Nike Free RN 2017 Review

8.6
4.3 1
Nike

Voor- en nadelen

  • Comfortabel, draagt als een sok
  • Lichtgewicht
  • Flexibel, loopt als op blote voeten
  • Goede demping
  • Aantrekkelijk uiterlijk
  • Vriendelijke prijs
  • Weinig steun bij hiel
  • Minder geschikt voor lange afstanden
  • Veters raken te snel los bij sommige lopers
  • Grip niet altijd optimaal

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Gewicht:
Heren: 238 gram
Dames: 191 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 8 mm
Dames: 8 mm
Hiel hoogte:
Heren: 28 mm
Dames: 26 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 20 mm
Dames: 18 mm
Breedte:
Heren: Normaal
Dames: Normaal

Review

De Nike Free-serie is al jaren zeer populair, bij een grote groep gebruikers. De Free 5.0 werd enorm gewaardeerd voor zijn flexibiliteit en lichte gewicht, maar was niet echt geoptimaliseerd voor hardlopers. De Free kan gezien worden als een allround schoen maar die toch vooral hoge ogen gooiden bij casual gebruikers. De Free RN – uit 2016 – is wat meer op hardlopers gericht, met de Free RN 2017 als verdere doorontwikkeling daarvan.

Nike free RN 2017

Maar ook al is de Free RN 2017 meer hardloper georiënteerd ten opzichte van de non-RN modellen, dit maakt hem nog niet geschikt voor elke soort run of afstand. Voor korte of interval runs voldoet-ie prima, en voor afstanden van 10 tot wellicht 15 km ook nog wel, maar als je er veel langer op loopt ga je het gebrek aan steun missen. Wel zijn veel lopers enthousiast over de pasvorm of het gevoel dat de Free RN 2017 ze geeft: voor veel gebruikers voelt het alsof ze op blote voeten lopen. Al met al een erg fijne schoen om toe te voegen aan je collectie en te gebruiken voor de juiste runs in je trainingsschema.

Een bijkomend voordeel is dat de schoen prettig geprijsd is, met een adviesprijs van rond de 100 euro (maar is vaak nog voor veel minder te vinden). En het is ook niet vervelend dat de schoen een mooi, trendy uiterlijk heeft, waardoor je de Free RN 2017 ook voor casual, dagelijks gebruik prima kunt dragen.

Bovenwerk

Het bovenwerk van de Free RN 2017 is, net als zijn voorganger(s) uit één stuk vervaardigd, en bestaat uit zeer comfortabel en lichtgewicht mesh-nylon. De structuur is dit keer een stuk verfijnder en gedetailleerd. Het cirkelvormige ontwerp zorgt voor de nodige vormvastheid op bepaalde plekken van de voet, zodat de schoen goed aan te trekken is – en om de voet blijft zitten – als een sok. De tong is verwerkt in het binnenwerk van de schoen en sluit comfortabel en goed om de voet heen.

De veters maken in hun sluiting gebruik van de bekende Flywire-‘kabels’ die aan weerszijde van de middenvoet lopen. Doordat de veters bovenop de voet feitelijk aan deze kabels bevestigd worden, kun je vrijwel de gehele voet mooi en gecontroleerd ‘vastzetten’ door het aantrekken van de veters.

Nike free RN 2017

Demping

De demping van de Free RN 2017 is er in de vorm van een laag Lunarlonfoam. Deze is lichtgewicht, goed dempend en responsief. De tussenzool en slijtzool zijn ontwikkeld met de bedoeling om het lopen op blote voeten te simuleren en dit lijkt, afgaand op de vele positieve reacties, bijzonder goed gelukt te zijn.

Deels omdat er in het bovenwerk geen extra hielversteviging is aangebracht, maar ook vanwege de prettige eigenschappen van het stuk schuim in de tussenzool, en het ontwerp van de slijtzool, is het neerkomen, afwikkelen, en afzetten van de voeten inderdaad alsof je op blote voeten door het gras loopt. Geen slechte prestatie.

Slijtzool

Zoals hierboven al aangegeven, is de slijtzool (ook) ontworpen om het gevoel na te bootsen van ‘barefoot’ running. Hier is een flexibele zool essentieel voor en dat is waar het tristar-patroon in de zool van de Free RN 2017 ook erg goed voor zorgt. De vele stervormige groeven zorgen ervoor dat de zool altijd met de voet meebeweegt en als het ware uitzet wanneer de voet in beweging komt.

In de voorste en achterste gedeelte van de zool zijn – zoals gebruikelijk – wat stukken rubber aangebracht voor de nodige grip.

Nike free RN 2017

Conclusie

De Nike Free RN 2017 doet heel veel erg goed. Hij is licht van gewicht, flexibel, én heeft bovendien royale demping (voor zijn soort) waarmee het een erg comfortabele schoen is en zeker voor korte runs of in de sportschool een goede keuze is.

Voor de langere runs of op veeleisende ondergrond is de Free RN 2017 weer wat minder geschikt, gezien het bovenwerk te weinig steun biedt en de grip niet altijd uitmuntend is.

Voor wat het is en voor de juiste doelgroep, is de Free RN 2017 een erg goede keuze. Naast de hierboven genoemde kwaliteiten op het gebied van performance is hij ook nog eens aantrekkelijk om te zien en betrekkelijk voordelig geprijsd. Kortom, een verkoopsucces is weer gegarandeerd!

Video - look and feel

hardloopschoen review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!