Asics Gel Nimbus 20 Review

8.0
4 1

Voor- en nadelen

  • Lichtgewicht
  • Beter sluitend en ademend bovenwerk
  • Duurzaam
  • Aantrekkelijk design
  • Stugger voetbed dan in de klassieke NImbus
  • Stevige prijs

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 303 gram
Dames: 249 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 10 mm
Dames: 13 mm
Hiel hoogte:
Heren: 23 mm
Dames: 25 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 13 mm
Dames: 12 mm
Breedte:
Heren: Normaal, Breed
Dames: Normaal, Breed

Review

De meer dan degelijke Asics Gel Nimbus 19 hebben we nog maar net ingelopen of zijn opvolger staat alweer klaar in de coulissen. Deze hoogwaardige schoen voor neutrale hardlopers – het iets meer premium alternatief voor de Asics Gel Cumulus – kan rekenen op een flinke schare fans en dat zal met deze 20e incarnatie vast niet anders zijn. We zijn erg benieuwd welke interessante updates er dit jaar zijn doorgevoerd…

Het valt niet mee: heb je als gerenommeerd sportmerk net een uitstekende schoen afgeleverd met mooie verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, wordt er het volgende jaar alweer verwacht dat je met nieuwe snufjes en ontwikkelingen op de proppen komt. Allemaal goed nieuws voor de ontwerpafdelingen natuurlijk, en in principe ook voor de gebruiker, maar de vraag is wel weer ieder jaar of er genoeg nieuws te introduceren is om een heel nieuw model te rechtvaardigen. Hoe vergaat het de Asics Gel Nimbus 20 hierbij?

Bovenwerk

Het bovenwerk van de Nimbus 20 is grotendeels vergelijkbaar met dat van de Nimbus 19. De structuur van het mesh-materiaal is nu wel iets meer open, waardoor het beter ademt. Verder kun je de schoen wat beter en strakker veteren door het toevoegen van groeven. Meer steun is ook te vinden in het hielgedeelte, dat wat verstevigd is in de Nimbus 20.

Tenslotte is het Asics-logo aan de binnenkant van de voet verwijderd, wat niet alleen een esthetisch effect heeft: het maakt het bovenwerk ook ietsje soepeler, wat in combinatie met de meer open structuur van het bovenwerk voor meer vrijheid en ruimte voor de tenen zorgt. Wat welkom is, aangezien deze ruimte in de Nimbus 19 wat beperkt was. Tevens zorgen deze aanpassingen ervoor dat de Nimbus 20 een tikkeltje lichter is dan voorheen.

Asics Gel Nimbus 20

Demping

In feite kunnen we wat betreft de dempende kwaliteiten van de tussenzool terugverwijzen naar de review van de Nimbus 19 aangezien we hier te maken hebben met exact dezelfde zool en er geen wijzigingen zijn aangebracht.

Mocht je die review niet gelezen hebben, of geen ervaring hebben met de vorige jaargang van de Nimbus maar bijvoorbeeld wel met eerdere Nimbussen, dan is er nog wel een huishoudelijke mededeling van toepassing. Namelijk dat de Nimbus 19 (en daarmee de 20) duidelijk minder zacht aanvoelt dan al zijn voorgangers, waarmee het model een van zijn grootste kenmerken mist.

Reden voor het ‘stevigere’ karakter van de Nimbus 19 en 20 is het gebruik van Flytefoam. Dit materiaal zorgt door de toepassing van vezels voor meer responsiviteit in vergelijking met EVA (of SpEVA), maar vooral ook voor een substantiële gewichtsreductie. En dus een minder zacht gevoel. Het resultaat is wel dat je potentieel harder kunt lopen met de Nimbus 20 (en 19).

De relatieve stevigheid van de Nimbus hoeft uiteraard geen probleem te zijn, maar als deze comfortabele, zachte loopervaring nu juist de reden was dat je dit model kocht (of zou willen kopen), is het wellicht tijd om naar iets anders op zoek te gaan. Mocht de aanwezigheid van Flytefoam geen harde eis zijn, dan is de wat vriendelijker geprijsde Asics Cumulus een goede optie.

Overigens heeft Asics voor het damesmodel een hogere heeldrop gebruikt – van 13 mm vs 10 mm – waardoor bij vrouwen de achilleshiel beter ontlast schijnt te worden.

Asics Gel Nimbus 20

Slijtzool

In de slijtzool zijn geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van de Nimbus 19. Dat betekent gewoon weer de toepassing van het slijtvaste AHAR-rubber in combinatie met het veerkrachtige DuraSponge, een geblazen rubber dat tevens voor de nodige grip zorgt.

Asics Gel Nimbus 20

Conclusie

Mocht je de Asics Gel Nimbus 19 hebben en hier nog helemaal tevreden mee zijn, dan is er eigenlijk weinig reden om over te stappen op de Nimbus 20, die – door eigenlijk alleen het bovenwerk substantieel te updaten – eerder een evolutie in plaats van een revolutie vormt.

Dat gezegd hebbend is de Asics Gel Nimbus 20 een uitstekende neutrale schoen die weer net een stukje lichter en sneller is geworden dan zijn directe voorganger en een iets betere pasvorm heeft. Samen met de 19 verliest hij wel aardig wat van zijn ‘zachtheid’ in vergelijking met eerdere Nimbussen, maar als dit geen issue is, heb je aan de Nimbus 20 een erg goed presterende en betrouwbare schoen. Wel is de adviesprijs van 180 euro best stevig, al kun je ze met een beetje rondkijken al snel voor 20 euro minder krijgen, dus doe vooraf zeker even een prijsvergelijking.

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!