Nike Air Pegasus 34 Review

9.4
4.7 1
Nike

Voor- en nadelen

  • Flywire-systeem zorgt voor goede steun en omsluiting voet
  • Flymesh voor soepel bovenwerk en goede ventilatie
  • Perfecte allround schoen
  • Prijs
  • Kan in het begin wat stug zijn
  • Er blijven snel kleine steentjes in profiel achter
  • Sommige lopers hebben weinig ruimte voor de tenen

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 285 gram
Dames: 255 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 10 mm
Dames: 10 mm
Hiel hoogte:
Heren: 29 mm
Dames: 29 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 19 mm
Dames: 19 mm
Releasedatum:
januari 2018
Breedte:
Heren: Normaal, Breed
Dames: Normaal, Breed

Review

De Pegasus-lijn van Nike gaat al heel lang mee. Je raadt het al: 34 jaar reeds! Dat betekent dat Nike iets heel goed doet met dit model hardloopschoen. Het is niet moeilijk te zien wat dat is. De Pegasus is een mooie, meer dan degelijke allround hardloopschoen voor een schappelijke prijs.

Het is een neutrale schoen voor dagelijks gebruik die perfect ‘gemiddeld’ is uitgevoerd wanneer het gaat om demping en vering. Er is niet overdreven veel van aanwezig maar ook niet zo weinig dat de schoen te stug wordt. Het is een ideale schoen voor de beginnende hardloper – een mooie ‘instapper’ dus – of om toe te voegen aan je collectie schoenen als je gewoon een betrouwbare trainingsschoen nodig hebt.

De Pegasus 34 vertoont geen levensgrote verschillen met zijn voorganger – een typisch geval van ‘als het niet stuk is… ga er dan maar niet aan prutsen’ – maar heeft wel wat subtiele verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de Air Zoom Pegasus 33. Zo is het bovenwerk zachter geworden en ademt het beter.

Verder zijn de schoenen lichter geworden en is het gepatenteerde Flywire-systeem, waarmee je voet optimaal omsloten wordt, wat meer weggewerkt in het design van de schoen. Ongetwijfeld zijn er praktische voordelen, maar het ziet er ook wat strakker en minimalistischer uit. Tenslotte zit er nu zowel in de voor- als achtervoet een Nike Air Zoom-element, wat een gewichtsbesparing maar ook meer vering oplevert. Al met al prima wijzigingen aan een toch al zeer respectabele schoen.

Bovenwerk

nike air zoom pegasus 34 bovenwerk

Het bovenwerk is, net als in de Pegasus 33, vervaardigd met het zogenaamde Flymesh, een soepel materiaal dat comfortabel om je voet heen sluit. Dit is nu nog zachter en aangenamer geworden en bevat grotere gaten, wat de ventilatie bevordert.

Ondanks zijn zachte, soepele karakter, zorgt het Flymesh echter ook voor voldoende ondersteuning. En hoewel in de Pegasus 34 niet de meest geavanceerde technologie gebruikt is voor het bovenwerk in de vorm van het sok-achtige, ultraflexibele flyknit materiaal, voldoet Flymesh voor de meeste hardlopers prima.

Nog zo’n typische Nike-vinding is het Flywire systeem, wat feitelijk een soort kabels of zeer dunne veters zijn die dwars over je hele voet lopen en de voetboog zo erg goed ondersteunen en omsluiten. Waar deze dunne kabels in de vorige editie van de Pegasus echter nog prominent zichtbaar waren bovenop het bovenwerk, zijn ze nu weggewerkt onder het genoemde mesh-materiaal. Ze zijn alleen nog te herkennen aan de uiteindes, als de lussen waar je je veters doorheen haalt. Esthetisch is het nu allemaal wat subtieler, maar ongetwijfeld gaat het flywire-systeem nu ook gewoon langer mee.

Hoewel niet meteen zichtbaar, is er in deze schoen ook een hielversteviging toegevoegd in het binnenwerk, zodat de voet er niet uit kan schieten. Altijd welkom, helemaal als het zo onopvallend en zonder irritaties gebeurt, zoals hier het geval is.

Demping

De tussenzool beschikt over Cushion Foam, dat net iets beter is dan de reguliere EVA-dempingslaag van Nike vanwege de rubberen toevoegingen die voor meer veerkracht zorgen en een reductie in gewicht. Dit laatste is ook een gevolg van de voor en achter toegepaste Nike Air Zoom-luchtkussens. Deze zorgen daarnaast voor schokabsorptie en een effectiever terug- en voorwaarts stuiten van de voet.

Direct onder de voet is ook een verstevigingsrand aangebracht – de Fitsole sockliner – die steun en extra demping biedt. Verdere demping en steun wordt nog verzorgd door de uitneembare binnenzool.

Slijtzool

nike air zoom pegasus 34 slijtzool

De slijtzool van de Pegasus 34 verleent de loper voldoende grip op een veelheid aan ondergronden, wat het tot een uitstekende allround schoen maakt. Of je nu op een atletiekbaan, op de weg, (licht) onverharde paden, een loopband, of natte ondergronden loopt, de Zoom Air Pegasus 34 blijft zijn werk gewoon prima doen.

De zool heeft net als de Pegasus 33 een wafelpatroon, met vijfhoekige rubberen blokje die over het middengedeelte van de zool lopen. Aan de zijkant bevinden zich langwerpige blokken die de voet in een optimale, natuurlijke baan begeleidt. Samen zorgen ze voor een erg goede grip of de weg.

Conclusie, uiterlijk en prijs

De Nike Air Zoom Pegasus 34 is weer een voltreffer. De toch al erg capabele Pegasus 33 is met dit nieuwe model verder verbeterd, wat betekent dat een erg groot gedeelte van de neutrale hardlopers hier gewoon een erg goede schoen aan heeft, zeker voor deze prijs (van nog geen 120 euro). Ja, er zijn enkele kritiekpunten. Sommige gebruikers vinden hem wat te stug, hebben iets te weinig ruimte voor de tenen, en er blijken snel kleine steentjes tussen de groeven van de zool te komen. Maar het meeste is overkomelijk of lost zich na enkele loopbeurten op (zoals de stugheid).

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!