Bose QuietComfort 45
- Zeer goede actieve noise cancelling.
- Uitstekend draagcomfort.
Bose 700 Noise Cancelling
- Instelbare actieve noise cancelling met 11 niveaus.
- Prima ruisonderdrukking tijdens het telefoneren.
Motorola Sound Koptelefoon
- Zeer lage aanschafprijs
- Ingebouwde actieve noise cancelling
1. Bose QuietComfort 45
- Zeer goede actieve noise cancelling.
- Uitstekend draagcomfort.
- Zowel hoge als lage tonen worden uitstekend weergegeven.
- Oorschelpen slijten tamelijk snel.
- Windgeluiden worden minder goed gedempt.
- Gamers missen stereogeluid voor hun oriëntatie in het spel.
Heel cool is de Bose QuietComfort 45 in de kleur zwart. Met een kleine 300 euro betaal je er wel een beetje voor, maar wij vinden dat voor deze sport koptelefoon niet zo’n probleem.
De Bose beschikt over een hoogwaardige actieve noise cancelling functie. Die beviel ons echt goed, want door de uitstekende tegengeluiden word je nauwelijks door je omgeving gestoord.
Dat vonden we buiten heel fijn, maar ook binnen in de sportschool kwamen we in onze eigen cocon terecht. Alleen de windgeluiden op de fiets blijven soms wat storend aanwezig.
Hoge tonen worden perfect weergegeven en ook de lage tonen zijn nadrukkelijk aanwezig. Het draagcomfort van deze Bose is echt uitstekend.
De oorschelpen zijn lekker zacht. Alleen het zachte materiaal ervan kan vrij snel slijten. ‘Heavy users’ worden er soms al na een jaar mee geconfronteerd. Je kunt ze trouwens wel vervangen.
Voor gamers blijkt het gebruik van de bluetooth verbinding met geluid plus spraak minder geschikt. Het geluid wordt dan namelijk mono, waardoor je de oriëntatie in je spel verliest.
Kortom: met de Bose QuietComfort 45 genoten we enorm van onze muziek, vooral tijdens het hardlopen en bij workouts in de sportschool.
Bestel veilig en snel:
2. Bose 700 Noise Cancelling
- Instelbare actieve noise cancelling met 11 niveaus.
- Prima ruisonderdrukking tijdens het telefoneren.
- Bijgeleverde lader voor in het stopcontact.
- Koptelefoon is niet opvouwbaar.
- Met een volle accu werkt hij maar 20 uur.
Met de Bose Noise Cancelling Headphones 700 in de kleur zwart, krijg je een sport koptelefoon in handen uit het hoge segment. Je betaalt er al gauw 325 euro voor, maar dan krijg je wel echt waar voor je geld.
De actieve noise cancelling functie blijkt bijzonder goed en ook erg uitgebreid. Je kunt hem namelijk naar eigen smaak instellen. Daarbij kies je uit maar liefst 11 verschillende niveaus.
Dat is dus handig in het verkeer. Als je de straatgeluiden wilt horen, zet je de noise cancelling gewoon laag.
Ruisonderdrukking zit ook goed verwerkt in de microfoons waarmee je telefoneert. Dat is handig voor degene met wie je belt, want die hoort jouw stem helder en zonder andere geluiden.
Bij deze sport koptelefoon wordt een lader voor in het stopcontact meegeleverd. Jammer genoeg kun je de koptelefoon niet opvouwen. Ook de accuduur van 20 uur vonden we wat krap.
De Bose Noise Cancelling Headphones 700 kies je vanwege de hoge kwaliteit en de veiligheid in het verkeer.
Bestel veilig en snel:
3. Miiego Boom Mini
- Prijs onder de 100 euro
- Uitstekend geluid
- Oorschelpen wasbaar op 30 graden
- Accuduur van 21 uur
- Geen ingebouwde actieve noise cancelling.
- On-ear sport koptelefoon. Zit daardoor iets minder stevig op je oren.
Een stuk goedkoper ben je uit met de MIIEGO BOOM miini sport koptelefoon. Deze kost nog net geen 100 euro en heeft een erg comfortabele pasvorm.
De oorkussens kun je eenvoudig wisselen. Bovendien kun je ze ook wassen op 30 graden. Dat is hygiënisch, dus het is niet erg als je flink loopt te zweten tijdens het sporten.
Wij vonden dat deze koptelefoon goed op je hoofd blijft zitten. Hij weegt ook maar 155 gram en dat is niet veel. Wel blijft on-ear altijd wat minder stabiel dan over-ear.
Ook over de accuduur zijn we dik tevreden. Die bedraagt namelijk 21 uur en dat is voor zo’n gunstig geprijsde sport koptelefoon een prima tijdsduur.
Het geluid is van hoog tot laag echt mooi. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat er geen actieve noise cancelling in deze koptelefoon zit.
Daarom is dit een sport koptelefoon die we vooral voor de wat rustigere plekken aanraden. Bijvoorbeeld buiten het centrum van de stad, op het strand of in het bos.
Bestel veilig en snel:
4. Motorola Sound Koptelefoon
- Zeer lage aanschafprijs
- Ingebouwde actieve noise cancelling
- Lange accuduur van 24 uur
- Licht van gewicht
- Goed geluid, maar wel iets minder goed dan bij de topmodellen
De Motorola MOTO XT 220 BLK is een echte prijskiller. Hij heeft een prijs die net onder de 40 euro ligt. Hij is opvouwbaar en over-ear.
Zorgt zo’n lage prijs dan niet voor mindere kanten? Oké, het geluid is echt goed, maar wel iets minder subliem dan bij de dure modellen.
Daar staat tegenover dat er een heuse noise cancelling functie op zit, die we best goed vonden werken. Je kunt ook lang van de muziek genieten, want de accu houdt het maar liefst 24 uur vol.
Deze sport koptelefoon weegt trouwens maar 163 gram. Dat is niet veel en daardoor voel je hem eigenlijk nauwelijks op je hoofd zitten. Je kunt hem ook gebruiken met de meegeleverde audiokabel.
Kies je voor deze Motorola sport koptelefoon, dan spaar je jouw budget terwijl je er een hoogwaardige koptelefoon met actieve noise cancelling voor terugkrijgt.
Wat ons betreft is hij ideaal voor sporten, fietsen en gebruik in huis.
Bestel veilig en snel:
Waar moet je op letten als je een sport koptelefoon wilt aanschaffen?
Wanneer je een sport koptelefoon gaat aanschaffen, is het goed om te bedenken in welke situaties je hem het meest zult gaan gebruiken. Bovendien speelt daarnaast je budget een belangrijke rol.
De ene sport koptelefoon is immers de andere niet en de keuze voor een bepaald model brengt altijd een paar concessies met zich mee. Dat is meestal wel iets minder het geval bij een heel duur exemplaar.
Om je te helpen bij het maken van je keuze, hebben we hierna een aantal zaken op een rij gezet. We raden je aan om daar op te letten als je jouw nieuwe sport koptelefoon kiest.
Noise Cancelling
De techniek die in koptelefoons wordt gestopt is steeds beter. De kwaliteit van het geluid is inmiddels al erg hoog. De technologie om dit geluid in haar volle omvang te kunnen beluisteren ontwikkelt zich ook snel.
We doelen hier op de actieve noise cancelling technologie, waarmee buitengeluiden uit je gehoor worden geëlimineerd. Dat klinkt behoorlijk futuristisch, maar het is inmiddels werkelijkheid.
Hoe dat in zijn werk gaat? In de sportkoptelefoon zitten enkele microfoons ingebouwd. Daarmee kun je bijvoorbeeld telefoneren. Maar deze microfoons detecteren ook voortdurend de geluiden in de omgeving.
Om de storende werking van die geluiden op te heffen, produceert een koptelefoon met actieve noise cancelling zogenaamde ‘tegengeluiden’. Die tegengeluiden drukken de buitengeluiden weg, waardoor alleen het geluid van jouw muziek overblijft.
Het is een prachtige techniek die vaak het beste is uitgebalanceerd in de duurdere modellen. Toch komt deze techniek ook steeds vaker met succes terug in de goedkopere sport koptelefoons.
In veel gevallen werkt de actieve noise cancelling vanuit een standaard instelling. Op elk moment worden omgevingsgeluiden dus met dezelfde intensiteit weggezuiverd.
Zijn die geluiden plotseling heel hard, dan zul je ze een beetje horen. Ze overstijgen dan het gemiddeld gekozen niveau van actieve noise cancelling.
Sommige duurdere sport koptelefoons zijn echter uitgerust met actieve noise cancelling waarvan je zelf het niveau kunt bepalen. Je beschikt dan bijvoorbeeld over 11 verschillende standen.
Daarmee kun je zelf kiezen of je de omgevingsgeluiden helemaal niet wilt horen, een beetje wilt horen of vrij duidelijk wilt horen. Die keuze is vooral erg veilig in druk verkeer, als je er doorheen aan het fietsen, hardlopen of wandelen bent.
Ontdek ook de beste koptelefoon voor hardlopen.
On-ear koptelefoon of over-ear?
Wanneer je de sport koptelefoons goed bekijkt, zie je een belangrijk verschil. Soms sluiten de schelpen de oren helemaal af, terwijl bij andere modellen de schelp op het oor blijft staan.
Wat jij het prettigst vindt aanvoelen, is vaak een persoonlijke overweging. Over-ear kan namelijk broeierig zijn, zeker bij warm weer.
Maar een over-ear koptelefoon zit wel een stuk steviger op je hoofd, hij klemt zich immers vast rond je oren. Dat is iets wat je bij een on-ear sport koptelefoon niet hebt.
Een on-ear koptelefoon is meestal een stuk lichter. Wel kan het gevolg daarvan zijn dat bij snelle bewegingen de on-ear koptelefoon eerder verschuift.
De kwaliteit van het geluid dat uit de koptelefoons komt is van een vergelijkbaar niveau. Alleen heeft een on-ear sport koptelefoon meestal geen actieve noise cancelling aan boord.
Niet onlogisch natuurlijk, want om evenwichtige tegengeluiden te produceren is een afsluiting rond de oren noodzakelijk.
Je zou verwachten dat een over-ear sport koptelefoon door zijn grotere formaat een forsere accu aan boord heeft. Dat kan zo zijn, maar dit heeft geen langere gebruiksduur tot gevolg.
Actieve noise cancelling kost namelijk behoorlijk veel energie. De buitengeluiden moeten met microfoons worden gedetecteerd en er moeten tegengeluiden worden gegeven.
Het gevolg is dat een on-ear sport koptelefoon meestal een gebruiksduur heeft die tussen de 25 en 30 uur ligt, terwijl een over-ear koptelefoon rond de 20 uur blijven steken.
Accuduur
We noemden het net al even. Wanneer je een goede sport koptelefoon zoekt, is het belangrijk om oog te hebben voor de gebruiksduur.
Ook is het verstandig om erop te letten hoe lang het opladen duurt. Sneller opladen maakt je flexibel, want je kunt vrij kort voordat je gaat trainen nog snel even de accu op het juiste niveau brengen.
Dit hoeft niet altijd een laadniveau van 100 procent te zijn, want een 80 procent lading is ook al goed. Daar kun je een flink aantal uren mee gaan trainen.
Je zult misschien denken dat hoe duurder de sport koptelefoon is, hoe hoger de kwaliteit van de accu zal zijn.
Toch lijkt dit mee te vallen. Zelfs een sport koptelefoon van een paar tientjes kan al een accuduur laten zien van meer dan 20 uur.
Oorschelpen en hun oorkussens
Hygiëne is belangrijk als het om sportbeoefening gaat. Je transpireert behoorlijk en het is fijn als je de sport koptelefoon goed kunt schoonmaken.
Dit geldt bijvoorbeeld voor de hoofdband van de koptelefoon. Is hij van glad siliconenmateriaal gemaakt, dan kun je hem met een vochtig doekje goed schoonmaken.
Belangrijker nog zijn de oorschelpen die redelijk stijf tegen je oren zitten. Zeker in de zomer kan dit warm aanvoelen, met zweten tot gevolg.
Bij sommige duurdere modellen zijn de oorkussens eenvoudig uit de schelp te verwijderen. Ze kunnen soms gewassen worden op 30 graden, zodat je ze samen met je sportkleding in de wasmachine kunt gooien.
Die verwisselbare oorkussens zijn ook handig bij slijtage. Heb je ze intensief gebruikt, dan kun je los een nieuw setje oorkussens kopen. De sport koptelefoon voelt dan weer als nieuw aan je oren.
Overigens is het verstandig om hier alvast een beetje op vooruit te lopen. Doordat er steeds nieuwe koptelefoons op de markt komen, kunnen de oorkussens van eerdere types van de markt verdwijnen. Wees daarom slim en schaf gelijk een reservesetje aan.
Het gewicht
Hoe je het gewicht van een koptelefoon ervaart is voor iedereen heel persoonlijk. Toch is een licht gewicht meestal het prettigst, vooral omdat de koptelefoon dan niet snel van je hoofd zal slingeren.
Een over-ear sport koptelefoon is vaak zwaarder dan een on-ear exemplaar. Daar kan zomaar een verschil van 100 gram tussen zitten.
Ter vergelijking: een vederlicht model on-ear koptelefoon weegt bijvoorbeeld 150 gram, terwijl de over-ear versie 250 gram weegt. Een flink gewichtsverschil dus in verhouding tot het totaalgewicht.
Het is meestal de over-ear sport koptelefoon die het meeste weegt. Dat is niet onlogisch, want de grotere oorschelpen zorgen daar onder andere voor.
Ook de accu in een over-ear koptelefoon zal vaak iets zwaarder zijn. De actieve noise cancelling functie vereist immers veel energie, terwijl de gebruiksduur concurrerend moet blijven ten opzichte van andere sport koptelefoons.
Meenemen in je tas of je jaszak
Zo’n sport koptelefoon is natuurlijk leuk om te gebruiken, maar er zijn misschien momenten dat je hem liever even opbergt. Dat gaat met de ene koptelefoon een stuk makkelijker dan met de andere.
Sommige modellen zijn namelijk opvouwbaar. Dat is ideaal als je hem in je tas of (wijde) jaszak wilt stoppen. Bij zo’n opvouwbaar model kun je de oorschelpen naar binnen vouwen. Hij wordt er direct veel compacter door.
Voordat je nu denkt dat alleen een dure sport koptelefoon inklapbaar is, helpen we je even uit de droom. Er zijn goedkope modellen die je eenvoudig kunt inklappen, terwijl dit bij sommige dure modellen soms niet kan.
Conclusie
Er zijn best wat puntjes waar je op moet letten als je een sport koptelefoon gaat aanschaffen. We noemden: actieve noise cancelling, draagcomfort, gebruiksduur, hygiëne, gewicht en opvouwbaarheid.
Misschien had je verwacht dat de duurdere modellen op alle punten beter zouden scoren. Maar dat is lang niet altijd zo. Zo maakt het veel verschil of je voor on-ear of over-ear kiest.
Die keuze heeft namelijk invloed op de aanwezigheid van actieve noise cancelling, het gewicht en de gebruiksduur van een volle accu.
Kortom, bedenk eerst welke van de genoemde punten voor jou echt belangrijk zijn. Heb je dit op een rijtje gezet, kies dan de mooiste sport koptelefoon die je online tegenkomt. Succes!
Bose QuietComfort 45
- Zeer goede actieve noise cancelling.
- Uitstekend draagcomfort.
Bose 700 Noise Cancelling
- Instelbare actieve noise cancelling met 11 niveaus.
- Prima ruisonderdrukking tijdens het telefoneren.
Motorola Sound Koptelefoon
- Zeer lage aanschafprijs
- Ingebouwde actieve noise cancelling