Adidas Ultra Boost Review

9.2
4.6 1
Adidas logo

Voor- en nadelen

  • Geweldig dempende en verende zool
  • Soepel bovenwerk met perfecte pasvorm
  • Voelt licht aan
  • Gaat lang mee
  • Comfortabel
  • Aantrekkelijk uiterlijk
  • De nopjes op de zool kunnen snel slijten en daarmee gripverlies veroorzaken
  • Mogelijk geen ideale pasvorm bij (erg) brede of smalle voeten
  • Hoge adviesprijs

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 303 gram
Dames: 266 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 10 mm
Dames: 10 mm
Hiel hoogte:
Heren: 22 mm
Dames: 22 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 12 mm
Dames: 12 mm
Breedte:
Heren: Normaal
Dames: Normaal

Review

Na de Energy Boost is er nu de Ultra Boost van Adidas, een heerlijke allround hardloopschoen die veel demping biedt en in vele situaties te gebruiken is: zowel voor snelle als lange runs en bij droog en nat weer. Hij wordt in verschillende publicaties gekwalificeerd als de beste hardloopschoen ooit, en hoewel zoiets normaal gesproken als een ongeloofwaardig marketing-praatje moet worden afgedaan, lijkt de Ultra Boost ook daadwerkelijk een realistische kanshebber voor die titel te zijn. Tenminste, als je afgaat op de verschillende reacties van ‘echte’ gebruikers die online zijn verschenen.

Goede resultaten

Bij enkele hardlopers sluit de schoen niet optimaal aan of – bijvoorbeeld bij lichte lopers – is de tussenzool wat te log in vergelijking met de Adidas Energy Boost, maar het overgrote deel van de gebruikers is lyrisch over de Ultra Boost. Sommigen merken op dat je tijdens het lopen nauwelijks merkt dat je een schoen aanhebt. Men is vooral goed te spreken over de verbeterde Boost-demping en het zogeheten Primeknit-bovenwerk, dat je als een soort sok om je voet trekt en optimaal aansluit. Er worden zowel op korte afstanden – zoals een snelle 5K-run – als tijdens marathons goede resultaten mee geboekt. Het enige potentiële struikelblok is de aanzienlijke adviesverkoopprijs van 180 euro. Maar als je een beetje rondkijkt kun je de Ultra Boost inmiddels al voor veel minder krijgen. En dan wordt het ineens voor bijna iedereen een interessante schoen.

Bovenwerk

adidas ultra boost zijkant

Het bovenwerk van de Adidas Ultra Boost is een van de grote pluspunten van het model. Adidas noemt het Primeknit, wat een licht en stevig bovenwerk is, dat zowel enorm soepel is als een perfecte en stevige pasvorm biedt, dat zich aan de voet aanpast tijdens het lopen. Het is uit één stuk vervaardigd, waardoor je niet met een aparte lip hoeft te zitten prutsen – die ook nog eens kan verschuiven tijdens het lopen – maar het geheel als een sok kunt aantrekken. Het vergt in het begin misschien enige gewenning, maar wordt uiteindelijk meestal als prettiger ervaren. Wel is het zaak dat je de veters echt goed aantrekt, zodat de ‘sok’ zich optimaal om de voet sluit. Het systeem en materiaal is vergelijkbaar met het Flyknit-bovenwerk dat Nike gebruikt.

Zoals het geval is bij vele concurrerende modellen, is ook de Adidas Ultra Boost bij de hiel voorzien van een verstevigende schacht – het zogenaamde Fitcounter-hielstuk – voor extra stabiliteit en fixatie.

Demping

De als zeer goed en prettig ervaren verbeterde demping in de tussenzool van de Ultra Boost is wat het model zijn naam geeft. Het is dan ook weinig verrassend dat deze technologie de grootste trekpleister is van de schoen. In de andere Boost-modellen van Adidas beviel de dempende tussenzool al erg goed, maar in de zool van deze Ultra Boost zit, volgens Adidas, nog eens 20% meer aan absorberende TPU-bolletjes. Wat betekent dat de impact van de stappen nog beter wordt opgevangen en als energie wordt teruggegeven aan de loper. En afgaand op de reacties van gebruikers, wordt dit ook echt als een substantiële verbetering ervaren.

Daarnaast is de tussenzool voorzien van het inmiddels klassieke Torsion-systeem, dat Adidas al in 1988 introduceerde, en dat zorgt voor een optimale flexibiliteit en stabiliteit van de middenvoet, en een goede afwikkeling van de gehele voet.

Slijtzool

adidas ultra boost slijtzool

De loopzool van de Ultra Boost kan bogen op materiaalgebruik van (auto)bandenspecialist Continental, voor een goede grip in een verscheidenheid aan condities: nat en droog, en warm en koud. Toch is het duidelijk een schoen voor op de weg en geen trail-schoen, laten gebruikers weten, en is de grip ook onder ijzige omstandigheden wat minder. Maar bij normaal gebruik voldoet de schoen uitstekend.

Adidas noemt de slijtzool ‘Stretchweb-zool’ en het is makkelijk te zien waarom: de zool heeft de structuur van een (spinnen)web, en heeft als eigenschap dat hij meebeweegt met de voet.

Conclusie, uiterlijk en prijs

adidas ultra boost hardloopschoenen

De ‘beste hardloopschoen ooit’ is een discutabele titel, met zoveel verschillende wensen waaraan een schoen moet voldoen en de verschillende voettypen waar een hardloopschoen geschikt voor moet zijn, maar de Adidas Ultra Boost scoort bij veel gebruikers en testers wel gewoon erg goed. En niet alleen functioneel bevalt de Ultra Boost, ook esthetisch gooit het model hoge ogen. Nadelen zijn er nauwelijks, behalve de hoge adviesprijs van 180 euro. Als je er rekening mee houdt dat je bij deze schoen meestal een halve maat groter moet kiezen voor een optimale pasvorm, kan er weinig misgaan. Ga dus gewoon op zoek naar jouw perfecte (en prettig geprijsde) Ultra Boost en geniet!

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!