Ontdek de beste ademende hardloopmutsen en voorkom bevroren oren

De juiste spullen maken het hardlopen plezieriger en daar word je een goedgemutste, oftewel goed gehumeurde hardloper van.

En over mutsen gesproken: ook in koude weersomstandigheden kun je het hardlopen plezieriger maken, onder andere door het dragen van een hardloopmuts.

In dit artikel leggen we je uit waarom je er een zou gebruiken.

Het doel van een hardloopmuts

Het doel van een hardloopmuts

Wanneer de buitentemperatuur beneden de 5 graden uit komt ervaar je vaak een kou-gerelateerde drempel om de deur uit te gaan en te gaan hardlopen. Zeker wanneer je lichaam nog niet warm is voelt de kou ijzig. Daar kun je je op kleden en wanneer je hele lijf bedekt is valt het allemaal wel mee.

Het enige lichaamsdeel dat je nooit helemaal kunt bedekken is je hoofd. Je moet immers ademen en wat kunnen zien. En hoe warm je het tijdens het hardlopen ook krijgt, vooral je oren zullen vaak steeds kouder aan gaan voelen.

Het lichaam bespaart warmte en energie door de bloedstroom naar de ledematen te verminderen bij koude temperaturen of weersomstandigheden. Het bloed gaat eerst naar de vitale organen. Op die manier zorgt je lichaam ervoor dat die warm gehouden worden zodat ze goed kunnen blijven werken.

De bloedtoevoer naar de handen, voeten, oren en neus verlaagt waardoor hier een koud gevoel optreedt. Oren zijn tevens samengesteld uit kraakbeenweefsel. Ze bevatten niet veel isolerend vet. (bron)

Door een hardloopmuts te dragen voorkom je pijnlijke, koude oren.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hardloopmuts?

Niet iedere muts is even fijn om te gebruiken tijdens het hardlopen.

We zetten een aantal eigenschappen waar je bij de aanschaf van je hardloopmuts op kunt letten, graag voor je op een rijtje:

  1. Zorg dat de muts voldoende warmte biedt (uiteraard).
  2. Kies voor een muts van materiaal dat snel droogt in verband met transpireren (zoals fleece).
  3. Kies een winddicht exemplaar (vooral aan de voorzijde). Sommige warme maar wind doorlatende stoffen bevatten een extra winddicht membraan.
  4. Kies voor een waterdicht exemplaar of in ieder geval een muts die een poosje waterdicht is. (een plastic muts zorgt voor zweten en is niet erg zacht dus je moet een balans zoeken tussen dampdoorlatendheid en waterdichtheid).
  5. Zorg dat de muts niet te strak zit want dan krijg je hoofdpijn.

De hoofdband als alternatief voor de hardloopmuts

Het grote voordeel van het dragen van een hoofdband ten opzichte van een hardloopmuts is dat je het niet zo warm krijgt. Wanneer je haar op je hoofd hebt, dan geeft dat haar namelijk warmte aan je hoofdhuid en wanneer je een muts draagt dan kan dat zorgen voor extra gelaattranspiratie.

Bij een hoofdband zijn je oren mooi bedekt en kan de rest van je (behaarde) schedel goed ademen. Wellicht willen de looks ook iets: zo’n hoofdband ziet er wel een beetje ‘jaren 80’ uit.

Het voordeel van een muts ten opzichte van een hoofdband is dan weer dat je haar bij regen niet of in elk geval minder nat wordt terwijl daar bij het dragen van een hoofdband dan toch kou ontstaat.

Alles even samengevat

Mede omdat je lichaam bij hevige kou je oren als eerste de bloedtoevoer ontneemt, is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen die koude oren voorkomen.

Dat maakt het hardlopen in Winterse omstandigheden een stuk prettiger. Om koude oren te voorkomen heb je de keuze uit een hardloopmuts of een hoofdband.

Mooier wordt je door het dragen van zo’n  accessoire wellicht niet maar toch is het onmisbaar.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!

[GRATIS]
[GRATIS]