Nike Flex RN 2017 Review

9.2
4.6 1
Nike

Voor- en nadelen

  • Multifunctioneel
  • Lichtgewicht
  • Flexibel
  • Prima geschikt als casual 'fashion'-schoen
  • Comfortabel
  • Prijs
  • Smal
  • Bij enkele gebruikers niet duurzaam genoeg

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 221 gram
Dames: 175 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 7 mm
Dames: 7 mm
Hiel hoogte:
Heren: 20 mm
Dames: 20 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 13 mm
Dames: 13 mm
Breedte:
Heren: Normaal
Dames: Normaal

Review

De Nike Flex RN 2017 is een fijne, lichte en veelzijdige schoen, die vriendelijk is voor de portemonnee maar toch goed zijn werk doet als no nonsense hardloopschoen. Hij is enigszins vergelijkbaar met de Nike Downshifter 7: beide modellen zijn bedoeld voor neutrale lopers en kunnen qua uitstraling en eigenschappen niet alleen gebruikt worden voor hardlopen maar ook voor bijvoorbeeld fitness- of crosstraining. En daarnaast misstaan ze ook niet onder een spijkerbroek of rokje, vanwege de stijlvolle en minimalistische look.

Ook de lijnen van de Nike Flex RN 2017 zijn minimalistisch. Dat wil zeggen: de heel drop is minder hoog dan bij de meeste andere hardloopschoenen, waarmee Nike aan lijkt te sluiten op de trend van enkele jaren terug waarbij ‘natuurlijk’ hardlopen werd gestimuleerd. Hierbij horen zo min mogelijk aanpassingen aan de schoen ten opzichte van de ‘naakte’ voet.

Hoewel onderzoek niet heeft aangetoond dat dit daadwerkelijk beter werkt, wordt lopers met pijn in de voorvoet of tenen wel geadviseerd om schoenen met een lage heel drop te nemen (daarentegen wordt een hogere heel drop aangeraden wanneer je last hebt van je hiel of achillespees). Los daarvan lijkt de Flex RN 2017 door de minder prominente heel drop natuurlijk ook wat meer op een ‘gewone’ vrijetijdsschoen en zal hij bij normaal, casual gebruik ook wat prettiger lopen.

De Nike Flex RN 2017 is weliswaar, net als de Downshifter 7, een relatieve budgetschoen, maar hij ligt qua prijspeil wel op een iets hoger niveau dan dit model. Hij bezit iets meer technologie, zoals de ademende, lichtgewicht en nauwsluitende mesh van het bovenwerk en het gebruik van het Flywire-systeem voor verbeterde pasvorm en stevigheid, dat we ook kennen uit bijvoorbeeld de Nike Air Zoom Pegasus. Ook de slijtzool is iets anders uitgevoerd, om de afwikkeling en bewegingsvrijheid van de voet nog verder te stimuleren.

Bovenwerk

nike flex 2017 rn neus

Het bovenwerk van de Nike Flex RN 2017 is uitgevoerd met het zogenaamde Engineered Mesh, een subtiel en licht synthetisch materiaal dat zacht en comfortabel is en vanwege de gaasstructuur goede ventilatie biedt. De karakteristieke Nike ‘Swoosh’ is smaakvol en duidelijk herkenbaar op de zijkanten aangebracht.

Het toegepaste Flywire-systeem dat we kennen van andere, doorgaans duurdere modellen van Nike, bestaat uit een soort kabels die dwars over de middenvoet lopen en via de veters om de voet worden gebonden. Dit zorgt voor een betere omsluiting van de voet en een verhoogde stabiliteit.

Demping

nike flex 2017 rn zijkant

Voor demping en veerkracht zorgt, net als bij de Downshifter 7, een lichtgewicht Phylon-tussenzool. Deze geeft de Flex RN 2017 een comfortabele respons; daarnaast bestaat-ie uit twee dichtheden wat hem duurzamer maakt.

Tevens beschikt de Flex RN 2017 uit een uitneembare, gevoerde en voorgevormde binnenzool. Deze bezorgt de schoen nog eens extra demping en voorziet de loper op subtiele wijze van nog wat extra steun rondom de randen onder de voet.

Slijtzool

nike flex 2017 rn voetzool

De slijtzool is, voornamelijk bij de voorvoet en hiel, voorzien van rubberen, duurzame elementen die zowel slijtage tegengaan en voor de nodige grip zorgen. Het Tri-Strapatroon dat op de vrijwel de gehele zool is toegepast zorgt feitelijk voor meer flexibiliteit. De driehoekige groeven en ruimtes zorgen ervoor dat de voet niet gehinderd wordt in zijn natuurlijke tred en op een prettige, soepele manier kan afwikkelen. Daarnaast bieden ze nog extra grip op het wegdek.

Conclusie, uiterlijk en prijs

nike flex 2017 rn bovenkant

De Nike Flex RN 2017 is een fijne, neutrale schoen die veel gebruikers prima zal bevallen. Als je geen bepaalde eisen hebt met betrekking tot (de mate van) demping en stabiliteit en de relatief lage heel drop geen probleem is – het is sowieso aan te raden om hardloopschoenen af te wisselen, om blessures te voorkomen – dan zul je goed uit de voeten kunnen met deze betaalbare hardloopschoen van Nike.

En door zijn aantrekkelijke, niet al te schreeuwerige uiterlijk en prettige eigenschappen (zoals een laag gewicht) is hij ook onder veel andere omstandigheden goed bruikbaar. Sommige gebruikers hebben ervaren dat de slijtzool en het bovenwerk niet heel duurzaam was, maar dit lijken uitzonderingen te zijn. Voor de prijs van zo’n 70 euro kun je in ieder geval best een gokje wagen. Verder was de schoen voor verschillende gebruikers wat aan de smalle kant. Maar veel meer dan een kwestie van goed passen is dit niet. Geen reden om de Flex RN 2017 links te laten liggen in ieder geval

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!