Zo voorspelbaar als de jaarlijkse introductie van een (of meerdere) nieuwe iPhone(s), zo is het dit jaar tijd voor alweer de nieuwste editie van de populaire neutrale hardloopschoen van Nike: de (Air) Zoom Pegasus 35. Dat lees je goed: 35. Wat vliegt de tijd. Net als jij als je de Pegasus 35 aan je voeten hebt. Dit reeds zeer verdienstelijke model is namelijk nog een tikkeltje beter geworden, met meer demping, fijn lichtgewicht bovenwerk uit één stuk, meer ruimte voor tenen en hiel, en een nieuwe zool met veel grip. Met al deze wijzigingen is de Pegasus voor nog meer lopers, afstanden en snelheden geschikt.
De Pegasus presteert niet alleen uitstekend, hij is ook verkrijgbaar in een verscheidenheid aan kleuren, heeft een aantrekkelijk uiterlijk, en heeft nog steeds een verkoopprijs die meer dan acceptabel is.
Bovenwerk
Het bovenwerk van de Nike Air Zoom Pegasus 35 is volledig samengesteld uit engineered mesh; kortom, lichtgewicht en optimaal ademend mesh nylon uit één stuk. Dit is soepel, comfortabel en biedt nu, onder meer dankzij het verwijderen van de onderste vetergaatjes, meer vrijheid en ruimte aan de tenen. Dit was één van de kritiekpunten om de Pegasus 34, dus het is mooi dat Nike naar de feedback heeft geluisterd van zijn community en dit punt daadwerkelijk heeft aangepakt.
Daarmee is overigens niet gezegd dat iedereen nu tevreden is. Hoewel de teenruimte door de meeste lopers erg gewaardeerd wordt, vinden sommigen de combinatie met de – voor hen – wat smalle(re) middenvoet niet zo ideaal.
Om de pasvorm en aan- en uittrekken te verbeteren – is de tong nu aan de zijkanten vastgemaakt en voorzien van een (langere) lip. Wat ook helpt bij de sokachtige pasvorm is natuurlijk het flywire-systeem van de veters; de ‘kabels’ dus, die onder het bovenwerk zijn verwerkt en over de gehele zijkanten van de voeten doorlopen.
Verder is ook de pasvorm aan de hielzijde van de schoen verbeterd. Waar er bij de Pegasus 34 sommige lopers nog klachten hadden waarbij de hiel teveel schuurde langs de schoen, is dit nu opgelost. De ruimte voor de hiel nu iets toegenomen – deels door een wat meer van de voet ‘weglopende’ hielrand – terwijl dit niet te koste gaat van een stevige pasvorm en stabiliteit. De hiel blijft nog steeds prima op zijn plek.
Demping
De grootste aanpassing in de tussenzool is de toepassing van Air Zoom over de hele schoen. Dus er zijn niet slechts op enkele plekken – bij de voor- en achtervoet – van deze Air Zoom-luchtkussens gebruikt, zoals bij het vorige model, maar – in navolging van onder meer Saucony (met Everun) en Adidas (met Ultraboost) – over de gehele lengte van de schoen.
Deze Air Zoom staat garant voor een nog betere schokabsorptie en responsiviteit dan voorheen. Deze Air Zoom is niet de enige ondersteuning of hulp voor de neerkomend voet. Uiteraard is er weer een dempende tussenlaag aanwezig, het van de Pegasus 34 bekende Cushion Foam. Hierdoor heeft de loper voortdurende, consistente demping direct onder de voet.
Slijtzool
De slijtzool is op enkele punten veranderd ten opzichte van de zool van de Pegasus 34. Hij beschikt nog steeds over een wafelpatroon met vijfhoekige rubberen blokjes en een langwerpige ‘landingsbaan’ aan de zijkant om de voet op een natuurlijke manier te laten afwikkelen.
De rubberen blokjes zijn nu echter wel wat korter gemaakt aan de voorkant van de schoen, zodat je beter kunt afzetten met de voorvoet. Er is nu betere grip in dit gedeelte van de zool. Ook is er nu meer solide rubber gebruikt aan de zijkanten van het hielgedeelte.
De grootste aanpassing is toch wel de schuin aflopende hiel, wat voor een betere afwikkeling zorgt, met name voor lopers die op de hiel neerkomen. Deze landen nu netjes in het midden van de hiel, terwijl veel andere modellen ‘hiellanders’ veel meer op de rand neer laten komen.
Conclusie
Tja, wat moeten we zeggen? Het klinkt misschien saai, maar de Pegasus 35 is nog steeds de betrouwbare, aantrekkelijke en betrouwbare allrounder die het was en is alweer een tikkeltje beter geworden dan voorganger Pegasus 34.
Met meer demping, een comfortabele middenzool, soepel bovenwerk – met meer ruimte en toch uitstekende pasvorm – en een verbeterde slijtzool, zijn minpunten met een lampje te zoeken.
Maar ok, er zijn ook wel wat tegengeluiden te vinden. De dempende middenzool schijnt merkbaar minder effectief te worden na slechts 60 kilometer en sommigen vinden de ventilatie of warmteontwikkeling niet optimaal.
Toch zijn verreweg de meeste gebruikers bijzonder positief. Grote kans dat jij hier ook bij hoort, al is het goed om je bewust te zijn van mogelijke bezwaren. Alles wijst erop dat Nike de eer van zijn populaire Pegasus-schoen hoog heeft kunnen houden met deze nr. 35 en zelfs op belangrijke punten de verwachtingen heeft overtroffen. Geen slechte prestatie.
Bart Rietvink
hardloopschoen review
Laat een reactie achter
0 reviews
Er zijn nog geen reviews!