Nike Zoom Fly Review

7.7
Nike

Bekijk meer afbeeldingen op: runningdirect.nl

Voor- en nadelen

  • Responsief en snel door Carbon nylon en veel demping
  • Naadloos bovenwerk zorgt voor goede pasvorm en ventilatie
  • Flywire-technologie voor steun en stabiliteit
  • Slijtzool biedt veel grip door rubber in voorvoet
  • Stug, weinig flexibel
  • Niet heel goedkoop

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Asfalt
Neutraal / Stabiliteit - lichte overpronatie / Over pronatie - platte voeten
Model type:
Model type
Neutrale stabiliteit / hoge voetboog
Dit zijn schoenen voor lopers met een (half) hoge voetboog, die hun voeten regelmatig afwikkelen en geen extra stabiliteit nodig hebben.

Lichte overpronatie / normale voetboog
Dit type schoen is bedoeld voor lopers met een lage of normale voetboog, die baat hebben bij enige steun vanwege lichte overpronatie. Dat wil zeggen dat de voet sneller en meer dan gemiddeld naar binnen draait bij het landen.

Overpronatie / platte voeten
Schoenen van dit modeltype zijn bestemd voor lopers met platte voeten die hevig overproneren. Deze schoenen bieden veel extra stabiliteit en bewegingscontrole.

Tip: Als je twijfelt wat je precies nodig hebt, kies dan voor neutrale schoenen om blessures te voorkomen. Of laat je voorlichten door een expert.

Lees onze aankoopblog voor meer informatie over proneren.

Neutrale stabiliteit
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Wedstrijdverband
Gewicht:
Heren: 248 gram
Dames: 184 gram
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 10 mm
Dames: 10 mm
Hiel hoogte:
Heren: 33 mm
Dames: 33 mm
Voorvoet hoogte:
Heren: 23 mm
Dames: 23 mm
Breedte:
Heren: Normaal
Dames: Normaal

Review

Hardloopschoenenrecensenten en ervaringsdeskundigen overal buitelden over elkaar heen om deze Nike Zoom Fly de hemel in te prijzen. De ‘beste snelle of wedstrijdschoen ooit’ werd hij niet zelden genoemd. Uniek, baanbrekend… noem het maar op. Nu moet je nooit blindelings afgaan op ervaringen van anderen, maar er is wel wat meer aan de hand dan slechts een heel goede marketingcampagne van Nike. Er zijn toch wel heel veel professionals die goede dingen te zeggen hebben over deze Zoom Fly en hoe hij je prestaties helpt te verbeteren.

Het is dan ook niet zomaar een even snel in elkaar gebroddelde schoen, met hier en daar wat interessante features of gewoon wat kleine verbeteringen aan een bestaand ontwerp. Er zit wel degelijk een goed doordacht concept en ontwikkeltraject achter.

Nike Zoom Fly Dames

De Zoom Fly is een (indirect) gevolg van een ambitieus project van Nike om, in samenwerking met tophardloper Eliud Kipchoge, de marathon in minder dan 2 uur te lopen. Velen verklaarden het merk voor gek – en dachten dat ze zelfs niet in de buurt zouden komen – maar Kipchoge en Nike wisten vriend en vijand te verbazen door hun doelstelling op een haar na te halen.

De schoen die Nike voor dit evenement ontwikkeld had was de Nike Air Zoom Vaporfly Elite. Deze waren echter niet beschikbaar voor het grote publiek. De praktisch identieke Zoom Vaporfly 4%-schoenen waren – korte tijd – wél te koop. Voor maar liefst 250 euro, dat dan weer wel, maar dan had je wel deze revolutionair samengestelde schoen aan je voeten, die 4% efficiënter is dan andere schoenen.

Nu, heb je een minder dikke portemonnee – en geen tijdmachine – dan is de Nike Zoom Fly een heel mooie afgeleide van de Vaporfly. Met een iets minder geavanceerd dempingsmateriaal – geen ZoomX foam maar Lunarlon – maar met verder grotendeels hetzelfde ontwerp en materiaalgebruik is de Zoom Fly een uitmuntende schoen voor snelle ‘performance’ hardlopers of marathonlopers.

Bovenwerk

Het bovenwerk van de Nike Zoom Fly is volledig naadloos, waardoor je geen irritante wrijving of schuring ervaart aan de voet. Het flymesh-materiaal is bovendien erg licht, flexibel en goed ademend. Er wordt gebruikgemaakt van zijdelingse omsluiting en steun door middel van het bekende flywire-systeem: een soort dunne kabels die door het bovenwerk lopen en via de veterlussen fijn en stevig om de voet heen sluiten.

Nike Zoom Fly Dames

Demping

De flywire en naadloze flymesh zijn heel prettig, maar niet de reden dat zoveel mensen – ahem – weglopen met de Zoom Fly. Om de schoen zo licht mogelijk te houden heeft Nike hier niet gebruikgemaakt van het populaire TPU-foam – dat Adidas ‘Boost’ noemt en Saucony ‘Everun’ – maar hun bekende Lunarlon -dempingsmateriaal. Dit is 30% lichter dan het gebruikelijke EVA-foam en absorbeert de shock van de neerkomende voet zeer goed, mede door de indrukwekkende dikte van de tussenzool: de hielhoogte is maar liefst 33 mm.

Vrij uniek – en bevorderlijk voor de snelheidsontwikkeling van de schoen – is de toevoeging van de Carbon Nylon plaat in de tussenzool. Dit zorgt voor een meer responsief karakter van de schoen en maakt dat je bijna vooruit vliegt tijdens het afwikkelen van de voet. Een bijkomstigheid is wel dat de schoen zeer stijf is, wat hem niet voor elke loper geschikt zal maken. Wil je rustig opbouwen, ontspannen lange afstanden lopen zonder al te veel op je tempo te letten, dan is de Zoom Fly wellicht niet de hardloopschoen voor jou.

Slijtzool

Voor de slijtzool heeft Nike dezelfde patronen en materialen gebruikt als in de Vaporfly-modellen, met veel rubber in de voorvoet en een patroon met vele vijfhoeken voor de beste, meest optimale grip. In de buitenste ring van de hak is dit rubber ook toegepast; niet teveel om het gewicht laag te houden.

Nike Zoom Fly Dames

Conclusie, uiterlijk en prijs

De Nike Zoom Fly is een zeer goed presterende, stabiele schoen voor de snelle(re) hardlopers onder ons. Wil je echt aan je tijden werken, hecht je iets minder waarde aan comfort en flexibiliteit, dan heb je aan deze Zoom Fly een heel goede hardloopschoen. Voor een schoen zo gefocust op snelheid en prestaties is de hielhoogte van 33 mm opmerkelijk. Het foamgebruik in de tussenzool is royaal en de heel drop is ook niet lager dan gemiddeld. Dat gaat in tegen de gebruikelijke ‘regels’ bij dit soort schoenen. Maar Nike heeft laten zien dat het erg goed werkt.

Tel daar een trendy uiterlijk bij op – dat eigenlijk niet mee zou moeten tellen – en een prijs die weliswaar niet heel laag is, maar voor een schoen met deze kwaliteiten alleszins redelijk, en je hebt een echte topper in handen. Als je deze schoen afwisselt met andere modellen aan de hand van je verschillende trainingsvormen, zul je heel veel plezier aan deze schoen beleven.

Video - look and feel

Nike Zoom Fly Dames review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!