Met de groeiende populariteit van trail runs – in feite ‘gewoon’ offroad hardlopen – en niet te vergeten dé trend van de laatste jaren: obstacle runs, is het niet verwonderlijk dat veel merken op zijn minst één trail hardloopschoen in het assortiment hebben. Uiteraard geldt dit ook voor topmerk Adidas.
De Tracerocker is een instapmodel van Adidas, maar wordt als zeer concurrerend beoordeeld. Oftewel, veel lopers vinden het een hardloopschoen die in zijn prijscategorie uitmuntend presteert en in die zin aanvoelt als een veel duurdere schoen. Met een adviesprijs van rond de 100 euro – en een huidige verkoopprijs die dikwijls enkele tientjes lager ligt – is het inderdaad geen enorme aanslag op je bankrekening.
De Adidas Tracerocker is een neutrale en – voor een trailmodel – verrassend lichte schoen, die met verschillende verstevigende materialen goed voorbereid is op ongelijke en bosachtige paden. Het bovenwerk is bestand tegen invloeden van buitenaf, de tussenzool is voorzien van dempende en verende eigenschappen en de slijtzool is uitgevoerd met een grof nopachtig profiel voor een optimale grip.
Hoewel de meeste hardlopers heel tevreden zijn over de manier waarop de Tracerocker met offroad-routes omgaat, zijn sommigen van mening dat de schoen minder geschikt is voor heel rotsachtig of modderig terrein. De uitstraling is in ieder geval robuust en de materialen lijken voldoende stevig en duurzaam te zijn.
Bovenwerk
Het bovenwerk ziet er stevig uit en dat is het ook. Het is gemaakt van een slijtvast ‘ripstop’ textiel dat de binnenkant van de schoen beschermt tegen scherpe en mogelijk schadelijke voorwerpen, zoals stenen en takken. Er is daarnaast op sommige plekken een beschermde bovenlaag aangebracht, vooral rond de voorvoet en hak.
Strips van deze laag lopen ook overdwars over de middenvoet; aan de uiteindes hiervan kunnen de veters bevestigd worden. Dit zorgt voor wat extra steun, alsmede een slimme uiterlijke ‘touch’: de drie strips in het midden vormen namelijk meteen het overbekende Adidas-logo.
De tong en de bovenrand van de schoen zijn gevoerd voor extra comfort en demping. Ook zorgt het voor wat extra steun voor de hak, die hierdoor minder snel omhoog zal komen.
Tenslotte is er nog een lus aangebracht aan (de buitenkant van) het hielgedeelte van de schoen, waarmee de Tracerocker eenvoudiger uit- en aan te trekken is.
Demping
De tussenzool bestaat uit over de gehele lengte uit het veelgebruikte en duurzame EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat)-dempingsmateriaal. Tegenwoordig zijn er materialen (zoals SpEVA of het door Adidas gebruikte Boost-materiaal) die nog een stuk beter dempen en veren maar voor deze prijsklasse in dit een voor de hand liggende keuze. En ja, enkele langeafstandslopers gaven aan te weinig comfort en vering te ervaren, maar voor het merendeel van de trailrunners zal deze schoen prima voldoen.
Extra demping is aanwezig in de vorm van de voorgevormde inlegzool. Indien gewenst kan deze natuurlijk ook vervangen worden door een zool naar keuze.
Slijtzool
Een karakteristiek onderdeel van de Adidas Tracerocker is de robuuste slijtzool, Deze is in het geheel voorzien van een zeer duurzaam rubber, dat naast bescherming tegen slijtage ook veel grip biedt. Het zogenaamde TRAXION-patroon – een grof profiel met vele nopachtige elementen – zorgt voor grip op iedere plek van de voet en in iedere richting of positie van de voet. Ideaal voor op onvoorspelbare, onverharde paden dus.
Conclusie
Als je de Adidas Tracerocker onder ogen krijgt, zul je hem niet snel verwarren met snelle, ultralichte hardloopschoen voor op de weg. Dit is een serieuze – of in ieder geval serieus ogende – trailschoen om bospaden mee onveilig te maken.
Maar in die omgeving presteert-ie dan ook heel behoorlijk. Met zijn stevige, extra beschermende bovenwerk, en duurzame rubberen slijtzool met veel grip is de Tracerocker een schoen die zijn mannetje staat. En dat met een verrassend licht gewicht van (voor mannen) 290 gram.
Ook niet onbelangrijk: de vriendelijke prijs van – als het goed is – niet veel meer dan 100 euro. Je zou hem zelfs nog alleen ‘voor erbij’ kunnen nemen. En als je nog geen trailschoenen hebt: probeer de Adidas Tracerocker gewoon! Je kunt het slechter treffen met een ‘instapper’.
Bart Rietvink
hardloopschoen review
Laat een reactie achter
0 reviews
Er zijn nog geen reviews!