Altra Escalante Review

9.5
4.8 1
Altra

Voor- en nadelen

  • Goede demping
  • Zacht, comfortabel naadloos bovenwerk
  • Royale teenruimte
  • Veerkrachtig
  • Lichtgewicht
  • Flexibel
  • Te weinig steun voor de hiel, volgens sommige gebruikers
  • Voor sommigen niet ademend genoeg

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Wedstrijdverband
Gewicht:
Heren: 232 gram
Dames: 182 gram
Hiel hoogte:
Heren: 25 mm
Dames: 25 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 25 mm
Dames: 25 mm
Releasedatum:
februari 2017
Breedte:
Heren: Normaal
Dames: Normaal

Review

Het merk Altra kent een bijzondere geschiedenis en ook een bijzondere snelle toename in populariteit. In 2008 besloot hardloper Golden Harper om zijn hardloopschoenen open te snijden, demping uit de hiel weg te halen, en de schoenen weer dicht te maken. Hij kwam tot deze toch wel drastische actie omdat hij veel last had van blessures en dacht dat een te grote heeldrop hiermee te maken had. Je raad het al: zijn zelf aangepaste schoenen bevielen hem prima en al gauw stroomden er ook aanvragen voor dit soort schoenen – zonder heeldrop – van bevriende hardlopers binnen. Het hardloopmerk Altra was geboren, met een filosofie die tot op heden een erg groot succes is gebleken.

Meer over de geschiedenis van Altra in onderstaande video:

Die filosofie concentreert zich op ‘natuurlijk’ hardlopen. Dat betekent niet alleen dat alle Altra-modellen een heeldrop van ‘0’ hebben, maar ook dat de ruimte voor de tenen meer de vorm aanneemt van de (voor)voet. Vaak wil dit ook zeggen dat de (ruimte voor de) voorvoet breder is, waarbij de tenen zich beter kunnen uitstrekken (naar verschillende kanten) tijdens het lopen.

De Escalante is een van de laatste toevoegingen aan de modellijn van Altra en is een neutrale, lichtgewicht en gemiddeld dempende schoen. Hij is erg goed ontvangen en kreeg van Runner’s World al meteen de Editor’s Choice prijs (in 2017). Hoogtepunten zijn de zowel dempende als veerkrachtige EGO-tussenzool en het geweven, naadloze bovenwerk.

Bovenwerk

De Altra Escalante beschikt over een sok-achtige fit die veel gebruikers waarderen. In heel veel (wat duurdere) modellen van de verschillende hardloopmerken zien we een (vrijwel) naadloos bovenwerk van een geweven, ademend materiaal en dat is ook bij deze Escalante het geval. Dit bovenwerk is flexibel – het past zich optimaal aan de voet aan tijdens runs – en het is prettig zacht en comfortabel.

Het hielgedeelte is extra gevoerd om te voorkomen dat de voet omhoogkomt tijdens het lopen. Toch blijkt dit niet voor alle hardlopers even effectief te zijn. Sommigen vinden dat deze oplossing uiteindelijk net iets te weinig steun biedt.

Een van de kenmerken van een Altra-schoen is, zoals gezegd, de (doorgaans) bredere voorkant van de voet, ontworpen om de tenen zich natuurlijk te laten spreiden. Deze teenruimte heeft Altra heel toepasselijk ‘Footshape’ genoemd. Veel gebruikers vinden dit bijzonder prettig en ontspannend. Een mogelijk nadeel kan zich voordoen wanneer je veel scherp bochtenwerk moet doen, waardoor je voeten teveel zijdelings zouden kunnen (ver)schuiven.

Altra Escalante Hardloopschoen-2

Demping

De Escalante heeft Altra’s karakteristieke Zero Drop-tussenzool, maar dat betekent niet dat je hiermee als het ware direct op het wegdek loopt. Ja, de afwikkeling is heel natuurlijk, maar er is wel degelijk genoeg demping aanwezig. De hielhoogte is 25 mm, dus je hoeft niet bang te zijn dat lopen in de Escalantes een harde, oncomfortabele ervaring is. Integendeel. De tussenzool biedt een optimale combinatie van demping, een natuurlijke voetafwikkeling en een laag gewicht.

De foam – of soortgelijk materiaal – die in de middenzool is gebruikt, noemt Altra EGO en zorgt zowel voor goede demping als veel veerkracht. Wat het precies voor materiaal is, is niet duidelijk. – het lijkt geen EVA te zijn – maar het presteert prima. Sommige lopers beschrijven het alsof je over een matras loopt en wensen meer gevoel met het wegdek maar de meesten kunnen de zachtheid erg waarderen.

Slijtzool

In lijn met de de royale ruimte voor je tenen in de voorvoet en de zero drop om de natuurlijke loop te bevorderen, ademt ook de slijtzool de sfeer van puur hardlopen uit door de vorm van de voet en tenen na te bootsen. De zogenaamde FootPod-technologie maakt gebruik van een profiel dat precies de structuur van de botten in je voet volgt, waardoor de zool op een natuurlijke manier met je voet meebeweegt.

Altra Escalante Hardloopschoen-2

Conclusie

De Escalante van Altra krijgt bij veel hardlopers de handen op elkaar. Zeker als je al gewend bent aan schoenen zonder heeldrop, is dit een welkome toevoeging aan het aanbod op de markt, met een fijn, lichtgewicht en naadloos bovenwerk en een prima combinatie van demping en responsiviteit in de tussenzool.

Mocht je normaal gesproken op schoenen met een gemiddelde heeldrop van zo’n 8 tot 12 mm lopen, dan zal het even wennen zijn – je zult ineens spieren op een iets andere manier moeten gebruiken – maar na een run of drie zal het bijna als vanzelf gaan. Sowieso is het aan te raden verschillende soorten schoenen af te wisselen met elkaar. Tenzij je vanwege hiel- of achillesproblemen meet heeldrop nodig hebt, is het alleen maar goed om te variëren, ook met de heeldrop.

De look is aangenaam maar meestal onopvallend. De adviesprijs is, met 140-150 euro, niet heel laag, maar zeker niet excessief voor zo’n kwaliteitsschoen. Ben je in de markt voor dit type schoen, dan is de Altra Escalante er een om niet te laten liggen.

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!