Asics Gel Nimbus 21 Review

8.7
4.4 1

Voor- en nadelen

  • Vernieuwd soepel en goed ademend bovenwerk
  • Responsiever door twee types Flytefoam
  • Ruimere toe-box
  • Minder comfort/zachtheid (in demping) dan voorheen

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 310 gram
Dames: 255 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 10 mm
Dames: 13 mm
Hiel hoogte:
Heren: 23 mm
Dames: 25 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 13 mm
Dames: 12 mm
Breedte:
Heren: Normaal, Breed
Dames: Normaal, Breed

Review

Wat de Kayano is voor stabiliteitsschoenen, dat is de Nimbus-serie voor hardlopers met een neutrale afwikkeling. De Asics Nimbus is het premium model met alle laatste snufjes en materialen erin verwerkt. Net als de Kayano is de Nimbus doorgaans erg comfortabel en voorzien van bovengemiddelde demping.

Het is eigenlijk heel eenvoudig: als je wilt weten wat de updates zijn aan de Nimbus 21 hoef je alleen maar naar de toevoegingen aan de nieuwste Kayano (25) te kijken. Dat betekent dat we ook hier kunnen rekenen op een nieuw bovenwerk van Jacquard mesh, een grotere toe-box en twee varianten van Flytefoam-demping in de tussenzool.

Of de die-hard Nimbus 21 fans tevreden zullen zijn is moeilijk te zeggen, aangezien een van de belangrijkste kenmerken van de Nimbus – zijn zachtheid of comfort – in de vorige editie niet zo prominent meer aanwezig was. En dat lijkt in deze opvolger niet verbeterd te zijn: de Nimbus 21 voelt bij veel lopers toch wat harder en stugger aan dan gebruikelijk bij dit model.

Tegelijkertijd kan dit simpelweg de consequentie zijn van het dynamischer en – letterlijk – veerkrachtiger maken van de schoen. Als je hier belang aan hecht, kan de Nimbus 21 juist precies zijn waarnaar je op zoek was.

Asics Nimbus 21

Bovenwerk

Het vernieuwde bovenwerk van de Asics Gel Nimbus 21 is gemaakt van Jacquard mesh-materiaal dat uit twee lagen bestaat. Dit materiaal is lichtgewicht en past zich aan de vorm van je voet aan. Bovendien ventileert het erg goed. Van (te) warme, zweterige voeten zul je niet snel last meer hebben met deze schoen.

Verder beschikt de Nimbus 21 over een verbeterde hielkap – het zogenaamde External Heel Clutching System – die de hiel nog beter op zijn plek houdt. Maar zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Vanwege de gevoerde tong en het zachte materiaal in de rand van schoen, voelt het overal prettig en comfortabel.

Erg fijn – voor een flink aantal lopers – is dat deze nieuwste Nimbus net als de Kayano 25 een ruimere toe-box heeft. Kort gezegd is er meer ruimte voor de tenen, wat de lopers met (wat) bredere voeten – of gewoon meer behoefte aan vrijheid – deugd zal doen.

Asics Nimbus 21 bovenkant

Demping

Om de responsiviteit de bevorderen – en daarnaast voor genoeg demping te zorgen – is er in de tussenzool van de Nimbus 21 uitvoerig gebruikgemaakt van het lichte Flytefoam-materiaal.

Er zijn hiervan zelfs twee varianten ingezet: het Flytefoam Lyte, dat bedoeld is voor de absorptie en demping en begint bij de hak, en Flytefoam Propel dat zich concentreert in de midden- en voorvoet en voor meer vering en een dynamischer afzet zorgt.

Sommige lopers hebben door dit royale gebruik van dit Flytefoam het idee dat ze weinig tot niets meer merken van de gebruikte Gel-demping (in voorvoet en hiel) en vinden dat dit ten koste gaat van de gebruikelijke zachtheid van de Nimbus. Niet iedereen ervaart dit echter op deze manier – of vindt dit een nadeel.

Overigens wordt er wel extra demping verschaft door de voorgevormde EVA-sockliner. Deze zorgt er ook voor dat de hoeveelheid vocht wordt verminderd.

Zoals verschillende andere recente Asics-modellen, is er in de Nimbus 21 ook gebruikgemaakt van de Guidance Line-technologie, wat inhoudt dat er een groef over de lengte van de zool loopt de voet over de juiste baan leidt voor een ideale afwikkeling.

De toevoeging van het Guidance Trusstic System – een soort kunststof plaatje in het midden van de zool, zorgt er daarbij voor dat de voet niet teveel naar binnen draait.

Asics Nimbus 21 achterkant

Slijtzool

In de slijtzool gebruikt Asics hun eigen ontwikkelde rubber, genaamd AHAR (Asics High Abrasion Rubber). Dit carbon rubber is extra duurzaam en slijtvast en presteert goed onder verschillende omstandigheden. De zool biedt zowel goede grip op droge als op natte ondergronden.

Het profiel van de slijtzool is aangepast voor de Nimbus 21: de schoen heeft nu een lateraal ‘full contact’ design, voor een soepelere afwikkeling en een stabieler gevoel.

Conclusie

Asics heeft niet stilgezeten en heeft de Gel Nimbus 21 geüpdatet met verschillende spannende nieuwe materialen en kenmerken. Het levert op verschillende vlakken onbetwistbare voordelen op, zoals een beter ademend bovenwerk en een ruimere toe-box.

De schoen is ook responsiever geworden, door de verschillende Flytefoam-toepassingen, maar dit is niet voor iedere loper een unaniem succes geworden. Waar veel lopers deze extra dynamiek goed kunnen waarderen, vinden sommigen dat dit ten koste gaat van het comfort en de zachtheid van de schoen.

Hoe de schoen jou zal bevallen zul je zelf moeten ervaren. Want als de minder nadrukkelijke zachtheid geen probleem is voor je, is de kans groot dat je erg enthousiast zal worden deze vernieuwde Nimbus.

Zelf uitproberen? Bestel de Asics Nimbus 21 online en je hebt de schoenen morgen al in huis! Kijk snel op Bol.com, Runningdirect of All4Running.

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!