Eliud Kipchoge < 2 uur marathon

Yes, het is gelukt. De mens heeft een nieuwe mijlpaal bereikt op het gebied van sport. Er is een hardloper die de magische grens van de 2 uur op de marathon heeft doorbroken. Hij liep de 42 kilometer en 195 meter in oktober 2019 om precies te zijn in 1 uur, 59 minuten en 40 seconden. De naam van deze historische barrièrebreker: Eliud Kipchoge.

Wie is Eliud Kipchoge?

Wie is Eliud Kipchoge?

Het zal je niet verbazen. We hebben het hier over marathonlopen en als je het dan over records hebt, heb je het eigenlijk ook automatisch over Keniaanse atleten. Kipchoge werd in Kenia geboren in 1984. Volgens sommige bronnen rende hij elke dag een flinke afstand naar school. Daar werd waarschijnlijk de basis gelegd voor zijn hardlooptalent.

Toch was Kipchoge tot zijn 16e levensjaar niet serieus met de hardloopsport bezig en was hardlopen voor hem vooral een middel om van A naar B te komen. Pas na het jaar 2000 werd zijn talent ontdekt en ging hij zich professioneel richten op het hardlopen.

Volle prijzenkast

En toen ging het letterlijk en figuurlijk snel met de hardloopcarrière van Eliud. Al na enkele jaren pakte hij de eerste serieuze prijzen door onder andere als junior wereldkampioen te worden. Aanvankelijk richtte hij zich nog met name op relatief korte afstanden zoals de 1500 en 5000 meter.

In 2003 werd hij ook als senior wereldkampioen op die laatste afstand, onder andere door Hicham El Guerrouj, de wereldrecordhouder op de 1500 meter anno 2019 in de eindsprint te verslaan. Lekker als zoiets lukt terwijl je pas een paar jaar aan atletiek doet.

In de jaren daarna bleef Kipchoge zich toeleggen op de korte afstanden en prijzen winnen. Pas in 2012, toen hij al bijna 30 jaar oud was, maakte hij zijn debuut op de halve marathon. In 2013 pakte hij zijn 1e serieuze prijs op die discipline en in dat jaar liep hij ook zijn eerste hele marathon. Dat deed hij meteen in 2:05 uur.

In 2016 verbeterde hij zich al tot 2:03 en naderde hij het toenmalige wereldrecord al tot op 8 seconden. In Berlijn in 2018 was het wel raak en bracht hij het record op 2:01:39. Dat record staat eind 2019 nogsteeds.

Eliud Kipchoge is momenteel de Usain Bolt van de lange afstand.

Hoezo dan nu < 2 uur marathon?

Hoezo dan nu < 2 uur marathon?

Het officiële wereldrecord staat dus nogsteeds op die tijd net boven de 2 uur die Kipchoge liep in Berlijn. Dat hij inmiddels wel al onder de 2 uur heeft gelopen, verdient daarom uitleg. Al in 2017 naderde hij de 2 uur grens op het racecircuit van Monza in Italië tijdens een officieuze race. Daar bleef hij op 25 seconden van de 2 uur grens steken. (Bron)

Ook in 2019 werd een zogenaamde experimentele run door zijn sponsor Nike voor hem georganiseerd onder de naam “Breaking-2-project”. Bij beide races werd door wetenschappers vooraf onderzocht aan welke facetten allemaal aandacht gegeven moest worden om de magische barrière te slechten.

En in 2019 in Wenen was het daarom wel raak tijdens de experimentele run van Kipchoge in die plaats. Net als in Monza wordt ook dit record echter niet erkend als een officieel wereldrecord omdat er sprake was van te veel ondersteunende condities. Dat neemt niet weg dat Kipchoge de tijd van 1 uur, 59 minuten en 40 seconden toch echt helemaal zelfstandig heeft gelopen. Maar daarbij werd hij dus wel op een aantal manieren geholpen.

De hulp die Kipchoge kreeg bij zijn legendarische run

Aan bijna alles was vooraf aandacht gegeven tijdens de recordpoging van Kipchoge in Wenen:

  • Het parcours in Wenen was gekozen omdat het qua tijdzone maar een uurtje scheelt met Kenia, waar Kipchoge woont en traint. Het parcours was bovendien vrijwel vlak. De weercondities in Wenen waren ideaal.
  • Lijnen op de weg gaven de ideale lijn aan zodat Kipchoge geen meter te veel zou lopen.
  • Drank en voeding werden hem onderweg door medelopers aangereikt. Normaal moet je die zelf van een tafel pakken.
  • Hij werd begeleid door 41 tempohazen die elkaar afwisselden en in V-formatie voor hem uit en net achter hem liepen voor optimale aerodynamica (beperking luchtweerstand).
  • Hij maakte gebruik van speciaal door Nike ontwikkelde schoenen in een licht voorwaartse stand om bare-foot-running te simuleren. De schoenen bevatten bovendien een ingebouwde plaat van koolstofvezel met een extra dempende werking. (Bron)
  • Vanuit het voertuig dat voor de groep uitreed werd met een groene laser continue het loopschema op het wegdek geprojecteerd.

En natuurlijk stonden langs het afgezette parcours duizenden mensen om hem aan te moedigen, maar dat is normaal bij een marathon. Natuurlijk roept vooral de toepassing van de speciale hardloopschoen wat vragen op. Dat wekt de suggestie dat er ongeoorloofde middelen werden toegepast.

Begrijp echter goed: het voordeel van deze hardloopschoen is vooral dat door stimulering van de teenlanding met name de gewrichten worden ontzien. Door de betere demping kan een hardloper sneller herstellen van trainingen en dus intensiever trainen. De schoenen bevatten dus geen motortje ofzo en de atleet moet het toch echt zelf doen.

< 2 uur marathon: hoe is snel is dat nu eigenlijk?

< 2 uur marathon: hoe is snel is dat nu eigenlijk?

De prestatie van Kipchoge is niet eenvoudig te bevatten. In minder dan 2 uur tijd een marathon lopen komt overeen met een gemiddelde snelheid van 21 kilometer per uur. Een beetje doortappen en je zit daaraan met je fiets. Maar ja, dit is hardlopen. De snelheid komt overeen met 17 seconden per 100 meter. Dat is geen uitmuntende sprinttijd maar voor velen al vrijwel niet meer haalbaar.

En dat geldt al helemaal voor de tijd van 68 seconden per rondje op de atletiekbaan. Dat is echt flink doorlopen. En wanneer je dan met je tong op je schoenen binnen deze tijdslimiet over de finishlijn komt……….. moet je nog eens 104 rondjes in dat tempo. O ja, zonder pauze.

Om in minder dan 2 uur tijd een marathon te kunnen lopen moet je dus continue een moordend tempo vasthouden. Een tempo dat voor veel mensen, zelfs geoefende atleten, gevoelsmatig tegen het sprinten aan zit. Om een visueel beeld te krijgen zou je dit filmpje eens moeten bekijken waarin het tempo op een loopband wordt gevisualiseerd (vanaf 2:00). Je wordt er al moet van door ernaar te kijken.

Wat is nog meer mogelijk?

De Marathon is een evenement dat gebaseerd is op het verhaal van de Griekse soldaat Pheidippides die de Grieken in Athene het nieuws bracht van de historische overwinning in de slag bij het stadje Marathon. De afstand naar Athene die Pheidippides moest afleggen kreeg later de naam van het dorp. (Bron)

Inmiddels is de marathon dé iconische afstand binnen de lange-afstand-atletiek. In ons land drukken we langere afstanden in kilometers uit. In veel Engelstalige landen heeft echter ook de mijl als afstand zo’n magisch karakter.

Volgens officieuze bronnen liep de snelste man ter wereld rond 1850 de Engelse mijl (ruim 1.600 meter) rond de 4 minuten en 30 seconden. Een marathon is ruim 26 Engelse mijlen. Kipchoge moest deze prestatie dus 26 keer achter elkaar leveren om de prestatie van < 2 uur op de marathon te kunnen leveren.

Als je kijkt naar de ontwikkeling van de atletieksport dan wordt vaak het wereldrecord op de mijl als voorbeeld gehanteerd. (Bron) Pas in 1954 was een atleet voor het eerst in staat om de barrière van 4 minuten te passeren. In de jaren daarna leverden echter nog eens duizenden atleten deze prestatie en werd het record uiteindelijk op naam gebracht van de eerdergenoemde en door Kipchoge ook verslagen Hicham El Guerrouj met 3 minuut 43. Mocht je als mens in staat zijn om dat tempo vast te houden gedurende de gehele afstand dan loop je de marathon binnen de 1 uur en 40 minuten.

Dat wordt waarschijnlijk een hele opgave de komende 100 jaar. Maar de sport wordt steeds professioneler en men krijgt steeds meer grip op allerlei facetten die een rol spelen. Wanneer we uitgaan van eenzelfde ontwikkeling in de tijd op de marathon als bij een 1-mile-run, dan zou dat betekenen dat de snelste mens rond de 21e eeuw rond de 1 uur en 50 minuten loopt.

Op dit moment is zo’n prestatie nog een onmenselijk vooruitzicht. Maar bedenk wel dat Eliud Kipchoge met zijn prestatie van het lopen van een marathon < dan 2 uur momenteel al het onmenselijke presteert.

Laat ons weten wat jij van de prestatie van Kipchoge op de marathon vindt. Laat een bericht achter!

Bekijk de black friday deals:

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!