Hardloopblessure? Dit heb je aan je zorgverzekering

Hardlopen staat bekend als een sport die veel pijntjes kan opleveren. En dat is niet zo gek: de belasting is namelijk groot. Bij beginners én ervaren lopers liggen blessures op de loer. Wat kun je doen om ze te voorkomen? En wat vergoedt je zorgverzekering als je toch naar de fysiotherapeut of sportarts moet?

Zo voorkom je een hardloopblessure

Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig kun je zelf veel doen om pijnvrij te blijven hardlopen. Een aantal tips:

  • Zorg voor goede hardloopschoenen. Laat je adviseren in een hardloopwinkel. Zo weet je zeker dat je schoenen kiest die bij je voeten passen. Zitten de schoenen comfortabel, stabiel en heb je genoeg grip? Dan loop je een stuk lekkerder dan op je oude gympen. Blijf ook niet te lang doorlopen op je schoenen. Schaf een nieuw paar aan voordat je oude helemaal versleten zijn.
  • Bouw rustig op. Loop niet te hard van stapel. Bouw je training rustig op door te beginnen met een warming-up. Zorg er daarnaast voor dat je niet ineens veel meer kilometers per week gaat rennen. Zo geef je je lichaam de tijd om te wennen aan de belasting.
  • Zorg goed voor je spieren. Doe af en toe wat rek- en strekoefeningen, neem eens een massage en vergeet ook de rustdagen niet. Let ook op je voeding en drinken: door de goede producten te kiezen kun je je herstel bevorderen.

Behandeling hardloopblessures

De naam zegt het al: de acute blessure ontstaat plotseling. Denk bijvoorbeeld aan het verzwikken van je enkel. Een chronische blessure bouwt langzaam op. Eerst voel je een stijve spier, later krijg je last van een vervelende pijn. Het is belangrijk om niet te lang met een blessure te blijven lopen. De behandeling en het herstel duren dan ook minder lang. Bij hardloopblessures kun je terecht bij:

  • Een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan je helpen met een behandeling en advies. Hij kan je spieren masseren en oefeningen geven die het herstel bevorderen.
  • Een sportarts. Voor een sportmedisch onderzoek kun je bij de sportarts terecht. Na zo’n onderzoek weet je welke activiteit en belasting je lichaam aankan. Ook kan een sportarts je tips geven bij het voorkomen van blessures.
  • Een podotherapeut. Is je blessure ontstaat door de manier waarop je staat of loopt? Dan kan een podotherapeut je helpen.
  • Een sportpodoloog. Heb je voetklachten of voetblessures die tijdens het hardlopen zijn ontstaan? Dan kun je voor een behandeling naar de sportpodoloog. Je krijgt dan ook advies over de juiste hardloopschoenen.

Wat vergoedt je zorgverzekering?

Heb je een hardloopblessure en wil je hiervoor behandeld worden? Dan is het goed om te weten dat je vaak een aanvullende verzekering nodig hebt om de kosten vergoed te krijgen. Dit geldt voor fysiotherapie (als je ouder bent dan 18 jaar), maar ook voor een behandeling door een sportarts, podotherapeut of sportpodoloog.

Op zoek naar een verzekering die zorg bij hardloopblessures vergoedt? Let er tijdens het zorgverzekering vergelijken dan goed op hoe de aanvullende pakketten per zorgverzekeraar verschillen. Independer heeft een handig overzicht met alle vergoedingen per verzekeraar. Klik hier voor de vergoeding fysiotherapie en vergoeding podotherapie.

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!