodzakelijk
- Niet goedkoop
Goed, dit is niet officieel een kindersmartwatch en ook wat betreft prijs is dit een beetje een buitencategorie, maar vanwege de gebruiksvriendelijkheid en fijne functies noemen we hem toch maar even: de Apple Watch SE.
(Als je het qua prijs niet al te gek te maken, kun je trouwens ook kijken of je een Apple Watch SE 2021 kunt vinden.)
De Apple Watch SE moet je wel koppelen met een iPhone om hier echt wat mee te kunnen, maar dit kan gelukkig ook een ouder zijn, die een ‘Delen-met-gezin’-groep kan aanmaken.
Heb je dit eenmaal gedaan, dan profiteer je van al het moois dat de Apple Watch SE te bieden heeft, zoals tracking van vele activiteiten, waarbij bijvoorbeeld de stappen visueel aantrekkelijk in beeld gebracht zijn met de bekende ringen.
Maar er zijn ook fijne functies voor ouders die in contact willen blijven met hun kind, zoals een walkie talkie-functie en locatiemeldingen.
En er is ook de mogelijkheid om een ‘geofence’ in te stellen, zodat je een melding krijgt als je kind een ingestelde grens voorbijgaat.
De batterij gaat ongeveer 18 uur mee, dus je moet wel regelmatig opladen.
De Apple Watch SE is het meest geschikt voor wat oudere kinderen, die wat meer en serieuzer sporten en misschien al een eigen smartphone hebben.
4. Vtech Kidizoom DX2
Waarom wel kopen?
- Foto’s en video’s maken
- Klokkijk-hulp
- Leuke én educatieve spelletjes
Waarom niet kopen?
- Geen GPS
- Aan de grote kant
De Kidizoom DX2 van Vtech is een erg populaire smartwatch voor kinderen. En het is niet moeilijk om te zien waarom: het is een compleet multimedia device voor om je pols.
Op het mooie kleurenscherm kunnen allerlei spelletjes worden gedaan, maar dan wel op een verantwoorde manier. Vaak zijn het namelijk educatieve spelletjes of zitten er actieve opdrachten aan vast.
Het horloge helpt je kind ook met klokkijken, zowel in analoge als digitale vorm, waarbij een stem de tijd opleest om het kind te helpen.
Hoe leuk het horloge ook is, het is uiteraard niet de bedoeling dat kinderen alleen maar zitten te gamen op het apparaatje.
Daarom is het fijn dat je ook ouderlijk toezicht in kunt schakelen. Door bijvoorbeeld toegang tot spelletjes onmogelijk te maken, of een maximale tijdsduur in te schakelen, van 15 tot 90 minuten.
Er zit een stemrecorder op en ook een camera, om (selfie) foto’s en zelfs video’s mee te maken, voor alle aanstormende vloggers.
Natuurlijk houdt het horloge ook je stappen bij.
Ouders kunnen het kind zelf alleen niet in de gaten houden want er zit geen belfunctie of GPS op.
De Kidizoom DX2 is verkrijgbaar in verschillende opvallende kleuren, waaronder paars, blauw en roze.
5. One2track Connect Move SE
Waarom wel kopen?
- Bellen en gebeld worden
- GPS locatiebepaling
- Leuke kleuren en vormgeving
- Met standaard prepaidkaart
Waarom niet kopen?
- Geen spelletjes
- Geen uitdagingen voor activiteiten
Waar je met de Kidizoom DX2 je kinderen niet kunt volgen, is dit bij de Connect Move van One2Track juist de belangrijkste functie.
Je zou het een GPS horloge kunnen noemen of een belhorloge, maar het punt is dat ouders met dit horloge perfect met hun kroost in contact kunnen blijven. Daarin is de Connect Move echt een uitblinker.
Het horloge wordt direct geleverd met een prepaid-simkaart met een (klein) starttegoed, dat je eenvoudig kunt opwaarderen in de bijbehorende One2Track telefoonapp.
Zo kun je je kind bellen en kan hij zij ook jou zelfstandig bellen als dat nodig is.
Verder heeft het horloge een positioneringssysteem waarmee je nauwkeurig en in realtime de locatie van je kind kunt bepalen. Met de geofencing-optie kun je ook een gebied bepalen waarbinnen je kind moet blijven en krijg je een melding als het hierbuiten komt.
Ook kunnen er geschreven en gesproken berichten verzonden worden.
De One2Track Connect Move heeft ook een stappenteller maar en een alarmfunctie maar dat is het zo’n beetje. Geen spelletjes dus of andere toeters en bellen.
Maar dat geeft niet, want wat het horloge doet, doet het goed.
Bovendien heeft de Connect Move een mooie ronde form factor en leuke kleuren, waaronder oranje, groen, roze en blauw.
6. Garmin Vivomove Sport
Waarom wel kopen?
- Hybride scherm met echte wijzers is goede training voor klokkijken
- Stappen en andere informatie snel te zien na tikken op touchscreen
- Verschillende sportprofielen voor bijhouden activiteiten
- Wegdraaiende wijzers leuke ‘attractie’
Waarom niet kopen?
- Geen ingebouwde GPS
- Geen spelletjes of uitdagingen
Wil je je kind goed trainen in klokkijken, op een ‘gewone’ analoge wijzerplaat? (Bijvoorbeeld omdat veel kinderen tegenwoordig alleen maar digitale klokken snappen.)
Maar wil je daarnaast wel activiteiten kunnen tracken en profiteren van een aantrekkelijk, interactief display?
Overweeg dan ook eens de Garmin Vivomove Sport!
De Vivomove Sport is een uniek, hybride horloge met echte wijzers en een digitale laag die je ziet als je op het touchscreen tikt of veegt.
Dan heb je toegang tot allerlei informatie zoals je stappen, hartslag, inkomende berichten van je telefoon, het weer, wekkers en nog veel meer.
Je hebt verschillende sportprofielen waaronder het kind zijn activiteiten kan bijhouden en opslaan en daarnaast wordt ook zijn of haar slaapkwaliteit gemeten.
Mocht je dit willen bijhouden, dan kan het kind ook nog opslaan hoeveel glazen water het per dag drinkt.
Dat alles is verpakt een prachtige vormgegeven ronde horlogekast, waarbij de wijzers automatisch uit de weg draaien als je op het scherm tikt voor meer informatie.
Het formaat van 40 mm is goed geschikt voor kinderen en de Garmin Vivomove Sport is verkrijgbaar in unieke, frisse kleuren, zoals mintgroen, cacao, en ivoor.
7. Amazfit GTS 4 Mini
Waarom wel kopen?
- Aantrekkelijk, Apple Watch-achtig scherm
- Veel sportprofielen
- Ingebouwde GPS
- Lekker licht
Waarom niet kopen?
- Geen spelletjes of challenges
Wil je een lekker allround smartwatch hebben, zoals de Apple Watch SE, maar dan voor een aantrekkelijke prijs? Dan zouden we zeker de Amazfit GTS 4 Mini willen aanraden.
De GTS 4 Mini is niet zo heel erg mini maar heeft met 42 mm op zich een prima formaat, zeker voor de wat oudere/grotere kinderen.
Dat lijkt sowieso de meest geschikte doelgroep te zijn, aangezien er niet allerlei opvallende, speelse animaties langs komen of felle neonkleuren voor de horlogekast te kiezen zijn (maar zeker een aantal aantrekkelijke kleuren voor de bandjes, zoals mintgroen en lichtroze).
Je kunt meldingen ontvangen van je smartphone, het weer bekijken via de weer-widget, je slaap bijhouden en je activiteiten bijhouden onder een van de vele (ruim 100) sportprofielen.
En ja, dat betekent natuurlijk ook dat er stappenteller op het horloge zit.
En aangezien er ingebouwde GPS op zit, zijn de routemetingen behoorlijk nauwkeurig.
De Amazfit GTS 4 Mini heeft bovendien een mooi Amoled touchscreen en is met zijn 31 gram heerlijk licht om de pols.
Ook niet verkeerd: de batterij gaat (maximaal) twee weken mee.
Waar moet je op letten als je een kindersmartwatch koopt?
Een kindersmartwatch is (meestal) meer dan een wat kleinere variant van een volwassen smartwatch.
Hoewel oudere kinderen zeker uit de voeten kunnen met gewoon een gebruiksvriendelijke, betaalbare ‘normale’ smartwatch, zijn er flink wat functies en kenmerken die specifiek op een kinder smartwatch te vinden zijn.
Smartwatch voor kinderen
Waarom een speciale smartwatch voor kinderen? Heel simpel, kinderen hebben meestal andere behoeftes en voorkeuren dan volwassenen.
Het is daarom goed om hierop te letten als je een kindersmartwatch gaat kopen:
Stappenteller, fitness tracking en bewegingsfuncties
Smartwatches voor kinderen zijn om te beginnen, net als de varianten voor volwassenen, geschikt voor het bijhouden van stappen. Net als voor volwassenen is het voor kinderen immers belangrijk dat ze genoeg bewegen.
Als je nog een stapje verder wilt gaan en je kind allerlei verschillende sporten zou willen bijhouden, kun je kijken of er (genoeg) sportprofielen op het horloge zitten.
Uniek voor kindersmartwatches zijn daarnaast de stimulerende challenges die dikwijls te doen zijn. Bijvoorbeeld door samen met gezinsleden te kijken wie de meeste stappen in een week zet.
Maar ook kunnen soms spelletjes worden ‘vrijgespeeld’ nadat een kind actief genoeg is geweest.
Spelletjes en beloningen op smartwatch
Over spelletjes spelen gesproken, dit is iets dat kinderen graag doen en veel smartwatch bieden dan ook spelletjes aan op smartwatches, of nemen een spel- of beloningselement op in verschillende functies of opdrachten.
Smartwatch jongen vs smartwatch meisje?
Het hoeft zeker niet altijd, maar vaak hebben meisjes toch net een niets (of juist heel) andere smaak dan jongens.
Daarom zijn kindersmartwatches meestal in allerlei verschillende kleuren te verkrijgen, verschillende designs voor de bandjes, of met vele mogelijke thema’s voor de wijzerplaten.
Kindersmartwatch met belfunctie
Je wilt als ouder – zeker als ze wat jonger zijn – goed contact kunnen houden met je kinderen. Voor als ze aan het spelen zijn, bijvoorbeeld, en naar huis moeten komen of spontaan naar een vriendje of vriendinnetje gaan.
Dan is het prettig dat je kunt bellen met je kind via de smartwatch; en andersom. Vaak zijn het maar een paar nummers die het kind zelfstandig kan bellen maar dit is in principe genoeg.
Smartwatch kind met GPS en locatiebepaling
Het is een veilig gevoel als je, indien nodig, precies kunt zien waar je kind zich bevindt. Daarom beschikken aardig wat smartwatches voor kinderen over ingebouwde GPS en een geofencing systeem.
Hiermee kun je enerzijds de exacte locatie van de smartwatch vinden en anderzijds een gebied instellen waarbinnen het kind moet blijven; en waarbij je een melding krijgt als dit gebied verlaten wordt.
Kindersmartwatch koppeling met telefoon-app (Android en iOS)
Tenslotte is het slim om te kijken op wat voor manier een smartwatch voor kinderen gekoppeld kan worden aan een smartphone; of dit nu de smartphone van het kind of de ouder is.
Via de smartphone kan de ouder controle houden over het kind, kunnen beloningen en resultaten van activiteiten worden bekeken, slaapgegevens worden ingezien en nog veel meer.
Andersom kan zo’n koppeling er ook voor zorgen dat een (ouder) kind meldingen van zijn smartphone binnenkrijgt op zijn smartwatch.
Bekijk ook: Beste smartwatch.
Sommige horloges zijn voor hun functies heel erg afhankelijk van de koppeling met een telefoon – zoals de Apple Watch SE – dus het is goed om na te gaan hoe dit voor jouw gewenste model werkt.
Veel gestelde vragen
Wat is de beste smartwatch voor een kind?
Er zijn verschillende goede opties voor goede kindersmartwatches, van de Garmin Vivofit Jr. 3 tot de One2Track Connect Move en de Apple Watch SE.
Het is belangrijk te kijken naar de wensen als ouder en de behoeftes van het kind.
Een belfunctie en GPS om je kind te kunnen lokaliseren zijn bijvoorbeeld bijzonder nuttig; en een spelelement en challenges op een horloge kunnen een kind stimuleren om meer te bewegen.
Is een kindersmartwatch waterdicht?
Ja. Een enkele uitzondering daargelaten, is vrijwel elke smartwatch voor kinderen waterdicht (meestal tot 50 meter).
Wat wel zo fijn – en veilig – is, want dan hoeven ze hun horloge niet af te doen als ze gaan zwemmen, door fonteintjes rennen of op een andere manier waterpret hebben.
Dan kunnen ze het horloge ook niet kwijtraken en kunnen ouders altijd (op afstand) toezicht houden.
Waarom een smartwatch voor een kind?
Een smartwatch voor een kind is niet slechts een gimmick. Het helpt een kind met klokkijken, zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel, meer bewegen.
Bovendien is het een handig middel voor ouders om contact te houden met hun kind(eren) en ze op een veilige manier vrijheid te kunnen bieden.
Kun je bellen met een kindersmartwatch?
Er zijn zeker smartwatches waarmee kinderen kunnen bellen (zonder tussenkomst van een telefoon). Hiervoor moet er een simkaart in het horloge geïnstalleerd worden.
Soms werkt deze in combinatie met een abonnement maar vaak is het een prepaid-kaart, met een beltegoed dat je steeds kunt opwaarderen.
Vanaf welke leeftijd zijn er smartwatches?
Al vanaf een jaar of vier kan een kind een smartwatch dragen.
Zodra kinderen klok kunnen kijken, of wanneer ze dit aan het leren zijn, wordt een horloge of smartwatch steeds interessanter. Daarvóór kan het ook al, maar hoe kleiner ze zijn, hoe minder functies er nodig zijn.
Een GPS-functie om te weten waar je kind is, is juist op jonge leeftijd al nuttig.
Conclusie: wat is de beste smartwatch voor kinderen?
Wat is de beste smartwatch voor kinderen? Het niet zo heel verrassende antwoord is dat hier geen goed antwoord op is. Het hangt af van de leeftijd van het kind, persoonlijke behoeftes, smaak én budget.
De Apple Watch SE biedt de meeste functies, het mooiste scherm, de soepelste interface en gewoon de meest luxe ervaring… maar tegelijkertijd is dit model minder specifiek gericht op kinderen. En de prijs ligt ook wat hoger dan gemiddeld.
De Garmin Vivofit Jr. 3 en Fitbit Ace 3 hebben bijvoorbeeld wel echt een duidelijke focus op de belevingswereld van kinderen, met spelletjes en challenges.
Het grote voordeel van de One2Track Connect Move is dat je hiermee optimaal in verbinding met het kind kunt blijven, vanwege de GPS en belfunctie. Daarnaast heeft dit horloge ook nog leuke kleurtjes.
Wil je juist meer toeters en bellen, dan moet je bij de Vtech Kidizoom DX2 zijn, die allerlei spelletjes aan boord heeft en zelfs een camera voor het maken van foto’s en video’s.
Eén unanieme winnaar aanwijzen is dus eigenlijk onmogelijk. Wat deze lijst wel duidelijk maakt, is dat er voor ieder kind – en iedere ouder – een goede kindersmartwatch te vinden is.
Welke kindersmartwatch kies jij? Laat het ons weten in de reacties hieronder!
Garmin Vivofit jr 3
- Activiteiten worden gestimuleerd met spelletjes
- Klusjes met beloningen
Apple Watch SE (2022) 4G
- Prachtig, groot en scherp display
- Vele activiteiten om te tracken
Garmin Vivomove Sport
- Hybride scherm met echte wijzers is goede training voor klokkijken
- Stappen en andere informatie snel te zien na tikken op touchscreen