Asics Gel Fujiattack 5 Review

8.7
4.4 1

Voor- en nadelen

  • Duurzaam
  • Voldoende steun
  • Veel demping
  • Niet veel maar wel effectieve bescherming tegen trail-elementen
  • Zowel goed geschikt voor trails als op de weg
  • Niet heel licht
  • Sommige gebruikers hadden graag meer bescherming gezien voor off-road runs

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Trail
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 298 gram
Dames: 244 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 10 mm
Dames: 10 mm
Hiel hoogte:
Heren: 20 mm
Dames: 19 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 10 mm
Dames: 9 mm
Breedte:
Heren: Normaal
Dames: Normaal

Review

Trail running wordt steeds populairder en het is best te snappen waarom. Hardlopen is goed en gezond – als je er verstandig mee omgaat – maar alsmaar op de weg lopen kan eentonig worden en de focus op tijden en snelheid kan de fun factor eruit halen. Hoe anders is dat met lopen in de natuur, waar je voortdurend kunt genieten van de omgeving, maar ook steeds voor nieuwe uitdagingen gesteld wordt. Door off-road of in de natuur te lopen train je je hele lichaam meer dan met hardlopen op de weg. Je ontwikkelt meer kracht in je benen, krijgt meer te maken met tempowisselingen, en je moet geconcentreerder blijven vanwege de onvoorspelbare ondergrond.

Met deze groeiende populariteit wordt natuurlijk ook het aanbod aan trail hardloopschoenen steeds groter. Ieder serieus hardloopschoenenmerk heeft wel enkele van dit soort schoenen in het assortiment, en Asics dus ook. Inmiddels heeft het atletiekmerk een klein dozijn aan trailmodellen, waaronder deze Fujiattack 5. De range loopt van robuust tot licht, van neutrale tot stabiliteitstschoenen en van basic en betaalbare modellen tot aan high end hardloopschoenen met alle laatste tech erin verwerkt.

De Fujiattack valt ergens in het midden van het spectrum, wat betreft de verhouding comfort versus prestaties. Het is een stabiele hardloopschoen voor neutrale tot licht onderpronerende (of supinerende) lopers. Hij is erg goed als trainingsschoen, met fijne demping en vering. Verder is hij verre van log maar het is ook geen ultralichte schoen om rondetijden mee te verpletteren.

In zijn categorie doet De Fuji Attack 5 gewoon heel goed wat hij moet doen en stijgt hij zelfs ver boven zijn (gelijk geprijsde) concurrentie uit. Voor de kenners van het model voelt hij vertrouwd aan, met her en der wat subtiele, maar welkome aanpassingen, onder meer in de vorm van een lichter, soepeler bovenwerk.

Asics Gel Fuji Attack 5

Bovenwerk

De Fujiattack 5 heeft beduidend minder lagen en naden dan zijn voorganger, en volgt hiermee de trend van veel moderne hardloopschoenen, zowel van Asics als concurrenten als Nike, Adidas en Saucony, om het bovenwerk zo licht en naadloos mogelijk te maken. Dit betekent echter niet, in het geval van de Fujiattack 5, dat het bovenwerk nu te slap is en te weinig steun biedt aan de voet.

Een duidelijk verschil met de Fujiattack 4 is (dan) ook dat er veel minder versteviging zit in het hielgedeelte. Het geeft de hiel meer flexibiliteit, maar ook hier is gelukkig niet het gevolg dat je steun te kort komt of omhoogkomt met de voet tijdens het lopen. Gelukkig helpt de sockliner ook mee om de middenvoet goed op zijn plek te houden.

Verder is het bovenwerk voorzien van een opengewerkt mesh-materiaal voor optimale ventilatie. Zo wordt de voet nooit te warm.

En dan zitten er nog verschillende beschermende elementen voor trail- of offroad-omstandigheden op de schoen, zoals extra bescherming voor de voorvoet en een ‘zakje’ om de veters in te stappen en ze buiten bereik van takjes te houden.

Asics Gel Fuji Attack 5

Demping

In de tussenzool zijn er verschillende technologieën toegepast. Uiteraard is er het klassieke en vertrouwde Gel dempingssysteem in het hielgedeelte, waarmee de shock van de landing wordt opgevangen en verdeeld.

Wat verder voor demping en vooral de terugvering van de voet zorgt, is onder meer het gebruik van Solyte-materiaal van de tussenzool. Dit is nog een stuk lichter dan het standaard EVA-schuim en zelfs lichter dan de doorontwikkeling hiervan, het superieure spEVA-materiaal, dat zich ook nog in deze zool bevindt. Niet dat dit een extreem lichte schoen oplevert, maar alle besparing is meegenomen en het voorkomt wel dat de FujiAttack te log of zwaar aanvoelt.

Het ook uit andere Asics-modellen bekende Trusstic System in de zool, dat voor stabiliteit in de schoen zorgt en een prettige afwikkeling van de voet, waarbij overmatige draaiingen worden voorkomen.

Een ideale toevoeging voor een trail schoen als deze is de stevige Rock Protection Plate in de voorvoet. Deze extra laag in het voorvoet-gedeelte van de zool – die weer iets substantiëler is dan in de Fujiattack 4 – beschermt de zool, en daarmee je voet, tegen puntige objecten zoals stenen en takken, waardoor je hier weinig hinder van ondervindt tijdens je off road runs.

Slijtzool

Voor de slijtzool is het bekende AHAR-rubber van Asics gebruikt, een zeer stevig materiaal dat duurzaam is en voor voldoende grip zorgt. Natuurlijk is ook aan de slijtzool duidelijk te zien dat het hier om een trailschoen gaat, met een grover profiel en diepere groeven dan ‘normale’ hardloopschoenen voor op de weg.

Voor deze editie zijn de noppen nog een stukje groter geworden. ook zijn er nu meer noppen in de voorvoet aanwezig die de andere kant opstaan, wat betekent dat er meer grip is tijdens afdalingen bij voorvoet-landingen. Ook geven verschillende gebruikers aan dat er er nauwelijks modder of zond onder de zool blijft zitten, waardoor je grip of afwikkeling meteen zou veranderen. Allemaal nuttige toevoegingen voor de hardloper die deze schoen ook echt gebruikt waarvoor hij gemaakt is.

Asics Gel Fuji Attack 5

Conclusie

Tja, wat kan er nog gezegd worden over deze uiterst capabele Fujiattack 5? Het is een verdere verbetering van een al zeer degelijke en geliefde trailschoen, wat voor de fans al reden genoeg is om naar de winkel te gaan. Zeker als je beseft dat de prijs – van rond de 120 euro – zeer acceptabel is voor een schoen van deze kwaliteiten.

En voor wie het zich afvraagt: het is echt niet (alleen) een die hard trailschoen, ook ‘gewoon’ voor op de weg voldoet de Asics Gel Fujiattack 5 prima. De pasvorm wordt ook nog eens door veel gebruikers gewaardeerd, met genoeg ruimte voor de hiel en voorvoet en een fijn, goed omsluitend middenvoet-gedeelte.

Er is, kortom, weinig reden om deze schoen links te laten liggen als je op zoek bent naar een neutrale en stabiele trailschoen voor dagelijkse trainingen en lange afstanden. De Fujiattack 5 is absoluut een winnaar.

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!