Asics Cumulus 20 Review

8.6
4.3 1

Bekijk meer afbeeldingen op: runningdirect.nl

Voor- en nadelen

  • Lichter, beter ademend bovenwerk
  • Flytefoam-lagen voor optimale combinatie veerkracht en demping
  • Meer ruimte voor tenen
  • Kan in het begin wat stug aanvoelen
  • Minder zachte loopervaring door Flytefoam

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 285 gram
Dames: 236 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 10 mm
Dames: 10 mm
Hiel hoogte:
Heren: 23 mm
Dames: 22 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 13 mm
Dames: 12 mm
Breedte:
Heren: Normaal, Breed
Dames: Normaal, Breed

Review

De Asics Cumulus is alweer toe aan de 20e editie. Hoe je het ook wendt of keert: dat is een goed teken. De veelzijdige en populaire Cumulus – een schoen voor hardlopers met een neutrale afwikkeling – is al vele jaren een vaste waarde in de line-up van Asics: een betaalbare, maar uitstekend presterende schoen.

De Cumulus is feitelijk het ‘kleine’ broertje van de Asics Gel Nimbus. Dit is ook een neutrale schoen, maar is doorgaans uitgevoerd met meer demping en nieuwe snufjes. Dat zie je uiteraard ook terug in de prijs.

In de meest recente uitvoeringen zou de Cumulus nog wel eens een deel van de Nimbus-fans voor zich kunnen winnen, vanwege de voor sommigen (relatieve) hardheid van de Nimbus 21. Bovendien zijn verreweg de meeste vernieuwingen van de Nimbus 21 ook terug te vinden in de Cumulus 20.

Bovenwerk

De Asics Gel Cumulus 20 beschikt over een nieuw naadloos bovenwerk van het zogenaamde Jacquard mesh-materiaal, dat een uniforme uitstraling en gevoel biedt, beter ademend is, en zich goed aan de vorm van de voet aanpast. Tegelijkertijd is het zo licht en flexibel dat je nauwelijks merkt dat het er is. Kortom, erg comfortabel.

De toe-box is wat breder en hoger geworden dan die van zijn voorganger, wat het comfort voor veel lopers ten goede komt. Tegelijkertijd zijn de hielkap en ‘kraag’ wat strakker en steviger geworden. Je hiel blijft goed op zijn plek zitten, zonder dat dit verder irritatie oplevert.

Wel is het hielgedeelte redelijk hoog. Het zal een prettige, natuurlijke afwikkeling voor de meeste lopers niet in de weg staan, maar mensen die last hebben van hun achilleshiel zouden hier problemen mee kunnen ervaren.

Voor betere zichtbaarheid beschikt het bovenwerk bij het hielgedeelte over een reflecterende strip.

Asics Gel Cumulus 20

Demping

Net als in de Kayano 25 en de Nimbus 21, is er in de tussenzool van de Cumulus 20 gebruikgemaakt van twee varianten van het lichte en duurzame Flytefoam: Flytefoam Lyte voor demping en absorptie met daarboven Flytefoam Propel voor meer veerkracht bij het neerkomen en afzetten.

Flytefoam zorgt voor een consistente en betrouwbare respons bij iedere stap, ook tijdens lange afstanden. Het is een effectieve combinatie, die bovendien nog wordt aangevuld met (zichtbare) Gel-demping in de hiel en voorvoet. Dit is nog steeds – of juist nu – erg welkom, omdat het gebruik van Flytefoam de schoen duidelijk minder zacht maakt.

Het grootste gedeelte van de tussenzool bestaat uit het FluidRide-materiaal, dat een combinatie is van Solyte en SpEva (een upgrade van het bekende EVA-materiaal). Deze samenstelling is lichtgewicht, duurzaam, goed dempend en responsief. Daarnaast zorgt de gevoerde Ortholite sockliner voor extra demping en bescherming direct onder de voet.

Net als verschillende andere recente Asics-modellen beschikt de Cumulus 20 over het Impact Guidance System dat onder meer bestaat uit de Guidance Line, bedoeld om de voet na het neerkomen stabiel te houden en over een optimale lijn af te laten wikkelen.

Asics Gel Cumulus 20

Slijtzool

In de slijtzool zien we een bekend beeld via de combinatie van Asics eigen AHAR-materiaal (Asics High Abrasion Rubber) en de DuraSponge, die in de vorige editie van de Cumulus even verdwenen was maar hier een comeback maakt.

AHAR (in de Nimbus wordt overigens het nog betere AHAR-plus gebruikt) is extra stevig en duurzaam rubber op de plekken waar dit het hardst nodig is. In de rest van de zool doet het zachtere DuraSponge-materiaal zijn werk door optimale grip te bieden en voor wat extra demping en comfort te zorgen.

Asics Gel Cumulus 20

Cumulus 20 of Nimbus 21?

De scheidslijn tussen Asics’ vlagschipmodel onder de neutrale hardloopschoenen – de Nimbus – en het (relatieve) budgetmodel – de Cumulus – was altijd wel duidelijk te zien. Maar met de laatste uitvoeringen van beide modellen is de keuze minder voor de hand liggend.

In de Nimbus zul je net iets meer nieuwigheden terugvinden – bijvoorbeeld in de vorm van de hielkap (External Heel Clutching System) of het gebruik van AHAR-plus in de slijtzool – maar wat betreft zachtheid (of stugheid) liggen de modellen nu veel dichter bij elkaar dan voorheen. Als je op zoek bent naar comfort is er niet een uitgesproken winnaar.

Het gebruik van de materialen in bovenwerk en dempingszool is vrijwel gelijk, waarmee het prijsverschil voor sommigen moeilijk te verantwoorden zal zijn. Wat van de Asics Gel Cumulus 20 een mooie allrounder maakt, met veel nieuwe technologieën en updates – twee Flytefoam-lagen, Jacquard-mesh bovenwerk, een ruimere toe-box – voor een zeer acceptabele prijs.

De nieuwe Cumulus zelf uitproberen? Bestel de Asics Cumulus 20 dan snel online en je hebt de schoenen morgen in huis! Kijk rechts voor de beschikbare webshops.

Video - look and feel

Asics Cumulus 20 dames review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!