Asics Gel-Cumulus 19 Review

8.6
4.3 1

Voor- en nadelen

  • Veelheid aan dempingssystemen
  • Ideaal voor lange afstanden
  • Naadloos en comfortabel bovenwerk
  • Verlaagde hiel en traagschuim-voering voor extra comfort
  • Goede grip van slijtzool
  • Prijs/kwaliteit
  • Uiterlijk
  • Te zwaar en stijf voor snelle runs of intervaltraining
  • Bij sommige gebruikers braken de veters snel af
  • Ruimte in de voorvoet voor sommige gebruikers te krap

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 320 gram
Dames: 257 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 10 mm
Dames: 10 mm
Hiel hoogte:
Heren: 23 mm
Dames: 22 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 13 mm
Dames: 12 mm
Releasedatum:
augustus 2017
Breedte:
Heren: Normaal, Breed
Dames: Normaal, Breed

Review

De Cumulus is al jaren een van de populairste en best verkopende hardloopschoenen van Asics. Samen met de Asics Nimbus – die veel overeenkomsten vertoont met de Cumulus – is dit hét voorkeursmodel voor de neutrale loper die op zoek is naar een capabele allround- of asfaltschoen voor lange afstanden.

Maar daar waar de Nimbus lichtelijk af kan schrikken door de hoge(re) prijs, bevindt de Cumulus zich in de sweetspot. Hij heeft genoeg kwaliteiten en technologie in huis om lopers enthousiast te maken, maar is daarnaast goed betaalbaar voor de gemiddelde (serieuze) hardloper. Kortom, hij heeft gewoon een erg goede prijs-kwaliteitverhouding.

Een goede schoen verder verbeterd

We zijn inmiddels bij de negentiende incarnatie aanbeland van de Cumulus, en voor de fans is het prettig om te horen dat er niet enorm veel is veranderd. Immers, if it ain’t broke…
De Cumulus is nog steeds een erg fijne schoen om lange afstanden mee te lopen – hele en halve marathons bijvoorbeeld – vanwege de royale demping in de schoen in de vorm van spEVA, FluidRide, en het GEL-dempingsysteem, al decennia lang een vaste waarde in de schoenen van Asics. En hoewel er niets echt mis was met de Cumulus 18, heeft Asics toch op enkele punten wat verbeteringen doorgevoerd, vooral in het bovenwerk.

Bovenwerk

asics gel cumulus 19 hardloopschoenen bovenwerk

Bij de Cumulus 18 ervoeren sommige lopers lichte irritatie in het bovenwerk bij het aandoen of dragen van de schoenen. In de Cumulus 19 is deze mogelijkheid sterk afgenomen door het reduceren van onnodige naden in en op het bovenwerk. Het is nu een zo goed als naadloos geheel geworden, waardoor de Cumulus 19 ook zonder sokken gedragen kan worden; wat ook vanwege het zachte binnenwerk heel comfortabel is.

Verder is het hielgedeelte bewust laag gehouden om irritatie aan de achillespees te voorkomen, waar ook de voering van de hielomgeving aan bijdraagt. De zogenaamde Personal Heel Fit (PHF) zorgt door het traagschuim-materiaal voor een fijne demping en een minder ingesloten gevoel.

asics gel cumulus 19 hardloopschoenen hak

Demping

FluidRide wordt gebruikt in vrijwel alle Asics-modellen. Dit is een lichtgewicht en over de hele lengte actief stuk schuim in de tussenzool, dat zorgt voor demping en vering van de voet.

De FluidRide-technologie wordt samen ingezet met spEVA N-Solyte: eveneens een lichtgewicht materiaal dat een grotere afzet bewerkstelligt en de middenzool verstevigt. Daarnaast biedt de ComforDry Sockliner nog eens extra demping direct onder de voet.

Het Trusstic Guidance-systeem, te herkennen aan de Trusstic Guidance Line – een soort groef in het midden van de zool – bevordert een stabiele looptechniek door overmatig buigen en draaien van de middenvoet te voorkomen. Enigszins vergelijkbaar met het Torsion-systeem van Adidas.

Tenslotte bevat de Asics Cumulus 19 natuurlijk GEL-demping in de voor- en achtervoet, waarmee schokken worden opgevangen en verspreid, en beweging wordt gestimuleerd.

Slijtzool

asics gel cumulus 19 hardloopschoenen slijtzool

De slijtzool maakt, net als vele andere Asics-modellen, waaronder de Kayano, gebruik van AHAR, wat staat voor Asics High Abrasion Rubber. Dit is een stevig, slijtvast materiaal dat de tussenzool beschermt en voor grip op het wegdek zorgt.

Bovenop de reeds gebruikte dempingssytemen en -materialen in de tussenzool, wordt in de slijtzool ook nog eens DuraSponge gebruikt in de voorvoet. Dit is namelijk niet alleen een beschermend materiaal, het heeft ook veerkrachtige eigenschappen.

Conclusie, uiterlijk en prijs

De Asics Cumulus 19 is weer een verbetering van de al zeer capabele en succesvolle Cumulus 18. De meeste gebruikers zijn zeer te spreken over het verbeterde comfort van de schoen en de uitmuntende demping, waardoor je vaak niet eens merkt dat je een schoen aanhebt.

De Cumulus 19 is een ideale hardloopschoen voor langere afstanden en dagelijks gebruik. Door zijn stijfheid en relatief hoge gewicht, is hij echter minder geschikt voor snelle runs of intervaltraining. Overigens valt de Cumulus 19 vrij klein, waardoor het aan te raden is om een halve maat groter te nemen dan je gebruikelijke maat.

Het uiterlijk van de Cumulus 10 valt ook in de smaak, met name de geometrische vormen rond de hiel worden gewaardeerd. Combineer dit alles met zijn prettige prijsniveau – van rond de 120 euro – en het is niet moeilijk voor te stellen dat dit weer een succesnummer wordt.

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!