Asics Kayano 25 Review

9.3
4.7 1

Voor- en nadelen

  • Grotere toebox biedt meer ruimte aan tenen
  • Responsiever door nieuwe Flytefoam-combinatie
  • Meer comfort én steun rondom hiel
  • Nog steeds een van de beste stabiliteitsmodellen op de markt
  • Iets zwaarder dan voorganger
  • Niet voor snelle runs

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Lichte overpronatie
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 336 gram
Dames: 278 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 10 mm
Dames: 13 mm
Hiel hoogte:
Heren: 22 mm
Dames: 24 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 12 mm
Dames: 11 mm
Breedte:
Heren: Normaal, Breed
Dames: Normaal, Breed

Review

De Kayano is het premium stabiliteitsmodel van Asics. Overproneer jij (lichtelijk) tijdens het lopen – oftewel: draait je voet veel naar binnen – dan kun je wel wat extra steun aan de binnenzijde van je voet gebruiken. En dat is precies waar een stabiliteitsschoen voor zorgt. De Kayano concurreert in deze categorie en marktsegment met bijvoorbeeld de Brooks Adrenaline GTS en de Saucony Hurricane.

Het feit alleen al dat de Kayano aan zijn 25e editie toe is, betekent dat het model iets (heel) goed doet. Het is simpelweg een populaire schoen vanwege zijn ondersteunende en comfortabele eigenschappen en deze 25e Kayano’s vormen daarop geen uitzondering. Er is niet veranderd wat niet ‘kapot’ was, maar er zijn wel enkele subtiele – en overduidelijke – verbeteringen doorgevoerd.

Er zijn op grofweg drie vlakken (belangrijke) veranderingen doorgevoerd: het bovenwerk is duurzaam en zeer goed ademend, de toebox – de ruimte voor de tenen dus – is groter geworden, en de Flytefoam dempingslaag bestaat uit twee aparte delen, die voor de optimale combinatie van veerkracht en demping zorgen.

Als je al bekend bent met – en tevreden bent over – de Kayano’s 24 zul je misschien niet veel van de veranderingen merken maar de overgrote meerderheid van gebruikers van de Kayano 25 is in ieder geval erg enthousiast over de eigenschappen van Asics vlaggenschipmodel.

Bovenwerk

De Kayano 25 maakt gebruik van een nieuw mesh bovenwerk genaamd Jacquard mesh. Dit is een zeer flexibel materiaal dat zowel erg zacht en comfortabel is als een goede pasvorm geeft. Een subtiele onderlaag zorgt voor extra steun rondom de voet. Heel subtiel dan, want je merkt nauwelijks dat er iets om je voet heen zit. Het bovenwerk voelt heel zacht en licht aan.

Ook is het materiaal van het bovenwerk zo fijnmazig, dat het zeer goed ventileert. Warme en zweterige voeten zul je dus niet zo snel krijgen.

Verder beschikt de Kayano 25 over een verstevigende hielkap die gebruikmaakt van de zogenaamde Meta Clutch-technologie, die voor een perfecte pasvorm zorgt. Het hielgedeelte ‘grijpt’ de hiel als het ware vast op het moment dat je de schoen aantrekt en houdt je hiel goed op zijn plek tijdens het lopen. Hiermee wordt slippen of omhoogkomen met je hiel tegengegaan.

Deze toevoeging betekent echter niet dat je er teveel druk op je hiel komt te staan of de hielkap oncomfortabel aanvoelt. Integendeel: doordat er een dubbele laag aan memory foam aan de binnenzijde is toegevoegd – de Personal Heel Fit (PHF) genaamd – voelt het hielgedeelte zeer zacht en prettig aan. Je glijdt erin en merkt verder nauwelijks dat je de schoen aan hebt.

De belangrijkste wijziging aan het bovenwerk is het vergroten van de toebox, de ruimte voor de tenen. Dit merk je ook echt: de tenen kunnen zich in elke richting vrij bewegen en gecombineerd met de soepele, nauwelijks voelbare mesh, geeft dit bijna de sensatie van barefoot running.

Asics gel kayano 25 bovenkant

Demping

De tussenzool bestaat uit een hoop onderdelen en technologieën. Uiteraard is het Dynamic Duomax-‘blokje’ aanwezig, dat voor de nodige stabiliteit zorgt aan de binnenzijde, waardoor overproneren wordt tegengegaan.

Maar ook het hoogwaardige dempende – en verende – materiaal Flytefoam is weer in deze schoen geïntegreerd. Dit maal bestaat dit uit twee onderdelen: Flytefoam light, dat in de achtervoet is geplaatst voor demping en absorptie – en dat gedeeltelijk de Gel-kussens vervangt – met daarnaast Flytefoam Propel in de voorvoet dat voor een optimale vering zorgt.

Het is een prachtige, goed afgemeten twee-eenheid die de schoen zowel responsief als goed dempend maakt.

Zoals de meeste (recente) Asics schoenen is er ook in de Kayano 25 het gecombineerde Impact Guidance System aanwezig (IGS), dat onder meer bestaat uit de Impact Guidance Line, een verticale groef die je voet over een ideale lijn begeleiden.
Gecombineerd met het Trusstic System, een stevige kunststof structuur in het middengedeelte van de zool dat zijwaartse draaiing van de voet tegengaat, zorgt dit ervoor dat de voeten op een optimale manier afwikkelen.

Asics gel kayano 25 demping

Slijtzool

De slijtzool is gemaakt van enerzijds het zeer duurzame AHAR PLUS-rubber (duurzamer dan het normale AHAR [Asics High Abrasion Rubber] van Asics) – op plekken waar de meeste slijtage plaatsvindt – en het zachtere DuraSponge-rubber dat voor grip en extra demping zorgt.

Tenslotte is de slijtzool nog voorzien van een zogenaamde crash pad onder de hiel, die de mate van pronatie beperkt en een meer vloeiende afwikkeling bevordert.

Asics gel kayano 25 zool

Conclusie

Asics heeft de naam van de Kayano eer aan gedaan. Het is dezelfde betrouwbare, goed presterende schoen geworden als altijd, maar nu met meer ruimte in de toebox en een paar mooie, subtiele updates. Zo zal het model geen trouwe fans verliezen en gaat hij tegelijkertijd met zijn tijd mee.

Als stabiliteitsschoen blijft de Kayano een van de beste modellen in zijn klasse. Functioneel, comfortabel, responsief, met steun op de juiste plekken. Het is geen schoen voor snelle runs maar dat is het nooit geweest. Verder heeft het verhoogde comfort de schoen wel merkbaar iets zwaarder gemaakt, maar dat is slechts ter kennisneming: het doet weinig af aan de kwaliteiten van deze uitstekende Kayano 25.

Enthousiast geworden? Bestel de Asics Kayano 25 online en je kan hem morgen al vrijblijvend uitproberen! Check de webshops aan de rechterkant.

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!