Hoeveel calorieën verbruik je tijdens je vaste hardlooproutine?

Waarschijnlijk weet je wel dat wanneer je bijvoorbeeld af wilt vallen je calorie-inname lager moet zijn dan het aantal calorieën dat je op een dag verbruikt. Om op gewicht te blijven moeten deze twee componenten ongeveer gelijk aan elkaar zijn. Het kan daarom handig zijn om het aantal calorieën dat je verbruikt tijdens een training bij te houden.

Hoeveel calorieën verbruiken we met hardlopen vs. met wandelen?

Vaak wordt er gezegd dat je met hardlopen evenveel calorieën verbruikt als met wandelen over een gelijk afgelegde afstand. Toch lijkt dit zeker niet zo te zijn. Omdat je tijdens het hardlopen veel meer bewegingen maakt kost dit je ook meer zuurstof.

Bovendien houd je met wandelen je benen vrij stijf, terwijl je tijdens het hardlopen als het ware continu op en neer springt.

Tijdens een onderzoek van wetenschappers van de “Syracuse University” is het aantal verbruikte calorieën vergeleken tussen een groep mannen en vrouwen die zijn gaan hardlopen en zijn gaan wandelen.

Wat opvallend is is dat na een loop van ongeveer 1600 meter de mannen gemiddeld 124 calorieën hebben verbruikt door het hardlopen en 88 calorieën door het wandelen.

Bij de groep van vrouwen lag het totale aantal verbruikte calorieën iets lager, namelijk 105 door te gaan hardlopen en 74 door te gaan wandelen.

Het verschil tussen mannen en vrouwen komt voornamelijk door het verschil in gewicht.

Het mag dus duidelijk zijn dat je een stuk meer calorieën verbruikt door middel van hardlopen dan door te gaan wandelen.

Bovendien kun je in dezelfde tijd een grotere afstand afleggen door middel van hardlopen en zal het verschil tussen het aantal verbruikte calorieën alleen maar groter worden.

Als we kijken naar het aantal verbruikte calorieën na een work-out min het aantal calorieën dat je lichaam verbruikt zou hebben als je alleen maar op de bank zou hebben gezeten dan hebben de mannen gemiddeld 105 calorieën tijdens het hardlopen verbruikt en 52 tijdens het wandelen.

Voor de vrouwen is dit 91 tijdens het hardlopen en 43 tijdens het wandelen.

Dit heeft ook te maken met het feit dat je na je training nog wat extra calorieën verbruikt, omdat je stofwisseling omhoog gaat. Dit wordt ook wel “after burn” genoemd. Met hardlopen kun je dus twee keer zoveel calorieën verbruiken als met wandelen.

Als je dezelfde afstand ook nog eens twee keer zo snel aflegt met hardlopen als met wandelen kom je uit op een calorieverbruik dat vier keer zo hoog ligt als wanneer je gaat wandelen.

Hoeveel calorieën verbruik je met hardlopen?

Zoals je hebt kunnen zien kun je met hardlopen een flink aantal calorieën verbranden. Maar het echte aantal verbruikte calorieën voor jouw training is natuurlijk niet hetzelfde als het aantal calorieën dat je buurman verbruikt met hardlopen.

Hoeveel calorieën je precies verbruikt is namelijk compleet afhankelijk van verschillende factoren.

Zo heb je hierboven kunnen lezen dan vrouwen gemiddeld minder calorieën verbruiken dan mannen. Mannen zijn namelijk over het algemeen zwaarder en verbruiken dan ook gemiddeld meer calorieën dan vrouwen.

Naast je gewicht is natuurlijk ook de afstand die je hebt afgelegd en de snelheid tijdens het hardlopen bepalend voor het aantal calorieën dat je verbruikt tijdens je training.

Bereken hier het aantal verbruikte calorieën

Via deze calculator kun je het aantal verbruikte calorieën voor jezelf bepalen.

klik hier om naar de calculator te gaan

Als je bijvoorbeeld als vrouw van zestig kg een afstand van vijf kilometer hebt gelopen in een tijd van vijfendertig minuten zal je ongeveer zo’n 309 calorieën hebben verbruikt.

Als je geen sporthorloge hebt die voor je uitrekent hoeveel calorieën je hebt verbruikt kun je dus prima na een training alsnog het aantal verbruikte calorieën bepalen middels deze calculator.

Met welke sport verbrandt je de meeste calorieën?

Als we kijken naar allerlei verschillende sporten kun je door middel van hardlopen een hoop calorieën verbruiken. Wanneer je ongeveer 11 kilometer per uur loopt kun je zo’n 11,5 calorieën per kilogram per uur verbruiken.

Tijdens squash ligt dit nog net wat hoger, namelijk op 12.

Maar bijvoorbeeld fietsen op een tempo van 16 kilometer per uur levert je maar 4 calorieën per kilogram per uur op en zwemmen of een potje basketbal zo’n 6 calorieën per kilogram per uur.

Zie hieronder een aantal verschillende sporten met daarbij het aantal verbruikte calorieën.

Activiteit kcal / kg / uur
Aerobics 6
Badminton 4,5
Basketbal 6
Fietsen (16 km/u) 4
Fitness 5,5
Handbal 8
Hardlopen (11 km/u) 11,5
Hockey 8
Joggen (6 km/u) 7
Judo / karate 10
Racefietsen (25-30 km/u) 12
Schaatsen 7
Spinning 9
Squash 12
Tafeltennis 4
Tennis 7
Touwtje springen 8
Voetbal 7
Volleybal 3
Wandelen (5 km/u) 3,5
Zwemmen 6

Hoe kun je er voor zorgen dat je meer calorieën verbruikt tijdens het hardlopen?

Als je graag zoveel mogelijk calorieën wilt verbranden kun je je hardlooptraining ook zwaarder maken. Door jezelf bijvoorbeeld te blijven uitdagen om je snelheid te verhogen zul je meer calorieën verbruiken. Wanneer je bijvoorbeeld over een stuk van 1600 meter geen tien minuten doet maar acht minuten zul je al snel zo’n twintig procent meer calorieën verbruiken.

Een intervaltraining kan ook voor een hoger verbruik van calorieën zorgen. Vooral na de training zal je lichaam dan nog langer druk bezig zijn met het verbranden van vet en het herstel.

Pas natuurlijk wel op dat je je lichaam niet forceert om in één keer veel sneller te gaan dan normaal. Door dit rustiger op te bouwen zul je minder risico lopen op vervelende blessures en toch meer calorieën kunnen verbranden.

Push jezelf dus een beetje harder te gaan, maar niet zo hard dat je totaal niet meer kunt praten.

Opzwepende muziek kan je hierbij helpen om je een duwtje in je rug te geven. Zorg uiteraard wel voor een goede warming-up! Lees hier meer over het belang en voorbeelden van een goede warming-up voordat je aan je hardlooptraining begint.

Conclusie: calorieverbruik met hardlopen

Door middel van hardlopen kun je een hoop calorieën verbranden om zo bijvoorbeeld meer vet te verbranden en wat af te vallen. Om te kijken hoeveel calorieën je tijdens je training hebt verbruikt kun je, als je geen sporthorloge of activity tracker hebt, gebruik maken van bovenstaande calculator.

Als je de volgende keer wat meer calorieën wilt verbruiken kun je je training zelf eenvoudig verzwaren door middel van het opvoeren van je snelheid of door een intervaltraining te doen.

We wensen je veel succes met het verbranden van calorieën bij je volgende work-out!

Bronnen:

The Secret to Burning More Calories on Your Run | Health
How Many Calories Are You Really Burning? | Runnersworld

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!