Brooks Ghost 11 Review

8.8
4.4 1
Brooks

Voor- en nadelen

  • Optimale combinatie vering en demping
  • Beter ademend bovenwerk
  • Uitstekende grip
  • Hoge heeldrop
  • Niet veel ruimte voor tenen (in 'toe-box')

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 309 gram
Dames: 269 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 12 mm
Dames: 12 mm
Hiel hoogte:
Heren: 29 mm
Dames: 29 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 17 mm
Dames: 17 mm
Breedte:
Heren: Normaal, Breed
Dames: Normaal, Breed

Review

De Brooks Ghost is een populaire neutrale hardloopschoen met veel demping. Belangrijke concurrenten zijn onder meer de Nike Pegasus, Asics Cumulus en de Saucony Ride. De Ghost gaat net als deze modellen al heel wat jaren mee, en kan rekenen op een vaste schare trouwe fans. Dit betekent vaak dat het model bouwt op een bewezen formule.

Als je je achterban niet wilt verliezen, is het verstandig om je vast te houden aan wat werkt en hier kleine, subtiele verbeteringen in aan te brengen. Als je niet meer herkenbaar bent en jouw onmiskenbare DNA verliest, loop je de kans om veel fans kwijt te raken; het is eigenlijk net politiek.

De meningen zijn erover verdeeld in hoeverre deze Ghosts 11 een evolutie of revolutie zijn wat betreft de toegepaste veranderingen en of de veranderingen wellicht te ver af staan van eerdere edities. Sommigen spreken van een compleet redesign, waarbij de schoen nauwelijks meer te herkennen is, terwijl anderen het model als vanouds vinden presteren en de verbeteringen zeer kunnen waarderen.

Hoe dan ook zijn er – zoals je verwacht – wel enkele noemenswaardige updates te ontdekken, met name het DNA Loft-dempingsmateriaal in de hiel, en het geüpdatete bovenwerk. Maar hoeveel impact deze ook hebben op jouw beleving, zowel vriend en vijand is het erover eens dat de Brooks Ghost 11 een goed presterende schoen is, waar veel lopers blij mee zullen zijn.

Bovenwerk

Het vernieuwde bovenwerk van de Brooks Ghost 11 is, zoals de trend tegenwoordig, lichter, beter ademend en voorzien van minder naden en ‘overlays’.

Het soepele bovenwerk is nauwelijks voelbaar en irriteert dus niet, maar past zich aan de (bewegingen van de) voet aan en geeft toch steun op de juiste plekken. Sommige lopers vinden echter dat het bovenwerk in deze editie van de Ghost juist te veel steun heeft verloren.

Het hielgedeelte is voorzien van een externe kap die de voet goed op zijn plek houdt, zonder te strak aan te voelen.

De tong is, net zoals in het voorgaande model, voorzien van een lus, die verhindert dat de tong gaat schuiven tijdens het lopen. Een welkome toevoeging die meer merken en modellen zouden mogen toepassen.

Brooks Ghost 11 bovenwerk

Demping

Voor de tussenzool maakt Brooks gebruik van het vertrouwde BioMoGo DNA dempingsmateriaal dat een balans vindt tussen absorptie en responsiviteit. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een gel-achtig materiaal, dat zich aanpast aan de hand van de kracht die erop wordt uitgeoefend.

Zo zal een zwaardere loper meer demping en zachtheid ervaren en een lichtere loper juist met meer responsiviteit en energieteruggave.

De meeste lopers vinden dit een ideale combinatie van demping/zachtheid en responsiviteit, terwijl sommige andere lopers van mening zijn dat de schoen te stug is geworden onder de voet.

Aan deze dempingslaag is nu een ander materiaal toegevoegd, namelijk het zogenaamde DNA Loft, dat verwerkt is in twee verschillende ‘crash pads’. Een ervan bevindt zich heel geconcentreerd onder de hiel, wat voor een zachte (hiel)landing zorgt.

Het andere ‘crash pad’ is verspreid over verschillende punten in de zool, zorgend voor een adequate verdeling van de impact en een optimale afwikkeling van de voet.

Brooks Ghost 11 demping

Slijtzool

Zoals bij vele hardloopschoenen (in dit segment) wordt er in de slijtzool van de Ghost 11 gebruikgemaakt van twee soorten rubber; om te beginnen het zogenaamde geblazen rubber dat (met name) wordt toegepast in de voorvoet en zorgt voor responsiviteit, grip en flexibiliteit. Erg nuttig bij het afzetten.

Dit materiaal is wat minder nadrukkelijk aanwezig in de Ghost 11, wat veelal als prettig wordt ervaren. Het gripniveau is nu nog meer dan voldoende – met prima grip op vochtige en verschillende ondergronden – maar niet zo hevig dat het vermoeidheidsverschijnselen oplevert.

De tweede soort rubber in de slijtzool is carbon rubber, dat vooral ingezet wordt in het hielgedeelte en extra sterk, robuust en duurzaam is.

Brooks Ghost 11 zool

Conclusie

De Brooks Ghost is een degelijke, goed presterende – en goed verkopende – schoen voor neutrale lopers en de kans is klein dat dit met deze editie gaat veranderen. Met een uitgebalanceerde combinatie van verende en dempende materialen en een naadloos, goed ademend bovenwerk is de Brooks Ghost 11 nog steeds een prima allrounder.

Wil je zelf ervaren hoe goed de Brooks Ghost 11 bevalt? Bestel hem dan online en ontvang de schoenen morgen al in huis.

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!