Zo kom van je blaren af zodat je snel weer zonder pijn kunt hardlopen

Vrijwel elke hardloper krijgt vroeg of laat te maken met voetblaren als gevolg van het hardlopen. Blaren zijn pijnlijk en dus vervelend. Ze belemmeren je tijdens het hardlopen. En trouwens ook daarna. Lees in dit artikel wat een blaar eigenlijk is, hoe je blaren als hardloper kunt voorkomen en, wanneer voorkomen niet is gelukt, hoe je ze kunt verzorgen.

Wat is een blaar?

Blaren worden eenvoudigweg door wrijving veroorzaakt. Voetblaren tijdens het hardlopen ontstaan doordat je sokken of je schoenen een beetje langs je voethuid schuren. Gedurende de eerste kilometers van je run zul je daar weinig last van ondervinden. Naarmate je huid echter langer aan die schuring wordt blootgesteld, zul je steeds meer last krijgen van blaarvorming.

Door de herhaaldelijke wrijving worden de huidcellen op verschillende plekken van je voet als het ware uit elkaar getrokken. Vervolgens vult het aangetaste, onderhuidse gebied zich met vocht. De functie van een blaar is om het onderliggende weefsel te beschermen. Blaarvorming is vreemd genoeg dus een natuurlijke, beschermende reactie van je huid. Blaren komen vooral voor op plaatsen met een harde hoornlaag zoals de handpalmen en de voetzolen.

Hoe ontstaan blaren eigenlijk?

Diverse factoren kunnen de mate van wrijving vergroten. De meeste blaren ontstaan in de zomermaanden, met name tijdens de langere runs. Naast warmte kunnen ook het dragen van verkeerd, niet goed passend schoeisel, het lopen van een hoger tempo en voetafwijkingen een rol spelen. Blaren ontstaan dikwijls tijdens wedstrijden. Je loopt dan namelijk vaak verder en ook harder dan tijdens trainingen. Je voeten gaan dan meer opzetten en daardoor knellen.

Toename van de wrijving op je voetzolen kan ontstaan wanneer je natte schoenen krijgt, bijvoorbeeld omdat je in plassen bent gestapt. Op die manier ontstaat nog meer wrijving. Wanneer de wrijving kleine bloedvaten in je voeten kapotmaakt, dan ontstaat vervolgens een bloedblaar. (Door)lopen wordt dan best wel lastig en een goede tijd kun je dan sowieso vergeten. Tenzij je een harde motherfucker bent zoals David Goggins (aanrader!).

David Goggins

Hoe kunnen hardlopers blaren voorkomen?

Je voorkomt blaren tijdens het hardlopen door goede voetverzorging toe te passen. Zowel een te bezwete (vochtige) als een te droge huid, vergroten de mate van wrijving. Een vocht inbrengende crème die je aanbrengt voordat je gaat hardlopen, kan de vochtigheid van je voeten op het juiste peil houden.

Het is verstandig om synthetische sokken te dragen. Die helpen namelijk om vocht bij de huid van je voeten af te voeren. Ook kan het aanbrengen van tape onder je voeten helpen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wrijving tussen je voet en je schoen/sok vermindert.

Ook kun je besluiten om tijdens het hardlopen twee paar sokken over elkaar te dragen om blaren te voorkomen. Dat is slim want hierdoor vindt de wrijving tussen de sokken plaats en niet – of in ieder geval een stuk minder – tussen sok en huid. In dat geval moet je wel zorgen dat je voldoende grote schoenen hebt. Je voeten moeten namelijk nog wel voldoende bewegingsruimte hebben en niet knellen.

Na herhaaldelijke belasting verandert je huid overigens. De hoornlaag wordt dikker op plaatsen waar de belasting voortdurend groter is. Daar ontstaat eelt waardoor de kans op blaren uiteindelijk wordt verkleind. Je kunt dit proces trouwens versnellen door gebruik te maken van speciale verhardende crème.

Blaren verzorgen

Bij het hardlopen komen de meeste blaren voor op de uiteinden van de tenen, op de bal van de voet en op de hiel. De exacte plek waar ze bij jou ontstaan heeft vaak ook een beetje te maken met je loopstijl en voetafwikkeling. Meestal verdwijnen blaren na een tijdje automatisch. Uiteindelijk zal het wondkorstje op de blaarplek loslaten en zal er nieuwe huid ontstaan. Afhankelijk van de diepte en van de omvang van de blaar kan dit proces enkele dagen tot meerdere weken duren. Maak je dus niet te druk wanneer je een blaar hebt.

Toch moeten blaren ook niet zo maar worden genegeerd. Behalve dat ze behoorlijk pijnlijk kunnen aanvoelen, kan een ontstoken, open blaar in het ergste geval leiden tot bloedvergiftiging als gevolg van het ontstaan van een infectie.

Behandeling van een kleine blaar

Als je blaar redelijk klein is, dan kun je die het beste intact laten. De huid dient namelijk toch als beschermlaag voor de blaar dus het is verstandig daar niks aan te veranderen. Je kunt het blaartje wel met een stukje vilt of een stukje schuimrubber inkapselen. Knip een gat in het midden van het viltje / rubbertje en plaats dat precies over de blaar heen. Plak dat vervolgens met een verbandgaasje af en de blaar zal redelijk snel indrogen en genezen.

Behandeling van een grote blaar

Een grote blaar (> 5 mm) kun je beter wel doorprikken en leeg laten lopen. Die is anders vaak te pijnlijk en geeft te veel last. Het is belangrijk om de naald die je voor het doorprikken gebruikt, te steriliseren met wat alcohol. Zorg er ook voor dat de handen gereinigd zijn.

Gebruik geen vuur voor sterilisatie. De koolstofdeeltjes op de naald kunnen alleen maar voor infectie zorgen.

Als je grote blaar is leeggelopen, kun je die ook weer met een verbandje afdekken om bacteriën niet te laten binnendringen. Verwissel het verbandje zo nu en dan tijdens het genezingsproces en laat je blaar tussentijds weken in soda.

Het vel van de blaar wel of niet afscheuren

Het afscheuren van het vel van je blaar is en blijft een beetje een horroridee. Het advies is om pas wanneer driekwart van de huid rondom de blaar los zit, het velletje los te trekken. De losse huid heeft verschillende functies en zal bij onschuldige huidaandoeningen toch nog bescherming bieden tegen onder andere infecties. Je wilt echter niet dat het vel ongecontroleerd los scheurt want dat zorgt dan vaak voor nieuwe wondjes. Gebruik voor het afscheuren van je blaarvel een pincet, een mesje of een schaartje. Wel eerst even steriliseren met alcohol natuurlijk.

Probeer de grote blaar vervolgens zo veel mogelijk met rust te laten. Alles waarmee je de blaar aanraakt, van handen tot instrumenten, vergroot alleen maar de kans op het ontstaan van infecties. Hou de grote blaar wel goed in de gaten. En wanneer een blaar toch ontstoken raakt, is het verstandig om toch even naar de huisarts te gaan.

Hardlopen met een blaar

Hardloper in de natuur

Ben je een die-hard-hardloper en kun je het niet laten om toch te gaan hardlopen al heb je een voetblaar? Dan is het het beste om gebruik te maken van een speciale blarenpleister. Nogal eens wordt vaseline gebruikt om de blaar vochtig te houden en de wrijving te verminderen. Dat kan, maar vaseline werkt alleen bij kortdurende trainingen (of wedstrijden). Ga je langer dan een uur hardlopen dan zorgt vaseline juist voor meer wrijving.

Alles even samengevat

Waarschijnlijk krijg je als hardloper zo nu en dan te maken met voetblaren. Blaren ontstaan door wrijving en zijn feitelijk een beschermende reactie van de huid. Ze voelen echter vaak pijnlijk aan. Je kunt ze onder andere voorkomen door je voeten vooraf te prepareren met verzorgende crème, door goed op de pasvorm van je schoeisel te letten en door dubbele sokken te dragen.

Heb je dan toch een blaar, probeer die dan in eerste instantie zo veel mogelijk met rust te laten. Je kunt het gebied rondom de blaar conditioneren. Op die manier kun je zelfs met een blaar doorlopen. Is de blaar te groot en te pijnlijk dan ontsnap je er niet aan om hem door te prikken en na verloop van tijd het velletje eraf te trekken. Doe dit echter met aandacht en waak voor voldoende reinheid en sterilisatie.

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!