‘You can’t have your cake and eat it too’ is een bekende Engelse uitdrukking. Wat min of meer betekent dat je keuzes moet maken. In de hardloopschoenenindustrie zou je dit heel goed kunnen zeggen over de wens om een hardloopschoen te maken die zowel goede dempt als heel licht is (en daarmee geschikt voor snelle runs). Het is een vrijwel onmogelijke situatie aangezien demping eigenlijk per definitie meer gewicht toevoegt aan de schoen.
Maar… het moet gezegd Asics kwam een heel eind met de Dynaflyte, een neutrale, lichtgewicht schoen, en komt nu zelfs nog een stukje verder met de Dynaflyte 2. De voornaamste technologie of het materiaal gebruikt in deze schoen – het dempende en lichte FlyteFoam – werd eind 2016 geïntroduceerd en is met veel enthousiasme ontvangen door de hardloopwereld. Het leverde een schoen op die hoge ogen gooide en op slechts een paar puntjes verbetering nodig had.
Deze verbeteringen zijn (grotendeels) doorgevoerd in deze opvolger. Zo is het bovenwerk lichter, beter ademend en sluit het beter om de voet. En deze tweede incarnatie van de Dynaflyte heeft ook nog eens een (iets) lagere adviesprijs. Wat wil je nog meer?
Bovenwerk
De grootste, meest zichtbare veranderingen in deze Asics Dynaflyte 2 zijn terug te vinden in het bovenwerk. Asics heeft hier gebruikgemaakt van speciaal ‘Adept Mesh’-materiaal, dat de huidige trend volgt waarbij het bovenwerk zo naadloos mogelijk ontworpen wordt voor een pasvorm zonder irritatie en zo min mogelijk wrijving.
De zogenaamde ‘discrete vetergaatjes’ zijn zo ontworpen, dat de spanning die ontstaat door het aantrekken van de veters beter verdeeld wordt aan de hand van de vorm van de voet.
Tenslotte is het bovenwerk beter ademend dan voorheen, wat ervoor zorgt dat de voeten minder warm worden tijdens wat langere runs.
Demping
De pièce de resistance van de Dynaflyte 2 is en blijft de tussenzool gemaakt van het speciale Flytefoam. Dit dempende materiaal is 55% lichter dan EVA, het materiaal dat normaal gesproken in hardloopschoenen wordt gebruikt. Maar dat is niet alles: het slimme materiaal absorbeert de schokken ook nog eens 76% beter. Dat is best indrukwekkend. Het is enigszins vergelijkbaar met de Everun-tussenzool van Saucony en Ultra Boost van Adidas, die ook tegelijkertijd extreem licht en zeer goed absorberend en verend zijn.
Los van het fijne FlyteFoam materiaal is er natuurlijk ook nog steeds plaats voor het gepatenteerde Gel dempingssysteem in de hiel, dat schokken absorbeert waardoor de afwikkeling van de voet prettiger verloopt.
Een uitneembare sockliner zorgt hierboven op nog eens voor wat extra demping direct onder de voet. Een prettige eigenschap van deze Comfordry sockliner is dat deze vochtvorming en het ontstaan van vervelende (zweet)geurtjes helpt voorkomen.
Tenslotte maakt ook dit model, zoals vele andere in het assortiment van Asics, gebruik van het Impact Guidance System, dat de voet in de juiste, soepele baan leidt, vanaf het moment van neerkomen tot opnieuw afzetten.
Slijtzool
De slijtzool is (deels) voorzien van het door Asics ontworpen AHAR-rubber, dat staat voor (Asics) High Abrasion Resistant (Rubber). Kortom, het is een stevige rubbervariant die slijtage tot een minimum beperkt.
Verder zijn er in de breedte wat groeven toegevoegd voor flexibiliteit, al vinden sommige gebruikers dat de buigzaamheid nog iets beter had gekund.
Conclusie, uiterlijk en prijs
De Asics Dynaflyte, het begin van een nieuwe modelreeks, was al een succesnummer, en de Dynaflyte 2 bouwt hier heel overtuigend op voort. Gebruikmakend van – onder andere -het zeer lichte en responsieve Flytefoam, een naadloos, goed sluitend en ademend bovenwerk, is deze tweede Dynaflyte minstens zo goed als zijn voorganger.
Bovendien wordt dit alles nog eens aangeboden voor lagere prijs dan de eerste Dynaflyte. Dat betekent niet dat de schoen – met een prijs van 140 à 150 euro – spotgoedkoop is, maar onredelijk is de prijsstelling zeker niet. Met alle geboden kwaliteiten is de schoen zijn geld zeker waard, is in ieder geval de mening van heel veel gebruikers. Voor de neutrale hardloper die een heel lichte en zowel goed dempende schoen zoekt, is deze schoen absoluut een uitkomst.
En mocht je de Dynaflyte 2 niet alleen puur voor hardlopen gebruiken maar ook om casual meer rond te lopen, is het ook nog eens een heel interessante schoen om te zien, met het logo subtiel weggewerkt achter het gaas van het mesh-bovenwerk, en met verschillende kleurstellingen, van opvallend tot stijlvol en ingetogen.
Bart Rietvink
hardloopschoen review
Laat een reactie achter
0 reviews
Er zijn nog geen reviews!