Brooks Adrenaline GTS 19 Review

8.9
4.5 1
Brooks

Bekijk meer afbeeldingen op: runningdirect.nl

Voor- en nadelen

  • Vernieuwd licht bovenwerk
  • GuideRails-systeem biedt subtiele stabiliteit bij overpronatie
  • DNA Loft Crash Pad zorgt voor zachtere landing
  • Stabiliteit voor sommigen iets te subtiel

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Lichte overpronatie
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 312 gram
Dames: 272 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 12 mm
Dames: 12 mm
Hiel hoogte:
Heren: 30 mm
Dames: 30 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 18 mm
Dames: 18 mm
Breedte:
Heren: Normaal, Breed
Dames: Normaal, Breed

Review

De Adrenaline GTS is het vlaggenschipmodel van Brooks in de stabiliteitscategorie. De populaire schoen begeeft zich hiermee in het gezelschap van andere grote jongens als de Adidas Solar Glide ST, de Mizuno Wave Inspire en de Asics Kayano. De Brooks Adrenaline 19 kan bij veel lopers de handen op elkaar (en voeten in de schoenen) krijgen, al zijn er ook kritische noten.

De Adrenaline-serie is zogezegd een stabiliteitsschoen, maar voor hevige overpronerende lopers zou de mate van steun wel eens tegen kunnen vallen. Deze is minder geworden ten opzichte van de vorige editie(s) – door het gebruik van de zogenaamde GuideRails – waarmee de lijn van de Adrenaline GTS 18 door lijkt te worden gezet. Ook is hij iets zachter dan voorheen.

Waar dit voor sommigen een schot in de roos zal zijn, zal het model voor anderen niet meer de ‘Go To Shoe’ zijn die de Adrenaline GTS ooit voor ze was. (GTS staat voor ‘Go To Shoe’, niet voor ‘Gran Turismo Sport’). Toch is er overwegend enthousiasme te bespeuren bij lopers die kennis hebben gemaakt met de nieuwe Adrenaline GTS (en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren!)

Bovenwerk

Het bovenwerk voelt grotendeels hetzelfde aan als dat van de Adrenaline GTS 18 maar bestaat nu uit een lichtgewicht en soepel engineered mesh, dat nauwelijks merkbaar om de voet zit maar toch voldoende steun biedt.

Daarnaast zijn er op sommige plekken – bij de zijkant en hiel – overlays toegevoegd (met 3D Fit Print-technologie) die de voet beter op zijn plek houden.

Verder zijn de tong en de ‘kraag’ (het bovendeel rondom de hiel) gevoerd voor meer comfort, demping en absorptie van trillingen.

De toe-box biedt genoeg ruimte aan de tenen en drukt nergens hinderlijk tegen de voet of tenen.

Brooks Adrenaline GTS 19 bovenkant

Demping

In de tussenzool vinden we de bekende BioMoGo-technologie terug, een gel-achtig materiaal dat een combinatie biedt van demping en responsiviteit. Hieraan toegevoegd is, net als in bijvoorbeeld de nieuwste Brooks Ghost, het DNA Loft-materiaal.

DNA Loft is lichtgewicht en duurzaam, maar biedt ook voldoende zachtheid. Het DNA Loft Crash Pad zorgt voor een net wat zachtere landing dan de reguliere Crash Pad.

Maar dan de grootste wijziging: het GuideRails Holistic Support Systeem. Dit klinkt heel zweverig, maar doet juist het tegenovergestelde: het zorgt ervoor dat je voeten niet alle kanten op zweven en draaien. Het vervangt de dual density-ondersteuning van de Progressive Diagonal Rollbar: het anti-pronatieblokje (zoals DuoMax in de Asics Kayano).

Brooks Adrenaline GTS 19 zijkant

Het is bijna letterlijk een verstevigende rails aan weerszijden van de voet, die je voet in de juiste baan houden, en corrigeren als je teveel van je baan afwijkt. Vergelijk het met de ‘Lane Change Assist’-functie van moderne auto’s die piepen of ingrijpen als je over de rijbaanmarkering rijdt. Of met de oefenrekjes aan de zijkanten van een bowlingbaan.

Het idee is dat je passen heel subtiel in de juiste baan worden geleid en dat je niet merkt dat de GuideRails hun werk doen. Veel lopers ervaren inderdaad dat de schoen weliswaar zijn eigen weg kiest maar alleen maar corrigeert als dat nodig is. Anderen hadden wel het gevoel dat ze bij elke stap werden gecorrigeerd.

De (bedoelde) subtiliteit van de ondersteuning gaat voor sommige lopers echter wat te ver. Die ervaren nauwelijks steun – waar die ook al minder aanwezig was in de Brooks Adrenaline GTS 18 – en vinden het niet veel meer dan een Brooks Ghost met een klein beetje steun. Of dit is wat je zoekt, hangt uiteraard van jouw afwikkeling en voorkeur af.

Slijtzool

De slijtzool van de Adrenaline GTS 19 is gemaakt van geblazen rubber, dat voor veel grip zorgt, op verschillende types ondergrond. Ook biedt het extra demping.

Daarnaast bevat de zool flex grooves, die de schoen goed buigbaar maken, waardoor je voeten op een zo natuurlijk mogelijke, ongehinderde manier kunnen afwikkelen.

Brooks Adrenaline GTS 19 zool

Conclusie

Het is een open deur, maar de Brooks Adrenaline GTS is niet zonder reden bij zijn negentiende editie aanbeland. Het is al jarenlang een uitstekend presterend model voor de overpronerende loper gebleken. En de Adrenaline GTS 19 is daarop geen uitzondering.

Hoewel de mate van ondersteuning wellicht niet voor iedereen genoeg zal zijn, is de ontwikkeling van de nieuwe GuideRails techniek op zijn minst interessant te noemen. Brooks meent zelf dat dit systeem de knieën beter zal ontzien en blessures zal verminderen of vermijden. Het is nog te vroeg om dit te kunnen concluderen, maar we houden het in de gaten.

Benieuwd hoe dit model jou zal bevallen? Bestel de Brooks Adrenaline GTS 19 nu en ontvang je hardloopschoenen morgen al in huis!

Video - look and feel

Brooks Adrenaline GTS19 Dames review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!