HOKA Clifton 9 Review

9

Bekijk meer afbeeldingen op: all4running.nl

Voor- en nadelen

  • Zachter én lichter dan Clifton 8
  • Soepeler bovenwerk zorgt voor nog meer loopcomfort
  • Goede afwikkeling door Rocker-ontwerp
  • Niet zo geschikt voor temporuns

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Review

Hoka Clifton 9 zijkant

De bestverkopende schoen van HOKA is terug met een nieuwe editie. We hebben het hier natuurlijk over de HOKA Clifton 9. De uitgesproken comfortabele hardloopschoen, met maximale demping en minimale heeldrop, heeft weer een update gekregen. En dat is nieuws om blij van te worden!

Hoka Clifton 9 top view

HOKA Clifton 9 ervaringen

Benieuwd hoe goed de Clifton 9 is en wat het verschil is met zijn voorganger? Lees dan hieronder het resultaat van onze test met de HOKA Clifton 9 (Heren).

Bovenwerk & pasvorm: soepel, smal, true-to-size

Hoka Clifton 9 bovenwerk

De Clifton 9 heeft een opnieuw ontworpen engineered knit bovenwerk, dat lekker soepel en goed ademend is. Het is een cliché maar het voelt nauwelijks of je iets om je voet hebt zitten.

De schoen heeft een comfortabele, lichtelijk gevoerde tong, die aan één kant aan de tussenzool vastzit en bovendien goed op zijn plek wordt gehouden door de lus bovenop waar de veters in het midden doorheen lopen.

Hoka Clifton 9 blauw lip lus veters

Het is ook fijn dat er reflecterende strips op de hiel zijn aangebracht. Zo ben je altijd goed zichtbaar.

Hoka Clifton 9 blauw reflectie hiel

De schoenen zitten heerlijk… als je er tenminste op let dat je de juiste variant voor jouw voet kiest. Want, tenzij je uitgesproken smalle voeten hebt, is de Clifton 9 (regular) namelijk wel wat (te) krap bij de voor- en middenvoet.

Gelukkig is er ook een HOKA Clifton 9 Wide (een bredere uitvoering dus), die dit probleem volledig oplost. In dat geval – maar ook bij de Clifton 9 Regular/Standaard als je puur naar de lengte zou kijken – zijn ze true-to-size.

Hoka Clifton 9 reflectie neus

Hoka Clifton 9 hiel 3:4

Noot: bij twee Wide-versies was de textiellaag op de middenzool (onder de inlegzool) niet 100% strak afgewerkt, met lichte oneffenheden als gevolg. Als deze alleen onder de voetboog zitten, is er niets aan de hand, maar als ze doorlopen naar de rand, zoals in mijn geval, kan dit op den duur gaan irriteren.

Zorg dus dat je de Cliftons 9 ergens bestelt waar ze een goed retour-/omruilbeleid hebben.

(Overigens zag ik het probleem niet bij de reguliere Cliftons, dus mogelijk gaat het ‘alleen’ om een niet zo optimale batch van de Clifton 9 Wide.)     

Zachtere én lichtere tussenzool

Hoka Clifton 9 tussenzool

De Cliftons (en de meeste HOKA’s) staan bekend om hun ‘maximalistische’ tussenzool en de Cliftons 9 zijn hierop geen uitzondering. Sterker nog, er is 3 mm aan EVA foam toegevoegd, voor een ‘heel stack’ van maar liefst 32 mm.

En ja, het is nog steeds EVA foam en geen extra responsief ‘kritiek’ dempingsmateriaal dat veel concurrenten gebruiken. 

Hoka Clifton 9 blauw achter 3:4

Maar het EVA foam is wel aangepast – het is nu ‘compression molded’ EVA (CMEVA) – en is (daardoor) lichter geworden, waardoor er meer van toegevoegd kon worden.

De schoen is daardoor – met ca. 248 gram – niet alleen lichter dan zijn voorganger, maar ook zachter. De Cliftons zijn wat dat betreft te vergelijken met de eveneens zeer zachte en comfortabele Asics Nimbus 25. 

Die zachtheid is niet te missen, evenmin als de hoge zool. Het is net of je op een stapel kussens staat en het geeft een heerlijk zachte ervaring zodra je er een paar passen mee loopt.

Maximalistische én minimalistische rockerbeweging

Hoka Clifton 9 met doos

Een contrast met de maximalistische zool is de minimale heel drop van slechts 5 mm. Dit kan even wennen zijn als je een meer gebruikelijke heel drop van zo’n 9 à 12 mm gewend bent, zeker die combinatie met de dikke zool.

Als je gewoon stil (en rechtop) staat is van een voorwaartse helling in ieder geval niets te merken, bijna het tegendeel zelfs.

Maar als je begint te lopen, voelen de Cliftons 9 erg fijn aan en doet de voorwaartse impuls via het Rocker design prima zijn werk. Tegelijkertijd is het contact met de grond en de loopsensatie lekker zacht.

Voor echte temporuns zijn de Cliftons 9 bijvoorbeeld wat minder geschikt; maar dat is een logisch gevolg van het design en de keuze voor deze zool. Ook als je graag een zo direct mogelijk contact wilt hebben met de grond, kun je beter voor een ander model kiezen.

Bij normale vetering zou je hiel overigens wel wat omhoog kunnen komen, maar als je gewoon de achterste vetergaatjes gebruikt blijft je voet goed op zijn plek.

Slijtzool

Hoka Clifton 9 zool

De slijtzool heeft net als vorig jaar uit een diagonaal flex groove-patroon en strategisch geplaatst Durabrasion rubber. De grip hiervan is niet uitzonderlijk, maar gewoon prima.

Eindoordeel: HOKA Clifton 9

De HOKA Cliftons 9 zullen voor veel lopers een schot in de roos zijn. Voor Clifton-kenners is het een vertrouwd paar, dat volop het DNA van de modelreeks uitdraagt – met zijn dikke zool en lage heeldrop van 5 mm – en hier zelfs nog een schepje bovenop doet met de 3 mm dikkere zool (met meer demping).

Hoka Clifton 9 top view 2

Deze extra zachte EVA-zool maakt de Clifton 9 er niet responsiever op, maar dit is ook niet echt het doel van dit model. Als je meer energieteruggave wilt, kun je kijken naar een model als de HOKA Mach 5.

Wil je echter een stabiele, soepele en heerlijk zacht lopende hardloopschoen, dan is de Clifton 9 een perfecte kandidaat. 

De beste HOKAHardloopschoenen

HOKA Clifton 9 heren review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!