Brooks Adrenaline GTS 18 Review

9.4
4.7 1
Brooks

Voor- en nadelen

  • Soepeler, beter ademend bovenwerk
  • Prettiger vetersysteem
  • Veerkrachtig
  • Goede afwikkeling
  • Comfortabel
  • Minder ondersteunend dan voorheen, niet zo geschikt voor hevige proneerders

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Lichte overpronatie
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 284 gram
Dames: 244 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 12 mm
Dames: 12 mm
Hiel hoogte:
Heren: 29 mm
Dames: 29 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 17 mm
Dames: 17 mm
Breedte:
Heren: Normaal, Breed
Dames: Normaal, Breed

Review

Brooks is een van de weinige sportmerken die zich volledig op hardlopen hebben toegelegd en dat merk je goed door de hoge kwaliteit van hun verschillende modelreeksen. De populaire Ghost gooit al jaren hoge ogen in de ‘neutrale’ categorie, terwijl de Ardenaline GTS (‘Go To Shoe’)-serie altijd een topmodel is geweest voor (licht) pronerende lopers die meer stabiliteit wensen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Asics Kayano.

Nu is alweer de 18e versie van de Adrenaline op de markt, met uiteraard weer verbeteringen – of in ieder geval veranderingen – ten opzichte van het vorige model. De Brooks Adrenaline GTS 18 doet ook nu weer heel veel dingen goed; en beter, zoals in het geval van het fijnere, soepelere bovenwerk en een prettiger vetersysteem.

Maar is het nog wel hetzelfde type schoen als de Adrenaline GTS 17? Niet helemaal. Was de Adrenaline 17 nog duidelijk en uitgesproken een stabiliteitsschoen, de 18 heeft iets van zijn ondersteunende eigenschappen ingeleverd ten faveure van meer soepelheid en responsiviteit. Hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het is wel goed om te weten.

Bovenwerk

Het bovenwerk is volledig vernieuwd en is in lijn met wat de meeste concurrenten doen in hun meest recente hardloopschoenen. Dat wil zeggen: het mesh bovenwerk bestaat nu niet meer uit verschillende lagen en stiksels maar uit (praktisch) één naadloos geheel dat soepel is en goed om de voet sluit. Het ademt ook beter dan voorheen.

De binnenvoering, genaamd Element Lining, beschikt over de eigenschap om vocht te reguleren. De bedoeling is dat hiermee de voet voldoende koel en droog blijft.

Bij de Adrenaline GTS 17 waren sommige lopers wat minder goed te spreken over het vetersysteem; de manier waarop het bovenwerk na het vastmaken van de veters op, of enigszins in, de voet drukte, werd niet altijd als prettig ervaren. Dit is nu verbeterd, met een betere verdeling van krachten en steun over de gehele voet.

Over steun gesproken, deze is nog steeds voldoende aanwezig – dit moet ook wel bij een stabiliteitsschoen – maar is duidelijk minder prominent dan voorheen. Vooral het hielgedeelte voelt in de Adrenaline 18 wat minder ondersteunend en beschermend dan in de 17. De hiel wordt duidelijk minder stevig op zijn plaats gehouden dit keer.

Brooks Adrenaline GTS 17

Demping

De tussenzool maakt gebruik van een verbeterde BioMoGo-schuimlaag. Dit dempende materiaal is flexibeler dan het gebruikelijke EVA, waardoor je voet beter terugveert. Ook is dit materiaal milievriendelijk, want biologisch afbreekbaar.

De zogenaamde Caterpillar Crash Pad zorgt altijd voor de meest optimale afwikkeling van hiel naar teen, zelfs als je op je middenvoet terechtkomt. Iets wat overigens wat minder waarschijnlijk is, gezien de heel drop van 12 mm, wat iets hoger is dan gemiddeld.

Voor de stabiliteit in de tussenzool is de Progressive Diagonal Roll Bar verantwoordelijk. Deze strategisch geplaatste ondersteundende elementen zorgen ervoor dat de voet niet teveel naar binnendraait tijdens neerkomen en afwikkelen.

Toch is het stabiliteitsniveau wel duidelijk minder dan bij de Adrenaline 17. Dit verschil is zelfs met een professionele machine gemeten. Hieruit bleek dat de responsiviteit – de ‘rebound’ – weliswaar met 40% is toegenomen, maar dat tegelijkertijd de stabiliteit met 35% is afgenomen.

Dit verschil is niet te negeren en belangrijk om mee te nemen in de aankoopbeslissing. Want als de Adrenaline 17 perfect voor je was, kan het zomaar zo zijn dat de 18 een stuk minder goed bij je past. De Adrenaline 18 neigt nu meer naar neutraal dan stabiliteit in zijn afwikkel- en ondersteunende kenmerken, dus hou dit in je achterhoofd.

Brooks Adrenaline GTS 17

Slijtzool

De slijtzool beschikt, net als zijn voorganger, over HPR Plus, een type rubber dat zeer goed bestand is tegen slijtage, waardoor de schoen lang meegaat, zelfs als je af en toe een trail loopt met de Adrenaline 18. Op verschillende plekken is er – zoals gebruikelijk – ook geblazen rubber gebruikt voor de nodige grip.

Verder zitten er in de slijtzool op vele, strategische plekken flex grooves en omni grooves, voor de beste flexibiliteit tijdens het afwikkelen van de voet.

Brooks Adrenaline GTS 17

Conclusie

De Brooks Adrenaline GTS 18 is een zeer bekwame schoen, die veel verbeteringen brengt in het bovenwerk en ook de rest van de schoen verder perfectioneert. De schoen voelt comfortabeler aan, heeft goede demping, is responsief en flexibel.

Wel is een aandachtspuntje de mindere mate van stabiliteit en steun. De Adrenaline 18 geldt nu zelfs bijna als een neutrale schoen in plaats van een stabiliteitsschoen. Als je slechts licht proneert en niet zo gek veel steun nodig hebt, is deze schoen (waarschijnlijk) perfect. Heb je meer nodig, dan kun je deze incarnatie van de Adrenaline misschien beter even overslaan en bij de concurrentie kijken.

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!