Ontdek de beste handschoenen om koude, kleffe en zwetende handen te voorkomen

Veel mensen vinden het heerlijk om in de winter naar buiten te gaan, zelfs wanneer het regent of vriest. Ook als hardloper hoef je het uitoefenen van je hardloophobby niet uit te stellen tot de lente aanbreekt. Maar om gezond en prettig te kunnen hardlopen in winterse omstandigheden, is het wel van belang dat je je je goed voorbereidt. Deze tips omtrent het dragen van hardloopkleding in de winter helpen je daarbij.

In dit artikel zoemen we speciaal in op de noodzaak tot het dragen van goede hardloophandschoenen. We helpen je om het juiste paar hardloophandschoenen aan te schaffen.

Bekijk de top 10 hardloophandschoenen

Hardlopen in de winter is goed voor het immuunsysteem

Hardlopen in de winter is goed voor het immuunsysteem

Door te gaan hardlopen in de winter versterk je je weerstand. Wanneer je regelmatig gematigd sportief bezig bent gedurende 30 minuten tot een uur, dan verklein je daarmee de kans om ziek worden. Je voorkomt daarmee griep, hoesten en verkoudheid. (bron). En juist doordat mensen in de winter meer bij elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes, is de kans op de verspreiding van ziektes groter. Sporten heeft daarnaast een positief effect op je stresslevel en ook dat verbetert je immuunsysteem.

Waarom is het dragen van goede hardloophandschoenen belangrijk?

Wanneer men niet de juiste hardloopkleding draagt neemt het risico op infecties, zeker bij een fikse inspanning juist toe. Daarnaast zijn je spieren door het weer kouder waardoor de kans op verrekking groter wordt door het effect van kou op je lichaam.

Als hardloper verlies je vooral veel lichaamswarmte via je handen. Daarin zitten bovendien veel zenuwuiteinden waardoor je handen gevoeliger zijn voor kou dan veel andere lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld je benen. Je merkt de kou aan je handen ook eerder op en dat geeft een onprettig gevoel.

Bij extreme kou kan het gevoel in de vingers tijdelijk zelfs verloren gaan. Dit zorgt bovendien voor een droge en soms zelfs gebarsten huid. Daar hou je ook na je hardloopsessie nog wel even last van. Door comfortabele hardloophandschoenen te dragen houd je plezier tijdens en na het hardlopen.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van hardloophandschoenen?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van hardloophandschoenen?

Bescherming tegen weersinvloeden vormt de belangrijkste functie van hardloophandschoenen. Maar wanneer je helemaal onbezorgd wilt gaan hardlopen zijn er ook andere zaken waarop je kunt letten. Wij sommen alle aandachtspunten die een rol kunnen spelen bij de aanschaf van een paar hardloopschoenen graag even voor je op.

Thermische eigenschappen

Wanneer mensen in winterse omstandigheden naar buiten gaan dan zullen ze er over het algemeen vooral voor proberen te zorgen dat ze het niet koud krijgen. Wanneer je in de winter gaat hardlopen produceert je lichaam tijdens het sporten echter zelf ook de nodige warmte. Je start koud maar kunt het tijdens je ‘run’ ook gemakkelijk té warm krijgen.

Vandaar dat het erg belangrijk is om erop te letten dat de balans die ergens ligt tussen onderkoeling en oververhitting goed bewaakt blijft.

Het dragen van gewone handschoenen is geen slimme oplossing. Het zweet wordt daarbij namelijk niet goed naar buiten toe afgevoerd, waardoor je handen nat en klef worden.

Goede hardloophandschoenen zijn gemaakt van functionele materialen die speciaal ontwikkeld zijn om mee te hardlopen.

Naast het bieden van isolerende warmtebescherming zullen goede hardloophandschoenen je handen ook beschermen tegen wind en regen die allebei ook voor afkoeling kunnen zorgen. Gore-Tex (GTX) is bijvoorbeeld een dunne membraanlaag die ervoor zorgt dat (wintersport)kleding waterdicht, winddicht maar toch ademend is.

Dit materiaal voert wel transpiratievocht af van binnen naar buiten maar blokkeert vocht, kou en tocht die van buiten naar binnen toe willen.

Is het weer wel al winderig en nat maar is de temperatuur nog niet al te laag zoals dat vaak in de herfst het geval is, kies dan voor dunne hardloophandschoenen zonder thermische (isolerende) laag. Maar zorg wel dat ze ademend en tegelijkertijd vocht- en tochtwerend zijn.

Wanten of vingerhandschoenen?

Wanten of vingerhandschoenen?

Handschoenen hebben vingers in tegenstelling tot wanten. Het is natuurlijk handig dat je je vingers met handschoenen goed kunt bewegen. Maar elke vinger bevat zijn eigen isolatie en om de vingers beweegbaar te houden is het voor een fabrikant moeilijker om veel isolatie rondom die vinger te creëren.

Is het voor jou niet noodzakelijk om bijvoorbeeld je sporthorloge of smartwatch te bedienen tijdens het hardlopen: kies dan voor wanten! Die beperken de beweeglijkheid van je handen weliswaar wat maar ze isoleren beter.

Om de kou tussen de overgang van je hardlooptrui en je handen te beperken, kun je het beste kiezen voor een hardloopsleeve met een duimgat erin. Dat zorgt ervoor dat je trui voortdurende in je handschoenen ‘getrokken’ wordt. Ben je echt en koukleum dan kun je ook nog armwarmers aanschaffen die dankzij een speciale bicepsband niet zullen afzakken tijdens het hardlopen.

Reflecterende hardloophandschoenen

Het weren van wind, vocht en kou is belangrijk voor je gezondheid en je loopcomfort. Maar hardloophandschoenen kunnen ook bijdragen aan je veiligheid tijdens de donkere dagen van het jaar. Kies daarom voor hardloophandschoenen in een fluorescerende kleur en handschoenen die voorzien zijn van reflectoren.

Dan kunnen andere verkeersdeelnemers je beter zien in het donker. Wil je zorgen dat je helemaal goed opvalt tijdens het hardlopen? Bekijk dan het artikel over hardloopverlichting.

Speciale hardloophandschoenen voor touchscreenbediening

Speciale hardloophandschoenen voor touchscreenbediening

Ben jij een hardloper die regelmatig op zijn smartphone kijkt tijdens het hardlopen omdat je je statistieken wilt zien? Of krijg je onderweg wel eens een telefoontje of bericht dat je direct moet kunnen beantwoorden?

Realiseer je dat je een touchscreen niet kunt bedienen met normale handschoenen. Je moet die dan eerst uittrekken. Dat is vervelend en het vertraagt. Gelukkig zijn er hardloopschoenen die uitgerust zijn met speciale touchscreen vingertoppen waarmee je je scherm gewoon kunt bedienen.

Bekijk de top 10 hardloophandschoenen

Waar koop je hardloophandschoenen?

Waar koop je hardloophandschoenen?

Een uitgebreid assortiment van hardloophandschoenen van allerlei topmerken zoals ASICS, Adidas, Nike of Odlo vind je bijvoorbeeld in de zeer uitgebreide hardloopwebshop van All4running. Je vindt hier hardloophandschoenen voor verschillende seizoenen, in verschillende kleuren, met verschillende thermische eigenschappen en met diverse aanvullende karakteristieken.

De budgethardloper kijkt voor geschikte hardloophandschoenen ook bij Bol.com en natuurlijk bij Decathlon.

Wij hopen dat we je met dit artikel goed geholpen hebben bij de aanschaf van hardloophandschoenen die geschikt zijn voor jou. We vernemen graag je feedback op ons artikel. Ook aanvullende opmerkingen die onze lezers nog beter op weg helpen tijdens het hardlopen zijn welkom. Laat dus vooral een bericht achter!

[optin-monster-shortcode id="qaksjd6fdx7ryvngzxyi"]
Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!