Nike Downshifter 7 Review

9.1
4.6 1
Nike

Voor- en nadelen

  • Comfortabel
  • Lichtgewicht
  • Multifunctioneel (ook door neutrale uitstraling)
  • Prijs
  • Matige grip op natte ondergrond
  • Minder geschikt voor lange afstanden of zware training

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 283 gram
Dames: 227 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 12 mm
Dames: 12 mm
Breedte:
Heren: Normaal, Breed
Dames: Normaal, Breed

Review

De Nike Downshifter is toe aan zijn zevende generatie en dat betekent dat ie op zijn minst succesvol is. Het is typisch een schoen die is ontworpen met de basic, beginnende hardloper in gedachten. Of gewoon een hardloper die niet al teveel waarde hecht aan de allernieuwste tech, maar gewoon een schoen wil hebben die hem niet tegenwerkt en hem comfortabel begeleidt tijdens zijn runs.

En er is wat voor te zeggen: immers, verschillende onderzoeken lijken te hebben uitgewezen dat dure hardloopschoenen niet per se beter zijn in het voorkomen van blessures dan goedkope (of geen!) hardloopschoenen. Nu vertellen deze onderzoeken niet het hele verhaal en wordt er bijvoorbeeld niet ingegaan op verbetering van prestaties, maar het is een geruststellend idee dat – als je niet op het scherpst van de snede wilt lopen – je in ieder geval niet de mist in kan gaan als je kiest voor een wat eenvoudiger, voordeliger geprijsde hardloopschoen.

Want betaalbaar is de Nike Downshifter 7 zeker. Voor minder dan 50 euro mag je deze absoluut degelijke hardloopschoenen al de jouwe noemen. En dan sla je heus geen modderfiguur. Tijdens je runs niet, maar ook niet als je ze als dagelijkse kicks aanhebt. Want casual doen deze Nike’s het ook prima. Maar het gaat ons hier natuurlijk wel om zijn hardloopkwaliteiten.

Nee, er zit niet een dozijn aan demping- en veringssystemen in de schoen en ook geen fancy vocht- of vieze luchtjes-afstotende materialen, of een bovenwerk uit één stuk dat je aantrekt als een sok. Maar hij voldoet gewoon prima, met een over de hele lengte uitgevoerde middenzool van lichtgewicht materiaal dat op een prettige wijze dempt en terugveert.

Vanbinnen is de Downshifter ook comfortabel gevoerd en het bovenwerk is van ademend materiaal, waardoor je voeten niet te warm worden tijdens het lopen. De Nike Downshifter 7 is verder gewoon een ‘neutrale’ schoen, zonder extra stabiliteit voor overmatig pronerende of supinerende hardlopers. Hij is voornamelijk bedoeld voor op de (verharde) weg, en het liefst een niet te natte of glibberige ondergrond.

Bovenwerk

nike downshifter 7 zijkant

Het bovenwerk van de Nike Downshifter 7 bestaat uit nylon mesh dat zowel ventilatie als ondersteuning van de voet bevordert. Dit is een weer een flink stuk verbeterd in vergelijking met de Downshifter 6. De vele kleine gaatjes in het bovenwerk zorgen ervoor dat de schoen goed ademt en de voet koel blijft. Het Nike logo – de herkenbare ‘Swoosh’ – is vrij basic op de zijkanten aangebracht en ziet eruit als een sticker.

De Downshifter is niet voorzien van een speciale schacht of ‘cup’ om de hiel te stabiliseren of op zijn plek te houden, maar de gevoerde tong en binnenkant van de schoen zijn toch zodanig dat de voeten goed in de schoen blijven. Prettig is verder dat de schoen geschikt is voor voeten van verschillende breedtes. Ze zijn zowel in een ‘normale’ als een brede uitvoering verkrijgbaar, en dit geldt voor mannen én vrouwen.

Demping

De gehele middenzool van de Downshifter bestaat uit het lichtgewicht Phylon-materiaal. Dit zorgt niet alleen voor demping bij het neerkomen van de voet, maar het beschikt ook over veerkrachtige eigenschappen die de voet weer terug laten stuiten na landing. Verder biedt ook de (uitneembare en verwisselbare) inlegzool nog enige demping.

Slijtzool

nike downshifter 7 voetzool

De slijtzool bestaat volledig uit duurzaam rubber, dat de rest van de schoen beschermt tegen overmatige slijtage, maar ook grip biedt op het wegdek. In vergelijking met het vorige model beschikt de slijtzool van de Downshifter 7 over meer zogenaamde ‘flex’ groeven. Hierdoor is de zool flexibeler geworden en rolt de voet prettiger af. Evengoed kan de schoen aanvankelijk wat stug aanvoelen. Maar na enige dagen is deze stijfheid meestal grotendeels verdwenen.

Conclusie, uiterlijk en prijs

nike downshifter 7 achterkant

De Downshifter 7 is verfrissend. Het is een no nonsense hardloopschoen die eens niet te koop loopt met de allernieuwste snufjes maar gewoon doet wat hij moet doen voor de neutraal lopende hardloopliefhebber.

Nike’s budgetschoen heeft demping, vering, is niet al te zwaar, heeft een ademend bovenwerk en ziet er ook nog eens niet geheel onaantrekkelijk uit, waardoor hij ook prima dienst kan doen als vrijetijdsschoen. Daarnaast wordt hij ook door veel gebruikers gedragen tijdens workout sessies in de sportclub. Kortom, de Nike Downshifter 7 is multifunctioneel en een prima ‘tussenschoen’ op weg naar het serieuze hardloopwerk. Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten.

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!